Etikettintressant
Läst 16168 ggr
[trollduva]
2009-11-12, 23:44

Spökplatser i dalsland & värmland

n/a

                                   -Dalsland-

Håverud

Slussvakten släppte en kväll igenom något som såg ut som en vanlig båt, men när den passerade slussen såg han att den var halv! Skräckslagen rusade han därifrån och glömde stänga slussporten i hastigheten. Efter det blev vakten liggande svårt sjuk, var nära att dö, men tillfrisknade till slut. Orsaken till sjukdomen var att han lämnat slussporten öppen och släppt igenom det farliga spökskeppet, i stället skulle han ha stängt båten inne.

                                    -Värmland-

Svaneholms slott 

På slottstrappan kan man se en blek blodlös varelse i svart dräkt,det sägs att det är Sofia uggla,som gifte sig med sin kusin Leonard Uggla i början av 1800-talet. Men Leonard bedrog sin hustru med den viljestarka Charlotte Löwenhielm som han blev blixtförälskad i. Sofie kände sig ratad och förtvivlad tynade hon bort i "tvisot" och dog bara 23 år gammal.


Hammars gård

En av Värmlands få gårdar i sten. Den har sin "vita fru" - Sophia Lowisa Soop, som spökar

 Hon ägde gården 1704-45 och har beskrivits som ett hår av hin. Hennes vilda fester där hon drack och slogs som en karl gav gården dåligt rykte. Även på marknaden i Kristinehamn var hon i slagsmål där hon fick benet avsparkat och en annan gång misste hon ena ögat.

 Trots att hon fick en extra tung stenhäll över sin grav i Väse kyrka, skrämmer hon fortfarande herrgårdens besökare med sitt ärriga, enbenta och enögda vålnad.

 Echstedska gården

Gården är hemsökt sen den tragiska händelsen på Bengt von Echstedts tid på 1760-talet. Då arbetade en dräng och en piga där som höll varandra mycket kära. Så småningom skulle de gifta sig. En kväll skulle pigan ut och låsa magasinet. I handen höll den stora tunga magasinnyckeln som sedan skulle hängas på en krok i huset.

Hon var mörkrädd och tänkte på alla gastar och mylingar som kunde lura överallt. När hon kom in i farstun såg hon en vit skepnad i ena hörnet. Pigan skrek och kastade den tunga nyckeln mot spöket. Men det var hennes äskade som ville skoja och hade satt ett lakan över sig. Nyckeln träffade honom i tinningen så han dog.

 Den sörjande pigan blev tokig till slut av grämelse och levde inspärrad i källaren. Sen dess går hon igen och sörjer sin älskade vän.

 echstedska.jpg

/bilder borttagna ur tråden då tillstånd enligt upphovsrättslagen inte finns angivet/M-c/

berobe
2009-11-13, 14:20
#1

Vid ett besök på Ängsö slott(utanför Väserås) i höst fick jag många fina upplevelser. När jag senare framkallade några bilder jag tagit kom detta resultat fram! Vad säjs om ansiktet i tapeten bredvid tavlan?

isa
isa 
2009-11-16, 18:48
#2

#1 huanimej, vad läskigt!

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Ghosthunter
2009-11-18, 11:27
#3

Stor risk att det bara är mönster på väggen…men om det inte är det så är det en jättebra bild!

/Fredrik

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Upp till toppen