Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Mysko grejer

Varför hörde jag ljudet och ingen annan?

2016-09-20 10:23 #0 av: Vilsen M.S

För ca två månader sedan vaknade jag vid tre tiden mitt i natten, hade nog legat klarvaken i ungefär fem minuter då jag hörde en riktig hög smäll (lät som det var en bomb som exploderade). Jag blev så riktigt rädd så jag flög upp ur soffan och kollade ut i fönstren, men jag såg ingenting konstigtFunderar. Jag kollade i fönstren under ca en halvtimme men fortfarande ingenting speciellt. Jag tyckte det var riktigt märkligt för ingen i min familj vaknade av det.

Dagen efter kollade jag i alla lokaltidningar och lokala nyheter på tv:n, men ingen nämnde någonting om hög smäll. Jag frågade folk som också bor där jag bor om dom hade hört någonting men ingen hade hört någontingFunderar. Det här känns fortfarande konstigt för mig.

Är det någon som vet om vissa människor har förmåga att höra sådana ljud och vad betyder det för någonting? Jag vet att jag inte drömde och var helt klarvaken.

Och en annan mysko grej är att bara för någon dag sedan berättade en bekant till mig att hennes sambo hade hört någonting liknande. Han hade hört som en explosion utanför deras hem (det var så fönsterrutorna hade skallra så han trodde dom skulle gå sönder). Men hon hade inte hört någontingFörskräckt. Samma sak där ; ingenting i tidningarna eller tv;n.

Vad betyder allt detta tror ni?

Anmäl
2016-09-20 11:38 #1 av: Tyst

Jag har haft enstaka fall av samma sak som du. När jag kollade upp det så lärde jag mig att det faktiskt är något som kan hända oss!

Fenomenet kallas Exploding Head Syndrom och beskrivs av Wikipedia så här:

Exploding head syndrome är ett tillstånd där den utsatta individen upplever ett starkt och skarpt ljud som från inuti huvudet. Ljudet beskrivs bland annat som en explosion, vågor mot en klippvägg, starka oljud, ett tvärt skrik, ringande ljud eller en elektrisk sprakande överladdning.[1]

Oljudet upplevs vanligtvis inom en eller två timmar efter att den utsatta somnat, men kan även upplevas i vaket tillstånd. Det uppfattas ofta som extremt starkt, men medför ingen smärta. Den utsatta individen kan känna ångest och rädsla efter en attack, samt förhöjd hjärtrytm. Attacken ackompanjeras ofta av att man kan se starka färger och mönster eller få svårigheter att andas. I engelskan kallas tillståndet för "auditory sleep starts" och tros inte vara skadligt trots att det kan upplevas som obehagligt.

Etiologi Det finns olika teorier kring varför symtomen uppstår. En förklaring tänks vara att på samma sätt som att musklerna kan rycka till vid insomning kan även neuroner avfyras vilket resulterar i höga ljud eller blixtar beroende på i vilket hjärnregion avfyrningen sker. På senare tid har man även sett att symtomen har en högre prevalens hos personer som abrupt slutat ta SSRI-preparat eller Bensodiazepiner.

Kan vara det, jag har som sagt haft det ett par gånger, och känner igen mig mycket i det du beskriver.

Anmäl
2016-09-20 11:56 #2 av: Magi-cat

#1 Tummen upp

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-09-20 12:31 #3 av: Magi-cat

#0 Tack för att du tog upp en bra och intressant fråga, Vilsen!

Det kan mycket väl vara som #1 skriver. Är det något du känner igen och som löser mysteriet för dig?

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-09-20 15:55 #4 av: Ghosthunter

#1 Tack för den förklaringen. Detta med att höra höga explosioner upplevde jag när jag var ung och jag har alltid undrat över vad det var. För att så högt som det lät, så måste ju även mina föräldrar ha vaknat av det.....men de hade aldrig hört något.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2016-09-20 16:14 #5 av: Vilsen M.S

Vad roligt att det är flera som har upplevt  samma sak, då var det inget fel på mig. Exploding head syndrome kan nog vara en vettig förklaring till varför inga andra hade hört explosionen. Det var nog huvudet som spelade sig ett spratt.BlinkarHjärnan är ett riktigt mysterium.

Anmäl
2016-10-11 08:20 #6 av: michellemimmi

Känner också igen mig! Skönt att jag inte är ensam. Har vaknat till måånga gånger och funderat över vad det är som smällt till.
Tack #1 :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.