Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Miljö och djur

Flygtrafiken hotar fåglar och ekosystem

2015-05-06 09:47 #0 av: Magi-cat

Forskare skriver i en debattartikel i Science att drastiska åtgärder måste till för att minska massdödandet av fåglar och andra djur!

Hittills har man mest fokuserat på de hot mot ekosystemen som finns på marken, man måste ta även luftrummet med i beräkningen, menar forskarna.

Miljontals fåglar dödas genom kollisioner med flygplan i luften. Något som är farligt även för människor. 200 har under några år dödats vid olyckor orsakade av fågel-flyg-möten. Talen ökar hela tiden eftersom flygtrafiken ökar.

Men faran kommer inte bara från flygplan utan även från t.ex. vindkraftverk, menar man i artikeln. Vanligen är det rovfåglar (som inte har några fiender i luften och förlitar sig på sin goda synförmåga) som dödas av vindkraftverk. 

Enligt svenska regeringen ska antalet vindkraftverk öka till det dubbla till år 2020. Dessa bör då, enligt svensk forskare, byggas så de så lite som möjligt intervenerar med rovfåglarnas områden.
Skrämselmekanismer som testats har hittills inte hjälpt.

Hoppet finns att ny teknik med en dator som snabbstoppar vindkraftverket när en fågel kommer inom ett visst avstånd ska fungera.

"Andra åtgärder som föreslås i artikeln är att undvika att bygga vindkraftverk och flygplatser i fågeltäta områden och att upprätta speciella luftrumsreservat, både tillfälliga och permanenta."

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/forskare-antalet-kollisioner-med-faglar-maste-minskas

Det finns väl visst hopp om att man via politiska åtgärder ska kunna styra vindkraften och inför fågelskyddande teknik. Men vad gör man åt flygtrafiken? Mer än skriver debattartiklar?

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2016-11-06 19:41 #1 av: Magi-cat

Ballong

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.