Etikettintressant
Läst 14308 ggr
[trollduva]
2009-12-27, 14:13

Spökplatser i norrbotten

n/a

Akamella ödeskyrkogård

Här har varit ett fruktansvärt oväsen från de döda som var missnöjda med ordningen på kyrkogården. Hungersnöd och farsoter gjorde så att den började bli för trång. Gamla lik, benknotor och söndervittrade träkors stjälptes ut utanför stängslet för att ge plats åt nya kistor. Både nya och gamla "döingar" var djupt kränkta av att behöva ligga på detta förfärliga ställe där hundar och asätare drog omkring ruttnande likdelar. Spökena förföljde folk i trakten och ska till och med ha vridit nacken av en man ute på sjön.

Pajala kyrkogård

Också här är det ett himla liv, från en speciell grav där trollgubben/magikern Vittikko och hans son Anti ligger. De var svåra ovänner i livet och kan inte hålla sams i graven heller utan slåss och svär så det osar om det.

Muodoslompolp

Långt upp i Norrland, strax söder om Muonio älv, nordost om byn Akamella ödekyrkogård. Därifrån berättas att de döda tagit lagen i egna händer. Sägnen säger att "döingarna" länge krävt att folket i byn ska anlägga en ny gravplats, eftersom de börjat få trångt i sina gravar. När byborna vägrat sägs spökena ha letat sig upp och förföljt folk. En ska de ha vridit nacken av. Andra lär ha dödat på mer finurliga sätt. Detta innebar nu inte att döingarna fick mer plats - tvärtom. För varje människa de hade ihjäl blev det bara ännu trängre på den redan överfulla kyrkogården. Men det brydde de sig inte om. De var bara ute efter blodshämd.

Ritva
2009-12-29, 13:07
#1

Läste för någon dag sen att på stadshotellet här i Luleå spökar det på 4:e våningen och speciellt i ett rum…ska se om jag hittar artikeln om det.

Ritva

"Små saker vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra."

Ritva
2009-12-29, 13:12
#2

Hittade artikeln i Norrländskan (NSD) Rum för resande och för spöken  Något för den som vill pröva här kanske?!?

Ritva

"Små saker vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra."

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

[tildaah]
2010-01-11, 16:54
#3

Usch! Den var läskig, att det finns någon där på fjärde våningen!

Upp till toppen