Etiketterintressantpsykologihjärnanartiklar-intressant
Läst 30590 ggr
Magi-cat
2013-10-19, 09:02

Om hjärta vs hjärna

Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

Är alltings början ett kärleksfullt hjärta? Vad betyder hjärtat för våra känslor, för varandra, för vår existens? Sitter "allt" i hjärnan?

Vi har det inbyggt i språket: vi talar om att "det gick direkt till hjärtat", "mitt hjärta brast", "det kändes i hjärtat", "han är hjärtlös". Man "talar ur hjärtat" när man förmedlar något som man känner är sant, när något berör en själv och man hoppas ska beröra andra.

Hur ofta träffar man på uttryck som "min hjärna gick mitt itu", "han är hjärnlös" eller sånger om "hjärnans längtan" efter kärlek? Ändå händer allting i hjärnan. Eller gör det det? Är hjärtat bara en simpel pump? 

Att känna med hjärtat:

Hjärtat kan bokstavligen känna av känslor. Det har även neuroner, liknande som de i hjärnan. (Faktiskt kan dessa neuroner kontrollera hjärtat, utan hjärna.) 
Det är hjärnan vi tänker med, men hjärtat sänder fler signaler till hjärnan än tvärtom! Känslor har lika mycket att göra med kroppen och hjärtat, som med hjärnan och det är alltför förenklat att hänföra all styrning till hjärnan. De känslor vi upplever är en stämsång dem emellan. (1) 

Vid stressforskning har man funnit att känslor som frustration, oro, ångest, gör hjärtrytmen mer ojämn. Dessa signaler går till hjärnan som tolkar dem som stressignaler  och biokemin med alla hormoner reagerar i kroppen. (1)

När vi däremot upplever uppskattning, kärlek, harmoni blir hjärtrytmen mer jämn, hjärnan mottar signalerna och tolkar dem som positiva, stressnivån går ner, blodtrycket sänks och man mår bättre i en god cirkel. (1)

När man lyssnar på musik t.ex. reagerar faktiskt hjärtat före hjärnan och skickar signaler till hjärnan. Hjärtat upplever  och reagerar på omgivningen och hjärnan svarar på det.

Körsång synkroniserar hjärtan

Via forskning vid bl.a. Sahlgrenska har man funnit att en gemensam aktivitet som körsång bokstavligen synkroniserar deltagarnas hjärtan: de börjar slå i samma takt. Man tror att det har att göra med andningen. När man sjunger samlar man in luft och sjunger på utandningen. Kanske är det också något med stämningen, bokstavligt och bildligt, då man via stämbanden tillsamman formar ljudet till att stämma harmoniskt och stämningen av glädje och harmoni som körsången ger. Det är vad man hittills vet bara sång som ger denna synkning, orkesterspel gör det inte, trots att det är en lika glädjefylld och vibrerande aktivitet. (2)

För en tid sedan var jag på ett seminarium om hjärta och hjärna. Där medverkade bl.a personer som deltagit i forskningen om hjärta och körsång. Vi fick se en liten demonstration där fyra deltagare fick komma upp på scenen, kopplades till en hjärtmonitor och sedan sjöng de och hela publiken tillsammans. Två av hjärtana synkade fint, en tredje mätning hade störningar och en fungerade inte alls. Men intressant var det med de två som slog i samma takt och rytmerna följde varandra.:-)

Att känna med andra

"Jag känner med dig" säger man - och det stämmer. Hjärtat har resurser att känna av andras stämningslägen via elektromagnetiska fält båda inne i och utanför kroppen. 

När vi ser skrämda ansikten, reagerar hjärtrytmen. Hjärtat hjälper oss att tona in på varandra och varandras känslolägen, känna och förstå hur andra känner. Detta måste ha varit fördelaktigt evolutionärt när man skulle sluta sig samman i olika gemenskaper.

Ju fler människor som tillsammans praktiserar empati och medkänsla, ju fler människor som mediterar och fokuserar på en känsla, desto starkare fält bildas, fält som är gemensamma.

Om hjärtat

Hjärtat är en fantastisk konstruktion, i idogt arbete hela livet, kännande, reagerande, försörjande kroppen med blod, med liv…

Vid 80 års ålder har hjärtat pumpat 2,5 - 3 miljoner gånger. Vid varje hjärtslag pumpas ca 1 dl blod ut vilket sammanlagt blir så mycket som 84 fulla olympiska simbassänger under en livstid. Vårt blodomlopp är på imponerande 150000 km långt vilket skulle räcka nästan fyra gånger jorden runt, om man nu skulle få för sig att lägga ut det. (uppgifterna varierar en hel del, men långt är det :-)

Det är en fantastiskt kraft i hjärtat och man blir ödmjuk inför dess styrka. Vi kan inte leva utan hjärta många minuter.
Kan vi leva utan hjärna? Givetvis inte och normalt sett inte och det är inte att rekommendera. Men det berättas om en kalifornisk man som hade ett välfungerande liv och jobb i databranschen. Han avvek inte på något sätt förrän han skadades i en olycka och man röntgade skallen. Han hade bara ca 10 % hjärna, resten var ett vätskefyllt hålrum. Så, naturen är fantastisk att göra det bästa möjliga av förutsättningarna.

Hjärtats embryologiska utveckling

Hjärtat utvecklas faktiskt utanför oss i vårt allra tidigaste skede av livet!

Hjärtat kommer först och är en förutsättning för att hjärnan ska utvecklas.
Men vi börjar väl från början…det absolut helt häpnadsväckande ögonblick då ägget och spermien möts, yin och yang i förening och ägget öppnar sina armar för spermien, innesluter den i sitt space, i sin absolut perfekta miljö - varpå den sprängs, dör och frisätter DNA. Vilken transformation! I den stunden är vi minst 98 % vätska. I 1,5 - 3 timmar flyter allt omkring, i lugn. Det är som om en vibration, ett informationsutbyte äger rum i det ögonblicket.
9-11 dagar tar det för den nya lilla individen att hitta den bästa livsmiljön. Livmoderns vägg formar som en grop där den tar emot -som om händer omsluter det nya livet. Det är som om livet omsluter livet och vi är ämnade till medkänsla och support.

Nu börjar hjärtat bildas. Nej inte ännu! Det yttersta lagret ska bilda hud och början till nervceller. Det behövs för att känna av miljön. Endodermet, det innersta lagret celler bildar mage-tarm för att uppleva miljön utanför. Mage-tarm som intuitivt kan avgöra om man är i rätt sammanhang. (jfr "magkänsla"). Mesodermet, det mellersta lagret börjar bilda hjärtat redan vid dag 9-12. Till en början är hjärtat mammans blod och har kontakt med fältet utanför och är delaktigt i mammans känslor.

Redan dag 12 bildas det primära lilla hjärtat, ett rör blir en hjärtloop. Vad vi är nu, är ett 0,1 mm litet korn! Än så länge kan det lilla hjärtat inte pumpa sitt eget blod, men det svarar mot hur mamman mår. Ännu är inte hjärnan påtänkt - den behöver sitt hjärta först!

Hjärtat bildas faktiskt utanför fostret. Det behövs en enorm kraft för att transformera hjärtröret till den form det ska ha, det viker sig på mitten, roterar och upp blir ner och tvärtom. Denna embryonala kraft och form finns i oss ännu.

Hjärtat behövs för att skapa en primär mittlinje som sedan allt annat kommer ur. Nu är hjärtat utanför kroppen och hälften av det lilla 2,5 mm stora fostret. Armarna formas och läggs runt hjärtat. Man kan se det symboliskt - armarna håller runt hjärtat. Vi är gjorda för hjärtkontakt och kramar…

Sedan går utvecklingen raskt vidare. Någonstans vid dag 17 finns celler till hjärnan men det mesta är hålrum. Nerverna skapas före själva hjärnan.

Och så - redan vid dag 22 sker det första riktiga hjärtslaget!

Utan hjärta, ingen hjärna, ingen kropp.

Det brustna hjärtat

Det är inte alltid livet blir idealiskt. 

Alla har säkert hört talas om makar eller andra som levt mycket nära varandra där båda avlidit inom ett litet tidsintervall. Det stämmer faktiskt och det finns en fysiologisk förklaring till det: man kan dö av brustet hjärta. Det rör sig om stora mängder adrenalin som pumpas från binjurarna ut i blodbanan som svar på ett stort känslomässigt trauma. Adrenalinet får hjärtat att slå snabbare, det försvarar sig och ändrar t.o.m. form - det blir som päronformat.
Den goda nyheten är att hjärtat också kan återhämta sig från detta och självläka. (3)

Att kramas är nyttigt

Kramar är bra för hjärthälsan…Blodtrycket mår bra av kramar och oxytocin ("the bonding hormone") höjs. Positiva känslor är alltså bra för hjärtat, bra för själen, bra för hela kroppen…(4)

För människor som drabbats av hjärtattack och hjärtsjukdom är det inte bara mediciner och konventionell behandling som spelar roll, utan musik och att prata med patienten, att bry sig om och att be med de religiösa är något som hjälper och förbättrar läget. Det stärker insikten om att psykologiska och sociala faktorer påverkar hjärtat. (5)

Så sjung, kramas, gör något roligt, välj gott och låt hjärtat va' me'!

❤️

Noter:

1: http://wakeup-world.com/2012/05/03/the-heart-sends-more-information-to-the-brain-than-the-brain-sends-to-the-heart/

2: Musikant 3/2013 (tidning för Sveriges Orkesterförbund)

3: Illustrerad vetenskap 14/2013

4: http://news.bbc.co.uk/2/hi/4131508.stm

5: http://www.medicaldaily.com/psychological-support-boosts-heart-attack-survival-rates-how-talking-or-playing-music-improves-heart

källor om inte annat anges: seminarium Hjärta vs hjärna, 2013-10-18, Göteborg. arr: Christer och Jörgen Tranberg

TV-program "Hjärtat, en pump med känslor?"

bilder från: www.publicdomainpictures.net vinjettbild från pixabay.com

Mer av intresse:

http://www.heartmath.org/templates/ihm/articles/infographic/2013/mysteries-of-the-heart/index.php


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  • Redigerat 2022-04-21, 20:03 av Magi-cat
Magi-cat
2013-10-20, 11:51
#1

vacker musik, lyssna och njut…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-10-26, 16:43
#2

Inlägget är borttaget

maribell
2013-10-29, 10:13
#3

TACK för den här artikeln.
Jag tror att du har medhåll ifrån högre makter.

❤️

Magi-cat
2013-10-29, 11:03
#4

Tack själv Maribell! ❤️


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Farwuq
2013-10-29, 18:16
#5

👍

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Magi-cat
2013-10-29, 21:43
#6

Vi gjorde ett experiment som gick ut på att kollektivt sända positiva känslor under seminariedagen.
En kvinna var försöksperson och presenterades först för publiken. Resten av dagen fick hon tillbringa i ett angränsande rum utan att höra något av föreläsningen. Vid tre tillfällen under dagen skulle hon var uppkopplad till EEG och någon av dessa tider, hon visste inte vilken, skulle publiken meditera och rikta kärlek från hjärtat till henne.
Det visade sig bli ett lyckat experiment och hjärnvågorna reagerade synligt när auditoriet riktade sina känslor till henne. Hon reagerade själv med stark rörelse och sade sedan att det var en av de mest fantastiska dagarna i hennes liv!

❤️


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

JonasDuregard
2013-10-29, 23:50
#7

#6 "Det visade sig bli ett lyckat experiment och hjärnvågorna reagerade synligt när auditoriet riktade sina känslor till henne."

Dubbelblindade ni?

JonasDuregard
2013-10-29, 23:54
#8

"Hjärta vs hjärna, 2013-19-18"

Datumet måste blivit fel där. Vem/vilka organiserade seminariet?

/tack för påpekandet, rättat och kompletterat!/M-c

[Mia-Li]
2013-10-30, 05:45
#9

Bra artikel Magi-cat…ska läsa mer när jag kommer hem ikväll.
❤️

[Olaf]
2013-10-30, 08:37
#10

Tack för en intressant och välskriven artikel om hjärtat Magi-cat! Om hjärnan är kung så är hjärtat drottning. Å må de tu regera i klokskap. Hjärna utan hjärta blir cyniskt och dåraktigt. Hjärta utan hjärna blir blödigt och godtroget.

JonasDuregard
2013-10-30, 09:30
#11

#10 "Hjärna utan hjärta blir cyniskt och dåraktigt."

Menar du det där bokstavligt eller bildligt? För det finns ju människor som skadat sin hjärtmuskel och tvingats byta den (tillfälligt) mot en mekanisk kopia. 

Så vitt jag vet har man inte sett att det påverkar känslor eller kognition alls (även om de så klart får sämre kondition, blir intensivvårdsinlagda och andra indirekta effekter som påverkar humöret). Att kalla de som genomgått ingreppet för "cyniska och dåraktiga" känns minst sagt förhastat…

Om du menar bildligt så har det kanske inte med ämnet att göra. Så vitt jag kan förstå menar man med "hjärtat" det fysiska organet och inte den poetiska benämningen på känslor. 

"Hjärta utan hjärna blir blödigt och godtroget."

Hjärta utan hjärna blir död till och med 🙂.

JonasDuregard
2013-10-30, 09:46
#12

#0 "Hjärtat kan bokstavligen känna av känslor. Det har även neuroner, liknande som de i hjärnan. (Faktiskt kan dessa neuroner kontrollera hjärtat, utan hjärna.)"

Det finns neuroner över allt i kroppen. Det kallas det perifera nervsystemet. Större delen av dem är till för att styra muskler eller skicka signaler från känselorgan till det centrala nervsystemet (smärta till exempel).

"Det är hjärnan vi tänker med, men hjärtat sänder fler signaler till hjärnan än tvärtom!"

Stämmer inte det med andra kroppsdelar också? Är blindtarmen viktig för känslolivet bara för att det finns neuroner runt den?

En sensor skickar ju mer information till en mätcentral än mätcentralen skickar till sensorn. Huden skickar en enorm mängd information till hjärnan hela tiden men hjärnan har kanske inte så stor anledning att skicka instruktioner till huden.

En annan sak: En av de tätaste samlingarna neuroner utanför hjärnan hittar du i könsorganen. Betyder det att dessa är ännu viktigare för känslor än hjärtat?

[Olaf]
2013-10-30, 10:05
#13

#11 Jag har en känsla av att jag inte har lust att svara på din fråga om jag talar bildligt eller bokstavligt. Så du får gissa! Jag nöjer mig med att uppskatta Magi-cats artikel. Som är som musik i mina öron. Ha en bra dag! Edit: ändrade i min text för att inte riskera onödig diskussion om mig.

Magi-cat
2013-10-30, 14:23
#14

Tack Farwuq, Mia och Olaf också! 🌺

Och tack JD #8 för din aldrig sviktande uppmärksamhet! Naturligtvis blev det fel datum. Jag korrigerar senare. Med rätt tid, plats och även arrangör. 😎

#10 Olaf, du fick till så bra sammanfattande meningar där så jag önskar jag kommit på dem själv! 🙂

Lånar dem så länge:

Om hjärnan är kung så är hjärtat drottning. Å må de tu regera i klokskap. Hjärna utan hjärta blir cyniskt och dåraktigt. Hjärta utan hjärna blir blödigt och godtroget.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2013-10-30, 14:35
#15

#7 JD:

Dubbelblindade ni?

Jag hoppas komma med en utförligare beskrivning senare. (Kanske ska man kalla det mer en demonstration än ett experiment. Eller, jo…)

/återpublicerat. Undrar varför detta röstades bort?/M-c


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2013-10-30, 14:39
#16

Angående bokstavlig eller bildlig beskrivning…
Jag har avsiktligt låtit gränsen vara flytande i artikeln. 

#12 En redogörelse för det perifera och centrala nervsystemet är frestande, men för alldeles för långt utanför syftet med min artikel. (Kanske det återkommer i en senare artikel.)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-10-30, 15:05
#17

Inlägget är borttaget

Ming
2014-01-09, 20:12
#18

👍🌟❤️

Magi-cat
2014-02-14, 11:58
#19

❤️


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-06-19, 08:35
#20

I senaste numret av en "andlig" tidning finns en artikel från seminariet. (Vad heter den? Ascala nånting? Hittar inte artikeln på nätet men har läst den helt snabbt i tidningen.)

Där berättar försökspersonen hur hon upplevde när hela auditoriet förenade sig i kärleksfulla tankar. Hon blev väldigt känslomässigt berörd, grät och kände sig upplyft. Till saken hör alltså att hon befann sig i ett annat rum och hade ingen kontakt med vad som hände i föreläsningssalen eller någon av deltagarna.

En annan gång hon reagerade känslomässigt starkt var när alla sjöng tillsammans "Håll mitt hjärta".

Så det verkar varit ett lyckat experiment. Och jag tro att förenade tankar blir starkare än enskilda. Något att tänka på.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

fatcat
2014-06-19, 09:40
#21

Du är klok du magi! Trevlig midsommar till dig🙂🌺☀️

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Magi-cat
2014-06-19, 10:01
#22

TACK detsamma fatcat!! 🌺


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-06-19, 10:03
#23

Ni som röstade bort mitt #15 - kan ni tala om för mig varför? Skicka pm om ni inte vågar stå för det öppet.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-10-03, 15:55
#24

Jag lyssnade på ett webinar från Heartmath Institute och tänkte berätta lite från det, av vad jag antecknade…

Andning och hjärtrytm är korrelerade. När vi andas ut, går hjärtats frekvens ner (broms) när vi andas in går den upp (gas). Så böljar det fram och tillbaka…
Blir vi medvetna om andningen, som vid yoga och viss Meditation, kan vi använda den för att lugna hjärtrytmen och sänka blodtrycket, förutom alla andra goda effekter. Bara vetskapen att man kan påverka sitt hjärta med andningen är bra - man har något med sig som man alltid har till hands, man kan minska stress och oro. Det har visat sig i studier att man kan hantera ångest genom att sänka pulsen.

Hjärtat och hjärnan jobbar ihop. Hjärnan uppfattar signaler från kroppen och reagerar på dem.

Hjärna och hjärta kommunicerar på följande sätt:

-neurologiskt
-biokemiskt
-biofysiskt
-energetiskt (elektriskt, elektromagnetiskt)

En försöksgrupp fick memorera ord. Men fann  att de hade svårare att komma ihåg orden om de uttalade dem i samma rytm som hjärtat men kom ihåg bättre om de höll en annan takt. Hjärtats rytm påverkar alltså hjärnan.

Hjärnan fungerar bättre om den förstår kroppens signaler. (forskning Sarah Garfinkel)

"Med 'hjärtats intelligens' menar vi det flöde av högre medvetande, visdom och Intuition som vi upplever när tankar och känslor finner ett synkroniserat samspel med hjärtat." (Doc Childre)

Hjärtat har en funktion som har med emotion att göra. Det finns nervkluster i hjärtat identiska med sådana som finns i limbiska (känslo-)centrum i hjärnan.
Hjärtat har ett eget komplext nervsystem, the heart brain. (de här sakerna är omdiskuterade vetenskapligt, men det finns resultat som stöder dem)
Hjärtat skickar mer information till hjärnan än tvärtom.
Hjärtats signaler kan särskilt påverka de delar av hjärnan som påverkar strategiskt tänkande, reaktionstider och självreglering. (frontala cortex) Så även om hjärnan är huvudkontoret så hjälper hjärtat till. De talar med varandra. :-)

Hjärtrytmen kan påverkas vilket ger fördelar även för hjärnan. Med andningen har redan nämnts. Detta kan mätas i EEG.
Heart Math har en speciell mätapparat som mäter hjärtrytm och koherens. Man kan via feed-back påverka dem. 
Hjärtfrekvensen blir rytmiskt, harmoniskt böljande när vi har en skön känsla och ryckig, spretig när vi är stressade t.ex.

Amygdala (som reagerar på hot) läser in situationer som mönster och rytmer, (enligt forskning, Karl Pribram). Hjärtats rytm talar alltså till amygdala. När hjärtat slår orytmiskt blir amygdala mer benägen att reagera negativt. (med stress, rädsla)

Känslan är starkare än tanken. Tanken överröstar känslan. Känslor skapar olika informationsmönster i hjärtats elektromagnetiska fält.

Man har i forskning tittat på PTSD (Post Traumatiskt Stress Syndrom) och funnit korrelation med arytmi. I vissa fall avklingade PTSD när personens arytmi behandlades.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-10-03, 15:57
#25

Till slut fick vi se ett par belysande bilder:

Man mätte hjärtrytmen på en kille och hans hund. Bådas var lite orytmiska, hunden väntade på husse, killen var på väg hem. När de möttes och hälsade och gosade synkades deras frekvenser och blev mer harmoniska. När de skildes åt igen, blev bådas rytmer mer asymmetriska.

En kvinna satte sig upp på sin häst. Just vid uppsittningen fick hjärtrytmen en peak. Sedan satte hon sig på hästen och mediterade en stund. Hennes och hästens frekvenser synkade ihop sig och blev lugna och harmoniska. När meditationsstunden var slut, gick de isär igen.

När vi ger varandra uppskattning får vi en harmonisk rytm och en skön känsla. Hela kroppen påverkas. Detta syntes på det rytmiska mönstret på grafen.

När vi upplever frustration över hårda oförsonliga ord, påverkas också mönstret och blir disharmoniskt.

Så - låt hjärtat vara med och ge varandra positiv feed-back. Det fungerar precis likadant över internet. From me to you: Hjärta

Hjärtat är verkligen mer än "bara en pump".


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

JonasDuregard
2014-10-03, 16:48
#26

#24 "Jag lyssnade på ett webinar från Heartmath Institute och tänkte berätta lite från det, av vad jag antecknade…"

En glorifierad reklamfilm alltså. Tillämpade du någon källkritik till det de påstår?

"En försöksgrupp fick memorera ord. Men fann  att de hade svårare att komma ihåg orden om de uttalade dem i samma rytm som hjärtat men kom ihåg bättre om de höll en annan takt. Hjärtats rytm påverkar alltså hjärnan."

Eller så berodde sambandet på något helt annat (till exempel att det är enklare i en långsammare takt), eller så var det bara slump. 

"Hjärtat skickar mer information till hjärnan än tvärtom."

Men det gör väl de flesta organ? Huden gör det absolut, men jag skulle gissa att njurar och lever också gör det. En självklar funktion för hjärnan är att samla in en massa information från kroppen eftersom hjärnan är den enda kroppsdel som kan hantera den mesta informationen på ett meningsfullt sätt. 

"Heart Math har en speciell mätapparat som mäter hjärtrytm och koherens."

🤑

Gissar jag rätt att de också har ett nätverk av godkända "experter" som mot betalning kan lära en hur man gör för att få bättre värden? 🙂

Är du själv kund kanske? Kommer du i så fall även utbilda dig till att bli en av experterna? Jag kan tänka mig att det är lukrativt om man har talang. 

"Hennes och hästens frekvenser synkade ihop sig och blev lugna och harmoniska."

En sådan synkning, om den vore verklig, skulle nog knappast vara hälsosam för någon av dem. En vuxen häst har enligt uppgift en puls under 44 slag per minut och en vuxen människa 60 slag eller högre.

Så endera blev hon bradykardisk eller så blev hästen takykardisk eller båda delar.

Eller så är det något lurt med den där historien 😉.

Magi-cat
2014-10-03, 17:06
#27

#26 Nejnej, det var ett seminarium, ingen reklamfilm. Det mesta hade jag hört förut. Och ja, Jonas, jag vet vad källkritik är.

Är du själv kund kanske? Kommer du i så fall även utbilda dig till att bli en av experterna? Jag kan tänka mig att det är lukrativt om man har talang.  

Haha, du tror det är så det ligger till? Att jag  ägnar en massa tid och energi för att ta reda på hur saker förhåller sig skulle vara för att jag egentligen vill kränga grejer, lite lömskt så där? 😕  Då måste jag ta dig ur den villfarelsen. 

Jag berättar gärna mer, men det är tråkigt om det blir en massa omotiverade stickspår.

Eller så är det något lurt med den där historien 

Att husdjur och deras människor synkar på olika sätt är välkänt, bl.a. via blodtryck och andra mätbara parametrar. (Per Jensen)

Det var naturligtvis inte frekvensen som sådan som synkade utan variabiliteten förändrades så att den blev mer harmonisk. 

Jag märker att du hugger på vad du kan och misstänkliggör t.o.m. direkt eller indirekt mina motiv att ta upp det. Finns det öht något som verkar intressant?

Det finns mycket forskning runt de här sakerna och jag kommer att fortsätta att ta upp det. Det är ingenting paranormalt eller flummigt eller ens pengaknipande, utan helt enkelt en allt bredare fördjupning i den biologi som också inkluderar sinnet. Allt hör ihop.

Mot bakgrund av vad jag skrev sist om positiv feedback:

tack för att du alltid är påpasslig så jag håller mig på alerten.😴


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

JonasDuregard
2014-10-03, 21:12
#28

#27 "Haha, du tror det är så det ligger till? Att jag  ägnar en massa tid och energi för att ta reda på hur saker förhåller sig skulle vara för att jag egentligen vill kränga grejer, lite lömskt så där?"

Nej, jag ställde en fråga.

Du har köpt någon slags utbildning där det här "webinariet" ingick, har jag rätt i det? Det var inte min avsikt att misstänkliggöra dig, däremot har jag inget emot att misstänkliggöra heartmath-institutet.

"Att husdjur och deras människor synkar på olika sätt är välkänt, bl.a. via blodtryck och andra mätbara parametrar."

Jaså, välbekant till och med. Var drar du gränsen för vad som är välbekant?

Har du någon länk? Jag blir lite fundersam på vad som menas med "synkar".

"Det var naturligtvis inte frekvensen som sådan som synkade […] "

Du skrev "Hennes och hästens frekvenser synkade ihop sig" och du pratade om hennes hjärtrytm.

"[…] utan variabiliteten förändrades så att den blev mer harmonisk."

Kan du uttrycka det på ett sätt som är mer flummigt och intetsägande kanske? 🙂

Hur presenterades den här variabiliteten och hur konstaterade ni att den blev mer "harmonisk"?

"Jag märker att du hugger på vad du kan och misstänkliggör t.o.m. direkt eller indirekt mina motiv att ta upp det. Finns det öht något som verkar intressant?"

Mycket låter intressant men inte särskilt trovärdigt. 

"Det är ingenting paranormalt eller flummigt eller ens pengaknipande, utan helt enkelt en allt bredare fördjupning i den biologi som också inkluderar sinnet."

En bredare fördjupning alltså, det låter ju bra.

Men menar du att ditt prat om frekvenser vars variabilitet harmoniseras inte är flummigt? Inte paranormalt kan jag hålla med om, men min flummometer ger definitivt utslag - och den har jag köpt dyrt från ett tjusigt institut så den måste fungera väldigt bra 🙂.

Magi-cat
2014-10-03, 21:23
#29

#28 Du har köpt någon slags utbildning där det här "webinariet" ingick, har jag rätt i det? 

Du ställde en "fråga", men den var ganska insinuant. 😕 Jag har inte köpt en utbildning utan lyssnat på ett webinar, händelsevis gratis. Även om jag köpt utbildning hade det varit valfritt och frivilligt och inget fel i det.

Du får ta itu med din flummometer. Den är ute och cyklar på egen hand.

Återkommer, om jag får lust.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

JonasDuregard
2014-10-03, 21:29
#30

#29 Du menar att det inte finns något flummigt med HeartMath-institutets verksamhet?

I så fall undrar jag om det någonsin funnits något du är beredd att kalla flummigt 🙂.

De som vill bedöma själva kan titta här: http://www.heartmath.org/

Magi-cat
2014-10-03, 21:51
#31

#30 Det blir mer givande om du insinuerar lite mindre.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

tarantass
2014-10-03, 22:34
#32

#24, #25: intressant. "Lägre" djur (leddjur, har för mig också de med oss närmare besläktade tagghudingarna) har ju mer decentraliserade nervsystem, med gangliekedjor genom kroppen och sådant. Kan ju tänkas att vi har varit litet förblindade av hjärnans relativa storlek hos oss "högre" ryggradsdjur.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

JonasDuregard
2014-10-03, 23:57
#33

#31 Vad insinuerade jag nu?

Jag undrar om du verkligen inte tycker HeartMath är flummigt, och om du i så fall kan ge något exempel över huvud taget på något som är flummigt. Anledningen till att jag tycker det är flummigt är att deras sida är proppad med flummiga beskrivningar av flummiga saker och att de lovar att göra allting bättre på tusen olika sätt.

Jag undrar också vad du menar med du skrev om harmonisering av variabilitet hos hjärtfrekvenser. Vad innebär det i praktiken?

Magi-cat
2014-10-04, 08:12
#34

#32 Tack för responsen! Roligt att någon vill diskutera inom trådens intention och inte flum.
Om man ser hjärtats utveckling embryologiskt (fostrets utveckling är lite av en resa i evolutionen) så ligger det något i det. Hjärtat utvecklas utanpå kroppen (som för att känna av omgivningen) och nervsystemet kommer senare. (Jag ska skriva ihop något om det sedan.)
Även om man ser hjärnan som centralen högst upp för överblicken, är det en tvåvägskommunikation. Man har delat upp allt för mycket förut. Liksom uppdelning mellan kropp och själ.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-10-04, 08:30
#35

#33 Du gillar att säga "flummigt" tror jag? 😃Fem gånger på fyra rader t.o.m.

Meningen med inläggen i den här tråden var inte att gå in på detaljer, utan att ta fram hur känslan påverkar hela kroppen och även hjärnan och våra tankar. Inte heller att göra reklam för något företag. (Det har du nog skött om mer än jag.)

Jag uppfattade inte hur mätningarna går till (missade första kvarten), men kanske tar reda på det om jag får lust. 

Man använder i alla fall en typ av pletysmografi, en blodflödesmätning. 
Vidare upprepade föreläsaren flera gånger att det inte finns "evidens" för en del saker, men forskning som stöder det. Några forskarnamn nämndes som jag kommer att kolla in.

Jag tycker det verkar väldigt spännande, ännu mer efter ditt gensvar. Jag gillar det som går in på det som inte är till fullo känt eller vedertaget (det är väl det man har forskning till!) och som verkar vettigt, och kommer att ta reda på mer om det här. Det finns mycket att hämta. Det är biologi. Forskning, inte flum. (Fast jag gillar flum också.😛)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

JonasDuregard
2014-10-04, 09:23
#36

#35 "Du gillar att säga "flummigt" tror jag? SkrattarFem gånger på fyra rader t.o.m."

Nej, du tror helt fel. Faktum är att du får svårt att hitta mer än något enstaka inlägg där jag använt det på de tusentals kommentarer jag skrivit. 

I den här tråden var det du som introducerade begreppet. Är det för att du gillar att säga det?

"Vidare upprepade föreläsaren flera gånger att det inte finns "evidens" för en del saker, men forskning som stöder det."

Då undrar man ju lite vad de menar med evidens 🤔.

"Det är biologi. Forskning, inte flum."

Det är oklart vad du syftar på nu, men om du menar allt som HeartMath saluför så håller jag inte med. 

De har så klart blandat in lite forskning och  lånat många ord från forskning, och det är ju något som kännetecknar kvalitetsflum 🙂.

Magi-cat
2014-10-04, 09:44
#37

#36 Jaja, vi säger så, för att inte den här tråden (som låg mig varmt om hjärtat) ska svälla ut över sin bräddar om vem som sade vad och menade vilket. Du tycker allt är flum och kasst och det tycker inte jag.

Bara en sak: Forskning kan visa olika saker och peka i olika riktningar, så enkelt är det, innan allt är fullständigt känt och utrett. Man ska inte vara rädd för att ta upp även det icke till fullo accepterade. Då kommer man ingen vart.

edit: men om du menar allt som HeartMath saluför så håller jag inte med. 

Jag känner inte till "allt som HeartMath saluför" och kan naturligtvis inte uttala mig om "allt", bara det jag hört och sett, vilket jag tar upp i tråden.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

JonasDuregard
2014-10-04, 13:34
#38

"Du tycker allt är flum och kasst och det tycker inte jag."

Nej, jag skulle snarare säga så här: Jag tycker en del är flum och kasst, det tycker inte du. Eller?

"Bara en sak: Forskning kan visa olika saker och peka i olika riktningar, så enkelt är det, innan allt är fullständigt känt och utrett."

Tack för att du berättar helt uppenbara saker för mig. 

"Man ska inte vara rädd för att ta upp även det icke till fullo accepterade. Då kommer man ingen vart."

Visst, bara för att jag inte håller med dig så är jag "rädd" 😴.

Man ska inte heller vara rädd att kalla strunt för strunt, då kommer man förvisso någonstans - men oftast till ett ltie sämre ställe än man började.

Magi-cat
2014-10-04, 13:46
#39

#38 Fast besluten att fortsätta OT, eller?

Jag tycker en del är flum och kasst, det tycker inte du. Eller?

Kul vinkling, men fel. Det är inte vad jag sagt. Men jag tar upp både bra och dåligt. Det är mer sällan jag ser dig ta upp något positivt, därav slutsatsen om "allt".

Tack för att du berättar helt uppenbara saker för mig. 

Det var allmänt.

Visst, bara för att jag inte håller med dig så är jag "rädd" Gäspar.

Nej, det har jag inte heller sagt. Hur kan du få för dig det? Snarare är det så att "vi"/jag/alla inte ska vara rädd/a att ta upp omdiskuterade ämnen. Även om det heter att man är flummig, varför man kanske drar sig för det, vilket vore synd.

Man ska inte heller vara rädd att kalla strunt för strunt, då kommer man förvisso någonstans - men oftast till ett ltie sämre ställe än man började. 

😴


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

JonasDuregard
2014-10-04, 17:08
#40

#39 "Fast besluten att fortsätta OT, eller?"

"It takes two to tango", som det heter 🙂. Jag skulle inte ha något emot om det här blir sista inlägget, och jag klandrar dig inte om du vill avsluta sidodiskussionen. Däremot är det en annan sak om du kräver att diskussionen slutar med att du får sista ordet, vilket man kan få intrycket av när du skriver som ovan.

"Kul vinkling, men fel. Det är inte vad jag sagt. Men jag tar upp både bra och dåligt."

Jag har försökt fråga dig flera gånger om du verkligen inte tycker något av det är flum (se #30 till exempel). Om du tycker en del är vetenskap och en del är flum så är vi överens (även om vi kanske drar gränsen lite olika).

Magi-cat
2014-10-04, 17:25
#41

#40"It takes two to tango", som det heter Glad.

När det finns fler än en som vill ha sista ordet så…😃

Och jag har inte sagt något flum.  Vidare utredning i frågan får vänta.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-10-16, 08:55
#42

Nu har jag lyssnat på ännu ett webinar, Med hjärtat i centrum. Dessa webinars tilldrar sig stort intresse. 250 åhörare deltog och lika många fick inte plats. (Gratis! 🤑🙂)

Först berättade Jörgen Tranberg utifrån ett spännande perspektiv om mikro-makrokosmos, från Big Bang med skapande av kosmos, till vårt embryologiska skapande och hur hjärtat bildas utanför kroppen före nervsystemet…(Jörgen kommer att ha fler föreläsningar inom projektet Universal Heart.)

Sedan berättade Anders Nilsson från HeartMath. (Jag ska försöka relatera lite av det som sades.)

Hjärtat är mer än en pump. Det påverkas av våra känslor. En känsla vi upplever går till hjärtat som reagerar och i sin tur ger signaler till övriga kroppen. Hjärtat verkar också kommunicera ut till vår övriga omgivning. 
Hjärtat är ingen passiv pump av blod utan fattar självständiga beslut.

Genom att mäta HRV, HjärtRytmVariationen kan vi se vad som händer.
Hjärta slår mer ibland, mindre ibland . Man kan se på en kurva variationen i hjärtslag där man eftersträvar en lugn och harmonisk kurva som när man känner en skön känsla. (uppskattning, glädje, harmoni, lugn.) Kurvan är, som man säger, koherent,
Man kan också se hur kurvan blir ryckig när man känner frustration, ångest, irritation etc. Kurvan visar inkoherens.

Andningen är nyckeln till hjärtkoherens och därmed mindre stress, mer lugn och harmoni. (=bättre hälsa)

Genom att fokusera på sig själv och sin andning lugnar sig pulsen och HRV-kurvan blir mer koherent. Kroppen blir redo för återhämtning och får en inre balans.

När HRV-kurvan är ryckig ger hjärtat olika signaler, kroppen går på högtryck (med risk för högt blodtryck), stresshormoner utsöndras. Det räcker med tankar på fara, det behöver inte ens vara fara å färde. Tanken i sig själv skapar tillståndet.

De här rytmerna går ut i fältet runt om oss också. Genom att vi själva är i harmoni påverkar vi varandra.

I ett experiment på Axelsons kopplade man upp terapeuter till mätningar av HRV och lät dem behandla sina klienter. Ingen var informerad om vad försöket gick ut på.

De terapeuter som var närvarande i stunden med sitt fokus fick klienter som var nöjda med behandlingen och själva upplevde känslan av lugn.

Om terpeuterna inte var "närvarande" i sitt fokus med ojämn rytmik, tyckte klienterna att behandlingen var "sisådär".

Så. Dags att börja meditera med fokus på andning och runt hjärtat.

Till slut: Man betonar att forskningen runt HRV är på experimentstadiet.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-10-16, 18:38
#43

#40 Gav flumometern utslag igen?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

JonasDuregard
2014-10-16, 19:26
#44

#43 Klart över bakgrundsnivåer.

Men det har du nog insett själv.

Magi-cat
2015-04-10, 09:37
#45

Meditera med hjärtat en halvtimme vid lunchtid fem måndagar framåt med start den 13…Hjärta

Gratis, ska tilläggas…

http://www.hrvtraning.se/?p=842


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2015-06-06, 08:24
#46

Intressant film (3 min) om ett experiment på heart-brain-body-vägen, där hjärtat tycks visa en Intuition som reagerar i förväg. Innan en känsla blir medveten har kroppen redan reagerat mätbart.

https://www.youtube.com/watch?v=4MNHsNn19ug&feature=youtu.be


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2015-10-26, 18:15
#47

Vetenskapens värld ikväll:

#Empati - att tänka med hjärtat. Vår förmåga att känna med andra är avgörande för människans civilisationer. Men varifrån kommer vår empatiska förmåga? För att förstå empatin har forskare gjort experiment med små barn, och även testat hur empatin fungerar hos möss och schimpanser. Problemet med bristande empati hos människor leder till en avgörande fråga: Kan kroppens egen kemi hjälpa oss att bli mer empatiska?"


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2015-10-27, 09:08
#48

Var det någon som såg programmet?

Det var intressant, men inte så mycket nytt. Bra i alla fall att det numera är vedertaget att däggdjuren känner empati, inte bara människor!
Det antas bero på att däggdjursfostret blir till i och tillbringar sin tillblivelsetid i mammans mage och lär sig känna skillnad på sig själv och en annan - men också leva med i en annan.

Ett exempel var råttor i djurförsök 😕där man fann att kompisen till en instängd råtta idogt och målmedvetet försökte släppa ut den. Den kände den instängda råttans stress och reagerade och agerade därefter.

Empati är att känna någon annans känslor. Hjärnscanning visade att samma hjärnområden aktiveras hos den som känner med och den som själv upplever situationen.

En annan sak var konst. En konstnär ställde ut tavlor som bestod av ett vertikalt snitt. Det verkar som om betraktaren i sin hjärna "härmar" konstnärens aktivitet, inte bara tar in synintrycket. Hjärnmönstren visade sig olika när försökspersonerna ser snitt-tavlorna jämfört med andra tavlor där ett lika långt streck gjorts.
På något sätt interagerar betraktaren med konstnären och konstverket. (Det här behöver inte vara tecken på empati utan mer hur hjärnan bearbetar sinnesintryck och skapar sin föreställning om verkligheten. )

Vissa experiment gjordes med barn (och jag tycker inte riktigt om det heller.) Ett experiment visade att barn redan tidigt samarbetar och känner  empati.

På slutet undersöktes i ett experiment om barn i första hand hjälper den egna gruppen först vilket man fann att de gör. Jag är tveksam till metoden eftersom jag tyckte försöksledaren själv var för aktiv att få barnet att bekräfta tesen.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2016-02-11, 10:07
#49

Brustet-hjärta-syndrom:

Stark negativ stress kan få hjärtat att, bokstavligen, brista. Det är t.o.m. vanligare - och farligare - "än man tidigare trott".

I en studie vid Sahlgrenska har 15 000 fall från hjärtregistret granskats. 2.2 % av dem hade drabbats av takotsubo, "brustet hjärta-syndrom". 

Symptomen kan likna de vid hjärtinfarkt men infarktmediciner kan vara direkt livsfarliga vid takotsubo.

Vad som skiljer takotsubo fran vanlig infarkt är att hjärtats kammare (vanligen den vänstra) utvidgas och liknar en ballong. Det medför att hjärtats pumpförmåga minskar.
En takotsubopatient återhämtar sig också snabbare än infarktpatienten och får ofta inga bestående skador eller återfall.

En del patienter har fått 80% av hjärtkapaciteten utslagen, men ändå återhämtat sig och kunnat lämna sjukhuset.

http://sahlgrenska.gu.se/forskning/nyhet/brustet-hjarta---syndrom-farligare-an-man-trott.cid1286500


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2016-02-14, 11:03
#50

Ha en fin Alla Hjärtans Dag! (I Finland kallas det Vändagen)

❤️🌺🎂❤️HjärtaBlommaTårtaHjärtaHjärtaBlommaTårtaHjärtaHjärtaBlommaTårtaHjärta


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ghosthunter
2016-02-14, 19:29
#51

Djup sorg kan stanna pumpen också. Därför att känsla sitter i själen och själen är bunden till hjärtat. Hjärnan är däremot bara nåt som styr motoriken i kroppen och hittar på en massa elaka saker.

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Magi-cat
2017-02-08, 11:06
#52

Gammal artikel, men jag öppnar den ändå, eftersom det är bra med öppna hjärtan.❤️🤗❤️


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2018-02-13, 08:21
#53

Fortfarande gammal artikel, men det blir Alla Hjärtans dag i år också. 🙂❤️ Låt alltid hjärtat vara med!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2018-06-20, 09:37
#54

Med ett öppet hjärta mår hjärnan bra. ❤️

En del sätter hjärta och hjärna i motsättning till varandra. Det är fel. Vi mår bra av att hjälpa varandra.

https://fof.se/tidning/2016/2/artikel/hjalp-andra-och-ma-battre


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Caersa
2019-09-28, 23:39
#55

Det är bra med öppna hjärtan. ❤️

JonasDuregard
2019-09-29, 00:38
#56

#54 Öppna plånböcker verkar viktigare för HeartMath. 

Vad sägs om 50 000 spänn för en fyradagarskurs? (Ja, det är fyra nollor 🤑)

Magi-cat
2019-09-29, 08:05
#57

#56 När jag slår upp deras hemsida om kurser hittar jag ingen länk som motsvarar den summan. En länk är dock dold.

Däremot hittar jag flera om gratis prova-på.

(Den siffra du nämner låter naturligtvis hutlös i mina öron.)

edit: Mitt inlägg #54 handlade om att må bättre av att hjälpa varandra. Hur du därifrån hoppade direkt till Heart Math förstår jag inte.🤔


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2019-09-29, 08:06
#58

#55 Visst är det! 🙂❤️ Fin katt i din presentation. 🐱❤️


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

JonasDuregard
2019-09-29, 09:56
#59

#57 https://www.heartmath.com/hmct/

Folk som säljer allt från strumpor till heroin ger också gratis prova på, det är inte en bra indikation på hur giriga de är.

JonasDuregard
2019-09-29, 10:00
#60

#57 "Mitt inlägg #54 handlade om att må bättre av att hjälpa varandra. Hur du därifrån hoppade direkt till Heart Math förstår jag inte.Funderar"

För att du gav mig en så perfekt passning för en ordvits så klart 🙂. Och för att mycket av tråden handlar om HeartMath.

Magi-cat
2019-09-29, 10:40
#61

#59 På så sätt, det var alltså inte ens HeartMath i Sverige utan någon annanstans.

#60 Jaha. 🙂

Det var aldrig min intention att tråden skulle handla (mycket) om Heart Math.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Caersa
2019-09-29, 11:03
#62

#58 tack och den min katt är en norsk skogskatt Puzznic ”Pussi” jag saknar honom enormt mycket.

Magi-cat
2020-02-11, 08:23
#63

Dags Alla Hjärtans Dag, igen. ❤️

Till Moder Jord, till djuren, naturen, människorna, himmel och hav. ❤️🌺


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2021-02-10, 16:40
#64

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2021-05-19, 08:13
#65

💝


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2022-02-28, 09:38
#66

Intressant artikel. Ibland kan man vända på begreppen och förstå mer.

"Garfinkel explains: “If we see a snake, our hearts won’t beat faster because we are scared. Seeing the snake will increase our heartbeat and when that’s registered in the brain, that’s what leads to the feeling OF fear. He reversed the causality.”"

https://www.wired.co.uk/article/sarah-garfinkel-interoception?fbclid=IwAR36_cYFTKu8dpIXxwkOZytKF4x5NX24yof7gAuL0A161cdKIKGBbu9hGl4


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Neuroscience is revealing that the heart and body exert huge influence over the brain – and that connection could help autistic individuals to better process their emotions
Upp till toppen