Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Miljö och djur

Varför flyttar fjärilarna?

2013-05-28 09:37 #0 av: Magi-cat

Det här är en gåta!Cool

Varför flyttar vissa fjärilar långa sträckor, ibland så långt som 400 mil! Något som verkar halvt ofattbart, med deras tunna vingar!

Trots att man forskat om det, vet man inte säkert, inte heller hur de navigerar. Sker det medvetet eller följer de bara vindarna?

Ibland flyger de drygt en kilometer över marken vid flyttning! Hur kan de, hur orkar de? Och vad är så fördelaktigt att de gör sig detta besvär?

(bild från www.publicdomainpictures.net)

källor: WWF EKO, 2013:02

http://sv.wikipedia.org/wiki/Monark_(fj%C3%A4ril)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4308887

Hjärta "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." (Tage D.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2013-05-28 18:04 #1 av: [Mia-Li]

Flyttar de??
Är dom kanske som vissa flyttfåglar då?Funderar

Hmm...måste kolla länken.

Anmäl
2013-05-28 18:06 #2 av: [Mia-Li]

Är det "bara" Monarken i Amerika som flyttar eller flyttar de vi har i Sverige med?

Anmäl
2013-05-28 18:08 #3 av: Magi-cat

Nej, inte bara Monarken, Tistelfjäril och Amiral t.ex. Sammanlagt ett femtiotal. Det kan vara miljoners miljoner fjärilar i luften när de flyttar...

Men det märkliga är att de flyttar inte som fåglarna, fram och tillbaka, utan bara en gång, sedan tappar de flyttlusten....

Det är märkligt!

Hjärta "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." (Tage D.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-09-15 15:27 #6 av: JonasDuregard

#3 Vad menar du med att de bara flyttar en gång? Pratar du om monarkfjärilen i Nordamerika så flyttar den söderut på vintern, sedan tillbaks norrut när det blir varmare igen. 

Men ingen enskild fjäril gör hela flytten i någon riktning, eftersom de lever för kort för det. De som kommer tillbaks till migreringens startpunkt är barnbarnsbarnbarn eller något sådant till de som började flytten... Så det finns ingen fjäril som flyttar flera gånger, men det beror inte på att tröttnar utan på att de är döda. 

En vild gissning om frågan i rubriken är att de söker sig till lämpliga temperaturer, eftersom de följer årstiderna. Finns det något som talar mot det?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-09-15 16:30 #7 av: Magi-cat

#6 Det är fem år sedan tråden skrevs och jag har inte kvar artikeln. Det är säkert som du säger, men det har också tillkommit en del intressanta rön. (Även om jag är långt ifrån någon fjärilsvetare.)
Men fascinerande hur som helst att dessa sköra varelser kan göra så långa flyttningar, även att det sker i flera generationer.

.

Ganska nytt är att även fjärilar har inbyggd kompass (juni, 2018):

"Tidigare har det bara varit känt att nattmigrerande fåglar kunnat styra flygningen med hjälp av en inre kompass. Men nu visar det sig alltså att även vissa nattmigrerande insekter besitter samma förmåga."

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/fjarilsstudie-insekter-har-inbyggd-kompass

En del flyttar tillbaka, som tistelfjärilen:

"Men nu har forskarna visat att fjärilar som föds hos oss under sommaren sedan påbörjar en höstflytt tillbaka till Afrika."

"– Tistelfjärilens migrationsrutt är 1 500 mil lång. Det är ett rekord bland fjärilarna så vitt vi vet, säger Susanne Åkesson, som är professor i evolutionär ekologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom de nya rönen."

Imponerande, minst sagt!

I artikeln står också om att det är generationer, inte individer som flyttar, vilket inte gör det hela mindre anmärkningsvärt.

Redan här, 2015, var man inne på solkompass, och vid behov, magnetkompass:

"Det finns forskare som anser att vissa migrerande insekter har orienteringssinnen som är lika förfinade som fåglarnas. Jason Chapman och hans kolleger anser att gammaflyet navigerar med hjälp av en magnetkompass, en slutsats som vilar på uteslutningsmetoden."

https://fof.se/tidning/2015/5/artikel/ett-skort-besok-fran-afrika

En mycket intressant och utförlig artikel.

Hjärta "Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den." (Tage D.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.