Hjärnan

Om den plastiska hjärnan

2014-05-16 20:24 #0 av: Magi-cat

Michio Kaku talar om geniet. Flera av "de stora" har varit lite udda. Newton hade t.e.x inte lika stor social begåvning som när det gällde helt epokgörande idéer om hur världen är beskaffad.

Einsteins hjärna finns bevarad. Det är ingen vanlig hjärna, det är Einsteins, en av de största genierna i modern tid.
Den uppvisar en stark utveckling av förbindelsen mellan prefronalcortex och parietalloben. 

https://www.youtube.com/watch?v=vue8jsLqPbo&feature=youtu.be

Men, ställer Kaku frågan, var det hjärnan som gjorde Einstein eller var det Einstein som gjorde hjärnan?

Bra fråga! Cool Det är en av de största upptäckterna de senaste årtiondena att hjärnan är så plastisk, det vill säga den omformas hela tiden. 

Den har förändrats medan du läst detta. Får idé

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2014-05-18 09:26 #1 av: Magi-cat

Fortsätter lite på temat hjärnan och dess plasticitet...

Föds vi med hjärnan som den blir eller hur pass skapar vi den?

Vi människor är sociala varelser och har en förmåga att anpassa oss efter förväntningar, egna och omgivningens. Jag tror att vi formar hjärnan (med allt vad det innebär) i samspel med omgivningen.

Om vi förväntas vara ologiska med bristande intellekt kommer vi att bete oss så. (inom vissa gränser och om det inte finns annat som överväger.)

Förväntas vi vara intelligenta och kompetenta, kommer vi sannolikt att bete oss så och prestera bättre.

I en studie där man jämförde resultat mellan en grupp, "professorsgruppen", som primades att tro att de var smarta och en "huligangrupp" som primades till att tro att de var ohyfsade som huliganer, presterade "professorsgruppen" betydligt bättre på kunskapsfrågor än "huligangruppen".

En icke-primad grupp presterade resultat mellan de två.
Liknande effekter uppstod när grupper primades för hög resopektive låg intelligens.

(källa om test: Katarina Gospic: "Den sociala hjärnan")

I ett annat test fick en försöksgrupp redigera meningar med ord om åldrande och ålderdom. En annan grupp hanterade meningar med neutrala ord.
När försökspersonerna efter testet (som de alltså trodde var ett språktest) skulle gå en sträcka i korridoren, fann man att de som hanterat ord om åldrande gick l å n g s a m m a r e än de som hanterat neutrala ord!

Det blev alltså en mätbar skillnad som resulterade i en fysisk effekt - efter ett enda test!

(källa Katarina Gospic)

Så viktigt är det alltså, vilken omgivning vi vistas i, hur vi bemöter och blir bemötta, vad vi ger ut för attityder till andra och hur uppmärksamma vi själva är på attityder i omgivningen.
Tro inte på allt du ser och hör, någon kan försöka förminska dig. Men lyft dig själv och andra - hjärnan är omformningsbar och vi kan stärka den till att främja altruism, glädje, kunskap och ett gott och lärorikt socialt samspel för allas bästa.

Fokusera klokt. Le. Och glöm inte att ha roligt. (Din hjärna kommer att gilla det.)

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2014-06-16 10:17 #4 av: Huygens

Jag tror man gjorde en liknande undersökning på elever. Dom fick först en övning där dom i en halvtimme skulle fundera på hur det var att vara en professor. Dom fick skriva ner vad dom gjorde som professor och hur deras arbetsdag som professor var. Vilka svåra uppgifter dom fick ägna sej åt att lösa som professor. Hur dom som professor fick förklara komplicerade och avancerade problem för duktiga forskare.

Sedan hade man en annan undersökning där eleverna i en halvtimme fick föreställa sej att dom vara en skinnskalle med kriminella problem. Hur dom drack sej fulla och yrade omkring på stan med sina enkelspåriga skinnskallekompisar, ägnade sej åt meningslösa aktiviteter, krossade skyltfönster m m. Dom fick föreställa sej att vara en skinnskalle som idémässigt var väldigt outvecklad. Hur dom som skinnskalle upplevde världen i korttänkta former, etc.

När eleverna sedan gjorde ett prov i skolan, presterade dom betydligt bättre om dom först preparerats i en halvtimme med att föreställa sej att dom varit en professor.

Anmäl
2014-06-19 19:54 #6 av: Cahira

Lasvard lank. http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/hjarnan-fullvuxen-forst-vid-25_226285.svd

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-06-27 16:17 #7 av: Huygens

Fotograferar hjärnan verkligenheten i stillbilder?

Man som fick aneurism såg verkligheten frysa. Enskilda vattendroppar hängde still i luften.

Anmäl
2016-10-17 23:57 #10 av: Dioramabyggare

Jätteintressant tråd Tummen upp!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.