Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Naturfenomen

Varför är himlen rosa?

2016-11-26 14:52 #0 av: Magi-cat

I fredags var det många som kunde glädja sig åt en sällsynt vacker "tokrosa" morgonhimmel! Men varför blir himlen rosa?

När vi ser himlen som blå under dagtid beror det på att ljus med kort våglängd, blått ljus, sprids mest och atmosfären ser för våra ögon blå ut. Men morgon och kväll när solen står lågt får vi ett proportionellt sett större inslag av röda (långvågiga) strålar när ljuset färdas en längre sträcka genom atmosfären. De kortvågiga sprids bort och når inte fram, bara de rödaktiga återstår. (Fenomenet beror på s.k. Rayleigh-spridning) 

Det sägs att om himlen är vackert rosa på kvällen får vi fint väder nästa dag, och det stämmer i alla fall sommartid, säger meteorologen. Vacker kvällshimmel tyder på att solen skiner genom ett högtryck väster ifrån.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/varfor-blir-himlen-rosa

https://sv.wikipedia.org/wiki/Rayleigh-spridning

https://sv.wikipedia.org/wiki/Aftonrodnad

Här är en förklaring med vacker bild:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6270303

(bild från pixabay.com)

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2016-11-26 14:53 #1 av: Magi-cat

Har ni några vackra bilder på soluppgången i fredags, lägg gärna in dem. Glad

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2016-11-26 16:36 #2 av: Loris M

Tyvärr inga bilder, men jag såg hur vacker himlen var igår. Jag satt på tåget på väg till jobbet och när vi passerade en sjö var det så otroligt magiskt. Jag är an av dem som inte kommer på att ta bild. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.