Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Mysko grejer

Mystiska ljud på Kuba

2017-08-23 17:34 #0 av: Magi-cat

Det här var verkligen ett mysterium! Vi har skrivit förut om ospecifika mystiska ljud vars ursprung är okänt, men här verkar det röra sig om ljudvågor som misstänks ha gett specifika sjukdomssymptom hos kanadensiska och amerikanska diplomater i Havanna.

Vem som använt de här vapnen (om det rör sig om sådana) eller vad syftet är, vet man alltså inte.

En del av de drabbade har blivit riktigt sjuka, med desorientering, illamående, hörselbortfall och extrem huvudvärk.
De verkar ha insjuknat nattetid.

Ljuden kan inte uppfattas av det mänskliga örat, men ibland har attackerna åtföljts av ett hörbart ljud, som låtit som insekters surrande.

Mycket märkligt och förstås ytterst obehagligt för de drabbade och deras familjer. Vad kan det vara? Och varför?

Kubanska myndigheterna tar attackerna allvarligt och gör allt för att finna upphovet.

"This summer, Cuba took the unusual step of allowing FBI agents and members of the Royal Canadian Mounted Police to travel to Cuba to investigate the attacks, and Cuba has increased security around diplomats' residences." (2)

1. http://www.iflscience.com/technology/mysterious-sonic-weapon-attacks-cuba-stranger/

2. http://edition.cnn.com/2017/08/20/politics/havana-sonic-attacks/index.html

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2017-08-24 09:48 #1 av: JonasDuregard

Väldigt många anonyma källor och väldigt få verifierade uppgifter. 

Min gissning är att det inte är någonting utom ett par personer som blivit sjuka och ett gäng utöver det som blivit oroliga. 

En annan möjlighet är ju att det är en oavsedd effekt av något i miljön (till exempel spionutrustning av något slag).

Att det är ett soniskt vapen är så klart fullt möjligt men lite oklart vem som skulle ha motiv att använda det och varför de inte använde konventionella vapen i så fall. Det verkar lite som att någon skulle skjuta en ambassadör med en gummikula ungefär...

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-08-26 08:24 #2 av: Magi-cat

"More than 10 US diplomats and family members received treatment after the months of harassing attacks, which began in mid-November 2016 and stopped this spring, said the US officials, who did not want to be identified because of the sensitive nature of the attacks and ongoing investigation." (2)

Från myndigheternas sida (och då avser jag även de kubanska) verkar man ta det på allvar i alla fall. Symptomen, vad de än beror på, är otäcka och allvarliga.

Man hoppas förstås att det inte är ett soniskt vapen som testas, för ett sådant skulle vara fruktansvärt och medföra en ny nivå av krig, terror och lidande för oräkneliga människor.

Om det vore ett soniskt vapen i det kubanska fallet, kan man undra varför just vissa diplomater drabbas och inte andra i omgivningen? Om det är så, eller om det bara är dem det rapporterats om. Är de soniska vapnen i så fall så precisa?

Virus har också föreslagits, vilket också verkar lite långsökt ifall ingen annan drabbats.

#1 En annan möjlighet är ju att det är en oavsedd effekt av något i miljön (till exempel spionutrustning av något slag)

Låter väl inte osannolikt, men jag vet inte hurdan spionutrustning det skulle handla om eller hur den skulle ge dessa symptom utan att de i så fall är kända sedan tidigare.
Väl att märka är att Kanada har goda relationer med Kuba och aldrig bröt förbindelserna med landet efter revolutionen.

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2017-08-26 13:47 #3 av: JonasDuregard

#2 "Från myndigheternas sida (och då avser jag även de kubanska) verkar man ta det på allvar i alla fall."

Åtminstone enligt anonyma källor. Men det är klart det vore dumt att inte ta det på allvar. 

"Man hoppas förstås att det inte är ett soniskt vapen som testas, för ett sådant skulle vara fruktansvärt och medföra en ny nivå av krig, terror och lidande för oräkneliga människor."

Hur så? Hade de lagt en vanlig gammal bomb i ambassaden hade det ju varit betydligt värre för de drabbade så jag ser inte det här som en "ny nivå av terror och lidande" precis...

"Låter väl inte osannolikt, men jag vet inte hurdan spionutrustning det skulle handla om eller hur den skulle ge dessa symptom utan att de i så fall är kända sedan tidigare."

Spionutrustning är naturligtvis väldigt hemlig. Det har alltid funnits teknik som använts av militär men inte varit tillgänglig för civila, så det kan ju vara lite vad som helst. Att sådan teknik skulle ha okända eller underskattade negativa hälsoeffekter låter inte mindre långsökt än att någon skulle använda en attack som varken är dödlig, enkel att genomföra eller särskilt lätt att dölja. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-08-26 14:01 #4 av: Magi-cat

#3 "... så jag ser inte det här som en "ny nivå av terror och lidande" precis..."

Inte jag heller. GladDet var inte det aktuella fallet med enstaka drabbade diplomater jag tänkte på där.   (Om det är soniska vapen eller vad det nu är.) 

Jag tänkte mer på vad någon typ av soniska vapen skulle kunna ställa till med i större skala. Ledsen

Vi kan väl konstatera, till slut, tills vidare, att vi inte vet vad det här handlar om och att olika sannolikhetsscenarier blir väldigt svåra att jämföra med varandra.

Mysko är det i alla fall.Nörd

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2017-08-26 22:02 #5 av: Magi-cat

"Although low-frequency infrasound systems can “silently” cause a wide range of symptoms in human targets – including fairly severe inner ear and even hair cell damage – the US National Institutes of Health (NIH) doesn’t suggest that any brain damage can be caused.

High-frequency microwaves, however, could certainly cause brain damage without making a sound. If targeted at a person, small bursts could induce “shockwaves” in brain tissue, as well as the inner ear. Prolonged exposures could cause permanent damage.

Without any hard evidence, this is all pure speculation at this point. In any case, things have certainly taken a turn for the worse, and the mystery has only deepened."

http://www.iflscience.com/technology/bizarre-sonic-weapon-attacks-story-just-took-an-extremely-dark-turn/

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.