Mysko grejer

Mysteriet vid Djatlovpasset

2016-05-09 09:05 #0 av: Magi-cat

Har ni hört talas om tragedin vid Djatlovpasset 1959? Det hade inte jag förrän jag fick syn på en länk om det olösta mysteriet då 9 skidåkare frös ihjäl i Uralbergen under tragiska och oklara omständigheter.

De nio, (8 män och två kvinnor, studenter och akademiker vid Tekniska Högskolan) hade tänkt göra en expedition över Uralbergens norra delar med målet vid Otorten, 10 km ifrån den plats där de påträffades  - döda. Vägen dit var inte lätt, men alla var erfarna expeditionsdeltagare.

När de hittades hade de frusit ihjäl och en del hade oförklarliga skador.

Utredningen visade att de hade rivit upp tältet från insidan och begivit sig därifrån, oklädda, barfota i 30 graders kyla och snöfall.
Konstigt är också att några av offrens kläder visade på radioaktivitet En hade krossade revben, en annan krossad skalle fast det inte fanns några tecken på strid.

Ingen har kunnat förklara vad som hände, men en teori är att deltagarna trodde en lavin var på gång. Ljudet av ett lågtflygande flygplan hade eventuellt kunnat tas för en lavin. 

"Slutsatsen blev att gruppmedlemmarna dött på grund av "en framtvingad okänd kraft".[3] Utredningen slutfördes officiellt I maj 1959. Dokumenten arkiverades och hemligstämplades. På 1990-talet offentliggjordes fallet, men då saknades delar av utredningen.[2]" (1)

Väldigt tragiskt i vilket fall som helst.Gråter

Passet där expeditionsdeltagarna hittades kallas Djatlovpasset efter ledaren, Igor Djatlov.

1. 1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Olyckan_vid_Djatlovpasset

2. https://curiosity.com/memes/the-horrifying-mystery-of-the-dyatlov-pass-incident-curiosity/?utm_source=facebookScA&utm_medium=social&utm_campaign=2016q2xxfbk03ScAldyatlovincident#meme-the-dyatlov-incident-or-100-wonders-or-atlas-obscura-atlas-obscura

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-05-09 09:15 #1 av: Magi-cat

Radioaktiviteten i kläderna har gett upphov till spekulationer.

Flera expeditioner i samma trakt söder om där Dyatlov-gruppen försvann hade tydligen vittnat om orange fenomen på himlen.

"I samband med letandet efter kroppar fann man stora mängder metallavfall, trots att området var avskiljt och ensligt. Detta har fått intressenter att spekulera om att militären och hemliga organisationer skulle ha varit involverade i Dyatlovsgruppens öde och således spela roll i en konspirationsteori."

http://www.gamereactor.se/blog/moose/196922/

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-05-09 09:17 #2 av: Farwuq

Stackars människor.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2016-05-09 09:22 #3 av: Zadeira

Det har gjorts en spelfilm (horror/sci-fi/mystery) som handlar om några som åker dit för att ta spela in en dokumentär om det som hände. Filmen heter The Devil's Pass. Givetvis inte alls verklighetstroget. Eller? Skämtar

Det var så jag hörde talas om historien om Dyatlov pass. Väldigt intressant och spännande. Man kan ju bara spekulera i vad som hänt.


Anmäl
2016-05-17 16:40 #4 av: MissHedgehog

Hejsan Magi och ni andra!
Skrev om det här fallet för några år sedan om ni vill läsa. Det är ett riktigt förbryllande fall.

https://denskummakotten.wordpress.com/2013/08/07/dyatlovpasset-del-1/

https://denskummakotten.wordpress.com/2013/08/08/dyatlovpasset-del-2/

https://denskummakotten.wordpress.com/2013/08/10/dyatlovpasset-del-3/

Anmäl
2016-05-17 17:10 #5 av: Magi-cat

Hej Miss Hedgehog! Kul att se dig igen! Glad

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-05-19 17:43 #6 av: fatcat

Läste om detta för länge sedan. Minns att man hade olika förklaringar som exempelvis att de varit utsatta för något sovjetiskt vapentest. Några tror ju självklart att det är snömannen som varit i farten Cool

Själv vet jag inte, ingen gör. Den enklaste förklaringen kan ju vara att de blev anfallna av något djur och att de sprungit för glatta livet. Insett att de måste tillbaka till tältet för att inte frysa ihjäl men aldrig hann.

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl