Etiketterintressantartiklar-intressantnaturväsen
Läst 30509 ggr
Magi-cat
2014-01-31, 16:21

Nordiska naturväsen

Förhandsgranskning av bild 1 av 4
Förhandsgranskning av bild 2 av 4
Förhandsgranskning av bild 3 av 4
Förhandsgranskning av bild 4 av 4

Över hela världen finns berättelser om småfolk, troll och älvor, naturväsen, knytt och oknytt, drakar... - väsen som lever avskilt för sig men som ibland visar sig för oss. Den världen är sin egen, ett skuggrike vid sidan av där tid och rum inte förflyter på samma sätt som här. Naturväsenden talas det om på hela jorden, men beskrivningarna skiljer sig åt. Här handlar det om våra nordiska...

_(bilder från www.publicdomainpictures.net)_

De osynliga väsendena lever skilt från vår verklighet. De är inte människor eller djur, de är inte gudomar - utan vad är de?
Ibland tangerar våra världar varandra då någon kan få se en skymt av en grå tomte eller ett annat väsen, men för det mesta håller de sig för sig själva. De gånger de möter människor sker det inte alltid friktionsfritt. Det gällde att hålla sig väl med småfolket, enligt den gamla folktron.

Naturväsendena kunde bete sig nyckfullt, vara förföriskt hjälpsamma ena stunden och riktigt griniga i nästa.

Ett gott råd; uppträd alltid hövligt och respektfullt, men ta aldrig emot något mat av dem. Då kan man "bli fast" eller aldrig få se dem igen.

Förhållandet till de osynliga väsendena försämrades med kristendomens inträde. De sägs inte gilla kristnandet, kors och vigvatten. Åtminstone tyckte kyrkan väldigt illa om tron på troll och liknande hedendom och magi och trolldom var förbjudet.

Naturväsendenas ursprung?

Kanske är de gamla små gudar från förhednisk tid som rådde över naturens element? Sedan banden mellan dem och människan bröts har de fört en mer tynande tillvaro
En annan ursprungsmyt anknyter till Adams första hustru, Lilith, den egensinniga, som Gud inte ansåg lämplig som hustru till Adam. Lilith förvisades till underjorden där hennes ättlingar blev troll och andra naturväsen.

Hur ser de ut?

Beskrivningarna skiljer sig åt, från pytteliten till jättestor, men för det mesta syns de inte alls. Kanske går inte utseendet att överföra från den ena världen till den andra.

Om man inte fått tag på en förtrollad osynlighetshatt förstås, eller smort ögonen med förtrollad salva från oknytten! Själva har de osynlighetsmantel som kan dölja dem när de så vill.

Älvor

Älvor är i folktron skira som dimmor, ofta vackra. De kan variera i storlek från insektssmå till ganska stora. Älvorna bor i jordhögar på ängar och myrar. När de förflyttar sig gör de det ofta i pampiga processioner med älvdrottning och älvkung i spetsen.

Har man tur får man se älvorna dansa i skymning eller gryning, den tid på dygnet när hinnorna mellan världarna är som tunnast. Lyckas de föra in någon förbipasserande i dansen förlorar denne all känsla för tid och rum och dansen kan vara i åratal…
När man ser svampar växa i ring i gräset är det tecken på att älvorna dansat just där…

Gårdstomte

Den klassiska gårdstomten kanske är det väsen som står människorna närmast? Gårdar som har en tomte som vakar över den och hjälper husfolket att hålla efter djuren kan skatta sig lyckliga. 
Tomten beskrivs oftast som liten, gammal och grå med luva eller mössa på huvudet och långt, långt skägg. Han blir ofta gammal, flera hundra år.
Ett säkert tecken på att det finns en tomte på gården är välmående hästar. Ibland får de en tomtefläta (vitterfläta) i manen, svår att reda ut…
Tomten är ofta vresig och vrång och bryr sig mer om själva gården och djuren än de människor som bor där.
Han har sina egna åsikter om det mesta beträffande gårdens skötsel, och drar sig inte för att tala om det på sitt sätt, genom ofog och rena handgripligheter.
Gårdsfolket måste hålla sig väl med tomten, men inte för väl. Om bondmoran ville göra sig till för tomten och sydde nya, fina kläder till honom, hände det att han försvann!

Troll

Träffar man ett troll bör man uppträda artigt så får man samma bemötande tillbaka.

Trollen bor i berg och högar. De lever där sina liv, ganska mycket påminnande om människornas. Innan kristendomen hade människor och troll mer kontakt. På sina ställen till och med lånade de saker av varandra i bästa sämja.
Andra troll var besvärligare och stal saker, t.o.m. barn! Vissa troll hade osynlighetshattar så man inte såg dem när de var på rövarstråt.

För att skydda barnen döpte man dem så tidigt som möjligt och lade stål och psalmbok i vaggan. Det gillade inte trollen.

Alla troll är inte stora och groteska. En del liknar faktiskt människor väldigt mycket. Det kan vara någon liten detalj som skiljer. Ser man en svans eller bockfötter under kjolen vet man att man har med ett troll att göra. Då gäller det att försynt påpeka något om underkjolen.

Näcken

Näcken är alltid en man, men med skiftande utseende. Håret kan vara grönsvart och långt och ögonen mörka. Han kan ha hästhovar, ett extra öga i pannan eller simhud mellan fingrar och trår.
Det låter kanske inte så lockande, men han är också en mästerspelman som med sina förföriska toner  - på fiol, flöjt eller harpa - i forsen, kvarndammen eller sittande på en sten i bäcken förvrider huvudet på människor. Ibland kan folk ryckas med så de inte kan sluta dansa förrän soluppgången bryter förtrollningen.

Näcken kunde också lära ut sin spelkonst till andra, även om det var förenat med vissa risker att bli Näckens lärjunge…

Så vad är naturväsendena? Sagor, en egen värld eller manifestationer av naturens själ? Allt det, eller något helt annat…?

källa: Nordiska väsen, Johan Egerkrans

_bilder: www.publicdomainpictures.net_

vinjettbild från pixabay.com


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  • Redigerat 2022-07-02, 08:40 av Magi-cat
Farwuq
2014-01-31, 20:13
#1

Du milde, jag läste först: Mordiska naturväsen.

🥵

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

[Olaf]
2014-02-02, 13:46
#2

Tack för trevlig artikel. På frågan (sista raden) Naturväsen tror jag är manifestationer av naturen själv. Har sett vättar själv. Och en i min familj har sett Älvor.

Jane-Lyzell
2014-02-02, 14:08
#3

trevlig artickel- har mött flera av de beskrivna :-)

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Magi-cat
2014-02-03, 14:26
#4

Tack för responsen! 🙂🌺

Berätta gärna mer om era upplevelser.

Själv har jag aldrig sett några naturväsen, men känner personer (trovärdiga) som sett gårdstomtar. Trevliga tomtar som är vaksamma och varnar när räven tagit sig in till hönsen t.ex.

Vitterflätor i hästmanen har jag förstås sett..


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-02-03, 14:36
#5

En annan trevlig bok om naturväsen är skriven av Cassandra Eason:

https://www.adlibris.com/se/bok/stora-boken-om-naturvasen-9789189120525


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Mustangcab]
2014-02-03, 21:27
#6

Trevlig artikel och det stämmer vad jag har hört under min uppväxt. I min ABC-bok kunde man läsa under bokstaven Ä. Älvorna dansar i skuggan på ängen medan barnen sova i sängen.

Jag saknar dock skogs-nuvan, som kan förvilla dig så att du går vilse i skogen och då måste du vända din kofta ut och in för att hitta hem.😃

Jane-Lyzell
2014-02-04, 10:37
#7

6. kul🙂 har aldrig hört skogsnuvan ?

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

[Mustangcab]
2014-02-04, 14:50
#8

# 7 Du har hellre aldrig träffat på denna och varit tvungen att vända din kofta för att hitta hem förstår jag😃

Magi-cat
2014-02-13, 14:53
#9

En annan mytomspunnen figur är vår egen nordiska drake: lindormen. Den bor under en gammal ek som är grön även på vintern. Under den förvarar den sina skatter. Det är vanskligt att försöka komma åt skatten, man kan råka väldigt illa ut själv… Lindormen är enormt stor och skräckinjagande med blek, kronliknande man i nacken. I motsats till drakarna kan den dock inte spruta eld och har heller inga vingar. Spruta etter kan den däremot och har huggtänder man gör klokt i att akta sig för… Sjöodjur eller sjöormar: Midgårdsormen från vikingarnas mytologi är en sjöorm som är så väldig att den kan slingra sig runt hela världen och bita sig själv i svansen! De bor i hålor runt kusterna och livnär sig på fisk. Ibland slår de ner på fiskebåtarna med väldig kraft. Sedan tar de för sig… Storsjöodjuret, vårt mest kända sjömonster, hör till kategorin sjöodjur. Den blev till, enligt legenden, när två troll misslyckades med en dekokt och ett riktigt monster med ormkropp och kattliknande huvud hoppade upp ur kitteln och försvann ner i Storsjön… Sedan dess har man sett sjöodjuret ibland… Försök har gjorts att fånga in den, men alla har misslyckats… källa. Nordiska väsen


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-02-13, 14:54
#10

Hörde på TV igår att ingen spanat in Nessie på länge och man har börjat bli oroliga för att hon inte är kvar där längre i Loch Ness…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Vander-sten
2014-03-17, 20:06
#11

Det vore nått för Näcken…😃

Turisterna får se upp i sommar..🌊☔️..

AVAAZ.org - The World in Action

Var med och stötta du också, en insats för världen.

Cristine
2014-03-17, 22:29
#12

Ni har glömt Skogsråët, den vackra och förföriska rödhåriga kvinnan med hål i ryggen

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Cristine
2014-03-17, 22:37
#13

Härlig tråd och min granne  hade erfarenhet av dem eller snarare maken som slängde hett vatten från bron utan att varna. Efter en stund fick han hela kroppen full med utslag och inget han fick utav läkarna fick bort det. Då gick de till trollkarlen som bodde lite längre bort som gav maken en salva och tyckte det var dumt att han inte kommit tidigare… med den salvan gick det bort.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Cristine
2014-03-18, 03:43
#14

Får jag lov att visa en liten mexicansk älva bland alla nordiska väsen. Ifall den stör är det bara att ta bort den.

Hon syns nästan på slutet först uppe i vänster vrå sedan på högra sidan

De har en park som de gjort till småfolk då några barn som var där såg ett par kila in bland stenarna, sedan den dagen har barnen lämnat sina leksaker dä,  dockhus och karameller finns det också och många har sett dem. Några har lyckats fånga dem på bild! 

Det är annars healing som gäller men hon är så tydlig så jag tyckte ni borde få se henne, jag vet inte om hon hjälper till, för hon är med på andra videor också

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Magi-cat
2014-03-18, 09:33
#15

Riktigt vacker video, Cristine! (Fin musik också 🙂🎧)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Cristine
2014-03-18, 11:08
#16

Tack jaq var lite osäker på om det passade sig men jag tycker hon är så söt.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Joggan
2014-03-19, 08:50
#17

Här finns en nytt inlägg om

den s.k. förskräcklige snömannen (Bigfoot)

I Gällivare trakten…

http://thecloakedhedgehog.wordpress.com/2014/03/17/the-only-swedish-bigfoot-footage/

…och nära Kiruna fanns en rapport till…

http://www.scribd.com/doc/68071074/Skracken-i-Haukimaa

Magi-cat
2014-03-19, 09:19
#18

Storyn från Haikumaa var intressant. Verkar inte vara någon sällskaplig sort.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Borttaget]
[Borttaget] 
2014-03-19, 10:37
#19

Inlägget är borttaget

Magi-cat
2014-08-10, 15:01
#20

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ghosthunter
2014-08-10, 20:25
#21

Naturligtvis finns dom ännu. Problemet är att bara att dom får allt mindre med ostörda områden att leva i. Sen är det detta med att många är så upptagna med mobiltelefoner och musik i öronen….etc..etc….så ingen märker något. Man måste vara uppmärksam och ostörd för att kunna se dom.

Tack för länken….det var intressant att dom tog upp det med gubben i Finnskogen i Värmland. Där finns det mycket naturväsen och många som ser dom ännu!🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Älvan
2014-10-24, 21:45
#22

Jag har Älvor med mig liksom ett av mina barn. Vi bor mitt i stan så tydligen kan de även anpassa sig till dessa förhållanden. :) Jag är mycket tacksam för dem eftersom de busar upp mig. De vill att jag ska leka och dansa mer och sprider livsglädje. En lite irriterande sak är att de gömmer exv nycklar när jag har bråttom. De tycker det är kul när jag blir irriterad. :/ :) Om jag säger till på skarpen brukar de oftast lägga tillbaka saken. Exv ramlar nycklarna ut frän något ställe jag tittat flera gånger. :D De skänker mycket glädje. Min pappa är mycket skeptisk till övernaturliga ting säger att Älvor hälsar på honom. :) Jag vet inte om alla har Älvor eller om det bara är i min släkt. :) Jag föreställer mig älvorna som ljus så stora som på mexikanska klippet. Har någon här kontakt med naturväsen?

Cristine
2014-10-24, 22:20
#23

Vad tror ni om denna.Kusinen till den lilla flickan ligger på bädden medans hon leker och moster och morbror filmar med en gammal mobil.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Joggan
2014-10-27, 10:33
#24

Visst är det märkligt att man inte berättar hur farligt de också kunde vara!

T. ex Älvor
i Balkan område fanns/finns healare som är  bara utåtriktat att bota "Fairy diseases"
rapporterade…Éva Pócs professor Pécs, Hungary.

http://noaiddi.com/svenska/entities/

Ghosthunter
2014-11-23, 20:35
#25

Glömde skriva att det var en bra och välskriven artikel. Själv råkar jag ha en Älva som guide. Älvor är härliga och jag skulle gärna vilja se mer av dom ute i skogen🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Magi-cat
2014-11-23, 21:33
#26

#25 🌺

Härligt med Älvor.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

m2studio
2015-02-17, 22:01
#27

Tack #17 av: Joggan

http://www.scribd.com/doc/68071074/Skracken-i-Haukimaa

Denna link läste jag helt och var fantastisk.

Jag tror på många saker som inte syns. Ha öppen sinne.

Vi tror, ser,hör och mm, men vi förstår ej i vilken värld vi lever.

[Sabina]
2015-02-17, 22:22
#28

#27 ja, den läste jag när jag var ensam  hemma en natt. Det var inte bra för jag blev ganska mörkrädd, faktiskt.

Gahella
2015-02-18, 08:50
#29

#27 Ja den var en riktig rysare!

Har också till och från kontakt med naturväsen och de har t.om hjälpt mig att sluta snusa 🙂

Magi-cat
2015-04-23, 18:41
#30

Råkade idag få en bok, "Tomten har ordet" av Barbro Löwenberg, i min hand.

Hon menar att tomtar finns ibland oss, sida vid sida, men i en annan dimension. De är väktare av jorden och kommunicerar telepatiskt, gärna rimmat. Boken är full med små tänkvärda verser om att leva i och med naturen, i samklang. Fina små teckningar också.🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ghosthunter
2015-04-23, 20:44
#31

Ja, det gör dom säkert. Dom lever både i fysisk form här och som andar på andra sidan eller en annan dimension…..precis som människor och alla andra väsen🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Magi-cat
2016-08-16, 22:14
#32

❤️


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Borttaget]
[Borttaget] 
2016-08-18, 09:13
#33

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2016-08-18, 09:14
#34

Inlägget är borttaget

Sommarek
2016-08-18, 09:18
#35

Stackars Grönland, bara. Men lite roligt att Island är ögat.  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Ghosthunter
2016-08-18, 09:53
#36

Tack Sommarek…..den har jag minsann inte sett på det viset innan!🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Sommarek
2016-08-18, 09:58
#37

#36 Hittade den på någon hednisk FB-sida för ett tag sedan och tyckte den var riktigt rolig. Han verkar iofs inte helt färdigväxt än, om han ska kunna bita sig i svansen.  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Ghosthunter
2016-08-18, 10:07
#38

Sväljer han Grönland så kanske han växer till sig!?😃

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Sommarek
2016-08-18, 10:43
#39

#38 Fast ormar brukar ju mest svälla på bredden när de äter.  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Ghosthunter
2016-08-18, 11:14
#40

Ja jösses, det är ju sant……då kommer han väl att tränga ihop alla öar och kontinenter😃

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Sommarek
2016-08-18, 11:20
#41

Är det neråt Australien som bulan hamnar så finns där ju i alla fall lite plats.  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Ghosthunter
2016-08-18, 13:44
#42

😃

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Magi-cat
2016-08-18, 22:05
#43

Bytte bild överst. Visst är den fin? 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ghosthunter
2016-08-18, 22:25
#44

Ja den är jättefin😊

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Sommarek
2016-08-19, 08:15
#45

#43 Haha, jag trodde först att det var jag som blivit helt senil.  😂 Jättehärlig bild, vet du vart den är ifrån?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Magi-cat
2016-08-19, 08:19
#46

#45 Haha 😂

Jag har tagit den från pixabay.com. Var den ursprungligen är ifrån vet jag inte.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2017-12-21, 07:45
#47

Råkade få se lite av ett program om ett hus i Burträsk, Västerbotten, på TV.

Det var f.ö. ett jättehärligt hus och ägarna ville gärna veta mer om dess historia, de som byggt det och bott där.

Bl.a. hittade man i något arkiv en ljudinspelning (från 70-talet?) där en man berättade om "Bäraren". Han hade själv sett Bäraren, som en rund boll var den…

Nu kommer jag inte ihåg exakt hur det var, men den som hade Bäraren kunde själv få fördelar men ställa till problem för andra, grannarna t.ex.

För att få tillgång Bärarens tjänster skulle man bl.a. ta ben från kyrkogården. Men allt har ett pris och nackdelen i det här fallet var att man försvor sig till Den Onde.😈

Personen i historien hade olyckligtvis gått igenom isen och drunknat i samband med någon benförflyttning. På så sätt stärktes säkert föreställningen om Bäraren och den kluvna nyttan med den.

Så länge lever alltså folktron kvar på sina ställen…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ghosthunter
2017-12-23, 15:07
#48

Intressant…Bäraren har jag inte hört om innan!

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Magi-cat
2017-12-23, 15:23
#49

Bäraren (eller Baran) finns kanske bara i Västerbotten?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ghosthunter
2017-12-23, 16:24
#50

Ja så är det säkert. Det är mycket lokalt. Här i Värmland finns t.ex skogsfrun…men som ibland förknippas med ett skogsrå!

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

P.O
P.O 
2018-08-10, 19:14
#51

Min mamma har sett en vätte nån gång när hon var ung och jag var ofödd på andra sidan. När jag var 7-9 år såg och kände energi från en grönklädd väsen med en grön hatt, ljust hår som var med mej när jag ska sova i rummet och även när jag skulle sova över hos mormor & morfar och sen har jag inte tänkt så mycket på det vid 9-års ålder. Först senare i livet fick jag och min katt se en vätte i vardagsrummet vid soffan och stannade i tre dygn efter jobbet så var katten sig själv. Och sen när jag ska koka mat och jag nästan glömmer det på spisen och jag komm ut i köket och såg att någon hade stängt av det när maten var klar i kastrullen. Och ca 1 halv år senare när jag komm hem till kvällen då gick katten försiktigt ut i hallen och skyndade sig tillbaks till vardagsrummet och vätten har varit i köket. Nåt år senare när jag har sovmorgon men vaknar tidigt en lördagmorgon och ligger kvar och blundar och vila och där sitter ett litet blyg troll i hörnet i soffan när jag blundar och trollet ser på mej försiktigt där blickarna möttes några gånger och är med mej men är ute ibland då och då. Hade en vän på besök och hens keps faller ner på golvet inte alltså ramla på golvet utan faller ner och där stod en älva på hens keps när hen la dit kepsen igen andra gången och hade trollsländevingar och såg på oss och mig.

Magi-cat
2018-08-10, 19:39
#52

#51 Mysigt! 🙂

Tack för din berättelse!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ghosthunter
2018-08-11, 18:03
#53

#51 Oj, det var en intressant berättelse. Tack🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Farwuq
2018-08-13, 18:30
#54

Av alla nordiska naturväsen är nog Kraken den som är intressantast.
😉
Det är en som man inte glömmer i första taget.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Ghosthunter
2018-08-13, 19:21
#55

#54 Borde det inte heta knake i Lund😁

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Farwuq
2018-08-13, 19:32
#56

Nä en »knake« är inte det samma som »Kraken«.
😉

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Ghosthunter
2018-08-13, 19:38
#57

Jag vet. Knake är korv som serveras till frukost.

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Farwuq
2018-08-14, 15:49
#58

Ja, det var industriarbetarnas speciella frukost här i staden, och är det fortfarande.

Det brukar vara kö vid knakefabriken när jag går där förbi strax före 6:00.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Ghosthunter
2018-08-14, 17:52
#59

Jag jobbade på ett företag i Lund ett tag och där serverades knake varje fredag morgon…trevligt och gott!🙂

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Magi-cat
2022-05-31, 09:30
#60

Puttar upp tråden. 🙂 Jag tog tyvärr bort en bild på Midgard Serpent eftersom det inte framgår om den är tillåten att dela. Hittar någon en tillåten bild eller länk, lägg gärna in här.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

NeferNefer
2022-05-31, 09:43
#61

Ur den utmärkta tidskriften "Finnmarken förr och nu", nr 1 2022, sida 3. Det här är taget ur en intervju från 1962 med Edvard Söder (1874-1973) och det handlar om hans tid som kolare. Intervjun gjordes av Georg Thofelt, Sävsjön, och har nu redigerats och bearbetats av Lars-Olof Herou.

"När man kolade så måste man ta hjälp av skogsfrun. Ja, hade man inte haft det så skulle man nog 'blitt bet'. När tiden var inne för att gå upp, då knacka de på dörren. En gång då jag trodde att det knackade för att det var någon som kommit för att hälsa på, så brydde jag mig inte om att öppna. Men efter tredje knackningen så kastades kojdörren upp och jag for ut på backen. Då visade det sig vara ett hål på milan, som jag fick laga annars hade det börjat brinna på allvar.
Jag såg allt skogsrået en gång. Hon satte sig på en stubbe som vi brukade sitta på när vi kokade kaffe. Jag blev så ivrig och nyfiken så jag försökte ta i henne - men då försvann hon. Om jag tagit det lugnt så hade hon nog suttit kvar och jag hade fått tittat mera på henne. En gång var vi och kolade vid Stensjöberget. När vi rivit ut då skulle vi gå till kojan och lägga oss och de visste de inte hur de skulle kunna vakna på morgonen. 'När det knacker på döra är dä rätt tid', sade jag. Det stämde precis.
Det hände ibland att kvistar och annat som hamnat fel återfanns i skogen. Skogsfrun tyckte inte att det dög."

May all beings be happy and free from suffering. ❤️

Magi-cat
2022-05-31, 11:54
#62

Intressant, Nefer, tack! Det verkar vara en läsvärd tidskrift!

Så bra att berättelserna blir bevarade från tider där man var närmare naturen.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

NeferNefer
2022-05-31, 14:19
#63

Ja, det är den verkligen. Varje nummer är fullt av intressanta berättelser. Rekommenderas varmt!
Jag tycker också det är bra att de bevaras, och hoppas att vi alla åter närmar oss naturen och får tillbaka den djupa förståelsen och kontakten med den.

May all beings be happy and free from suffering. ❤️

NiklasTyreso
2022-06-04, 03:39
#64

#49: Bäraren har kallats Bjäran längre söderut i landet.

Min förståelse är att Bjäran är ett litet nystan som med blodsmagi blir ett övernaturligt väsen som bär hem stulen rikedom från grannarna.
Det finns moderna häxor som har testat och svär på att det inte bara drar till sig rikedomar utan även olycka.

NiklasTyreso
2022-06-04, 04:06
#65

Bäckahästen, näcken och hjulormarna har inte nämnts i tråden. Och andra sjöodjur.

Jag är helt övertygad att det finns troll, vättar, tomtar, alfer och skogsfru, men jag låter bli att berätta mer om upplevelserna som jag tolkat som dessa.

Därutöver tror jag att förr i tiden, på den hedniska tiden när man offrade med djur och blod, då gav det nog livskraft åt mörka demoniska väsen som kan återfinnas på vissa förhistoriska gravplatser eller kultplatser.

Det finns förhistoriska kultplatser, som new age troende idag dras till, där jag personligen inte alls känner att det är någon god atmosfär. Jag kan uppleva ett stenblock i skogen som betydligt mycket mer helig och fridfullt.

Folktron ändras med tiden.
De senaste 15 åren när alla människor har med sig kamera i mobilen så har det bl a kommit fram trosföreställningar om att olika blänk och ljusfenomen i bilderna är övernaturliga väsen som kallas Orber.

I den moderna folktron talar man även ofta om portaler för andar, för aliens, för spöken etc. Man spekulerar vilt om att begrepp i från Fysiken, som maskhål i rumtiden, skulle vara bevis för portaler.

Särskilt många moderna andliga trosföreställningar kopplas till kvantfysiken, kanske för att både andligt och kvantfysik är svårt att förstå.

I den gamla folktron trodde man på spöken, gengångare, mylingar etc och det lever kvar idag men med lite andra ord och begrepp genom spiritismen.

Magi-cat
2022-06-04, 08:42
#66

#65 "Folktron ändras med tiden."

Det stämmer att det ändras och mycket är ändå igenkännligt över långa tider.
Alla försöker skapa något någorlunda begripligt och uttalbart av allt det vi inte förstår.

Mycket i den gamla folktron och myterna är bildliga beskrivningar som vi har svårt att förstå idag när vi inte lever nära naturen på samma sätt.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen