Etikettintressant
Läst 16865 ggr
[trollduva]
2009-11-09, 23:50

Spökplatser i bohuslän & västergötland

n/a

                                 -Bohuslän-

Marstrand

På Carlstens fästning på ön Marstrand i Bohuslän satt Metta Focks fängslad i början 1800-talet. Hon satt där på "bekännelse" beskylld för att ha giftmördat hela sin familj.

"Bekännelse" innebar att hon ensam fick sitta i en fängelsehåla, svältande och fullständigt avskuren från omvärlden-tills hon bekände.

 Efter fyra år erkände hon allt och lite till. 1810 halshöggs hon, troligen helt oskyldigt dömd. Det sägs att både hon och bödeln vandrar omkring på ön utan att få lugn i sina gravar. Man kan även sent på nätterna höra Metta Focks bli ropad på,troligtvis av bödeln.

marstrand.jpg

Blomsholms herrgård

En ryttare på en brun häst dyker upp ljudlöst kring herrgården. Han är klädd i trekantig hatt med plymer, peruk och generalsgaloner från 1700-talet. Ryttaren kommer ofta för att varna människor för förestående olyckor, som man bara kan undkomma genom att följa hans råd.

Ryttaren är den tyska generallöjtnantenConrad von Ranck som bodde på herrgården på 1700-talet. Han såg sin egen son Claus drunkna i en strömvivel när de seglade i skärgården utanför Strömsatd. Conrad kastade sig i vattnet för att rädda honom men båda försvann i djupet. Därför vill Conrad von Ranck i stället rädda andra människor från ond bråd död.

Fjällbacka hamn

Vid fjällbackafjorden och trakterna kring Korsön kan man få se dödseglaren, eller Sotens flygande holländare, som spökskeppet också kallas.

Det är en fullriggare som med fyllda segel styr rakt mot kusten. Vid relingen syns små svartmustiga män med röda halsdukar. Just som skeppet ska ramma klipporna försvinner det plötsligt med ett hånskratt. Finns det en svartklädd kvinna ombord betyder det otur för de mötande båtarna. En vitklädd kvinna varslar om död.

ringsjön 014.JPG

                               -Västergötland-

Falkens grav

Här vilar Jonas Falk som dömdes till döden för rånmord på en postdiligens och halshöggs 1854. Flera har sett Falkens kropp utan huvud sväva ovanför graven. Där finns också ständigt nya fräscha blommor, men ingen vet vem som lägger dit dem.

falksgrav1.jpg

Ålleberg

Inuti berget finns enligt sägen tolv ryttare från slaget vid Ålleberg 1389. I sina gyllne rustningar sitter de på hästarna beredda att störta fram och försvara Sverige när kriget kommer, då ska de kämpa till sista blodsdroppen.

013.JPG

Torpa stenhus

Här ska Gustav Vasa ha friat till Katarina Stenbock, som blev hans tredje hustru. På gården utspelades en hemsk händelse för länge sen. En riddare bodde här med sina två döttrar. Den äldsta hade varit på besök i Danmark där pesten grasserade. Hennes far, som var en hård och grym man, misstänkte dottern för att vara smittad. För att inte pesten skulle sprida sig i huset tvingade han in flickan i ett rum och murade in henne levande. Nu går hon igen som slottspöket "grå frun" på Torpa och många har sett henne irra genom salarna.

 350px-Torpa_stenhus.jpg

pernillaa
2009-11-10, 08:59
#1

Jättbra jobbat med alla dessa artiklar. =)

Ha en bra dag! // Pernilla

Mirjami-78
2009-11-10, 17:10
#2

Fasnade just för det där med Falkens grav. De stället skulle jag vilja besöka.

Sajtvärd på Singelföräldrar och medarbetare på Misshandel samt på Svåra tider.

Inget är omöjligt det kan bara vara mer eller mindre besvärligt!!Cool

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Ghosthunter
2009-11-11, 11:33
#3

Perfekt som vanligt trollduva (applåder)Flört Nu är vi i mina trakter!! Har hört mycket av det innan, men en del är också nytt för mig!

Jag ska försöka göra en spökjakt på Torpa Stenhus nästa år under förutsättning att jag kan va där nattetid och utan andra besökare. Har dock varit där ett par gånger innan, men inte i syfte att jaga spöken. Ett livligt ställe enligt många, med ett flertal spöken…ett smörgåsbord för spökjägare och parapsykologer!!

/Fredrik

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

xChild
2010-01-03, 17:04
#4

jätte bra artikel, nu vet jag i alla fall lite spökställen jag tänker söka på och så vidare! SkrikandesSkrattande

Pkarin42
2010-01-03, 19:09
#5

#2 ang Falks grav. Jag bor rätt nära så man har varit där några gånger, jag får alltid kalla kårar av att gå där samtidigt som man tänker på om det var rätt man som halshöggs.

Jag har hört att de var två som genomförde rånet strax intill där jag bor, och att den som sköt hade familj så därför tog den andre på sig skulden. Vet ej om det är sant.

#3 Söker du spöken ska du nog övernatt vid Falks grav och se om du kan lösa mysteriet med de alltjämt färska blommorna.

Ghosthunter
2010-01-03, 19:42
#6

Pkarin42 - Det måste väl ändå kunna vara lätt att avslöja mysteriet med blommorna….det är ju bara att vaka på stället och se vad som händer…är det ingen som gjort det, eller?Glad

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Jinaum
2010-01-04, 11:54
#7

trevligt! Saker jag inte vist om om västragötaland. Själv har man bara hört om levene äng. Det finns ju rätt många dommar ringar runt om där från vikinga tiden och så.. Så det sägs att ett träd där har varit hängnings träd. Varpå jag hört en del säga att det g¨r en helt vitklädd man där. Dock rätt osäker på saken, inget jag befarat själv och tar inte så mycket på största allvar.

Ghosthunter
2010-01-04, 12:04
#8

Jinaum - var ligger Levene äng? Glad

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Pkarin42
2010-01-06, 00:58
#9

Ang Falks grav vet jag att det gjorts många försök med att vaka, men att den natt/tillfällets inte bytts något.

Jag vet att jag läste ett repotage ur FiBaktuellt, en tidning, på 70-talet samt att de fotograferade också vid tillfället. Reportrarna kanske inte var nog seriösa…????Det fanns en fotoserie och de visade hur en dimma la sig runt graven och den var TJOCK. Efter dimman vikit undan var det färska blommor. Min bästis bror var med om samma sak när ett gäng raggare från Jönköping åkte dit.

Västergötland bara kryllar av sägner, spöken och annat mytiskt. Landskapet är gammalt och mitt hjärta klappar nog lite extra här.

I somras tog jag en dagstur, startade vid suntaks gamla stenkyrka från 1100-talet via gestiljen vid Ekedalen upp mot Kungslena kyrka vidare mot Varnhem. Dessa ställen skulle nog kunna påvisa olika aktiviter på natten. Det har ju varit mycken krig runt dessa områden vid olika tidsåldrar.

Nu är det lättare att få information om det mesta runt Varnhem tack vare Arn.

Jinaum
2010-01-06, 01:22
#10

#8 det är i mina hemtrakter. känner till ngåre få små bys spökställen med. dock atnagligen inte intressant för folk här skulle jag tro.

Leven äng ligger vid sparlösa stenen (runstenen). Den ligger utanför ett samhälle som heter Levene i skaraborg. Så att säga vid Vara på ett ungefär.

Jinaum
2010-01-06, 01:22
#11

#9 jo det finns ju massa ställen, synd edock att de inte lyses upp mer

Upp till toppen