Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen Angående sajten och iFokus

Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Angående sajten och iFokus

Upphovsrättslagen igen

2014-01-29 08:43 #0 av: Magi-cat

Upphovsrättslagen har praktisk betydelse för oss här på iFokus och denna sajt. 

I praktiken innebär den att man inte får publicera några bilder om man inte fått (skriftlig helst) tillåtelse av fotografen att man får publicera den här. Gäller det egna bilder, skriver man att det är en egen bild.

Det finns hemsidor där man får ladda ner gratis bilder. Man måste ändå försäkra sig om att det inte gäller bara nerladdning för privat bruk, utan att man också får publicera bilden på internet, mot angivande av källa, innan man lägger ut den på ifokus.

Detsamma gäller citat. Korta citat (några få rader) med angivande av källa är tillåtet om det passar i inlägget.
Korta citat i recensioner är också tillåtna.

Att bilden eller texten redan finns "överallt" eller på Facebook räcker inte. Inte heller får man publicera en skärmdump där en pytteliten bild finns med.

Är man osäker är det bättre att låta bli att publicera.

I slutänden riskerar man stora skadestånd.

Det är knivigt, det är en djungel även för juridiskt kunniga, och som sajtvärd tycker man det är mer än tråkigt, men det är vad vi måste förhålla oss till.

Publicera hellre en länk än en bild och hel text. Skriv med egna ord, så borde man vara på den säkra sidan. (Det är dessutom trevligare.Tummen upp)

I fortsättningen måste vi vara (ännu) mer stränga med vad som publiceras.

Hoppas på förståelse.

(bilden är från www.publicdomainpictures.net) Glad

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2014-01-29 20:00 #1 av: Greigh

Hur fungerar det med att publicera länkar till olika Youtube-klipp?
Ca 98% av allt som publiceras på tuben bryter mot upphovsrätten. Det borde ju även gälla om man som tredje person publicerar detta på iFokus?

Anmäl
2014-01-29 20:04 #2 av: Magi-cat

Så vitt jag lyckats utröna hittills utifrån alla diskussioner som förts, så är det tillåtet att publicera YT-klipp.

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2014-01-29 20:13 #3 av: Greigh

Även om personen rippat/laddat ned t.ex en låt från en artist och lägger upp den på youtube? Är det då tillåtet som tredje part att sprida den länken vidare till andra?

Anmäl
2014-01-29 20:15 #4 av: Magi-cat

edit: se #14

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2014-01-30 16:43 #5 av: fatcat

Får man länka till en länk som sedan länkar till något upphovsrättsskyddat? Funderar

En fråga till.. Får man länka till Thepiratebay i pm?

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2014-01-30 17:27 #6 av: Greigh

Det är inte tillåtet att länka till TPB någonstans.
I PM gör man det dock mer hemligt, och då smusslar man.

Anmäl
2014-01-30 17:33 #7 av: Magi-cat

#5 Man måste själv ha tillstånd att posta en bild t.ex. Det räcker inte att någon annan har tillstånd att posta. Om en länk man postar länkar vidare....Hmmm....Det kan vara svårt att kolla precis allt i en länk men är man det minsta osäker är det bättre att avstå från att posta. Vad du skriver i pm är privat, inte offentligt och faller inte under den här lagen. Inte heller lägger vi oss i det på ifokus.

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2014-01-30 17:53 #8 av: fatcat

#6 Okej.. 

#7 Men om jag skulle länka upphovsrättsskyddat material till dig i ett pm? 

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2014-01-30 18:31 #9 av: Magi-cat

#8 PM är som sagt privata och privata mail, brev eller pm är inget som någon här lägger sig i.
Men ändå ska man naturligtvis inte sprida något som är brottsligt på något sätt. Men det menar du förstås inte heller. :-)

Ta gärna specialfrågorna inne på support!

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2014-02-24 14:30 #10 av: Magi-cat

Tar upp lite mer om citat och hur man får citera och när man inte ska citera. Man ser tyvärr ibland (inte här) att långa stycken eller t.o.m. hela artiklar kopieras och publiceras utan citationstecken eller angivande av källa och det är inte tillåtet.


"Det är tillåtet att citera ur andras verk utan att först fråga om tillstånd. Citaträtten finns för att upphovsrätten inte ska vara ett hinder för ett fritt meningsutbyte och saklig orientering i den allmänna debatten.

Citat bara tillåtet ur offentliggjort verk

För att få citera måste verket man citerar ur vara offentliggjort. Offentliggjort är det när det lovligen gjorts tillgängligt för allmänheten. Om ett verk inte är offentliggjort, exempelvis ett privat brev, får man alltså inte ta citat ur brevet och publicera det.

Citat ska belysa

Ett citat ska alltid vara återgivet på ett sätt som är förenligt med god sed. Man brukar tala om att ett citat ska uppbäras av ett lojalt syfte.

Citatet ska fylla en funktion i användarens text genom att belysa eller understryka det som användaren säger. Om ett citerat stycke kommenteras, analyseras, kritiseras eller används för att leda det egna arbetet vidare i någon riktning – det vill säga om citatets funktion är begränsat till att vara ett hjälpmedel i den egna framställningen – kan citatet i allmänhet anses ha ett lojalt syfte.

Man får alltså inte använda citat bara för att förgylla sin egen text eller göra sin egen text mer läsvärd.

Citera – hur mycket?

Det finns inte någon exakt gräns för hur mycket man får citera. Men ett citat får inte vara längre än vad som motiveras av ändamålet. Sammanhanget avgör längden, /.../

När man citerar ska upphovsmannens ideella rätt respekteras. Upphovsmannens namn ska framgå i anslutning till citatet och citatet får inte förekomma i ett kränkande sammanhang. Det ska också framgå ur vilken källa citatet är hämtat."

Citaträtten


Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2014-02-28 08:32 #11 av: Magi-cat

Tyvärr har det visat sig, trots att man informerar om Upphovsrättslagen som gäller hela iFokus, att medlemmar missuppfattar det som något personligt menat om en bild eller för långt citat redigeras av admin.

Jag vill därför betona än en gång att det är inget personligt! Vi kan naturligtvis tycka vad vi vill om lagar och regler, men vi måste rätta oss efter dem. Enligt det system som tillämpas inom iFokus är det sajtvärden på respektive sajt som ytterst är ansvarig för publicerat material och riskerar således drabbas av stora skadestånd. Det vill nog ingen.
Det är därför en förhoppning att alla tar eget ansvar för den här frågan och verkligen är noga med att länka och bara använda egna eller allmänna bilder, så sajtvärden slipper sitta och kolla.

Ett ideal skulle vara att alla bilder, allt skrivet var fritt att sprida och använda i ett enda flöde, men där är vi inte.Glad

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2015-01-09 18:35 #12 av: Magi-cat

Avatarer

Tänk på att även er avatarbild och bilder ni publicerar på er sida omfattas av upphovsrättslagen. 

Du är själv ansvarig för din avatar.
Det säkraste är att använda en bild du tagit själv.
Om du hämtat den på internet måste du kontrollera så att den är tillåten för allmänt bruk.

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2015-01-09 18:48 #13 av: Magi-cat

Nu har jag (igen) gått igenom gamla trådar. Sajten hette tidigare Spökbilder, så det faller sig naturligt att det är mycket att gå igenom i speciellt spök-trådarna. Jag har gallrat hårt.

Andra bilder eller konstverk.

Det är heller inte tillåtet att, även om man knäpper bilden själv, ta kort på andra konstverk och lägga ut. Även det räknas som stöld av upphovsrättsskyddat material.

Ibland har muséer och liknande restriktioner för fotografering, följ dessa.

En tanke slog mig under gallringsarbetet: det är inte bara upphovsrätten man bör tänka på när man publicerar en bild.

Personer på bilderna. Även om man tar bilden själv är det inte säkert att den man knäpper kort på vill figurera offentligt på ett internetforum. Fråga alltså personen först om publicering medges eller, ännu hellre, lägg inte ut kort på någon annan.

Hus och föremål som tillhör någon annan. Samma sak gäller här, fråga först om ni får lägga ut bilden. Själv skulle jag inte bli glad om någon tog ett kort på mitt hus och lade upp på ett forum med frågan "Känner ni något speciellt?" eller "Spökar det här?"

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2015-01-10 16:02 #14 av: JonasDuregard

#3 "Även om personen rippat/laddat ned t.ex en låt från en artist och lägger upp den på youtube? Är det då tillåtet som tredje part att sprida den länken vidare till andra?"

Det finns inget lagligt hinder för det. Det känsliga med just bilder är att det är iFokus servrar som lagrar bilderna, med YT är det YTs servrar som lagrar videon och skickar den till slutanvändarna och alltså är det deras problem.

#6 "Det är inte tillåtet att länka till TPB någonstans."

Varför inte?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-01-10 17:03 #15 av: Magi-cat

Återknyter till mitt #13: 

Ser ni något ni tycker verkar det allra minsta tveksamt, hör gärna av er till Mia eller mig. Vi är tacksamma för all hjälp.

Att rensa tar en massa tid. Efter ett tag blir man lite trött och yxar till i lite vidare svängar, hellre tar bort hela inlägg och till slut hela trådar än att påta med detaljer. Jag är öppen för förhandling om ni saknar något oundgängligt.

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2015-01-16 12:56 #16 av: Magi-cat

En iFokus-sajt med bildbank har startat!

Här finns mycket att läsa om upphovsrätten och hantering av bilder vid publicering.

Man kan också låna bilder därifrån om man följer vissa krav.

Här är ett exempel på hur man kan låna tillåtna bilder från sajten:

#4

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl
2015-01-16 13:08 #17 av: Marr

Mycket braTummen upp för det är inte alltid så lätt det där...

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2015-01-16 13:45 #18 av: Magi-cat

Det är en djungel, är vad det är...Galen

Hjärta "Det bästa är att veta vad man letar efter innan man början leta efter det." (Nalle Puh)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.