Etiketterforntidteknik
Läst 478 ggr
Huygens
2019-07-29, 14:34

Dashka

Dashkastenen, eng Dashka stone eller Dashka, är en sten som ålderbestämts till att vara 120 miljoner år gammal baserat på ålderna av snäckor, som fossiliserats ovanpå stenens inskriptioner.

Dashka är en sten som hittats i Ryssland år 1999. Stenen har en karta över Uralbergen inristad på sin yta. Troligen är Dashka bara 1 sten av 20 stenar som utgjort en karta över Ural och Sibirien. Forskarna har kunnat identifiera flera berg samt dalgångar, raviner efter vattendrag, uråldriga kanaler och dammar.

Stenen består av tre lager och kan vara konstgjord tillverkad med metoder vi inte känner till. Dashkas nedersta lager består av ett 18 cm tjockt lager väderbeständig stenliknande "cement", det andra lagret består av 3 cm tjock diopsid- (wiki) "-glas", Det översta lageretär en 2-3 mm tjockt porslinsliknande kalciumbeläggning. Ancient Origins, 2016-09-04

Dashkastenen kan vara gjorde för 10 000 år sedan, med metoder som fått mångmiljonåriga fossil att lossna från ett "upplöst" ursprungsstenmaterial och sedan fått fossilen att smälta samman med den inristade skriften.

Upp till toppen