Rymden

Biblar och småsten från månen

2017-04-23 08:01 #0 av: Magi-cat

Allt är pengar, åtminstone i USA och alldeles särskilt om det gäller föremål som kopplas till Apollo-programmet...

Först var det de 10 biblarna Ed Mitchell tydligen hade med sig på sin färd till månen. (undrar vad det skulle vara bra för? Funderar) Visserligen inte vanliga tjock-biblar, utan mikrofilmade valda delar, men i alla fall biblar.

Nu tvistar ett antal personer om vem som egentligen äger biblarna och vem som alltså kan dra enorma ekonomiska   fördelar av deras färd till månen.
Några har tydligen redan sålts för sisådär en halv miljon per styck.

Och så är det den risgrynsstora lilla stenen som kom från månen med Apollo 11:s legendariska färd, samt en pytteliten del av den värmesköld som skyddade farkosten vid återinträdet i jordatmosfären.

Båda dessa föremål ska ha skänkts till en familj av självaste Neil Armstrong. När frun i familjen, nu 74 år gammal och änka, vill göra rätt för sig och samtidigt försöka få in pengar för dem för att hjälpa sin svårt sjuke son (sjukvård kostar, som bekant, enorma summor för den enskilde medborgaren i USA) gick allting fel.
Kvinnan lurades och förhördes under förnedrande former med misstanke om att föremålen var stulna. Det var de nu inte och historien går vidare...

(Många månstenar har försvunnit under årens lopp. USA har skänkt 270 stycken till olika länder. Sverige har fått två varav den ena är stulen.)

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/harda-strider-om-manbiblar-och-rymdsten/

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-04-24 08:18 #1 av: setfree

#0 Först var det de 10 biblarna Ed Mitchell tydligen hade med sig på sin färd till månen. (undrar vad det skulle vara bra för? )

Ja varför 10 stycken. Annars är väl biblar inte konstigare än andra böcker. Han kanske hade andra böcker med sig också.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.