Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Drömmar

Sömnparalys

2015-01-16 07:47 #0 av: Magi-cat

(Till vårt lexikon. Cool)

Det händer ibland att man vaknar och till sin fasa upptäcker att man inte kan röra sig.
Ibland är tillståndet förknippat med en känsla av andnöd som av att någon/något trycker ner bröstkorgen eller skakar sängen eller en upplevelse av att någon är i rummet. Man kan då känna panikartad oro eller skräck. 

Man känner sig helt vaken men är samtidigt paralyserad och kan inte värja sig eller ens prata.

Förklaringen till det här ganska skrämmande tillståndet är något som heter sömnparalys (också kallat sömnförlamning) och inträffar i övergången mellan sömn och vakenhet. När man sover utsöndrar kroppen sömnreglerande hormoner och och försätter de flesta (viljestyrda) musklerna ur spel, så att man inte ska gå ur sängen och fysiskt leva ut sin dröm under REM-sömnen (drömsömn).

Om det blir "osynk" mellan de här funktionerna är man delvis kvar i en dröm men kan fortfarande  inte röra musklerna. Man är vaken, drömmer och är paralyserad på samma gång. Man upplever en sömnparalys! Det känns skrämmande, men är helt ofarligt.

I folktron har det förknippats med "Maran" (jämför ordet mardröm)

Tillståndet går snart över av sig självt. Det blir mindre skrämmande när man vet vad det beror på och att det snart går över.

http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6mnparalys

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-01-16 12:59 #1 av: Magi-cat

Här berättar en psykologistuderande om sina egna erfarenheter av sömnparalys:

http://tessan72.blogg.se/2011/november/en-liten-studie-i-somnparalys.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-01-16 12:59 #2 av: Magi-cat

En riktigt intressant artikel om sömnens märkliga värld, dess betydelse för minnets konsolidering och hälsan med exempel på gnissel i maskineriet, som sömnparalys:

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/somnens-markliga-varld

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-01-16 14:09 #3 av: Magi-cat

Här förklaras (på engelska) den skrämmande upplevelsen av sömnparalys när man kan känna sig demonbesatt eller t.o.m. bortförd av aliens. (eller trollen i äldre tider.) Förutom vad som tidigare nämnts känner sig en del "konstiga" eller rent av döende.

Sömnparalys är, enligt artikeln, extremt vanligt även om man inte pratar så mycket om det öppet. Mellan 20 - 60 % ska ha upplevt det någon gång. (lite beroende på population) 1 av 25 har haft det flera gånger.

Sömn - eller vakenhet - är inte bara som en strömbrytare man kan slå av eller på. Det finns många mellantillstånd av medvetande. Delar av vår hjärna kan vara i både sömn och vakenhet på samma gång!
Om den del som slår av medvetande och minne är av och muskelkontroll på, kan man gå i sömnen. 
Om man är vaken eller i REM-sömn kan man se sig om i rummet och hallucinera, men vara paralyserad.

Möjligen är det högre sannolikhet att få sömnparalys vid oregelbunden sömn, skiftarbete, frekvent bruk av alkohol, stress eller ångesttillstånd.

Sömnparalys är ofarligt och behöver inte behandlas. Det räcker ofta med att man vet att det är ofarligt och övergående. Men förstås kan det vara skönt att träffa någon som vet vad man pratar om. 

http://www.huffingtonpost.com/stanford-center-for-sleep-sciences-and-medicine/sleep-paralysis_b_4304963.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-03-22 07:17 #4 av: Magi-cat

TED-lektion om sömnparalys: (ca 4 min)

http://ed.ted.com/lessons/the-terrors-of-sleep-paralysis-ami-angelowicz

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-07-29 22:23 #6 av: Loris M

Intressant! Har läst länkar i #1 och #2 (får ta resten någon annan gång) och båda är intressanta och upplysande. Tycker att det är bra att lyfta upp den här tråden för att det finns så många som upplevt det och blivit skrämda. Enligt tjejen i #1 så är det en av tio som upplevt det någon gång i livet. Men i #2 skriver de 25%. Jag har själv aldrig upplevt det men det verkar som att det är rätt så vanligt när man läser på "andliga sajter". Rätt så ofta som någon tror att de upplevt något övernaturligt. 

Egentligen är allt som har med sömnen och drömmar att göra  rätt så fascinerande tycker jag. Hur mycket vi sover och när på dygnet påverkar oss och vår hälsa på olika sätt. Samt vad vi drömmer och varför o.s.v. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2015-07-30 10:01 #7 av: Magi-cat

#6 Hur många som "drabbas" vet man inte, men antagligen är det vanligare än man tror. Inte heller är alla upplevelser av det lika skrämmande som tur är. 25 % låter ganska mycket.

Jag har inte heller upplevt det vad jag kan påminna mig.

Jag tycker också det är väldigt synd med så många som är rädda. Och tror det är något "övernaturligt" och blir rädda för "andar".

Om sömn och drömmar finns mycket mer att utforska....En så viktig del av livet som det är!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-10-13 10:41 #8 av: Magi-cat

Mer om sömnparalys och forskning om tillståndet.

Så många som 30 % i en ny engelsk studie uppgav att de någon gång upplevt sömnparalys. 8 % av 862 upplevde mer frekventa episoder.

Tänkbara riskfaktorer när man lättare råkar ut för sömnparalys kan vara stress, dålig sömn och oro. Skiftarbetare med oregelbundna sömnmönster kan löpa högre risk. Det finns också en viss ärftlig faktor.

I artikeln finns ett tydligt schema över hur vår sömn vanligen löper under natten, från insomning till djupsömn följt av ett stadium med REM-sömn (drömsömn med paralyserade muskler), och sedan perioder med allt lättare sömn omväxlande med REM-sömn tills man vaknar.

Personer med stört sömnmönster kan hoppa över det inledande djupsömnsstadiet och gå direkt till REM-sömn.

I en japansk studie förhindrades försökspersonernas REM-sömn. Man fann då att de löpte större risk att få uppleva episoder med sömnparalys.

Dessa studier visar också att sömnparalys är nära förknippat med REM-sömnsstadiet.

http://www.iflscience.com/brain/understanding-sleep-paralysis-terrifying-unique-state-consciousness

En man med narkolepsi vars hjärnaktivitet visar ett unikt medvetandestadium under sömnparalys:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=sleep+paralysis+terzaghi

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-10-23 14:04 #9 av: Magi-cat

En artikel om en tjej som ofta drabbas av sömnparalys:

http://www.metro.se/nyheter/zandrah-34-vaknar-forlamad-ser-monster/EVHojo!BJ6Wz3WTagFI/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-10-24 07:58 #10 av: Devya

Jag har upplevt det ett par gånger och det har alltid varit väldigt obehagligt. Jag har en bekant som har upplevt det säkert över 10 gånger om inte mera under en viss period.

Anmäl
2015-10-24 08:01 #11 av: Magi-cat

#10 Jag förstår att det måste vara obehagligt. Som tur är är det ofarligt och verkar gå i perioder, så förhoppningsvis behöver du eller din bekant inte drabbas mer. 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-10-24 08:10 #12 av: Devya

#11 Sant, men det gjorde det inte lättare för mig att veta. I över en vecka ville jag absolut inte gå och sova i rädsla för att uppleva det igen. Det var så pass obehagligt. *ryser* Jag t.om. kunde gråta för jag ville inte sova och då visste jag ändå vad det handlade om och att det inte var farligt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.