Etiketterintressantteorier
Läst 2165 ggr
Magi-cat
2015-01-24, 09:01

Ideomotoriska rörelser

Till sajtens Lexikon.😎

Med ideomotoriska rörelser, eller den ideomotoriska effekten, avses minimala kroppsrörelser som styrs av tankar och känslor men är omedvetna.

Ett exempel kan vara små läpprörelser när man läser tyst.

Begreppet ideomotoriska rörelser myntades redan 1874 av den engelske fysiologen William Carpenter. Han framförde hypotesen att det är dessa ideomotoriska rörelser som styr utslaget när en person hittar vatten  med slagruta. (träpinne, pekare etc).

Bordsdans (när deltagarna håller sina fingrar på ett bord varpå det förflyttar sig) är ett annat exempel styrt av den s.k. Carpenter-effekten. 

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=ideomotorisk

Det antas också enligt samma hypotes vara ideomotoriska rörelser som ger utslag när man använder pendel. Pendeln förstärker då kroppens minimala rörelser så att den gör synliga utslag på frågor etc.
Likaså vid användning av ouija-bräden när en markör (ett glas t.ex.) förflyttar sig över en platta/ett papper med alfabetet.

Ideomotoriska rörelser kan användas vid forskning om det undermedvetna.

 I en studie vid University of British Columbia visade det sig att försökspersonerna gav mer precisa svar på frågor när de fickgissa svar och använda ett ouijabräde, än när de svarade direkt. 

http://www.epochtimes.se/articles/2012/09/21/23933.html

Ideomotoriska rörelser visar, om inte annat, att vi har mycket i vårt undermedvetna som behöver "verktyg" för att komma fram och göras synligt.

Ideomotoriska rörelser är en hjärnans genväg för att reagera rätt på information utan att hålla den i medveten aktivitet, t.ex. när vi kör bil.

Läs mer i tidigare artikel på sajten:

http://oforklaradefenomen.ifokus.se/articles/527ce4ba8e0e745c77000dd4-om-den-ideomotoriska-effekten?discussions-1


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-02-23, 12:00
#1

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-06-11, 17:54
#2

Inlägget är borttaget

Upp till toppen