Etikettmysko-grejer
Läst 2462 ggr
Magi-cat
2015-03-25, 18:33

Poltergeist

(Till sajtens lexikon Cool)

Poltergeist ("knack-ande", "bullerande") är en form av hittills oförklarat fenomen som ger sig till känna på ett fysiskt, ofta våldsamt, sätt. Det kan vara möbler som välts, tavlor som kastas ner från väggarna, föremål som flyger genom luften utan att någon rör vid dem etc.

Denna form av fenomen är bland de äldsta kända. 
Ordet "poltergeist" kommer från tyskan och det äldsta dokumenterade fallet är från Tyskland 858 e.v.t. då en stad hemsöktes av fallande stenar och våldsamma knackningar.

Det finns tre huvudsakliga förklaringsmodeller:

1. En naturvetenskaplig som uppehåller sig vid dröm-vaken-tillstånd, hjärnaktivitet, sjukdom och naturfenomen.

2. En avlidens ande vill ge sig till känna.

3. Fenomenen följer en person (ofta en tonåring),  inte en plats, varför det kan vara den personens känslor som tar sig yttre uttryck.

Det kan förstås vara en kombination av dessa, ingen av dessa eller en annan, hittills okänd, faktor bakom fenomenen. (1)

Poltergeistfenomenet är svårt att studera vetenskapligt, men vissa försök har gjorts vid bl.a. Princeton University. I korthet lät man försökspersoner försöka påverka en känslig apparat till att ge utslag. Ibland förekom enl. uppgift förbluffande starka effekter. Problemet är att de är svåra att upprepa. En dag starka effekter, nästa dag inga alls eller svaga. (2)

(1) http://sv.wikipedia.org/wiki/Poltergeist

(2) http://www.enigma.se/sjoqvist/dokument/Sjoqvist1984.pdf


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Borttaget]
[Borttaget] 
2015-05-13, 17:34
#1

Inlägget är borttaget

[Juel70]
2015-05-14, 08:47
#2

Jag har lidit av poltergeist som jag fick genom trauma i barndomen. Jag som kristen säger att det var en demon för överfördes till mig genom trauma.  Den livnärde sig på mina starka känslor och kunde ge uttryck på olika sätt; t ex när jag blev arg så kunde demonen manifestera sig genom att göra starka ljud av olika slag, kasta ner något i golvet mm och den påverkade även mina känslor på ett negativt sätt.

Efter själavårdsbön blev jag befriad från den och sen dess är det frid och fröjd 🙂 Men den följde mig bra många år.

Upp till toppen