Etikettintressant
Läst 7415 ggr
[trollduva]
2009-11-16, 17:15

Spökplatser i närke och västmanland

n/a

                                    -Närke-

Hotell Continental

En vålnad vid namn Madame Segelberg,som först höll till ute på Segelberska palatset i Örebro,där hon syntes promenera i alléerna för att i nästa stund lösas upp i ett damm Moln,När palatset revs flyttade Segelbergs osaliga ande först till Hotell Coninetal, sen till Stora Hotellet där gästerna störts av spökerier i flera år. Men det rastlösa spöket trivdes inte på hotellet och har numera flyttat till Örebro slott där många har känt igen hennes genomskinliga skepnad.

                             -Västmanland-

Ängsö slott

En puckelryggig dvärg i grå mössa och grå långrock med skört tar ibland en promenad i slottsparken. Han dog 1744 och var hovnarr på slottet. Anders av Luxemburg som han hette, var mycket uppskattad för sina visor och anekdoter. Varför han går igen vet ingen.

Det berättas även om en kvinna vid namn britta bååt som av misstag kommit in i kyrkan mitt under "de dödas mässa"

Brita Bååt och levde under 1600-talet. Det lär ha varit en mycket ond och egenkär kvinna som drivit två män i en alltför tidig grav. Av misstag gick hon upp för tidigt på julottan på juldagsnatten. Direkt när hon kommit innanför portarna rusade två våldnader mot henne, våldnaderna av hennes två tidigare män. De ville hämnas och den ene högg efter Brita med en värja, en andre kastade en sten. Brita föll ihop och vaknade aldrig mer. Den så kallade "blodsstenen" finns fortfarande kvar och inmurad i kyrkomuren. Värjan med en flik av hennes slöja hänger inne i kyrkan. Och Brita går igen som spöke. Många människor har sett henne vandra omkring i trädgården utanför slottet.

275px-%C3%84ngs%C3%B6_slott.jpg

Upp till toppen