Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Vetenskap och uppfinningar

Tallkottkörteln

2015-05-07 09:05 #0 av: Magi-cat

(till sajtens lexikon Cool)

Tallkottkörteln eller epifysen (latin: corpus pineale, eng:pineal gland) är en liten körtel belägen i mitthjärnan, rakt in lite ovanför näsroten mot bakhuvudet i bakre väggen av 3:e ventrikeln. (=viktigt hålrum för bildande av cerebrospinalvätska).

Den är konformad och liknar en tallkotte, därav namnet. Storleken är jämförelsevis som en halv ärta.

Evolutionärt har tallkottkörteln spelat en viktig roll som ett primitivt öga. Ursprungligen var den utanpå kroppen med funktion för ljus-mörkerseende. Vartefter har den flyttat med in i hjärnan och styr hormonregleringen för sömn.

Denna funktion som hormonreglerare är viktig. Den reagerar på ljus  och producerar sömnhormonet melatonin som är avgörande för vår dygnsrytm och samverkar med serotonin, stämningshöjaren. När melatonin frisätts vid tilltagande mörker blir vi sömniga. Melatoninnivån är som högst mitt i natten. När ljuset återvänder på morgonen minskar melatoninet och vi vaknar. (något förenklat). 

Tillskott av melatonin ges för att motverka jetlag, sömnsvårigheter och ibland även tinnitus.

Tallkottkörteln kan alltså registrera ljus och mörker samt konturer. Den innehåller också både stavar och tappar, liknande ögat.

Speciellt bra är den på att uppfatta förändringar i ljus-mörker, något som kunde vara viktigt vid rovdjursattacker på den tiden rovdjuren var de största farorna. Amygdala, vårt känslo- och rädslecentrum står i nära förbindelse med tallkottkörteln.

När ögonen bildas i mycket tidigt embryologiskt stadium, liknar dess struktur tallkottkörtelns.

Vidare kan nämnas att många (kanske 20 - 40 %) under sin livstid utvecklar en cysta, pinealcysta, på tallkottkörteln. (1) Den är godartad och ger sällan symptom. Jag vet inte om orsaken är känd.

Fluor misstänks förorsaka förkalkning i tallkottkörteln. (2) Andra menar att tallkottkörtelns förkalkning är en följd av åldrande. (4) Personer med Alzheimer har mer förkalkning i tallkottkörteln än andra. De ämnen man finner i en åldrad tallkottkörtel är kalcium, fosfor - och fluorid. Vad som orsakar vad är inte helt känt.

"Inre seende", Tredje ögat, pannchakrat

Tallkottkörteln har förknippats med andlighet eller upplevelse av gudsenergin, som en omkopplingsstation i förbindelse med budskapet/informationen av ett helt. Det ses symboliskt som en "själens landningsplats", som antennerna för vårt inre seende. 

 Enligt Renée Descartes var tallkottkörteln säte för själen. Han trodde, felaktigt, att bara människan har tallkottkörtel. I själva verket finns den hos nästan alla vertebrater. (3)

Tallkottkörteln anses höra ihop med det som också kallas det tredje ögat, Ajna eller pannchakrat. Det chakra som enligt traditionen är antingen indigofärgat eller lila.

 Chakrat associeras ofta med synskhet och andliga uppenbarelser, intuitivt seende och inre"vetande".

(1) http://sv.wikipedia.org/wiki/Tallkottk%C3%B6rteln

(2)http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2701&print=1

(3) http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2701&print=1

(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Pineal_gland

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tredje_%C3%B6gat

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-08-20 10:54 #2 av: Magi-cat

Skrev det här inlägget för ganska länge sedan, men missade att lägga ut det. Somnar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-08-20 14:08 #3 av: [NeferNefer]

Mycket intressant, tack så mycket Blomma

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2015-08-20 17:18 #4 av: Magi-cat

#3 Kul att du tyckte det var intressant! GladBlomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-08-20 17:30 #5 av: [NeferNefer]

Klart jag tycker det är intressant med tallkottkörteln, tredje ögat! Cool

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2015-08-20 19:12 #6 av: Farwuq

Tummen upp

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2015-08-20 21:37 #7 av: white lady

Mycket bra M.C. Jag hörde dessutom att tallkottkörteln,hjärta och ett organ till aldrig ska transplanteras på grund av att ryttarn/själen fäster sig fast där vid inkarnationen.

Anmäl
2016-04-22 09:49 #8 av: Magi-cat

Den är häftig, den lilla tallkotten...

"En nyligen föreslagen hypotes av David Klein, chef för Neuroendocrinology at the National Institute of Child Health and Human Development, talar för att den primitiva retinan (ögats näthinna) hade dubbla funktioner – både att fånga in bilden och att producera melatonin. Han tror att över tiden har den sistnämnda funktionen flyttat till tallkottkörteln som ett frigjort organ, medan degenereringen av näthinnan som melatoninproducent hos däggdjur fortsätter utan sammanhängande förklaring.

Även om tallkottkörteln nu för tiden erkänns vara bra för utsöndrande endogens, rymmer den säkert fortfarande en viktig fotokänslighetsförmåga, en vetenskapligt erkänd process i kroppen."

Intressant artikel!

"http://www.epochtimes.se/tallkottkorteln-det-inre-ogat/"

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.