Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Psykologi och samhälle

UKU

2015-10-13 18:54 #0 av: Magi-cat


(Till sajtens lexikon Cool)

UKU=Utomkroppslig upplevelse
eng: Soul Travel, Out of Body Experience

Det är förvånansvärt många människor som upplevt något av de förändrade medvetandetillstånd som man kallar "exceptionella mänskliga upplevelser". UKU är ett sådant.
Så många som 25 % lär ha upplevt någon form av UKU!

En person som upplever en UKU känner det som om de lämnar kroppen och betraktar sig själva och omgivningen utifrån. Upplevelsen är ofta kortvarig, men ibland känns det som om  den varar länge och personen färdas till en annan del av världen eller andra världar.

En UKU upplevs oftast som behaglig men kan ibland, särskilt om den inträffar i samband med sömnparalys, vara skrämmande.

När inträffar UKU? Det kan ske spontant men oftare på gränsen mellan sömn och vakenhet, djup avslappning eller stark rädsla.

Man lär också ha lyckats framkalla UKU genom elektrisk stimulans av höger tinninglob, den del av hjärnan där kroppsuppfattning kontrolleras och formas.

Vad beror upplevelsen på? Något entydigt svar finns inte och forskning har inte övertygande kunnat visa att personen faktiskt antagit ett utanför-kroppen-perspektiv.

En del menar att det är personens själ, ande eller medvetande som korta ögonblick kan lämna kroppen, vid t.ex. dramatiska ögonblick som en operation. (Se även NDU)

Psykologiska teorier talar om att personers kroppsuppfattning och verklighetsbild kan förändras.
Personer som är bra på att se saker ur olika perspektiv och/eller ser sina drömmar ur fågelperspektiv får oftare UKU än andra.

En neurologisk förklaring har att göra med hjärnans minneslagring. Vi intar ofta fågelperspektiv eller ser minnen från ett annat perspektiv än vad sinnena ger. I samband med trauma skulle minnena förstärkas så de upplevs som verkliga. (2)

1. källa: Susan Blackmore: "Kort om medvetandet"

2. https://sv.wikipedia.org/wiki/Utanf%C3%B6r_kroppen-upplevelse

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2016-06-20 07:38 #3 av: Farwuq

Jag har varit ute och vandrat; detta både i denna och i andra världar.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2016-07-15 10:34 #4 av: Magi-cat

Ballong

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.