Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
UFO och utomjordiskt liv

Det kan finnas liv på Jupiters måne

2016-09-27 16:32 #0 av: Loris M

NASA presenterade på en stor presskonferens igår bevis på att det finns ett enormt saltvattenshav på Europa (Jupiters måne), vilket i sin tur kan innebära att det finns liv på månen.

"Temperaturen på ytan är – 225 °C och den täcks av ett kilometertjockt lager is. Trots det är Europa den plats där det är troligast att vi hittar liv i vårt solsystem. På en presskonferens i går lade NASA fram bevis för att Jupiters måne Europa under sitt enorma istäcke sannolikt gömmer på ett flytande saltvattenshav, som påminner om haven på jorden. Därmed bekräftade rymdfartsorganisationen en teori som länge diskuterats i forskarkretsar.

Upptäckten har gjorts med hjälp av Hubbleteleskopet, som i 15 månader har haft blicken riktad mot Europa.

Tre gånger observerade astronomer gigantiska saltvattensgejsrar spruta upp ur isen på den iskalla månen. Gejsrarna sprutade upp vatten 200 kilometer över ytan, innan det tillsynes föll tillbaka och blev till is. Enligt NASA:s astronomer är det underjordiska havet gigantiskt. Trots att Europa är en aning mindre än vår egen måne räknar astronomerna med att Europas hav innehåller dubbelt så mycket vatten som haven på jorden.

Fyndet av vattnet kan samtidigt betyda att månen gömmer på organiskt material eller till och med liv. Om vi skickar en farkost till Europa skulle det gå att undersöka det. Det har tidigare inte betraktats som möjligt, eftersom istäcket är för tjockt för att ta sig genom. Eftersom vattnet sprutar upp på ytan är det emellertid fullt möjligt att undersöka det."

http://illvet.se/universum/solsystemet/nasa-hittar-vatten-pa-europa

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-09-27 21:33 #1 av: Magi-cat

#0 Tack för tråden om de intressanta fynden om vatten på Europa! Tummen uppMåneBlomma

Tydligen ses Europa som den hetaste kandidaten för liv i solsystemet. Dock är det i så fall liv som fördrar  ett något kylslaget klimat...Fryser

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/det-kan-finnas-liv-pa-jupiters-mane

(Läste en SF-bok en gång om hur jordmänniskorna hade terraformerat Europa och hade en koloni där. Fast sedan gick det visst lite på tok...)

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-09-27 21:37 #2 av: Magi-cat

KTH-forskare bakom upptäckten av vattenplymer på Europa:

"I slutet av december 2013 kunde forskare slå fast att stora plymer av vattenånga sprutar ut från Jupiters måne Europa. En av forskarna bakom observationen är Lorenz Roth på KTH, och han använde Hubble-teleskopet för upptäckten. Vattenplymernas existens har dock varit mycket ifrågasatt av forskarsamfundet, men nu presenterar NASA nya observationer som stärker Lorenz Roth och de andra forskarnas tes. En tes som förutom vattenplymernas existens innebär att liv på Europa kan nås och mätas genom dem."

"– Att mäta förekomsten av vatten är mycket svårt, även med ett rymdteleskop som Hubble som befinner sig längst upp i vår atmosfär. Därför kan det ta längre tid än så här för att vara 100 procent säker på att vattenplymer verkligen existerar eller för att helt avslå deras existens. Om NASA:s planerade obemannade expedition till Europa blir av och rymdfarkosten når månen i mitten eller slutet av 2020-talet så kommer vi med stor sannolikhet få reda på hur det ligger till med plymerna." säger Lorentz Roth

https://www.kth.se/forskning/artiklar/kth-forskares-upptackt-om-jupiters-mane-verifieras-1.675019

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.