Miljö och djur

Yoga med växter!

2017-06-02 08:34 #0 av: Magi-cat

Inte bara djur - även växter är intelligentare än vi tidigare trott!

Prova att speed-dejta en växt, väx ihop med den eller ta ett yoga-pass med den!

Växter kan röra sig och t.o.m. lukta, deras oerhört känsliga rotsystem kan registrera fysikaliska och kemiska signaler och de kan både avge och uppfatta lågfrekventa ljud i form av vibrationer!

Flum? Nej, forskning, oerhört intressant sådan tycker jag som vill se människan som en del i naturens livsväv och inte som en outstanding enhet med rätt att härska över den.

"– Växter är kreativa och intelligenta. De kan kommunicera, bygga fällor och lära av erfarenhet. " säger Olga Cielemecka, postdoktor på Tema Genus vid Linköpings universitet om ett arrangemang om växter ur humanistiskt och konstnärligt perspektiv.

I artikeln sägs också att vi är ömsesidigt beroende av växterna. De använder sig av oss som pollinatörer t.ex. (Intressant, lite som att vi har ett ömsesidigt beroende av husdjuren, det är inte bara ett utnyttjande från vår sida.)

I arrangemanget vid Linköpings Universitet 1-2 juni fokuserar på vår relation med växter. Vad händer i vår kommunikation med dem? Syftet är att ur humanistisk synvinkel reflektera kring växters och människors gemensamma plats och roll, samt att utmana våra idéer om att människan är den viktigaste arten i världen.

Speed-dejtingen är ett konstnärligt experiment.Glad Den vill få oss att tänka till kring kommunikationen mellan växter och människor.

Växt-yogan vill få oss att reflektera runt andningen och växterna som producerar det syre vi är helt beroende av.

BlommaHjärtaBlomma

Det låter så fint, tycker jag.

källa och citat från:

https://liu.se/artikel/dejta-en-vaxt-eller-yoga-ihop-med-en

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-06-02 10:31 #1 av: Loris M

Såg också det där och tycker att det låter spännande. Roligt att det det kommer forskning som vill studera växter ur lite andra synvinklar än naturvetenskapliga. Det känns som att natursynen börjar att förändras sakta men säkert. Glad

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2017-06-03 11:14 #2 av: Ghosthunter

Det sägs även att växterna reagerar på musik. Enligt forskarna så gillar dom mer lugn musik och klassik musik mest. Men däremot så gillar dom inte hårdrock.

Tur att jag för tillfället bara har konstgjorda växter....dom protesterar inte vad jag än spelar!Skrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2017-06-03 11:19 #3 av: Ghosthunter

Egentligen, om man tänker djupt, så är det ju inte konstigt. Naturen för sitt egna stillsamma och tysta liv. Så har det varit genom alla tider. Det är bara vi människor som påverkar och har en massa märkliga tankar och dominans över naturen. Naturen klarar sig alltid självt...det är bara vi människor som påverkar den!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.