Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Vetenskap och uppfinningar

Boktips: "Rymdblues"

2018-12-05 09:00 #0 av: Magi-cat

Har du någon gång funderat över upptäckten av de där gravitationsvågorna och alla människor som hängivet (för att inte säga med en dos besatthet) forskade om dem, kan jag rekommendera "Rymdblues" av Janna Levin.

Gravitationsvågorna liknas vid musik och Ligo är instrumentet. "Ligo är gitarrens kropp, uppbyggd runt rumtiden. På så vis är Ligo som ett musikinstrument." (citat)
Visst är det fantastiskt att något så ofattbart stort i tid och rum kan uppfattas genom det instrument som byggts på jorden?

"I Rymdblues berättar Janna Levin, en av de astrofysiker som medverkat i projektet, den fascinerande berättelsen om besattheten, ambitionerna och utmaningarna för de vetenskapsmän som gav sig ut på en svår femtio år lång resa för att fånga dessa flyktiga vågor. Janna Levins hänförande berättelse om överraskningar, besvikelser, prestationer och risker målar en talande bild av den moderna vetenskapen." (källa)

Boken är nu inte "bara" någon akademisk redogörelse, utan vi får följa forskarnas allt annat än glammiga vardag, ibland en hopplös kamp för anslag och gehör, fester och tokiga vadslagningar. T.o.m. blev de beskjutna vid anläggningen av kreationister. En del av det viktiga arbetet bestod i att rent handgripligt fånga råttor och giftspindlar i de oändliga tunnlarna.
Vi får t.o.m. veta vad Kip Thornes fru egentligen sade när hennes man Kip vann en vadslagning med Stephen Hawking och mottog sitt pris som bestod av av en - prenumeration på en porrtidning. (..."jag trodde att kvinnorörelsen kommit längre när det gällde att väcka medvetenhet om den sortens lektyr".)

Till slut:

"Den här boken är visserligen en krönika över gravitationsvågor - en ljudberättelse över universums historia, ett ljudspår till stumfilmen om rymden - men den är dessutom en hyllning till ett hisnande, banbrytande och krävande vetenskapligt experiment, en hyllning till alla vildhjärnors galna idéer."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-12-05 09:05 #1 av: Magi-cat

När väl isen är bruten lär man sig snabbt mer och mer. Här är mer gravitationsvågor:

https://www.abc.net.au/news/science/2018-12-04/gravitational-waves-black-hole-merger-astrophysics-ligo-virgo/10576618

Wow!

http://www.astronomy.com/news/2018/12/four-new-gravitational-wave-detections-announced-including-the-most-massive-yet

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.