Kraftplatser och folktro

Vädersolar varslade om onda tider

2016-12-14 10:10 #0 av: Magi-cat

En aprildag 1535 i Stockholm var oron stor då man bevittnade ett oroande järtecken på himlen, ett varsel om onda tider och himlens straff för begångna försyndelser.

Det de förfärade åskådarna såg var ett himmelskt skådespel under två timmar tid då inte mindre än fem solar lyste i ring omkring den vanliga solen. 

Det är inte att undra på att människorna blev rädda. Vad skulle de tro när inte ens solen är riktigt som den ska?
De visste ju inte, kunde inte veta, att det var ett halofenomen, säkert ett ovanligt remarkabelt sådant. 

För oss är det inget konstigt, vi vet att detta väderfenomen beror på ljusets brytning i iskristaller högt uppe i atmosfären. Vanligen är det två bisolar och ibland ser man en ring, halo, runt solen.

Men den här aktuella morgonen 1535 visste man inte det, men man befarade det värsta, om inte annat närsom kungen, Gustav Vasa, brutit med den katolska kyrkan.

Olaus Petri nappade på uppståndelsen och beställde den s.k. Vädersolstavlan som kom att hängas upp i Storkyrkan i Stockholm. (Om inte annat är vyn över Stockholm är en värdefull verklighetsbild över hur staden såg ut på den tiden. Den lär finnas som tryck på tusenkronorssedeln; om någon råkar ha en sådan i plånboken kan ni titta efter.)

Lyckligtvis fortsatte väl livet ungefär som vanligt efter väderfenomenets uppträdande. Gustav Vasa klarade sig väl rätt bra också.

Men, som sagt, med den tidens kunskap var det inte helt lätt att tolka tecknen i skyn.

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/12/12/vadersolarna-varslade-om-onda-tider

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2017-03-26 08:16 #1 av: Magi-cat

Ballong

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.