Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur

Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Miljö och djur

Djuren och Chernobyl

2014-04-27 11:56 #0 av: Magi-cat

Det här är nyheter som verkar förvånande först och som jag inte riktigt kan utvärdera utan måste läsa lite mer om det, men lägger in det ändå så länge..

Djuren bryr sig inte om zonerna av radioaktivitet runt Chernobyl efter olyckan. Men de har anpassat sig! En del har t.o.m. dragit fördel av radioaktiviteten!

http://www.iflscience.com/plants-and-animals/birds-adapting-chernobyls-radiation

naturens anpassning är enorm....

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2014-04-27 21:56 #1 av: Cahira

Åh ja jag såg en dokumentär där de mätte radioaktivitet i djuren och vargarna och rådjuren (tror jag det var) borde inte vara levande har jag för mig de sa. Oavsett, det var helt fantastiskt hur naturen hade anpassat sig!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2014-05-04 16:31 #3 av: Gahella

Helt fantastiskt ju! Det ger mig ett hopp för framtiden att strålning som dessa och djur, natur och människor kan bli komplativa ihop Hjärta


Anmäl
2014-05-04 16:34 #4 av: Magi-cat

Naturen är fantastisk! Hjärta

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2014-05-04 17:05 #5 av: Huygens

Jag tror att det rör sej om relativt låga strålningshalter, som visserligen bedöms vara olämpliga för människor, men som samtidigt inte strålar jättekraftigt.

Notera också att fåglar, vargar, rådjur i naturen sällan lever mer än 15 år, medan en människa kan utveckla cancer först efter 20-30 år.

Så jag tror att på t ex sorkar tittar man inte så mycket efter cancer utan mer efter cellskador på lever, lungor och hjärta.


Ett experiment som man gjorde med sorkar, var att ge en grupp med sorkarna låg radioaktiv strålning under flera veckor och en annan grupp med sorkar ingen strålning alls.

Sedan ställde man ut burarna med båda grupperna av sorkar i kraftigare strålning i Tjernobylskog. Gruppen med sorkar som så att säga fått vänja sej vid låg strålning var mycket friskare än den helt ostrålade gruppen sorkar.

Man tror att sorkarna som först fick svag strålning, producerade mer antioxidanter och annat joks som reparerade skadade celler när dom hamnade i den starkt strålande skogen.

Men dom helt ostrålade sorkarna hade inte tvingats producera reparerande ämnen och tog skada av att plötsligt gå från ingen strålning alls i laboratoriet till starka strålning i skogen.

Det kan vara så att för en viss grad av låg strålning under kort tid kan vissa djur och kanske även människor producera ämnen som reparerar cellerna.


Jag tror man ibland nämner ett område i Iran där bakgrundsstrålningen är påtagligt högre än i andra delar av Iran, ändå har befolkningen något lägre cancerstatestik. Och så har dom inte en massa bilavgaser i den delen av Iran för dom är glest befolkade där.


Men visst, det är lite mysko om fåglarna som fått strålning faktiskt blir friskare än ostrålade fåglar, fast jag förstod inte hela artikeln. :)

Anmäl
2015-09-29 16:58 #6 av: Magi-cat


Lite mer om djuren och Tjernobyl.

Det är ingen tvekan om att radioaktiv strålning dödar och att många dog akut vid olyckan eller av sköldkörtelcancer en tid efteråt. Men hur farligt är det på sikt? Det finns förstås inget entydigt svar.

De hästar som betade i hagarna nära kärnkraftverket dog inom ett par veckor efter katastrofen. Men nu betar flockar av vilda hästar där igen.

Ladusvalor i de mer kontaminerade områdena har mer strålningsskador än andra, i form av deformerade näbbar och klor samt kortare levnadstid och färre ungar.

Men de flesta fågelarter har anpassat sig till strålningsnivån runt Tjernobyl. De har fått högre nivåer antioxidanter vilket fungerar som ett skydd mot fria radikaler. Faktum verkar vara att många fåglar mår bättre i områden med högre strålnivåer än andra!

Undantagen är ladusvalor och talgoxar. Man tror att  deras större känslighet beror på att de producerar stora mängder rosa pigment i sin fjäderdräkt vilket förbrukar mycket antioxidanter.

Insekter, som gräshoppor, tycks också ha utvecklat en mekanism som skyddar mot lågdosstrålning. I en studie visas att gräshoppor som levt i en radioaktiv miljö har mindre skador på arvsmassan än gräshoppor från Danmark. Bestrålar man de danska gräshopporna med radioaktivt cesium får de ännu mer DNA-skador, medan Tjernobyl-hopporna klarar den. Hur den mekanismen ser ut och utvecklas vet däremot ingen, eller vilka doser individen klarar av.

Även växer tycks utveckla mekanismer för att klara strålning och växtgifter.

Hos sorkar i den farliga zonen har man upptäckt en ökad fragmentering av kromosomerna i de röda blodkropparna, men man kunde inte se att det påverkade dem negativt.

Vid labförsök på möss Ledsen producerade de mer av samma proteiner och enzym som skyddar och reparerar DNA.

Många djur tycks alltså klara sig bra eller t.o.m. dra fördel av miljön kring Tjernobyl, medan andra drabbas negativt.

Det är i alla fall fantastiskt att se hur naturen kan anpassa sig.

källa: Vetenskap och historia 2015:02

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2015-10-05 16:30 #7 av: Magi-cat

Paradoxalt nog har djuren genom Tjernobyl-olyckan fått en fristad i Europa! 

Enligt en studie, publicerad i Current Biology, tål djuren strålning långt bättre än annan mänsklig aktivitet i civilisationens tjänst.

Den förbjudna zonen runt Tjernobyl har medfört en ren vinst för djuren och är kontinentens viltrikaste! 

Framför allt har vargstammen ökat och vargtätheten är nu sju gånger större i den stängda zonen än utanför.

Det finns inga entydiga tecken på att djurpopulationerna som sådana tagit allvarlig skada av strålningen.

"Uppenbart är att vargar mår bra av att slippa jakt och andra mänskliga störningar. Resultaten säger också något om hur mycket vi människor förändrat faunans sammansättning i Europa. Den förbjudna zonen runt Tjernobyl ger en bild av hur stora delar av kontinenten skulle se ut utan människor."

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/tjernobyl-viltrikast-i-europa

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2015-10-11 08:42 #8 av: Gahella

Jag läste också det och tycker det är mer än märkligt! 

Är det sant eller har de blivit klonade så det klarar denna strålning? Eller vad ska man tro??


Anmäl
2016-04-28 09:40 #9 av: Magi-cat

Människorna i Chernobyl - de som stannade kvar...

Tänkvärt, gripande...och vackert...Fantastiska bilder som är mer talande än ord!

“We don’t know what to think of all this horror,” said one witness to the events, “Chernobyl cannot be measured either with our human experience or with our human sense of time.” And it cannot be summed up in words, either. In the only text written by Krementschouk that appears in the books, he says: “As I cross out one inappropriate word after another, all I’m left with is a single phrase. A phrase that I cannot help uttering when I think of all the people who helped me, the people whom I was lucky enough to meet in Polesya, in that desolate wasteland in Belarus and Ukraine: Thank you."

http://www.bbc.com/culture/story/20160426-the-people-who-refused-to-leave-chernobyl?ocid=fbert

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2017-01-19 22:20 #11 av: Magi-cat

Vildsvin fortfarande proppade med radioaktivitet....Kanske är de xtra drabbade för de äter svamp?

http://www.iflscience.com/environment/wild-boar-in-the-czech-republic-are-still-radioactive-30-years-after-chernobyl/

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2017-01-20 13:30 #12 av: setfree

Jag har jobbat inom kärnkraft under 6,5 år och har därför intresserat mig lite för detta med strålning. Det verkar som att jag har läst ungefär samma som ni skriver.

Väldigt få personer har faktiskt dött som ett resultat av strålingen. Bortsett från de arbetare som "offrade" sig i början.

Jag har sett en bra dokumentär om hur olyckan inträffade där de ansvariga berättade. Men det är en annan historia.

Ladusvalorna flyger ibland in i högstrålande områden och få då en stor variation och de hinner då inte "ställa om sig".

Sammanfattningsvis: Man kan inte jämföra låg stråldos under lång tid med hög strålning under kort tid.

Anmäl
2017-08-23 18:06 #13 av: Magi-cat

Den här länken handlar om husdjuren som blev kvar i Chernobyl efter olyckan.

När människor flydde därifrån lämnades många hundar och katter kvar i det kaos som rådde. Fortfarande lever en population av hundar (och katter) kvar i området. De tycks ha klarat sig förhållandevis bra ändå, mycket tack vare att de fått mat av folk som bor runt omkring eller besöker området.


Mer än sex - åtta år gamla verkar inte hundarna bli och många är undernärda och sjuka eller riskerar att drabbas av sjukdomar, i värsta fall rabies.

Nu försöker en välgörenhetsorganisation att hjälpa djuren, genom att kastrera och vaccinera dem och förse dem med halsband med strålningsmätare.

Som tidigare rapporterats verkar det vilda djurlivet i området må ganska bra, med bestånd av olika vilda djur.

Sorkar har dock rapporterats lida av ögonkatarakt pga strålningen, ett tillstånd som kan medföra blindhet.

http://www.iflscience.com/plants-and-animals/project-helps-forgotten-stray-dogs-of-chernobyl-while-tracking-radiation-/

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2017-08-24 09:18 #14 av: JonasDuregard

#8  "Är det sant eller har de blivit klonade så det klarar denna strålning?"

Nej, det är inte sant. Vem har ens sagt något sådant? Funderar

Kloning skyddar inte från strålning och utförs inte på vilda djur någonstans. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-08-24 09:26 #15 av: JonasDuregard

Jag tänker att strålningens effekt på människor är ytterligare ett visst antal fall av sköldkörtelcancer eller liknande. Eftersom det i någon mening är ett lyxproblem (i takt med att människor lever länge och behandlar det mesta som kan ta död på oss är risken för oss att dö i cancer större), så är inte den effekten nämnvärd på djur.

Radioaktiviteten påverkar alltså risker för individer, men inte överlevnaden av någon art. Ungefär som att trafikolyckor är ett stort problem för människor men inget som kommer i närheten av att hota oss som art. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.