Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Vetenskap och uppfinningar

Vår äldsta släkting

2017-01-31 10:58 #0 av: Magi-cat

Eller vår hittills kända äldsta släkting snarare...
Så - hälsa på Saccorhytus coronarius, vår 540 miljoner år gamla släkting i rakt nedstigande led, den äldsta som någonsin (hittills) påträffats!

Den återfanns som fossil i tonvis med kalksten, tack vare ett samarbete mellan engelska och kinesiska forskare.

Det millimeterstora lilla djuret är en av de allra tidigaste deuterostomerna från vilka ryggsträngsdjuren utvecklades. Där kommer släktskapen till oss människor in, och andra ryggradsdjur....

Bilden  i länken har tagits fram med hjälp av mikroskopi och datortomografi. Så kan den alltså ha sett ut, med stor mun och små hål på sidorna där vattnet åkte ut och in. Kroppen är symmetrisk bilateralt som på de flesta ryggsträngsdjur och forskarna tror även att den hade en muskelstruktur som kunde driva fram den i vattnet.

"– Man tappar nästan hakan när man tittar i mikroskopet och ser att detta faktiskt kan vara förfadern till alla deutrestomer, säger Simon Conway Morris, professor i evolutionär paleontologi vid universitetet i Cambridge och en av forskarna bakom upptäckten, i ett pressmeddelande."

Resultaten är publicerade i Nature.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/mot-din-aldsta-slakting-en-liten-pase-med-stor-mun

Söt! Tänk så fantastiskt, över 500 miljoner år....och vi kan titta på den nu...Vem tittar på oss om lika lång tid?Glad

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2017-01-31 12:47 #1 av: kamera0710

Intressant. Sedan får vi väl se om framtida studier säger: Det är ingen förfader utan en sidogren som dog ut eller något liknande. (Så har det blivit med släktet Ramapithecus, som länge var en het kandidat som förfader till oss. Så är inte längre fallet vad jag vet.)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.