Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Miljö och djur

Bina dör!!

2012-04-27 11:44 #0 av: Magi-cat

Jordens bin lider och dör! Miljoner och åter miljoner dör, världen över!

Utan bin - hur ser det framtida livet ut då på Jorden?

Detta måste bli känt - snabbt!

Längst ner finns en namninsamlingslista att skriva på:

"Quietly, globally, billions of bees are dying, threatening our crops and food. But if Bayer stops selling one group of pesticides, we could save bees from extinction. Four European countries have begun banning these poisons, and some bee populations are already recovering. But Bayer, the largest producer of neonicotinoids, has lobbied hard to keep them on the market.' -

Once again a case of short term greed over ours and the bees long term survival. I have signed this internet petition you may like to as well: http://www.avaaz.org/en/ bayer_save_the_bees/?cl=1773457106&v=13920

 

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-04-27 12:01 #1 av: JonasDuregard

Jag tror inte honumngsbin riskerar att dö ut. Dessutom så skall vi kanske inte överdriva binas värde för pollinering av odlingar. Vad jag kan läsa mig till är det främst odling av mandlar som får problem när det är färre bin (och honungsodlare så klart)?

Självklart bör vi försöka förhindra att bina dör, men vi kanske skall börja med att ta reda på vad som orsakar det innan vi tar några åtgärder? (man kan så klart chansa lite om det är ett desperat läge, men är det verkligen det?)

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2012-04-27 15:06 #2 av: Magi-cat

#1

Om det är så (vilket alla rapporter tyder på) att bin dör i miljontal, då måste det naturligtvis bero på någonting, någonting riktigt allvarligt, någonting som är väldigt fel i deras miljö. Är något så kapitalt fel i binas miljö så är det naturligtvis fel även i vår människomiljö! Ingenting existerar oberoende av något annat. Och om något är så fel så måste åtgärder vidtas omedelbart - konkreta livsbefrämjande åtgärder - inte sitta och tjafsa om vem som förhoppningsvis har fel och några överlever säkert och sen fixar sig väl resten, typ......

För en tid sedan kom en nyhet, minsann, att bekämpningsmedel gjorde att inte bara de insekter man vill bekämpa dör, utan även nyttoinsekter som bin! En sådan slutsats måste man ägna år ut och år in åt att utreda - som är så självklar att vem som helst begriper den! Åtgärder? Nejdå , man ska säkert utreda ännu lite till, bara så man kan säga att utredning pågår....

I uppropet står det att framsteg görs ändå. Bra! Men - "Bayer, the largest producer of neonicotinoids, has lobbied hard to keep them on the market" Det är väl där vi har själva knuten - vissa inflytelserika har inte minsta intresse av bin eller en naturlig miljö - bara profit.

Bekämpningsmedel är inte bra för någon! Inte för bin - inte för grodor, inte för människor!

"But if Bayer stops selling one group of pesticides, we could save bees from extinction."

Jag vet inte om det räcker - men är ändå det minsta som kan göras och något som alla (utom Bayer) måste kunna enas om.

Jag kommer att skriva på namnlistan.

(Och obs nu har jag inte sagt ett enda ord om eventuella orsaker som mobilstrålning eller ens HAARP. Tungan uteDet viktigaste är att man grundläggande kan enas om att det är viktigt att skydda bina. För allas skull)

 

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-04-27 15:26 #3 av: Astell

Nä fy...det måste väl vara klart att det är pga miljöförstöring de dör...

Anmäl
2012-04-27 15:35 #4 av: Joppo

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mysteriet-med-massdoden-av-bin-lost

Enligt denna artikel kan det även bero på virus och svampangrepp. Antagligen samverkar säkert denna orsak med bekämpningsmedlen.

Anmäl
2012-04-27 15:39 #5 av: Astell

Det är iaf bra att det uppmärksammas nu!!

Anmäl
2012-04-27 15:50 #6 av: Magi-cat

#4 antagligen. Försvagade bin (av bekämpningsmedel eller annan orsak) faller lättare offer för virus och svamp - något de annars klarat av....

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-04-27 17:03 #7 av: JonasDuregard

#2 "Om det är så (vilket alla rapporter tyder på) att bin dör i miljontal, då måste det naturligtvis bero på någonting, någonting riktigt allvarligt, någonting som är väldigt fel i deras miljö. Är något så kapitalt fel i binas miljö så är det naturligtvis fel även i vår människomiljö! Ingenting existerar oberoende av något annat."

Första meningen är rätt, det måste bero på någonting. Sedan drar du slutsatsen att något är fel i deras miljö, vilket inte är lika självklart. Sedan säger du att det också måste vara fel i människans miljö vilket är ren spekulation och inte har något med observationen att göra.

"Bekämpningsmedel är inte bra för någon! Inte för bin - inte för grodor, inte för människor!"

Det kan ju indirekt vara bra för människor eftersom det ger större skördar och på så vis motverkar svält. Det får man väga mot andra nackdelar.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2012-04-28 08:37 #8 av: Astell

Hur är det med Sverige..är det massdöd här också? använder svenskarna neonicotioids? någon som vet?

 

Anmäl
2012-04-28 19:59 #9 av: [truck70]

Jag tror att det finns fler, och mera närliggande problem att ta hand om innan man tänker på bina.

Saken är ju att man faktiskt oroar sig för mycket för sådant som faktiskt ligger utom vår förmåga att påverka..

Anmäl
2012-05-23 21:29 #10 av: Magi-cat

Nu har även Naturskyddsföreningen vaknat:

http://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/privat/mangfald/

"Din trädgårdsmästare håller på att dö. Ja, så illa är det faktiskt. Bina är på många håll på väg att försvinna. Och det kan få stora konsekvenser. För ett litet bi har en större uppgift än man kanske kan tro.

Två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen är idag pollinerade till största delen av bin. Det är ett jobb som värderas till flera hundra miljarder kronor. Men bina håller alltså på att dö ut. I Kina måste man t.ex. pollinera träd och blommor för hand."

Man slår också fast att det är bekämpningsmedel som är boven. Något måste göras NU!

 

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-05-24 07:43 #11 av: [Ingo.*.Ted]

Uh men fy! O.O Hoppas det ordnar sig för dom! Men vem vet, det hela kanske handlar om att 2 bisorter, typ kina-bina och amerika-bina har hamnat i 3 världskriget? Och nu flyger dom och krigar mot varandra medans vi kanske skyller på bekämpningsmedlerna! xD Haha fast jag tror jag satsar på bekämpningsmedel teorin...

Anmäl
2012-05-24 08:18 #12 av: JonasDuregard

#11 Vad jag vet så är det bara Europeiska honungsbin som dör (det är namnet på arten, den har spridits till Amerika av kolonisatörer och finns nu över hela världen så namnet är lite missvisande).

Det vore intressant att veta omfattningen av problemet (typ i % av bina som drabbas). Det känns på ett sätt underligt att göra en räddningsinsats för en art som torde vara en av de mest spridda på jorden, när det finns många arter som riskerar att utrotas. Kanske är binas bidrag till polineringen ett argument, men hur klarade sig Amerika innan arten fördes dit? Det verkar inte direkt som att det är en naturlig balans som rubbas (vilken man kan få intrycket av i en del texter), utan snarare en ganska artificiell...

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2012-05-24 09:31 #13 av: Magi-cat

#12 Jonas, som jag uppfattar det nedvärderar du kraftigt frågan och problemet. Varför?

Artikeln från Naturskyddsföreningen talar om bin världen över och att man i Kina pollinerar för hand. Att det finns många (djur)arter som riskerar utrotning gör verkligen inte saken bättre!

En artificiell balans? Hur kan du få det till det? Pollinering är liksom ganska avgörande för växternas, grödornas, matens överlevnad...

"Två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen är idag pollinerade till största delen av bin." (ur artikeln)

" Försvinner en art får det effekter på det ekosystem som ger oss mat, rent vatten, träd och rika naturupplevelser."(också från Naturskyddsföreningen)

Om det ännu finns en chans att rädda situationen (vilket jag vill tro) måste beslutsfattarna genast ta sitt ansvar och kraftigt reducera de bekämpningsmedel som används! (helst ta bort dem, enligt mig...)

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-05-24 10:00 #14 av: Magi-cat

Bruce Lipton, biolog och omvärldsfilosof, talar om att människan utvecklats som ett komplement till sin miljö. Om då miljön förändras väldigt drastiskt, finns den uppenbara risken att vi inte passar in längre. I det här fallet har människan faktiskt ett val: börja samarbeta igen med planeten, med naturen, sluta förgifta den. Eller...ja vad är alternativet? Ska några få i vinningssyfte få undergräva den miljö som är fundamentet för livet sådant vi känner det?

"...om vi förändrar miljön för mycket, kan vi inte längre vara ett komplement till den...vi 'passar' inte in. I nuläget håller vi människor på att förändra planeten så drastiskt att vi hotar både vår egen och alla andra organismers överlevnad. Hotet innefattar urskiljningslöst både vinnare och förlorare i denna kamp för överlevnad."

"Vi utformades av naturen till att passa i en viss miljö, men det är inte den miljö som vi nu skapar." (min kursiv)

ur B. Lipton, Tro, dogmer och biologi

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-05-24 15:49 #15 av: JonasDuregard

#13 "Jonas, som jag uppfattar det nedvärderar du kraftigt frågan och problemet. Varför?"

Det var inte min avsikt. Det är alltid bra att ställa de kritiska frågorna till sig själv, och att försöka få perspektiv.

"Att det finns många (djur)arter som riskerar utrotning gör verkligen inte saken bättre!"

Det har du helt rätt i, ogenomtänkt av mig.

"En artificiell balans? Hur kan du få det till det? Pollinering är liksom ganska avgörande för växternas, grödornas, matens överlevnad...

"Två tredjedelar av alla grödor som odlas i världen är idag pollinerade till största delen av bin." (ur artikeln)"

Grödor tolkar jag som det som odlas av människor, och det är ju i någon mening artificiellt :).

Bina är ju inplanterade så de är ju inte naturliga (i Amerika åtminstone, i Kina verkar de funnits längre). Jag är inte den som brukar opponera mig mot saker bara för att de är onaturliga men det skulle vara intressant att höra vad de som har den vanan tycker.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2012-05-24 16:12 #16 av: Magi-cat

#15 ok låt oss säga att det är en artificiell balans. Hur väger vågskålarna om bina dör ut?

Grödorna (människoodlade :-)) är trots allt beroende av bin, hur man än lägge rdefinitionerna.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-05-24 17:22 #17 av: JonasDuregard

"ok låt oss säga att det är en artificiell balans. Hur väger vågskålarna om bina dör ut?"

Det finns vad jag vet ingen risk att de dör ut. Jag vet inte vad som händer om stammen kraftigt reduceras, det jag läst (inklusive din länk) pekar på stora ekonomiska konsekvenser.

"Grödorna (människoodlade :-)) är trots allt beroende av bin, hur man än lägge rdefinitionerna."

Det stämmer bara delvis. Jag vet inte hur naturskyddsföreningen räknar när de säger två tredjedelar av alla grödor; eftersom varken ris, majs, vete eller potatis är beroende av insekter för pollinering så kommer det förhoppningsvis inte påverka priserna på basföda.

Källa:
http://www.jordbruksverket.se/download/18.3229365112c8a099bd980001032/En+global+pollineringskris.pdf
För övrigt en högst relevant sammanfattning med källhänvisningar för den som vill läsa mer.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2012-05-24 17:27 #18 av: JonasDuregard

För den som VERKLIGEN vill sätta sig in i ämnet, 178 sidor från jordbruksverket Skrattande:

http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra09_24.pdf

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2012-05-24 17:49 #19 av: Magi-cat

Jonas, det verkar som om Naturskyddsföreningen m.fl. är allvarligt oroade. Hur kan det komma sig att du gör en helt annan bedömning?

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-05-24 18:05 #20 av: JonasDuregard

#19 Oroade för vad? Vilken bedömning (från min sida) är det du syftar på? Jag har inte tagit ställning utan försöker bara reda ut vad vi vet och vilka konsekvenser olika handligsplaner kan ge.

Jag brukar alltid försöka se värstafallsscenariot (kalla mig pessimist) för att försöka bilda en uppfattning av ett problem. Det är klart det är ett problem till exempel om priset på äpplen dubbleras men det är ju inte en humanitär katastrof (men kanske del av en ekologisk katastrof?).

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2012-05-24 18:22 #21 av: Magi-cat

men vet du, det är inte priset på äpplen det gäller!

Om det är så illa, som t.ex. Naturskyddsföreningen varnar för, att bin dör i miljontals samt ett flertal andra arter så är det ett varningstecken att ta på allra största allvar, något som undergräver villkoren för vår existens, betydligt mer än priset på applen!

(har inte så mycket tid just nu, men....)

ett förkortat citat, B. Lipton:

I nuläget håller vi människor på att förändra planeten så drastiskt att vi hotar både vår egen och alla andra organismers överlevnad. Hotet innefattar urskiljningslöst både vinnare och förlorare i denna kamp för överlevnad

Det är det det gäller och det är stort....

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-05-24 23:29 #22 av: [Norpan88]

Chemtrails... Rynkar på näsan

Taste and you will see that I am a good God. ps 34:8

Anmäl
2012-05-25 00:01 #23 av: [östgöten]

#22 är ditt inlägg ironiskt? sånt är svårt att bedöma på i skriven text tycker jag.

chemtrails existerar inte på riktigt. Det är bara en spökhistoria som konspirationsvurmare hittat på för att deras liv ska kännas lite mer spännande. konspirationsvurmare tolkar frånvaron av bevis som att teorin är sann. det är lite konstigt faktiskt. logiskt tänkande människor brukar resonera precis tvärtmo.

Anmäl
2012-05-25 07:31 #24 av: Magi-cat

#23 Norpans inlägg var inte ironiskt. Ganska lätt att bedöma enligt min mening.

östgöten: Vill du väldigt gärna diskutera just chemtrails och dina egna idéer runt dem föreslår jag att du startar en egen tråd om just det.

 

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-05-25 07:59 #25 av: [Norpan88]

Chemtrails existerar, det är ingen spökhistoria. Jag hoppas fler och fler inser det. Titta bara på denna video.

Du ser filmen och hör samtalet, detta är bara en av alla vittnes uppgifter. Jag vet flera inkl mig själv som blivit sjuka på olika sätt.

Själv fick jag en lunginflammation (aldrig haft tidigare) orsakad av mycoplasma 2010. Läkaren tyckte det var väldigt konstigt.

 

Taste and you will see that I am a good God. ps 34:8

Anmäl
2012-05-25 08:00 #26 av: [Norpan88]

Ska inte starta nån tråd. ville bara svara östgöten nu. Tack för mig.

Taste and you will see that I am a good God. ps 34:8

Anmäl
2012-05-25 11:32 #28 av: Maikailoa

#23

" logiskt tänkande människor brukar resonera precis tvärtmo."

Så är det nog många gånger.

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8338853.stm

BBC News

Tackling climate change with technology


Anmäl
2012-07-20 19:12 #29 av: Klass

Här kan man i drygt en vecka till se en dokumentärfilm om bidöden:

http://www.svtplay.se/video/164291/den-gatfulla-bidoden

Tror inte de nämner chemtrails, däremot kvalster.

Anmäl
2012-07-20 21:48 #30 av: Magi-cat

Så här står det:

"Biodlare över hela världen har på senare tid fått se sina samhällen plötsligt krascha. Miljardvärden står på spel om bina inte kan hjälpa bönder och fruktodlare med pollinationen. En av de skyldiga är ett mikroskopiskt kvalster från Korea men vilken roll spelar kemikalierna och miljöns utarmning?"

Nu har jag inte sett filmen (51 min lång), men tack för länken till den.

Miljardvärden står på spel, ja minsann, pengen talar. Tydligen är man ändå överens om ATT något allvarligt är på väg att hända. ATT - kanske - miljö- och kemikalier spelar in. ATT miljön utarmas. Möjligen tar allt detta sig uttryck i ett kvalster som till den grad världen över lyckas slå ut bisamhällena.

Om inget görs är det inte bara slantarna som tar stryk, påverkar vårt sätt att leva, mycket vi tar för givet.

Det här är allvarliga varningstecken på att Moder Jord behandlas illa. Tecken som måste tas på allvar - nu.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-07-23 12:10 #31 av: Magi-cat

#29 fortfarande har inte 51 överblivna minuter dykt upp. Kan du sammanfatta lite?

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-07-23 13:05 #32 av: Joppo

Jag såg filmen för några dagar sen och den var het klart sevärd.

Den handlade primärt om en parasit(typ en fästing) som angrep bina och dess larver. Denna parasit gjorde sedan så att kolonierna till slut dog genom att de försvagade bina och även spred sjukdomar. Dessa parasiter ska tydligen ha spritt sig från asien någonstans genom mänsklig inverkan.

I nuläget är det bara Australien som inte blivit invaderat av parasiten, vilket gjort att man föder upp en massa bin där som sedan exporteras dit det krävs pollineringsbin. Det verkade dock som om det var en tidsfråga innan den skulle ta sig dit också.

Nån direkt lösning på probelmet presenterades inte såvitt jag kommer ihåg.

Anmäl
2012-07-23 13:12 #33 av: Magi-cat

#32 Tack!

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2012-07-24 16:11 #34 av: Ratata

Det har varit mycket fokus på "tama" bin men vi får inte glömma att även humlor drabbas! Humlorna vaknar mycket tidigare än bina på våren och kan således ta sig an de första blommorna - mycket viktigt!

Anmäl
2012-07-24 16:16 #35 av: Joppo

#34 Jag har läst att de klarar sig relativt bra. På vilket sätt menar du att de drabbas?

Anmäl
2012-07-24 16:32 #36 av: Ratata

#35 Att de drabbas kanske var fel uttryck för vad jag vet är det inte parasiten som ger sig på bin som får humlorna att minska i antal. Parasiter brukar ju specialisera sig på sin värd.

Humlornas minskande i världen tycks bero på något annat. Tidigare i år uppmärksammades ett fall där britter strövade runt i Skåne för att fånga in vallhumlor tex. Arten hade dött ut i Storbrittanien nån gång vid millenieskiftet och man ville plantera ut dem igen. Jag har inte koll på om någon humle-/biart har dött ut i Sverige, men ett antal arter minskar hastigt i antal och det spekuleras kring om det kan röra sig om färre växter att pollinera eller om det är frågan om skadliga bekämpningsmedel.

Anmäl
2012-07-24 16:42 #37 av: JonasDuregard

#36 "Humlornas minskande i världen tycks bero på något annat. "

Här rör det sig av vad jag kan läsa mig till främst om bekämpningsmedel (åtminstone vissa humlearter verkar mycket känsliga för dessa) och även andra konsekvenser av människans utbredning (deras bon är kanske mer sårbara än honungsbin?).

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2012-07-24 16:50 #38 av: Joppo

#36 Ok. Parasiten i filmen verkade vara specialiserad på just bin, så det du skriver stämmer nog.

Jag har för mig att jag läst att de svenska humlorna klarar sig relativt bra, men det kanske är fel. Denna artikel verkar tyvärr stödja det senare alternativet.

Anmäl
2013-07-16 14:50 #39 av: Magi-cat

Och inte bara bin!

Neonikotinoiderna, ett giftigt bekämpningsmedel som används bl.a. i rapsodlingar och som fått ögonen på sig p.g.a. att det misstänks vara en av orsakerna till massdöd av bin, misstänks nu även vara farligt för fåglar och däggdjur!

"Hotet mot bin kan vara toppen av isberget", säger Dave Goulson vid universitetet i Sussex.

Några av neonikotinoiderna förbjöds nyligen av EU, men i Sverige vill man avvakta med ytterligare åtgärder.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5591956

Hur långt ska det behöva gå innan man inser att det som är fara för bin och humlor även innebär att hela ekosystemet kan vara i fara?

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2013-07-16 23:29 #40 av: JonasDuregard

Hittade den här, en snyfthistoria åt raka motsatta hållet: http://www.svenskraps.se/medlem/pressmeddelanden/2013-02-01_De-gula-rapsfalten-i-Sverige-riskerar-att-forsvinna.pdf

"Några av neonikotinoiderna förbjöds nyligen av EU, men i Sverige vill man avvakta med ytterligare åtgärder."

Hmm, den här artikeln av miljöminister Lena Ek antyder snarare det omvända. Eller?

http://www.regeringen.se/sb/d/16858/a/207730

"Hur långt ska det behöva gå innan man inser att det som är fara för bin och humlor även innebär att hela ekosystemet kan vara i fara?"

Det hoppas jag de flesta med inflytande i frågan redan vet (men jag är kanske optimistisk där). Det svåra ligger väl i att isolera det som är farligt och effektivt förhindra att det används.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-07-17 08:49 #41 av: Magi-cat

#40 Tänka sig, fanns det en "snyfthistoria" åt motsatt håll? Storgråter

De svenska rapsfälten riskerar att dö fastän de goa pesticiderna hanteras så varsamt och kärleksfullt?

Med all respekt för svårigheterna för odlarna - om inget görs kommer det kanske inte att gå att odla alls! Bina dör, fåglarna dör, rovdjuren dör - människorna.....?

Det svåraste är inte att isolera det som är farligt. Det svåraste är att stoppa ett skenande tåg innan det är alldeles för sent.


Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2013-07-17 08:52 #42 av: Magi-cat

P.S. Lena Eks artikel absolut var ett steg i rätt riktning! Men det går för sakta!

Om hotet mot bin är toppen av isberget, som man säger i Sussex-rapporten, är ekosystemet i fara.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2013-07-17 09:58 #43 av: Magi-cat

Besprutningsmedel är sällan livsbefrämjande, för någon...:Gråter

http://www.expressen.se/nyheter/20-barn-dog-av-skolmat-i-indien/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2013-07-23 21:22 #44 av: Magi-cat

video om bi-döden:

http://truththeory.com/2013/07/14/honeybee-extinction-global-collapse/

"Vi har inte råda att förlora bina" slutar den ca 3 min korta videon med....

Man sätter också fingret på hur allt hör ihop och man kommer inte undan någonstans. Om man vill producera mer mat mha GMO och insektsgifter men dödar de bin som ska pollinera växterna, har man skapat ett ännu värre problem: planeten (eller rättare sagt det liv som vi känner det) dör.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2013-08-02 17:43 #45 av: Magi-cat

Jorå, vanliga kemikalier ÄR dåliga för bins hälsa!

Forskarna analyserade bipollen från bikupor i Delaware - Maine, USA, för att undersöka vilket pollen och vilka kemikalier de innehöll. Sedan utfodrades friska bin med samma pesticidmättade pollen. Man fann då att de tidigare friska bina fick lägre motståndskraft mot faktorer som misstänks förorsaka kollaps av bisamhällen.

En oväntad upptäckt, inte relaterad till bidöden, var att mesta delen av den gröda bina pollinerar inte bidrar mycket till deras försörjning, utan huvuddelen samlas in från andra blommande plantor i området. 

Möjligen, tror man, beror det på att honungsbina utvecklades i Old World och inte är anpassade till pollensamlandet i New World, men de  kan ändå pollinera dess skördar.

http://myscienceacademy.org/2013/08/02/on-farm-study-common-chemicals-harm-honey-bees-health/

Är detta verkligen nytt undrar jag? Varför har man inte gjort så här eller kommit på det förut??

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-01-18 22:18 #46 av: Magi-cat

Gammal tråd om bidöden, dessvärre fortfarande aktuell.

I Australien sätter man sensorer på bina för att följa deras beteende och om möjligt få veta mer om orsakerna till nedgången i populationerna. 5000 sensorer till lika många bin! Det är första gången en så stor undersökning görs.

http://myscienceacademy.org/2014/01/18/tiny-sensors-monitor-honeybee-behaviour/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-01-21 11:52 #50 av: Tant Grön

Undrar hur det är med övriga insekter? 2012 såg jag nog bara 2 - 3 humlor på hela säsongen, (har kolonilott så jag är ute mycket i naturen). 2013 fanns det fler humlor men så gott som inga getingar, inga flugor, nästan inga mygg, nästan inga fjärilar förutom  kålfjäril och mal. Kanske är det ett lokalt problem, men man undrar ju vad som händer. Vad det beror på.

Anmäl
2014-01-21 16:41 #51 av: Magi-cat


#50 Att man fokuserat så mycket intresse vid just bidöden är säkert för att bin har en så stor betydelse för pollineringen.

Jag sökte lite snabbt på humledöd, och visst finns det:

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/blekingenytt/hundratalet-doda-humlor

http://www.katu.com/news/local/Questions-remain-about-why-thousands-of-bumblebees-died-off-212853621.html

Från http://www.varldensbastanyheter.se/?cat=67

"Humlorna dör ut. En ny forskningsrapport visar att humlorna är på väg att dö ut. Fyra arter av humlan har drabbats särskilt hårt med 96 procent dödlighet."

Är parklind ett problem för humlor?

http://kontakt.naturskyddsforeningen.se/org/naturskyddsforeningen/d/humlorna-dor/

Både bin och humlor dör:

http://fof.se/tidning/2001/5/svalt-bland-vilda-bin-och-humlor

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-01-21 16:55 #52 av: Astell

I somras var här massor av humlor..vi har klöver i gräsmattan så man fick passa var man satte foten...de älskar även örterna...

Anmäl
2014-01-21 16:58 #53 av: fatcat

Härligt, äntligen slipper man oroa sig i samma utsträckning. Är allergisk mot bin

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2014-04-25 16:26 #54 av: Magi-cat

Råkade hitta en jätteviktig och jättebra TED-föreläsning med bi-expert Marla Spivak!

Hon berättar levande och lärorikt om bin, inte bara honungsbin utan även deras vilda släktingar. Inte visste jag att tomater måste pollineras med rätt frekvens, som händelsevis humlan har när den söker upp en blomma och vibrerar i "C"!

I 50 miljoner har bina funnits på jorden, men de senaste åren har de minskat katastrofalt och utan bin - ingen mat. Varför? Orsakerna är flera men samverkande.

Redan vid tiden efter 2 vk började bina minska, samtidigt som monokulturerna och giftspridningen ökade. Räddningen mot svält...

Blommorna har minskat, klöver och alfalfa som bina behöver, är ogräs och har besprutats bort. Bina har själva verktyg att klara sitt sjukdomsgissel varroakvalster, men det får en förödande verkan när binas kondition är nedsatt och de inte orkar ta sig över "Food deserts" efter närande mat!

Industriella monokulturer och modernt jordbruk som kom till för matproduktion åt en massa människor, hotar nu att slå tillbaka med svält!

Men Marla slutar föredraget med lite, lite hopp...Alla kan göra något för att hjälpa: plantera blommor! Och använd inte gifter! Får bina blommor vid diken, som avbrott i odlingarna, och blommande täckodlingar så kan de komma tillbaka...

16 min video, men lätt att följa, om än ganska nedstämmande...Det är inte bra att jobba MOT moder natur, man måste jobba MED den...

http://www.ted.com/talks/marla_spivak_why_bees_are_disappearing

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-04-25 18:49 #55 av: JonasDuregard

"I 50 miljoner har bina funnits på jorden, men de senaste åren har de minskat katastrofalt och utan bin - ingen mat."

Alltså, de bin vi talar om (europeiska honungsbin) är inte naturligt förekommande i större delen av världen (som namnet antyder) utan har planterats in av människan betydligt mer nyligen. 

"Industriella monokulturer och modernt jordbruk som kom till för matproduktion åt en massa människor, hotar nu att slå tillbaka med svält!"

De inplanterade bina är en del av monokulturen.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-04-25 18:56 #56 av: Magi-cat

#55 Det var nog mer pollinerande insekter av bi-typ. Glad

Bina tar slut och då finns det inget kvar som kan pollinera! De har hängt med länge, men "food deserts" med monokultur, för få blommor (mat) och för långt till dem gör att de inte klarar sig, samt besprutningen som gör att de dör eller inte hittar hem!
DET är problemet! Bina har ingen del i den monokulturen, de drabbas av den! (Och därmed vi)

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-04-25 19:05 #57 av: JonasDuregard

#56 "Bina tar slut och då finns det inget kvar som kan pollinera!"

Det där en grov överdrift. Bin är en viktig pollinerare för en del växter men det är långt ifrån den enda.

"Bina har ingen del i den monokulturen, de drabbas av den!"

Du menar att de inte är inplanterade? Funderar

Det här är väl ett skolboksexempel på en artificiell monokultur där man planterat in samma bisort över hela världen, och man får de klassiska problemen med monokulturer när de drabbas av någon farsot.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-04-25 19:12 #58 av: Magi-cat

#57 Bin har passat utmärkt in i jordbruket under den ansenliga mängd år som de funnits tillsammans. Människor har odlat dem och använt dem. Likaså andra pollinerande insekter, som humlor.
Efter 2 vk gick deras förekomst ner och har fortsatt så, tills det för några år sedan uppmärksammades en kris!

Problemen kommer inte av att de pollinerande insekterna är en monokultur och det blev fel på dem efter 2 vk, utan att jordbruket inte passar dem. De dör av nervgift och arealerna med monokulturer (utan blommor, utan täckgröda) är för stora och de dukar under av sitt kvalster för att de inte orkar (eller är förvirrade av gift) skaffa föda.

Jag tänker inte be dig titta på filmklippet (TED) för jag blir själv irriterad när någon tjatar om det och jag tittar sällan på sådana, men det här fångade i alla fall min uppmärksamhet. Kvinnan verkar veta vad hon pratar om.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-04-25 19:44 #59 av: JonasDuregard

#58 "Bin har passat utmärkt in i jordbruket under den ansenliga mängd år som de funnits tillsammans."

Fast man odlade faktiskt saker i Amerika innan 1600-talet (då denna bisort planterades in där).

Kolla upp lite hur till exempel pollinering av mandlar går till (en av få grödor som är helt beroende av honungsbin). Klimatet i Kalifornien är inte tillräckligt varmt för att lokala bisamhällen ska ha mognat, därför flyttar man in mer än en miljon kolonier varje år för att göra jobbet.

Det är dessa miljoner inplanterade kolonier som stöter på problem nu. Om de inte är en enorm monokultur, vad är de då?

(källa)

Man gör ungefär samma sak med äpplen i andra delar av USA och med ett par andra växter.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-04-25 19:53 #60 av: Magi-cat

#59 Fast man odlade faktiskt saker i Amerika innan 1600-talet

Man odlade inte i food deserts. Man växelbrukade. Man använde inte konstgödsel. Man sprutade inte gift. (Har du läst "Tyst vår"?) Det fanns blommor runt om.

Mandelträden tas upp i filmen. Problemet är att odlingen är stor!

Bina dör inte av att de är en sort (om de nu är det) utan för att odlingarna är för stora och ensartade!

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-04-25 20:11 #61 av: JonasDuregard

#60 "Man odlade inte i food deserts. Man växelbrukade. Man använde inte konstgödsel. Man sprutade inte gift. (Har du läst "Tyst vår"?) Det fanns blommor runt om."

Man odlade också utan hjälp av miljontals importerade bikolonier. Men det ser du ändå som något helt naturligt?

"Problemet är att odlingen är stor!"

Ja. Och biodlingen är en del av den. 

"Bina dör inte av att de är en sort (om de nu är det) utan för att odlingarna är för stora och ensartade!"

Menar du att problemen med monokulturer bara gäller grödor, aldrig boskap eller andra djur? Funderar

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-04-25 20:30 #62 av: Magi-cat

#61 Det är ju för att den naturliga balansen, den som fungerade tidigare, rubbats som man behöver importera bin till monokulturerna!

Ja. Och biodlingen är en del av den. 

Biodlingen fallerar vilket den gör för att bina dör. De dör, inte för att de är inplanterade någon gång i forntiden, utan för att jordbruket förändrats och nuvarande ensartade monokulturer med giftsprutning inte möjliggör livsvillkor som de klarar av!

Menar du att problemen med monokulturer bara gäller grödor, aldrig boskap eller andra djur? Funderar

Men självklart ska det vara en balans på allt! 

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-04-25 21:37 #63 av: Magi-cat

Från Jordbruksverkets lilla utredning:

http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra09_24.pdf

"In areas with intensive crop production there is a lack of plants that 

generate pollen and nectar. This is a threat to honey bee health and 

pollination"

". På grund av en oroande minskning av antalet vilda specialiserade pollinatörer har vi blivit beroende av en supergeneralist som honungsbiet som besöker ett mycket stort antal växtarter"

"Den moderna biaveln leder till minskande genetisk variation inom samhällena och inom populationerna. Forskning visar att bisamhällen skapade genom avelsmodeller som ökar binas genetiska variation ger samhällen som bättre motstår sjukdomar och parasiter."

"Internationellt är cirka 100 grödor helt eller delvis beroende av pollinering av honungsbin (Jacobsen, 2009). I Sverige är antalet grödor som behöver eller gynnas av insektspollinering betydligt mindre."

"Precis som i lantbruksgrödorna är det svårt att tänka sig ett fullgott alternativ till honungsbina i trädgårdsodlingen."

"Vilda pollinerande insekter minskar i antal och artrikedom. Detta beror framförallt på förändringar i landskapet och ett allt intensivare jordbruk. Förlust av livsmiljöer och insekticider spelar en särskilt viktig roll, men även klimatförändringar och biologiska invasioner kan ha betydning. Odling av honungsbin kan delvis kompensera dessa nedgångar genom att pollinera den vilda och odlade floran. Bevarande av vilda pollinatörer är viktig av flera skäl. Honungsbin kan inte pollinera alla växter så risken finns att pollineringen av växter bryter samman när mångfalden utarmas. Detta kan få genomgripande konsekvenser för stora delar av ekosystemet, främst via ändringar i växtsamhället. Det är ett risktagande att förlita sig på en eller ett fåtal arter för tillräcklig och säker leverans av ekosystemtjänster som pollinering.Tillgång till en rik fauna av vilda pollinatörer buffrar för variation i antalet honungsbin"

http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra09_24.pdf

edit/markerade några meningar/M-c/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-21 11:32 #64 av: Magi-cat

Koppling mellan bekämpningsmedel och bidöd:

http://www.theguardian.com/environment/2014/may/09/honeybees-dying-insecticide-harvard-study

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-21 21:37 #65 av: mwetterstrand

Kan det här vara av intresse?

http://www.ted.com/talks/marla_spivak_why_bees_are_disappearing

Anmäl
2014-05-21 21:53 #66 av: Magi-cat

#65 Tack!
Samma som i #54? :-)

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-21 22:55 #67 av: mwetterstrand

#66

Läste inte genom tråden ordentligt Skäms

Anmäl
2014-05-22 05:16 #68 av: Magi-cat

den är lång :-)
Men tack ändå!

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-28 08:25 #69 av: Magi-cat

Ingen bisak - vi kan göra en insats för att rädda bina!

Man kan bygga vildbihotell (NsF har förevisningar), odla vilda blommor och/eller låta bli att slå ner de vilda och så köpa ekologisk mat så det går åt mindre bekämpningsmedel till våra livsmedel...

Mer än en tredjedel av maten vi äter är pollinerad av bin!

Före n burk honung behövs 5 milj blombesök!

http://www.naturskyddsforeningen.se/radda-bin

(bild från www.publicdomainpictures.net)


Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-28 09:48 #70 av: Marr

Denna tråd är ännu högaktuell och det går fortfarande skriva under i länken.

Man kan hjälpa humlor och bin genom att bygga små holkar. I länken nedan ser man hur man gör. Har man trädgård odla gärna högpollinerande växter.

Innan orsakerna är utredda så kan man göra något för att hjälpa. Jag tror att det är flera olika orsaker som spelar in med massdöden.

http://tidningenland.se/bygg-holkar-till-humlor-och-vilda-bin/

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2014-05-28 09:49 #71 av: Magi-cat

#70 Tack för länken på biholkar!!

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-28 09:58 #72 av: JonasDuregard

Är solitärbin verkligen hotade? 

Jag trodde det var CCD som var problemet, och alltså att det var tama honungsbin som drabbats.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-05-28 10:03 #73 av: Magi-cat

Det som hotar det ena biet hotar också det andra, som utarmning av livsmiljö.

Men som det står i länken är vildbina mer lokala och det är väl honungsbina som har störst betydelse för våra odlingar.

Tanken är att göra något positivt och hjälpa alla bin.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-28 10:04 #74 av: Magi-cat

"Det finns 285 olika arter vilda bin i Sverige, en tredjedel är hotade. De finns på rödlistan för att jordbrukslandskapet har blivit enformigare med för lite blommor. Det fanns 300 bi- och humlearter men 15 är redan försvunna."

källa: Naturskyddsföreningen

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-28 10:07 #75 av: Marr

#72 Kanske inte vet ej. Men humlorna har varit hårt drabbade av parasiter. Ett år var nästan varenda humla jag såg så full av parasiter att de ej kunde flyga.

Ifall humlorna kan drabbas så kan ju även vilda bin drabbas kan man tänka...

Bor granne med en biodlare hans bin är så lata att dom flyger till närmsta rapsgärde. Därför har han satt upp holkar hemma för vilda bin för dom är mycket, mycket bättre på att pollinera övriga växter.

Dessa holkar gynnar ju inte honom på mer sätt än att hans fruktträd och annat blir "befruktat". Hjälper naturen på traven s.a.s.Cool

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2014-05-28 10:13 #76 av: Marr

Längre ner på sidan i denna länk kan man se att även de vilda bina är drabbade. Minns nu att "biodlaren" sa att flera av bina är rödlistade.

http://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2011-2/bidoden

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2014-05-28 10:15 #77 av: Marr

Jäklars vad snabb du är Magi-cat! Jag är som en sengångare hehehe...

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2014-05-28 10:17 #78 av: Magi-cat

#77 Bra att vi hjälps åt! SkämtarTummen uppPokal

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-28 10:20 #79 av: Magi-cat

Man kan hjälpa naturen på många sätt; fladdermusborg, biholk och fjärilsholk!

http://www.wildlifegarden.se/special-nests/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-29 18:04 #80 av: Magi-cat

Missa inte Bieffekten på SVT1 ikväll kl 20!

"Svensk naturfilmsdokumentär från 2014. Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelsproduktion vara omöjlig. Dessa pollenrallare skapar förutsättningar för allt levande. Runt om i världen växer nu oron för att naturliga pollinerare håller på att dö ut och ersättas av snabbproducerade bin och humlor i stora fabriker. Vi står inför ett hot vilka konsekvenser vi inte kan föreställa oss, en tyst miljökatastrof."

edit/min markering/M-c/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-29 22:05 #81 av: Magi-cat

Jag såg programmet, delar av det. Det var deprimerande. Vilken dårskap! Vart har människans självbevarelsedrift tagit vägen? Omsorg om livsmiljön, om nuvarande och kommande generationer?  Normal aktsamhet? 

Man odlar humlor kommersiellt, importerar dem och släpper ut dem i enorma odlingar. Sedan har de gjort sitt.

Storskaligt odlade pollinerande insekter bär på patogener. (sjukdomsalstrare) Jag tror de nämnde siffror på 60 - 80 %. Dessa överförs till vilda bin och vips har vi en omöjlig situation. 
Man VET att det inte är bra att införa främmande djurslag. Ändå gör man det.

Neonikotinoider tog man också upp och förklarade varför de förstör ekologin. Ändå fortsätter man med dem och skyller på motstridiga resultat.

Bina har det t.o.m. bättre i staden än på landsbygden där de borde vara. Staden blir som en tillflykt.

Under tiden vi väntar på exakt rätt analys, exakt rätt orsak till bidöden måste vi GÖRA något för bina! Odla blommor, låta vägkanter och dikeskanter blomma färdigt. Och inse att det inte går att få alla livsmedel i jämn tillförsel hela året, alltid. Se sambandet mellan maten och vad som händer i miljön. Bli mer medveten.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-30 08:14 #82 av: JonasDuregard

#81 "Storskaligt odlade pollinerande insekter bär på patogener. (sjukdomsalstrare) Jag tror de nämnde siffror på 60 - 80 %."

Så du börjar kanske svänga i frågan om att det kan finnas ett problem med monokultur bland insekterna? Något du förnekade i #58 och framåt.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2014-05-30 08:21 #83 av: Magi-cat

#82 Undrade just om du skulle komma ihåg det...CoolSkrattar

Jag förstod nog inte problemet och omfattningen...

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-30 08:58 #84 av: tlover

Nu har jag bara ströläst genom tråden men som biodlare får man ju läsa endel (tyvärr kommer det bara från olika bitidningar så jag kan inte länka)

Solitärbin (olika slags vilda bin) har en massdöd världen över inte bara i Sverige.

Neonikotinoider är nu bevisat att det står för CCD (Colonie collapse dissorder) i en liten studie (12 bisamhällen med Neonikotinoider och 12 utan, i dom som var hade med drabbades 4-6 av ccd (minns inte exakt men det var en länk, jag skrev om det i hållbar livsstilbland annat) dom utan Neonikotinoider dog ingen av ccd (däremot dog ett samhälle av nosema tror jag det var)

#82: det finns väldigt många arter av bin som används till honung inte bara det europeiska.

Honungsbierna hör till släktet Apis och bland dom finns Apis dorsata, Apis mellifiera, Apis cerana, Apis laboriosa, Apis koschevnikovi, Apis andreniformis och Apis florea

Sen finns det underarter av dessa, tex har vi Apis mellifiera mellifiera (dom brukar kallas svarta bin) och sorten av den Nordiska bin en annan art som är ganska vanlig i Sverige är Apis mellifiera carnica sk keinerbiet.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-05-30 08:59 #85 av: Magi-cat

#84 Tack för info, tlover!Blomma

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-05-30 09:01 #86 av: tlover

#85 Här är länken jag lovade

edit: varsågod förresten Förlägen var så inne på att få in länken att jag glömde.

Bin är extremt viktiga, det märker man när man själv har bin. Som tur är så bor vi inte nära några stora monokultur odlingar och vi bor i ett av dom få varroa fria områdena i världen så vi har det inte så illa. Bara ett samhälle har dött för oss och det var så svagt (dom var viselösa ett tag och fick sen en drottning som inte hann para sig ordentligt) att det skulle ha dött hus som haver.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2014-09-06 11:54 #87 av: Magi-cat

Kanadensiska biodlare stämmer Bayer & Syngenta!

"They claim that the use of neonicotinoid pesticides resulted in:

-Damage or death to beekeepers’ colonies and breeding stock.
-Toxic, contaminated beeswax, honeycombs and hives.
-A decrease in overall honey production.
-A loss of profits and unrecoverable costs, such as an increase in labor and supply costs."

Bayer fortsätter framhärda att pesticider är säkra, trots överväldigande vetenskapligt stöd för att neonikotinoiderna bär skuld till stor del av bidöden.

http://www.realfarmacy.com/beekeepers-sue-bayer-syngenta-for-400-million-over-bee-killing-pesticides/

Mycket intressant!

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2014-09-19 10:43 #88 av: Magi-cat

Men vad gulligt! Eller sött snarare...Första-hjälpen-kit för bin! Alla insatser behövs och här hade någon tänkt till...Ett första hjälpen-kit i form av en nyckelring att bära med sig!

Bakgrund: "Flitig som ett bi" lyder ett talesätt och det ligger mycket i det. För att tillverka knappt ett halvt kg honung måste 750 bin flyga 17 mil och besöka miljoner blommor. Det surrande ljudet man hör kommer från deras vingslag, 11400 - i minuten! Hur är det möjligt?

I alla fall är situationen, som vi läst, allt svårare för bina. Pesticider och sjukdomar, ensartade odlingar och färre vilda blommor utgör hot mot bin.

En italiensk designer fick, sedan han sett utmattade stackars bin, snilleblixten med första-hjälpen-nektar för att rädda binas liv. GladEn behändig nyckelring med speciellt framställd binektar i en liten behållare!

Den kommer inte att rädda alla bin, men tanken räknas också och sätter fokus på problemet och att man kan göra något, hellre lite än ingenting.

Och plantera blommor och ännu mer blommor, låta ogräset frodas också...  

http://www.iflscience.com/plants-and-animals/keychain-first-aid-kit-might-help-save-bees

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2015-03-31 11:17 #89 av: Magi-cat

Vad händer om bina dör ut? Ett tyvärr påtagligt hot.

http://www.iflscience.com/plants-and-animals/what-would-happen-if-bees-went-extinct

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2015-04-23 07:08 #90 av: Magi-cat

Svensk forskning visar att neonikotinoiderna som står för 30 % av bekämpningsmedlen i jordbruket, slår ut pollinerande insekter. Sambandet är tydligt och t.o.m. överraskande starkt...

"Effekten är katastrofal av de här kemikalierna, säger Ingemar Fries, en av forskarna bakom studien och professor vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala."

90 % läcker dessutom ut i ekosystemet och drabbar kanske mer än bin och humlor.

ÄNDÅ vill Svensk Raps fortsätta med neonikotinoiderna. SnopenDe tillstår att det inte är så värst bra att bina dör, men, men...Ekonomin går före (kortsiktigt) och grödorna skulle drabbas av ett förbud.

Neonikotinoiderna är en miljardaffär för både kemiföretag och jordbruket och har starka lobbyorganisationer som kommer att försöka motverka ett förbud.

Forskningen publiceras i Nature.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/insektsmedel-livsfarligt-for-humlor-och-bin

NÄR ska alla ta sitt ansvar?? De här medlen MÅSTE bort!!Arg

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2015-04-24 00:10 #91 av: Tant Grön

Jag köper bara ekologisk rapsolja. Om alla gjorde det så skulle det inte bli så lönsamt att spruta.

Anmäl
2015-04-24 16:22 #92 av: Älvan

Varför är människor så destruktiva? Pengar. Ingen ansvarskänsla för att till sina barn lämna planeten i samma skick som man fick den. Ja, det är stora ekonomiska muskler som försöker hindra människor få tillgång till information och kunna göra medvetna val i affären. Försiktighetsprincipen borde alltid gälla för nya medel. Dessutom går det att odla utan ämnen. Varför satsar man inte forskningen på det istället.

Det jag inte fattar är att någon handlar något som inte är ekologiskt. Det är dumsnålt. Sluta handla massa materialistiskt skit och satsa på din och dina barn hälsa genom hälsosam mat.

Då kommer även bina och vi människor ha någon chans att på sikt överleva.

Anmäl
2015-04-24 16:39 #93 av: tarantass

#92: det finns folk som inte har råd att handla ekologiskt. Eller tid att söka upp det för den delen. För många är det fortfarande en lyx för över- och övre medelklass.

Om vi alla lägger krutet på att påverka dem som har råd och makt (till exempel att avskaffa prisskillnaden mellan någorlunda ekologiskt och helt oekologiskt) kommer vi längre.

Anmäl
2015-04-24 17:20 #94 av: Älvan

Tarantass
Det kan finnas ett fåtal som på riktigt inte har råd med ekologiskt. Sen gör de stora flertalet en prioritering att använda bil, semesteresor med flyg, surfplattor, märkeskläder, cigaretter, godis/chips, vin/öl, hämtmat och annat som jag i allafall inte tycker är viktigare. Det är varje enskild persons ansvar att handla mat och annat på det sättet att vi människor och vår planet inte påverkas negativt.

Sen ska vi påverka politiker till andra lagar/regler som också strävar i den riktningen. Men under tiden kan man inte skylla i från sig och strunta i att ta sitt eget ansvar.

Det är de som köper mat med bekämpningsmedel som orsakar bidöden. Om det nu orsakas av bekämpningsmedel.

Anmäl
2015-04-24 17:44 #95 av: tarantass

Det finns folk som inte har råd. Världen (även Sverige) är större än bara de kretsar du umgås i. Du är inte ensam om att gå för mycket efter dina egna kretsar, det gör de flesta, men det ger ingen korrekt bild av världen för det.

Sedan finns det folk som prioriterar annat. Men en del av dem har i praktiken inte heller råd, eftersom de är tvungna att "unna sig" litet för att orka med sin vardag. Få människor kan överleva på bara det som någon annan från bakom ett skrivbord kan anse "nödvändigt". Många, särskilt fattiga föräldrar, är tvungna till det ändå, men då mår både de och deras barn därefter.

Ekovaror är dyrare, det är faktum. Det finns säkert också folk som mer eller mindre omedvetet inte vill att de ska bli billigare, eftersom det ger dem status att ha råd med något som inte alla har råd med.

Dessutom är många av dem också svåråtkomligare än motsvarande oekologiska. Vilket också det blir en barriär för den som har häcken full redan som det är.

För att nämna något jag inte förstår så är det detta behov hos så många att slå neråt i stället för uppåt. På folk som redan står mot väggen i stället för på dem som har makt att ändra de villkor som gör att folk står mot väggen.

Anmäl
2015-04-24 17:59 #96 av: tarantass

Det verkar också som om den politiska utvecklingen går baklänges – även där:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20683909.ab

Men nu är vi OT.

Anmäl
2015-05-14 18:48 #98 av: Magi-cat

Vi kan i alla fall göra något för våra vänner de flitiga bina:

Den mer ambitiösa bygger bihotell. Vi andra planterar blommor...Och handlar ekologiskt.

"1. Hjälp dem med bostäder, bygg ett bihotell

2. Odla blommor på balkong, i trädgården och spara vilda blommor  

3. Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel"


...och vi tänker naturligtvis på att för varje honungsburk behövs 5 miljoner (!) blomsterbesök! Mer än en tredjedel av den mat vi äter är pollinerad av bin...

http://www.naturskyddsforeningen.se/radda-bin

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2015-05-14 23:52 #99 av: Tant Grön

Har tyvärr inga bin på mina odlingslotter, men humlorna och fjärilarna har blivit fler. Har satt massor av lungört, tibast m.m för dom behöver något som blommar tidigt. Byggde ett bihotell men det kom inte ett enda bi dit.

Anmäl
2015-05-15 10:55 #100 av: kena10

Jag byggde ett bihotell för två år sen, precis enligt beskrivning, men de kommer inte till mitt hotell heller.

Anmäl
2015-05-15 19:02 #101 av: JonasDuregard

#100 Dålig recension på  trip advisor kanske Glad.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-10-05 17:25 #103 av: Tant Grön

#101 Skrattar

Anmäl
2016-03-06 20:09 #104 av: Magi-cat

Den första globala rapporten om vad massdöden av de pollinerande arterna betyder för världens matproduktion:

"– Utan pollinatörer skulle många av oss inte längre kunna njuta av kaffe, choklad, äpplen och många andra livsmedel som är en del av våra dagliga liv."

"I dag utgår forskarna från att bidöden beror på enkombination av orsaker: Sjukdomar, vissa bekämpningsmedel och förändrade livsmiljöer. I USA har bidöden avtagit sedan ett par år tillbaka. I vissa delar av Europa förefaller dock uppemot 40 procent av biarterna vara hotade."

http://www.ipbes.net/article/press-release-pollinators-vital-our-food-supply-under-threat

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/massdod-av-bin-hotar-matforsorjningen/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-04-09 19:09 #105 av: Magi-cat

Det finns ett land i världen som inte drabbats av bidöden: Kuba.

På Kuba frodas bina och kubansk honung är en inkomstbringande exportprodukt. Den uppfyller  dessutom alla krav för organisk certifiering.

Hur kan det gå så bra här? En förklaring är att de starka insektsgifterna försvann när Sovjteunionen drog sig tillbaka. Således: mindre insektsgift - mer bin!

"Kuba har visat sig vara ”immunt mot bidöden, en farsot som andra regioner världen över drabbats av”, säger säger Theodor Friedrich, representant på Kuba för FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO."

http://www.dn.se/ekonomi/kubanska-bin-frodas-nar-gifter-lyser-med-sin-franvaro/

Heja Kuba!

Hoppas de dragit slutsatserna av det här och inte börjar använda gifter i jordbruket i o m de nu upptinade relationerna med USA..

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-04-30 07:36 #106 av: Magi-cat

Bihonung är hoppet i kampen mot bakterierna när resistensen är ett faktum.

Men då måste det ju finnas bin kvar...

http://land.se/halsa/svensk-honungsforskning-framtidens-bakteriehopp/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-05-13 14:41 #107 av: Magi-cat

Nu går svenska bin på export:

Brittiska forskare har samlat in ett 50-tal dräktiga skånska vallhumledrottningar för att utöka humlepopulationen i England.

http://www.nyteknik.se/innovation/skanska-humlor-pa-export-6573989

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-05-13 23:25 #108 av: Tant Grön

#107 Humledrottningar för att utöka bipopulationen? Funderar

Hur som helst, blir så glad när jag kommer till min kolonilott för där finns mycket fler humlor än förra året. Mängder med fjärilar också. Tyvärr är det bara där.
Det verkar i alla fall som om man själv kan göra en del för att få humlor. Plantera Tibast och Lungört. Både fjärilar och humlor älskar dom växterna och dom blommar ju tidigt när insekterna vaknar och behöver näring.

Anmäl
2016-05-14 07:51 #109 av: Magi-cat

#108 Haha, det var bara jag som var ute på bisaker. SkämtarÄndrat.

Bra att plantera blommor för insekterna!Blomma

.

Det finns även insektshotell att köpa eller bygga, om man inte har de bästa förutsättningarna i trädgården:

https://www.google.se/search?q=insektshotell&espv=2&biw=1745&bih=890&tbm=isch&imgil=jMKAe5xf9TNk1M%253A%253BshtYMH8YLcW59M%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fkristinasoas.wordpress.com%25252F2015%25252F03%25252F16%25252Ffagelholkar-insektshotell-och-aterbruk%25252F&source=iu&pf=m&fir=jMKAe5xf9TNk1M%253A%252CshtYMH8YLcW59M%252C_&usg=__ixLKxuN4sfC3CUMiokeCmSlC3Ac%3D&ved=0ahUKEwixnvmn79jMAhXClCwKHZrEBe0QyjcIKA&ei=crw2V7GdL8KpsgGaiZfoDg#imgrc=jMKAe5xf9TNk1M%3A

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2016-08-17 13:06 #110 av: Huygens

Mer bevis för att bina dör av insektgifter, men giftbolagen är nog inte så glada för den upptäckten.


Anmäl
2016-09-14 07:19 #111 av: Magi-cat

Så roligt att läsa goda nyheter också!

Tack vare viktiga insatser har ett par arter av hotade vildbin ökat!

I en kommun anlades bäddar med sand för att underlätta bobygge och planterades ängsvädd som är bra för polleninsamling.

Trafikverket bidrog genom att senarelägga slåttern vid vägkanterna så vädden hann blomma. Tummen upp

Detta visar att allt inte är nattsvart utan att man med enkla och billiga åtgärder kan göra en skillnad!Blomma

http://land.se/djur-natur/hotade-bin-fick-hjalp-av-manniskan-nu-blir-de-allt-fler/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-07-03 07:42 #112 av: Magi-cat

Två studier (publicerade i Science) visar att det är "vi", eller rättare sagt gifter och vår miljöpåverkan,  som dödar bina. (ifall någon fortfarande trodde något annat.)

""It's reached a point where it's just not plausible to keep denying these things harm bees in realistic studies," bee researcher Dave Goulson from the University of Sussex told Daniel Cressey at Nature News.

"I'd say it's the final nail in the coffin.""

http://www.sciencealert.com/we-really-might-be-killing-our-bees-according-to-new-evidence

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-08-19 08:17 #113 av: Magi-cat

Idag är det internationella bi-dagen!

ScienceAlerts foto.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-08-19 08:19 #114 av: Magi-cat

Alla dagar borde vara bi-dagar.

https://www.daysoftheyear.com/days/world-honey-bee-day/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-10-20 09:13 #115 av: Magi-cat

Larmrapport om rasande insektsbestånd och hotande ekokollaps!

Studien gäller tyska naturskyddsområden, men forskarna anser att samma sak kan gälla jordbruksmiljöer i stora delar av världen. En ekokollaps skulle få svåra följder för mänskligheten.

"Orsaken är oklar, men forskarna bedömer att tillbakagången beror på förlorade naturmiljöer och ett utbrett bruk av bekämpningsmedel. Däremot kan varken skiftande väderförhållanden eller klimatförändringen förklara en så markant krasch på så kort tid."

"Mätt i biomassa är insekterna den överlägset största gruppen av djur på jorden. De bryter ned organiskt material vilket är viktigt för miljöhygienen, och de utgör föda för fåglar, fladdermöss, kräldjur, fisk och vissa däggdjur. Om insekterna minskar kraftigt påverkas hela näringsväven.

– Insekterna är ytterst viktiga för naturen och ekosystemen. Vi ser redan en brist på pollinerande insekter, också inom ryps- och bärodlingen, säger Hyvärinen.

Det är troligt att minskande insektsbestånd ligger bakom faktum att insektsätande fågelarter som svalor och flugsnappare går bakåt. I brist på en exakt orsak till nedgången säger Hans de Kroon att det gäller att minska på bruket av bekämpningsmedel som vi vet har negativ inverkan."

https://www.hbl.fi/artikel/larmrapport-om-rasande-insektsbestand-risk-for-ekokollaps/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-10-20 11:01 #116 av: Tant Grön

Här  har varit väldigt insektsfattigt i år. Nästan inga humlor, flugor, mygg, getingar eller knott. Tror jag fick ett enda myggbett. Fjärilar har varit något fler, men bara av ett fåtal sorter.

Anmäl
2017-10-21 07:42 #118 av: Magi-cat

Nu även i självaste Aftonbladet!

"– Vi verkar göra stora områden av land obeboeligt för de flesta former av liv, och för närvarande är vi på väg mot ett ekologiskt Armageddon. Förlorar vi insekterna så kommer allt att kollapsa, säger professor Dave Goulson vid universitetet i Sussex, Storbritannien som också medverkat till studien."

Not good. Gråter 

Det är lite som dags att erkänna problemet och ta tag i det.

https://www.aftonbladet.se/a/vEAMX

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-10-21 07:44 #119 av: Magi-cat

Malena Ernman:

"Äntligen!!! 

När Aftonbladet toppar med denna nyhet så finns det hopp. Utan krismedvetenhet är vi helt chanslösa. Men när en medvetenhet om att vi befinner oss i en mer och mer akut klimatkris börjar sjunka in så möjliggör det två saker: folkbildning och handling. 

Att dom stora tidningarna skriver om detta är faktiskt hela skillnaden. 

Så dela denna artikel!!! 

Det finns hur mycket hopp som helst. Vi har lösningarna och vi har kunskapen - även om lösningarna ibland innebär att vi måste avstå från vissa saker. 

#klimat"

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-10-21 11:52 #120 av: Huygens

Och vad beror den massmediala "bristen" på krismedvetenhet på när det gäller bi-/insektdöden?


Anmäl
2017-10-21 12:15 #121 av: JonasDuregard

#120 Det finns ingen sådan brist. I princip alla tidningar verkar ha skrivit om det. 

Däremot finns det många andra saker som händer i världen, och flertalet tidningar verkar därför ha valt att skriva om andra saker också. Är det konstigt tycker du? Borde alla tidningar bara skriva om det här, eller vad är det du kräver? Skulle du inte klaga på att de brister i rapporteringen om allting annat i så fall?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-21 12:23 #122 av: Huygens

Media uppvisar smånotiser och förnekelse. Det har dessutom tagit oerhört lång tid innan media med tvekan börjat nämna att det är gifterna som dödar bina. Påminner lite om alla årtionden då RoundUp inte ansågs speceillt farligt trots att Monsatos forskarundersökning från år 1976 visade att RoundUp gav cancer.

Och att bina + övriga insekter dog och påverkar jordbruket negativt, det har varit tyst om det under 1980- och 1990-talen. Började lite under 2000-talet.

Undra vad det kan bero på?


Anmäl
2017-10-21 13:20 #123 av: JonasDuregard

#122 Om du vill ha en tidning som skriver mer om det här kan du alltid starta en själv. Den blir säkert jättebra Skrattar.

Annars om du vill veta hur nyhetsbedömningar fungerar på tidningar (som tyvärr inte kan skriva hur mycket som helst om varje ämne, utan måste välja) så är det ganska lätt att ta reda på. Du kanske kan få praoa en vecka på en redaktion eller nåt så märker du att det inte är rymdödlor som kommer och säger åt dem vad de ska skriva om, utan de följer mycket enklare principer. Till exempel att nyheter ska vara nya. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-10-21 13:27 #124 av: Magi-cat

#120 Bara den här lilla tråden är väl ändå ganska full med länkar till (tidnings)artiklar...

Sedan kan man alltid önska mer handling, eller ett förebyggande arbete så situationen helst inte uppstått. 

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-10-23 17:39 #125 av: Magi-cat

"– Det verkar som att vi skapar ogästvänliga miljöer för de flesta arter över stora områden, och är i nuläget på väg mot en ekologisk undergång, säger Goulson."

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-80-procent-av-europas-insekter-har-forsvunnit-pa-30-ar

Föga uppmuntrande...Gråter

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-10-23 20:28 #127 av: Magi-cat

#126 Vad?

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-10-25 09:30 #128 av: Tant Grön

Nu skriver Aftonbladet att jordbruket kan vara över om 60 år Förskräckt

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/4nRV9/fn-jordbruket-kan-vara-over-om-60-ar

Anmäl
2017-11-02 06:41 #130 av: Magi-cat

Om att hjälpa den döende trädgårdsmästaren (=de flitiga biet) genom omställning till giftfritt, ekologiskt jordbruk:

https://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/butiken/produkter/radda-bina/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2017-11-02 11:35 #131 av: Tant Grön

Men är det hundra % säkert att insektsdöden beror på gifter?

Anmäl
2017-11-02 11:50 #132 av: JonasDuregard

#131 Nej, det är mycket som är oklart. Vad gäller honungsbin verkar forskare överens om är att det nog inte finns en isolerad orsak utan en samverkan (vilket gör det mycket svårare att identifiera orsaken). 

Folk talar också om olika saker som att det vore samma sak. "Colony collapse disorder" (CCD)  är ett ganska specifikt fenomen för honungsbin (främst i storskaliga industriella biodlingar), men nu talas det också om någon slags allmän minskning av det vilda insektsbeståndet som inte verkar direkt relaterad. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-11-02 14:06 #133 av: Huygens

#131 Kuba har ingen bidöd, se #105.


Anmäl
2017-11-02 21:48 #134 av: Magi-cat

Orsaken är säkert en kombination av odlingsmetoder (jättelika ensartade jordbruksmiljöer) och gifter.

Vad kan man då göra? Något måste göras och det snart! 

Läs här:

https://www.etc.se/klimat/insektsdoden-varre-global-uppvarmning

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-01-24 11:24 #135 av: Magi-cat

Goda nyheter för bina behövs sannerligen.

Eventuellt kan litiumklorid i sockervatten hjälpa mot varroakvalster!Tummen upp

"“Lithium chloride can be used to feed bees in sugar water. In our experiments, even small amounts of saline solution were enough to kill the mites sitting on the bees within a few days – without side effects for the bees," Dr Peter Rosenkranz, head of the State Institute of Apiculture, explained in a statement."

http://www.iflscience.com/plants-and-animals/chance-discovery-could-tackle-the-honeybees-worst-enemy/?utm_source=Editorial&utm_medium=Static&utm_campaign=TH

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-03-15 07:57 #136 av: Magi-cat

Sämre nyheter, men great business. Ledsen

Drönarbin.

https://www.sciencealert.com/walmart-has-filed-a-patent-for-robot-bees-pollination-drones

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-03-15 08:20 #137 av: tlover

#136 Då det redan finns drönare i bisamhället kanske robotbin är bättre namn?

Inom vissa områden kan det säkert användas för gott däremot. Tex de områden i Kina som är i princip utan pollinerande insekter tills bina och andra pollinerare kan komma åter.

Idag är det ju människor som handpollinerar dessa växter

Men förmodligen kommer dom inte användas så

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-03-15 20:55 #138 av: JonasDuregard

Angående "utan bin - ingen mat" (#54) kan det vara värt att påpeka att bin (och insekter generellt) inte är nödvändiga för stommen vår i matförsörjning. Varken ris, vete, soyabönor eller majs pollineras av insekter, för att ta några exempel. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-03-15 20:59 #139 av: JonasDuregard

#136 Att implantera europeiska honungsbin är bra, men robotbin är dåliga?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-03-15 21:10 #140 av: Magi-cat

#138 Är din uppfattning att det inte finns någon anledning till oro?

Utan bin blir det tomt på bär och frukt, åt oss och andra djur vilket ger ytterligare effekter på ekosystemet.
Enligt Sv Naturskyddsföreningen har ca en tredjedel av vår mat pollinerats av bin och humlor.

#139  Bin hör till naturen och kan inte patenteras, robotbin är som great business med allt vad det innebär. (Dessutom lär det vara otillräckligt.) Alla kommer inte heller att ha råd att betala för dem och det kan uppstå intressen för att främja patentet.

"While Walmart's exact goal for these patents is unclear, they may signal that the company hopes to venture into agriculture and gain more control over its food supply chain."

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-03-15 21:18 #141 av: tlover

#140 läs hela inlägget jag skrev. Jag tar upp att det kan användas bra men förmodligen kommer det inte göra det

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-03-15 21:20 #142 av: Magi-cat

#141 Jag svarade inläggen efter ditt. Glad

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-03-15 21:21 #143 av: tlover

#142 ledsen läste helt fel

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-03-16 07:42 #144 av: JonasDuregard

#141 "Är din uppfattning att det inte finns någon anledning till oro?"

Nej, det är inte min uppfattning. Gäspar

"Enligt Sv Naturskyddsföreningen har ca en tredjedel av vår mat pollinerats av bin och humlor."

Anger de någon källa? Jag tror de har fel (möjligen beroende på vilka de menar med "oss").

Enligt vetenskapliga källor (som den här) står grödor som inte pollineras av bin för 90% eller mer av världens matförsörjning.

Det finns också flera arter som jordgubbar som inte är beroende av bin för pollinering men som gynnas av dem, med en viss procentuell ökning av skörden. 

Jag skulle gissa att uppgiften "en tredjedel" kommer ur att man utgår från ett västerländskt I-landsperspektiv, möjligen till och med bara från siffror i USA:s jordbruksindustri. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-03-16 08:45 #145 av: Magi-cat

#144 Nej, det är inte min uppfattningGäspar

Missade nog det. Vill du utveckla lite om vad som är din uppfattning? Glad

Anger de någon källa? Jag tror de har fel

De kanske fick det från Jordbruksverket?

"Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter helt beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin."

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/binochhumlor/biodlingensroll.4.1a4c164c11dcdaebe12800044.html

Man borde inte (edit) undervärdera betydelsen av pollinerande insekter. Mot om det finns en del jordgubbssorter som klarar sig ändå, finns det så oändligt mycket mer av blommande växter som inte gör det. Försvinner de pollinerande insekterna, inverkar det på fågelbeståndet vars minskning i sin tur får andra följder osv i en väldigt tråkig spiral.
Förutom då den i sig allvarliga följden för våra livsmedel.

Tittade snabbt igenom (den numera långa tråden som startade för flera år sedan):

#89 "Bees are quite literally champion pollinators: they are responsible for 70 percent of the fruit, vegetables, nuts, and seeds that we consume on a daily basis. To learn more, check out the video by AsapSCIENCE."

#104 ""– Utan pollinatörer skulle många av oss inte längre kunna njuta av kaffe, choklad, äpplen och många andra livsmedel som är en del av våra dagliga liv.""

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-03-16 08:57 #146 av: Magi-cat

"En amerikansk studie visade att ett enda bi kan bidra med blåbär för ett värde av 600 kronor per år genom att besöka över 50 000 blåbärsblommor. Man har räknat ut att värdet av alla världens pollinatörer uppgår till 400 miljarder amerikanska dollar (eller 3 200 000 000 000 kronor ungefär). "

"Det är inte bara äppelträd som pollineras. Över 90 procent av alla blommande växter och mer än två tredjedelar av världens viktigaste matgrödor är beroende av pollinatörer, resten pollinerar sig själva eller med hjälp av vinden."

https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/skoldokument/Elevovningar_OVN-2_E8.pdf

https://kit.se/2015/06/08/3588/vi-har-ingen-plan-b-for-nar-bina-dor-ut/

Om en art försvinner, hur påverkar det ekosystemet?

http://www.natursidan.se/nyheter/sa-paverkas-vi-av-den-sjatte-massutrotningen/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-03-16 17:05 #147 av: JonasDuregard

#145 "De kanske fick det från Jordbruksverket?"

Vilket ju bara förskjuter frågan eftersom de inte uppger någon källa heller. Men de är i alla fall en myndighet så de kanske svarar om jag frågar dem. 

"Det går knappast att undervärdera betydelsen av pollinerande insekter."

Gissar att du menar övervärdera. Oavsett så håller jag inte med dig, det går båda att överskatta och underskatta värdet på pollinerande insekter (eller bin specifikt som det här handlade om). 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-03-16 17:11 #148 av: JonasDuregard

""Bees are quite literally champion pollinators: they are responsible for 70 percent of the fruit, vegetables, nuts, and seeds that we consume on a daily basis.""

Stämmer nog inte, och de uppger ingen källa (hur som helst är det ju ganska oklart vad som menas, 70% av antalet arter? Volym? Näring?). 

"– Utan pollinatörer skulle många av oss inte längre kunna njuta av kaffe, choklad, äpplen och många andra livsmedel som är en del av våra dagliga liv."

Vad gäller bin är det bara äpplen i den listan som är mestadels beroende av bin. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2018-03-16 17:19 #149 av: tlover

#148 Jag har för mig att jag set/läst/hört nånstans att det är antal arter man syftar på.

Men även om det "bara" är antal arter man syftar på så kan ju dom försvunna arterna påverka andra arter också om bina försvinner. Man vet inte hur allt hänger ihop exakt mest att det gör det

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-03-17 08:44 #150 av: Magi-cat

#147 Men de är i alla fall en myndighet så de kanske svarar om jag frågar dem. 

Var snäll och återkoppla hit när du rättat dem.

...det går båda att överskatta och underskatta värdet på pollinerande insekter 

Så klart att det går. Men det är en lek med ord.

De flesta kunniga bedömare verkar inse faran med bidöden och därmed sammanhängande riskt för ekosystemet - och våra livsmedel.

Hur skulle du formulera din uppfattning med egna ord?

.

Om varför bin är viktiga:

"Bees pollinate a third of everything we eat and play a vital role in sustaining the planet’s ecosystems. Some 84% of the crops grown for human consumption – around 400 different types of plants – need bees and other insects to pollinate them to increase their yields and quality. These include most fruits and vegetables, many nuts, and plants such as rapeseed and sunflowers that are turned into oil, as well as cocoa beans, coffee and tea. Crops grown as fodder for dairy cows and other livestock are also pollinated by bees. And it’s not only food crops that rely on bee pollination, cotton does as well. "

https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/jun/17/why-are-bees-important

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-03-23 20:08 #151 av: Magi-cat

"Kemiska bekämpningsmedel som neonikotinoider försämrar binas navigationsförmåga. Tre av dessa växtgifter har förbjudits tills vidare av EU."

Nätverket Pollinera Sverige säger att det finns mycket man kan göra för att hjälpa upp situationen och att vi inte ska ge upp, ungefär.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/allt-farre-bin-och-humlor-ny-kampanj-ska-pollinera-sverige

Här är en mängd tips på hur vi kan hjälpa bina och öka pollineringen:

T.ex. sluts städa, bli fadder, anlägga vildäng eller fågelbad...

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-kan-du-hjalpa-bina-och-oka-pollineringen

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-03-23 21:04 #152 av: Huygens

Monsanto kommer nog dra i alla möjliga strängar nu.


Anmäl
2018-04-03 19:39 #153 av: Magi-cat

Sorgligt värre. Gråter Ohållbart jordbruk, skogsskövling, klimatutsläpp, marken vittrar sönder och bina dör enligt dyster rapport.

"Våra livsmönster och nyttjande av mark och vatten gör att arter dör ut och pollinering försvåras."

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6922867

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-07 21:40 #154 av: Magi-cat

Baka blomsterbullar till bina:

https://www.naturskyddsforeningen.se/gor-en-frobomb

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-12 19:45 #155 av: Magi-cat

Julia Simons foto.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-20 15:41 #156 av: Magi-cat

Inte bara bin...Fjärilarna har minskat med hälften på 100 år.
Igenväxning och bekämpningsmedel hotar mångfald och insekter.

https://www.naturskyddsforeningen.se/igenvaxning-gifter-hot

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-22 14:58 #157 av: Pyttelite

Det finns andra orsaker till den sk bidöden.

Hybridiserade grödor har inte längre lika mycket eller om något någon nektar längre så bina har inget att hämta trots att fälten lyser gula av raps.

Kanske dags att börja värna om våra växter en stund och inte bara tänka på de stackars djuren

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-23 18:20 #158 av: Magi-cat

#157 Tråden är lång och det har tagits upp flera samverkande faktorer, t.ex. ensartad odling och utarmning av miljön.

Vi bör absolut värna om växterna också!
Det går inte att tänka antingen- eller, eftersom allt inom ekosystemet hör ihop. Vi måste således värna om både växter och djur.

Skulle tro att flera positiva exempel finns i tråden.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-23 21:30 #159 av: Pyttelite

Fast hur vet man att grödan eller blommorna inte är så hybridiserade att det inte finns ngn nektar?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-23 21:36 #160 av: Tant Grön

Här kan man skriva på om man vill: https://agera.skiftet.org/campaigns/bidodaren?utm_source=&utm_medium=email&utm_campaign=blast2018-04-23

Anmäl
2018-04-23 21:43 #161 av: Magi-cat

#159 Vad tror du själv?

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-23 21:45 #162 av: Pyttelite

#161 Hur menar du? Det bar jag som ställde frågan.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-23 21:49 #163 av: Magi-cat

#162 Om du har någon egen hypotes får du gärna utveckla den. 

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-23 22:15 #164 av: Pyttelite

Nej jag vet inte hur man ser att rapsen inte är hybridiserad annat än att man väljer grödor som inte är det - vilket dom flesta högavkastande är.

Vilja teorier har du?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-25 22:10 #165 av: Magi-cat

Om bi/insektsdöden?

Samverkande miljöfaktorer med gifter främst.

Se t.ex. här:

https://www.naturskyddsforeningen.se/igenvaxning-gifter-hot

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-25 22:42 #166 av: Pyttelite

Eller också läser man jordbruksverkets utredning som inte innehåller samma typ av skräckpropaganda;
https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_rapporter/ra09_24.pdf

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-04-26 16:26 #167 av: Magi-cat

#166 

Att konsekvenserna för ekosystemet är oerhörda är många eniga om. 

Att kalla det skräckpropaganda tycker jag låter nedlåtande.

Länkar till Naturskyddsföreningen kan knappast vara fel i sammanhanget.

Din länk till Jordbruksverket har förresten varit med tidigare i tråden, bl.a. i #18 och #63, kanske på fler ställen, men tack ändå, jag förstår om du inte läst hela den långa tråden som utvecklats här under flera år.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-26 16:34 #168 av: Magi-cat

Den omtalade rapporten är från 2009. Det kan inte uteslutas att nya fakta kommit i dagen sedan dess.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-27 15:49 #169 av: Magi-cat

EU förbjuder utomhusanvändning av växtgifter med neonikotinoider! 

Pustar

"EU-kommissionen gjorde bedömningen att det faktum att det inte går att utesluta en risk för pollinerare med betat utsäde räcker för att berättiga ett totalförbud"

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/27/eu-forbjuder-neonikotinoiderna-vaxtskyddsmedlet-anses-vara-en-orsak-till-den

Ett framsteg för naturen! Blomma

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-27 19:34 #170 av: Tant Grön

#169Jättebra. Bara dom inte tar fram något värre. Oberörd

Anmäl
2018-04-27 19:35 #171 av: Magi-cat

#170 Det är ju det...Oberörd

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-04-27 21:20 #172 av: Magi-cat

Bli Naturfadder och bli en hjälte du också: www.wwf.se/bli-naturfadder

Världsnaturfonden WWFs foto.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-05-06 11:50 #173 av: Magi-cat

Bygg en liten bivattnare, vackert, vänligt, viktigt :

https://www.naturskyddsforeningen.se/hjalp-ett-bi-bygg-en-bivattnare

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-05-20 15:59 #174 av: Magi-cat

World Bee day idag! 

Från Greenpeace Sverige:

"🐝 IDAG ÄR DET WORLD BEE DAY! 🐝

Bina är avgörande för vår mat, en hel tredjedel av den faktiskt. Bina har blivit färre och färre under åren, främst på grund av stor användning av bekämpningsmedel, men också på grund av att de har svårt att hitta hem då gamla träd blir allt mer ovanliga i det svenska skogslandskapet. Men du kan hjälpa bina denna härliga dag genom att bygga ett bi-hotell! 
Du kan hänga det i din trädgård, på balkongen eller utanför ditt fönster. 
Här kan du se hur du gör: https://alltombiodling.se/sa-bygger-du-ett-insektshotell/ 
Tillsammans kan vi hjälpa bina så att de kan fortsätta att hjälpa oss! 🌻
#savethebees""

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-07-03 12:59 #175 av: Huygens

Ett gradvis försvagande av samhällssystemet. I vissa fall har 99 % av insekterna i Storbritannien försvunnit. Somliga insektsorter verkar ha dött ut helt. Guardian, 2018-06-17

Dagens brittiska unga har kanske aldrig sett en fjäril eller humla i det fria.

Illuminati firar stor seger genom samgående av Monsanto och Bayer, giftproducenterna som sakta tar död på insekterna och mänskligheten.


2018-07-03 16:41 #176 av: Pyttelite

Hoppas dom slipper mygg, knott och fästingar också!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-07-06 17:36 #177 av: shrille

Förmodligen beror det på all strålning från 4G, WIFIs och liknande..

Snart kommer dessutom 5G (i år i vissa större städer), som ska vara typ 25 ggr värre än 4G..

Anmäl
2018-08-06 09:56 #178 av: Magi-cat

Vi har haft flera inlägg om hur man kan hjälpa bivärlden. Här är ett till, från Naturskyddsföreningen: 

https://www.naturskyddsforeningen.se/bivanlig/

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-10-06 23:46 #179 av: Huygens

Även RoundUp dödar bina. SVT

Och spelar troligen även roll för vissa sjukdomar, utöver cancer kan RoundUp kanske också orsaka diabetes. Något Monsanto känt till i 50 år men med kraft mörklagt.


Anmäl
2018-10-08 11:22 #180 av: Magi-cat

Glyfosat har seglat under radarn. Fokus har legat på neonikotinoider som blivit förbjudna, medan glyfosat gått fritt.

"Den nya studien vid universitetet i Austin i Texas visar att honungsbin som utsätts för glyfosat blir av med nyttiga bakterier som de behöver för sitt immunförsvar. Bina blir därmed mer känsliga för sjukdomar."

Tyvärr har EU röstat för en fortsatt möjlig användning av glyfosat.

"Men varje land måste pröva och ge tillstånd för produkter som innehåller ämnet. I Sverige måste företagen ansöka om förnyat tillstånd efter 2018."

Biodlare är för ett totalförbud:

"– Glyfosat borde totalförbjudas, säger biodlaren Lasse Hellander, miljödebattör och eko-odlare."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tillatet-vaxtgift-orsakar-bi-dod-visar-ny-studie

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-10-08 12:14 #181 av: Pyttelite

Man kan ju iallafall låta bli att använda RoundUp i den egna täppan.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-10-08 12:23 #182 av: Magi-cat

#181 Som ett minimum. Och att det inte säljs i trädgårdsaffärer.

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.