Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressanta teorier

Del 2: NDU - om att överleva döden

2019-11-01 09:12 #0 av: Magi-cat

Den förra tråden om NDU har blivit lång och vi fortsätter här i denna nya tråd. Hoppas den också fylls av intressanta diskussioner, funderingar och infallsvinklar.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-11-01 09:14 #1 av: Magi-cat

En väldigt intressant artikel om forskningen runt nära döden-upplevelser:

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/11/24/manniskor-vid-gransen-mellan-liv-och-dod-vittnar-om-starka-ljussken-och-doda?fbclid=IwAR1uNQGE2cC0foftLJs2L1h8wrV-U4b1ifbPfYrpNOkJqMIsX6m4pPNKgmo

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-11-01 10:21 #2 av: Ming

#1 Tack för artikeln Magi-catTummen upp

Anmäl
2019-11-01 10:27 #3 av: Magi-cat

#2 Hej Ming! Hjärta

Jag har bara skummat igenom artikeln men ska läsa den ordentligt senare.Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-11-01 10:31 #4 av: Sjuttan

Ja verkligen mkt intressant - men hinner inte just nu noggrant läsa hela.
Får jag trots detta förmedla den tanke som växer hos mig?

Varför ägnar forskare resurser på att försöka motbevisa människors upplevelser som de själva förknippar som ett nytt tillstånd efter döden?
Varför är det viktigt att "ta ner" dessa upplevelser med vetenskapliga förklaringar?
Inte för att jag är religiös men tycker ändå att det har med tro att göra och människors tro ska respekteras!

Tycker det känns likadant som Klimatförnekarnas åsikter!
Något som de själva inte har kapacitet att förstå - det finns inte. Patetiskt!

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2019-11-01 10:57 #5 av: Wonnalesan

Det är så mycket vi inte har svar på, vi tror vi vet allt, men vet inget i princip.

Mediet- Theresa Caputo- har genomgått hjärnröntgen och man ser ett område som inte syns på andra. Hennes stora kärlek till sörjande människor löser dom från dödsfruktan och de får hälsningar som ingen kan bortförklara. De mest skeptiska får vika sig.

Mig löste det från dödsfruktan, då jag insåg att jag redan visste, jag hade en NDU då jag var 42 år, idag 72 år. Den förändrade hela min person. Mitt sätt att tänka, känna och leva mer för andra i kärlek. Man kan säga den var starkt andlig med ett universum som vibrerar av en stor kärleksfull kraft.

Jag ser saker på helt andra sätt idag, skiljer på mörka gärningar och ljusets kärlek.

Det är märkligt att människor inte tror på det de inte upplevt. Det får mig osökt att tänka på den period då kvinnor dog i barnsäng på sjukhusen, men överlevde förlossning hemma.

En ung läkare förstod sammanhanget med att läkarna gick från obduktion  till förlossning. Han blev lynchad för att han förstod  sambandet med bakterier och död.

All ny kunskap ska häcklas av skeptiker och fördröja utveckling. Även om man inte okritiskt ska svälja allt.

Andra sidan är en plats av frid, harmoni och kärlek. Vi kan kalla det himlen om vi vill. Utan att behöva vara religiösa så kan Gud finnas som den stora mäktiga kraft som är upphov till allt i vår synliga värld och alla andra dimensioner.

Se på fjärilens metamorfos-ägg- larv- puppa- fjäril- Kanske går vi igenom något liknande. Att tro på en kärleksfull plats efter döden är harmlöst.

Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-11-01 11:14 #6 av: Magi-cat

#5 Fint skrivet, Wonnalesan! HjärtaKramas

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-11-01 13:08 #7 av: Huygens

Mmmm...

Jag har också läst artikeln i #1 och tycker att artikeln är förminskande precis som #4 noterar.

Dock det där med "klimatförnekare", ett smutskastningsord från Bilderberg-gruppen. Jorden har haft flera varmperioder, en på 1300-talet och minst en under den sk romerska varmperioden, när Hannibals elefanter vandrade genom Europa och över Alperna, som idag är iskalla även på sommaren, innan anfallet mot Rom. Klimatagendan drivs av onda krafter och är en ren bluff. Jämför t ex Eemperioden (wiki).

Vad jag noterade i artikeln om NDE är att inga av dom många bevis som finns togs upp. Istället sägs det bara att forskarna "vet" att det är syrebrist som orsakar hallucinationer. Vidgade pupiller orsakar upplevelsen av ljuset i tunneln osv.

Mycket klena bortförklaringar, i stort sett på skepticismnivå.


Det finns ju på många sjukhus och i operationssalar, bilder som tejpats ovanför lamporna och som bara kan ses om man står på en hög stege eller svävar i luften ovanför alla. Ibland efter en kritisk operation med t ex hjärtstillestånd, har undrande läkare frågat den överlevande patienten vad denna såg eller minns medan denne var nedsövd. Ofta kan den opererade återge exakt vilka bilder som var klistrade på ovansidan av belysningsarmatur, som bara kan ses från 3 m höjd över golvet.

Inga sådana bevis nämndes i den finska artikeln. Snarast rådde det som vanligt mörkläggning kring faktiska bevis om NDE/UKU och mestadels presenteras forskarnas tyckanden, men inte förklaringar, trots rubrikens antydan.


Anmäl
2019-11-01 22:10 #8 av: Magi-cat

Artikeln ovan är publicerad 2018 men uppdaterad nyligen.

Det är bra att man bedriver forskning på det här ämnet. Men, som det mycket riktigt konstateras, det är svårt att göra det eftersom man inte kan försätta försökspersoner i gränsupplevelser. Man testar på råttor, men de har inte så mycket att berätta, efteråt. (Jag tycker det är oetiskt med djurförsök, även här. Ledsen)

Jag ser också att Peter Strang citeras i artikeln. (se förra tråden, någonstans på slutet).
Han har en väldigt bred erfarenhet av att möta människor i livets slutskede, att lyssna på deras upplevelser och att bemöta dem med respekt. Han gör dessutom allt detta på ett värdigt och empatiskt sätt.
Förutom det ovan citerade ställer han (i boken "Så länge vi lever") några frågor om hur döden - egentligen -är. T.ex. om det finns en trygg gestalt som hjälper och väntar, om själen frigörs och lyfter uppåt, om det finns ett liv efter döden och t.o.m. om det finns en kärleksfull gudom på den andra sidan.
Hans eget svar är: "Jag har inga svar på dessa frågor, men jag har många tankar".
Det tycker jag är ett fint svar. Glad

Några saker reagerar jag på i artikeln. Den ena är att det beskrivs som ett faktum att syrebrist orsakar upplevelser som ljuset i tunneln. När näthinnan får för lite syre kan personer i periferin se oskarpa och lysande ut. Vidare ska syrebrist i hjärnan ge en känsla av välbefinnande och hormoner som frisätts framkalla en känsla av salighet.
Jag vänder mig emot detta. Enbart syrebrist kan ge allt annat än behagliga upplevelser. NDU är ofta av omvälvande karaktär för människor som upplever den. De kan t.ex. komma över sin rädsla för döden och får en annan inställning till livet. Detta låter inte som en effekt rätt och slätt av syrebrist.

Den populära syrebrist-teorin motsägs också längre fram i artikeln:
"En av de ledande teorierna till nära döden-upplevelser är att de uppstår som följd av syrebrist i hjärnan när hjärnceller börjar dö. Men det här visade sig inte ha en statistisk signifikans bland den undersökta gruppen patienter." 
Det är en tolkning gjord av slovenska forskare 2010. Där är man istället inne på biokemi med höga halter av koldioxid och kalium i utandningsluft och blod. Vad som följer av vad framgår dock inte.

Något som jag också vänder mig mycket emot är uttryck som att hjärnan "spelar spratt" och "lurar" oss. Men hjärnan gör samma sak hela tiden. Den tolkar omgivningen. Det är när den tolkar så det inte passar in som det i dessa sammanhang kallas "att luras".

Jag tror inte heller att det stämmer att en del människor på något sätt är predisponerade för NDU, för att de "vill tro" eller "vill" att det ska vara något oförklarligt eller övernaturligt. Tvärtom, många som berättar gör det väldigt saktmodigt och utan överdrifter och har varit helt oförberedda på det som väntade. (En del vågar inte ens berätta för doktorn ...)


"Det är inte alls lika spännande att medge att det man upplevt bara är en effekt av hjärtstillestånd, syrebrist, långvarig sömnbrist eller droganvändning."
Trams, vi vet ju faktiskt inte ... heller. Och så är vi där igen.


Men visst är det intressant, och vi lär oss mer och mer om medvetandet, det stämmer. Cool

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-11-02 09:23 #9 av: Wonnalesan

-Döden är livsviktig-

En bok skriven av Elisabeth Kubler Ross, hon arbetar med detta ämne och boken gavs ut 1991 på bokförlaget Natur och Kultur.

I 15 år arbetade hon med döende barn och beskriver i fallstudier och sådant hon använder i sin undervisning.

Dr Göran Grip hade länge letat efter en bok som behandlar döendet och NDU när han hittade denna bok.

Hennes utbildning som läkare, psykiatriker och all annan utbildning i området gör att hennes insikter är trovärdiga. Hon har en kunskap utöver det vanliga.

Att vissa läkare vågar ta tag i frågan visar på utveckling och gränsöverskridande kunskap på området.

Kunskap är aldrig bortkastad, den lär oss att sortera och få insikter utöver det vi ser och hör i vår fysiska tillvaro...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-11-02 12:43 #10 av: Sjuttan

#9. Ja jag minns den boken - den berörde.

Det finns många böcker av samma slag.
På senare år minns jag särskilt en bok av Eben Alexander (tror jag han heter).
Han var narkosläkare och blev svårt sjuk. Låg medvetslös lång tid och berättar i sin bok om de upplevelser han hade under dvalan. Han kunde vittna om hur dagens vetenskap om MDU är helt fjärran från hans upplevelser.
Han blev frisk och hans läkarkolleger trodde ändå inte på hans " nya rön"!

Minns inte just nu vad boken heter.

Beträffande klimat förnekare vill jag bara säga att var och en har rätt till sin åsikt.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2019-11-02 12:47 #11 av: Sjuttan

"Till himlen och tillbaka" heter den!

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2019-11-02 13:09 #12 av: Sjuttan

Ser nu att han är redan nämnd i förra tråden om NDU.
Sorry, skulle uppmärksammat detta.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2019-11-02 14:06 #13 av: Magi-cat

#12 Helt ok Sjuttan, förra tråden blev så lång så det går inte att hålla reda på allt. Cool Knappt jag gör det själv. Skrattar

Boktips är alltid bra och uppskattade.

Här är uppföljningen på den bok du nämnde:

https://www.adlibris.com/se/bok/vagvisaren-till-himlen-hur-vetenskap-religion-och-vanliga-manniskor-pavisar-att-det-finns-ett-liv-efter-doden-9789175035208

Tror den också är med i förra tråden, men dock ...Skämtar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-11-02 22:32 #14 av: Sjuttan

Tack - jag läste den åxå då när den kom ut.
Det vore kul att veta hur han har levt sitt liv sedan.
Om han försökt få tvivlare att förstå.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2019-11-03 06:55 #15 av: Wonnalesan

Min släkt består av synska, troende, ateister. Min morfar var synsk och berörde ämnet några gånger. Det var inget man talade om på den tiden. Om man gjorde det så var det i form av spökhistorier.

Men en sak jag minns var att då mammas lillebror dog på ett sjukhus i andra änden av landet, så såg morfar den lille gossen stå i sin nattskjorta vid hans säng. Morfar sade- gå du och lägg dig lille Sven- ha kom och sade adjö sade morfar.

Min mamma ärvde den gåvan, den enda av sina sju syskon. Eftersom jag hört detta själv så är det ett så starkt bevis på att det är något bortom döden.

Då mamma låg för döden så sade hon till min syster och mig-pappa hämtar mig på sin dag, det har han sagt-. Sedan frågade hon varje morgon om datumet, hon dog kl , 4,50 den dag som pappa dog. Att han hämtade henne var vi säkra på min syster och jag.

För en del står religion och synskhet i strid med Guds ord, men min mamma var troende och även pappa . Men han var inte så medveten om synskhet. Men han såg sin döda katt en gång. Berörde det bara som något helt naturligt.- Ett avtryck ett minne- sade han. Så har nog jag sagt om det jag upplevde själv, men mammas ord sitter djupt.  Mvh/WLBlomma

Anmäl
2019-11-03 17:46 #16 av: Sjuttan

#15
Så fantastiskt att höra, har du själv lite av det också?
Jag har alltid längtat efter att få vara synsk av någon anledning
och även att kunna märka-känna- förstå när andar finns i min närhet.
Har väl endast en gång kunnat märka något sådant.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2019-11-03 19:54 #17 av: Wonnalesan

Nej!

Inte som andra skulle tycka. Jag är andlig och har ett rikt andligt liv. Jag har upplevt saker under livet, men jag har inte satt etikett på det. Gör nog som pappa, ser men införlivar det i det naturliga. Minnesrester tex. Ett par gånger har jag vaknat av något i rummet som löser upp sig som ett pussel. Både obehagligt och oförargligt.

Men jag kom till tro då jag var 42 år, efter det har det varit nästan inget.

Min mamma berättade att en gång då de cyklade och dansade flera mil hemifrån så fick hon dansa med en grabb hon gillade, de andra cyklade hem, men hon stannade tills mörkret kom, hon skulle cykla genom en skog bla. Hon var mörkrädd, men då hon kom till en brant backe och fick leda cykeln gick en liten tomteliknande figur med en lykta bredvid henne tills hon kunde kliva upp på cykeln igen.

Hon tyckte inte det var otäckt alls utan kände sig trygg.

Jag tolkar drömmar, men efter jag fick flera stroke så går det inte lika flytande som förr. Annars är jag rik på gåvor, mina barn, barnbarn och alla djur jag haft som gett så mycket.

Allt gott från Wonnalesan!Blomma

Anmäl
2019-11-03 20:40 #18 av: Sjuttan

#17 Spännande att få höra ändå.
Den rikedom du har måste vara mycket värdefull. Själv har jag nästan ingen.

Min andliga upplevelse hände för 10-12 år sedan.
Hade en mycket kär vän - vi bodde en bit isär o träffades inte så ofta.
Men vi ringde varann nästan dagligen och fanns för varandra när livet krisade.
Så fick han prostatacancer och började må sämre.
Vår kontakt glesnade. Hans sambo ville inte låta mig prata med min vän eftersom han var sjuk. Jag visste till slut ingenting om hans liv eller hans sjukdom.
Ska tillägga att vi hade varsin sambo och vår kontakt var endast vänskap.

Ca ett halvår efter vår senaste kontakt fick jag en eftermiddag så starkt Janne huvudet - tänkte på honom i timmar o sörjde vår förlorade kontakt.

Nästa dag ringde telefonen o Jans nummer på displayen - ååå så roligt!
MEN - det var Jans sambo som berättade att "Jan dog i gåreftermiddag".
Då förstod jag ju att han kom svängen om mig när han lämnat sin kropp.
Jag saknar honom väldigt mycket fortfarande.
Önskar innerligt att jag kunde märka om han finns hos mig.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2019-11-03 21:16 #19 av: Magi-cat

Tack för att ni berättar, så fint Sjuttan och Wonnalesan!Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-11-04 07:33 #20 av: Wonnalesan

Sjuttan!

Jag tror att din käre vän finns runt dig då du tänker på honom. Jag ser ju programmen med- Theresa Caputo -nu går repriserna på TLC kanalen. Hon är utan jämförelse den mest kunniga av alla medium jag sett. Hon är både troende och medium och ger Gud äran för sin stora gåva att trösta och läka människosjälar.

Det är människor som förlorat sina kära, små barn, föräldrar, partners och vänner.

Även de som förlorat anhöriga genom mord och våld. Trauman som hon kan hjälpa anhöriga med genom att berätta att de nu har frid. Hon ger saker som absolut ingen annan kan känna till och på sitt kärleksfulla sätt hjälpa till att läka.

Jag har två vänner som jag känt av som du, även min pappa. Men det är i levande drömmar, drömmar som är klarare än vaket tillstånd. En sade bara-tack- en annan gav musik , pappa så levande kramade mig.

Min väninna som förlorade sin dotter tragiskt för precis ett år sedan, drömde att hon kom springande in i hennes famn.

Det är så mycket mellan himmel och jord som vi inte vet något om och vi ser nog små viskningar från himlen då och då. Själv har jag alltid små vita fjädrar som följer mig.  Sjuttan din vän vet vad du kände och delade din vänskap....Kram från WLBlomma

Anmäl
2019-11-04 09:45 #21 av: Sjuttan

Tack båda. 🧡

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.