Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Vetenskap och uppfinningar

Myten om hjärnhalvorna

2014-05-26 19:16 #0 av: Magi-cat

Det är ofta man hör det: vi tänker logiskt, analytiskt och matematiskt med vänster hjärnhalva respektive kreativt, konstnärligt och helhetsorienterat med höger.

Känns det igen? Det är en myt.

Vi har berört det flera gånger förut här på OF.
Man använder hela hjärnan, (förhoppningsvis Skrattar) ungefär lika.

Här är en intressant länk:

http://www.livescience.com/39373-left-brain-right-brain-myth.html?cmpid=514627_20140526_24513456

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-26 19:20 #1 av: _Fisken

Ett inlägg i debatten.
Anmäl
2015-07-18 20:11 #2 av: Magi-cat

Den här myten om skillnaderna mellan hjärnhalvorna (och att människor använder höger resp vänster hjärnhalva olika mycket) är vida spridd och hör alls inte hemma enbart inom populärkultur eller populärvetenskap. Man ser den överallt.

Ur "Integrated principles of Zoology", Hickamn/Roberts/Larson, 2001:

"In humans, the two hemispheres of the brain are specialized for entirely different functions: the left hemisphere for language develompment, mathematical and learning capabilities, and sequential thought processes, and the right hemisphere for spatial, musical, artistic, intuitiv, and perceptual activities. "

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2015-11-24 16:32 #3 av: Magi-cat

Angående den kallt beräknande vänsterhjärnan och den kreativa emotionella högerhjärnan:

"Sådana klichéer blir så småningom tankestoppande. Vänstra hjärnhalvan är dock hos de flesta den dominanta, ett begrepp som kommer av att högerhanden styrs från den vänstra halvan och att språkets funktion väsentligen är beroende av denna halva."

Lars Olson; "Hjärnan"

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-10-04 08:52 #4 av: Magi-cat

Det är mycket med det där med hjärnan och hjärnhalvorna och mycket som blir starkt förenklat utan att det blir klarare.

Jenny Åkerman i "Träna ditt minne":

"Hjärna består av två halvor /.../ som har olika funktioner. Vänstra hjärnhalvan hanterar detaljer, ordning och reda, siffror och bokstäver, en sak i taget. Det är vänstra hjärnhalvan som ser till att vi gör saker rätt.  I högra hjärnhalvan finns bland annat färg och form, helhet, intuition och kaos. Det är högra hjärnhalvan som ser till att vi gör rätt saker. Men att den ena hjärnhalvan skulle dominera hos en person är inte sant. Alla människor har alla förmågor, och hela hjärnan är involverad i alla processer. De här olikheterna förhåller sig i princip till varandra som begreppen konst-vetenskap, yin-yang eller till och med det något märkliga och förlegade 'manligt-kvinnligt'"

"Ett annat sätt att sortera de här egenskaperna på är att den vänstra hjärnhalvan sköter det medvetna, och den högra det undermedvetna. Så enkelt är det givetvis inte, men om vi låtsas att det är så kan det vara lättare att förstå sig på den egna hjärnan."

Jag håller inte riktigt med. Om vi inte förstår blir det inte lättare av att låtsas något annat.

Läs om boken här:

https://www.adlibris.com/se/bok/trana-ditt-minne-28-metoder-for-battre-studieteknik-och-enklare-vardagsliv-9789188799036

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.