Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Forntida teknik

Kung Tut's rymddolk

2016-06-03 08:05 #0 av: Magi-cat

Lite häftigt att Tutankhamon's berömda dolk kommer från rymden! Närmare bestämt är den gjord av en meteorit som en gång slog ned på jorden.

Helt otroligt har man även återfunnit den aktuella stenen!

Dolken begravdes i en sarkofag tillsammans med Tutankhamon. Den består huvudsakligen av järn, är rikt ornamenterad och har handtag och slida av guld. 

Ett team forskare beslöt sig för att undersöka vad som ligger bakom myterna runt dolken och man får säga att de lyckades bra.

En metod med fluorescensspektrometri gjorde det möjligt att praktiskt taget titta in i föremålet. Man fann då att bladet består av 11 % nickel, vilket var intressant eftersom järnbladen vanligen bara innehåller 4 % nickel. Och meteorer innehåller vanligen mer nickel än järn från jorden, så....

Nästa steg för teamet var att försöka finna den aktuella meteoren som gett material till dolken. Och otroligt nog fann man Kharga, en meteorit som innehåller exakt den blandning av nickel, kobolt och järn som Tutankhamons dolk består av!

Inte bara dolken kommer från rymden. Tutankhamons halsband som man tidigare trodde bestod av kalcedon, en slags kvarts, visar sig vid närmare undersökning bestå av ett ämne som bildas när en meteor slår ned i sand!

Varför man i Egypten använde rymdsten till kostbara föremål vet man förstås inte, men kanske trodde man att det var ett gudomligt material eftersom det faktiskt föll från himlen.

Ännu har inte Tutankhamons grav öppnat alla sina hemligheter. Kanske finner man också drottning Nefertiti där?

http://www.sciencealert.com/x-rays-reveal-that-king-tut-was-buried-with-a-space-dagger

Anmäl
2016-06-03 16:23 #1 av: Magi-cat

Samma nyhet, in swedish:

http://www.nyteknik.se/teknikhistoria/faraons-dolk-kom-fran-rymden-6577844

Anmäl
2018-05-06 19:00 #2 av: Magi-cat

I alla fall så fanns det ingen hemlig gravkammare hos Tutankhamon.

Detta slås fast sedan ett expertteam undersökt platsen med erforderlig utrustning.

https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/197520

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.