Etikettintressant
Läst 35508 ggr
Zadeira
2009-07-10, 23:03

Besök en känd spökplats!

Runt om i Sverige finns det ett antal ställen där det är stor sannolikhet att du stöter på spöken och får vara med om något oförklarligt. Denna artikeln listar ett par kända spökplatser från norr till söder. Kanske lockas du till att besöka något av dessa ställen!

 *

Långt upp i landet, närmare bestämt vid byn Muodoslompolo i Norrbotten ligger Akamella kyrkogård. Akamella var ursprungligen en samisk begravningsplats, men när byn drabbades av farsoter och hungersnöd blev kyrkogården trång och inte alla döda fick plats. Man grävde då upp gamla gravar, benknotor och lik kastades utanför staketet för att ersättas med nya döda.

Här sägs spökena föra otrevligt oväsen och förfölja folk i trakten, allt för att visa sitt missnöje över hur de kränktes.

*

Ett av de mest omtalade spökhusen i Sverige är Borgvattnets Prästgård, utanför Östersund i Jämtland. Det finns mängder med dokumenterade spökhändelser från prästgården, allt från en gungstol som gungar av en osynlig kraft till oförklarliga ljud och skuggor i ögonvrån.

Det finns olika teorier om vem som spökar på prästgården och varför. Är det pigan som blev gravid och dödade sitt barn i slutet av 1800-talet, eller är det prästfrun Märta Hedlund?

Det går att övernatta på prästgården om man vågar! Mer info på http://www.borgvattnet.eu/

Skillingmarks hembygdgård i västra Värmland, även kallad Frammegården, är en välkänd plats för spökjägare. Flera kända medium från både Sverige och Norge har varit på besök för att känna av huset, och alla är överens om att det är ett kraftfullt ställe där det är lätt att få kontakt med andra sidan. Det är många som dött i huset, vars ena rum fått namnet "likrummet" då det var många från bygden som slutade sina dagar där. Den som sägs stå för spökerierna är husets sista ägarinna, men det kan likaväl vara de som avlidit där som inte får ro. Säkert är i alla fall att många av bygdens medlemmar slutat besöka huset eftersom det händer så mycket obehagliga konstigheter där.

 *

Utanför Ödeshög i Östergötland finns ute i skogen en plats som kallas barnmördarkorset. Ute vid ett vägskäl ligger en gammal husgrund och bredvid står ett träd vars grenar växer åt samma håll. Dets sägs att i huset bodde en prostituerad, som varje gång hon blev gravid dödade den nyfödde och hängde upp den i trädet. Tältar du här kan du höra hjärtskärande barnskrik och se ljussken som försvinner bort i skogen.

*

Utanför Katthammarsvik på Gotland ligger Häxans hus, där det sägs synas en vålnad efter en piga som brändes på bål som häxa. Hon anklagades för att ha ätit barn och haft sexuella förbindelser med bland annat Djävulen själv. När hon avrättades år 1679 ska hon inte ha visat några tecken på smärta, vilket var det sista beviset för att hon verkligen var häxa. Numera syns hennes vålnad runt kring huset där hon bodde.

Glimminge hus, nordens bäst bevarade medeltidsborg ligger på Österlen i Skåne. Borgen är idag ett populärt centrum för medeltidsintresserade och ett populärt utflyktsmål. Men det spökar även innanför murarna. Där har varit upplevelser med tre spökliga 1700tals-damer, sex svarta hästar med droska, svartråttor (som utrotats i Sverige för över hundra år sen) och spökhönor. Då och då syns även en slottsherre till som tar skepnad av en stor hund.

*

Ett välkänt fenomen är också herrgårds- och slottsspöken. Det finns i princip på varje herrgård och slott en historia om "husspöket", kanske är det själva ägaren som går igen för att hålla ordning och reda eller en olycklig dräng som dog på gården som inte får ro.

Exempel på slott och herrgårdar där det sägs spöka är:

  • Gävle Slott, Gästrikland
  • Engsö Slott, Västmanland
  • Ekenäs Slott, Östergötland
  • Bäckaskog Slott, Skåne
  • Svaneholms Herrgård, Värmland
  • Baldersnäs Herrgård, Dalsland
  • Berga Herrgård, Småland

Det finns inget som säger att du är garanterad att uppleva något övernaturligt på någon av de platser som nämnts i artikeln. Dessa platser har onekligen spännande historier bakom sig, men spöken finns överallt. Du kan stöta på dem hemma i huset, ute på landet eller andra oanade platser. Det finns inga gränser på listan över "spökplatser", bara du är öppen för det!

/bilder borttagna med tanke på Upphovsrättslagen/M-c/

Mina egengjorda armband hittar du här https://www.etsy.com/shop/zadeiradesign

eller på instagram under användaren @zadeiradesign

bea28
2009-07-11, 12:58
#1

jättebra artikel, zadeira! väldigt kul och intressant att läsa :) visste tex inte ens om häxans hus, trots att jag bor på Gotland, och inte särskilt långt från kattvik :O

Måste bara tipsa om en av gotlands mest kända spöken, eller snarare spökhistorier; Takstainar. Han bodde på en gård i Lärbro för längesen, och den gården går att besöka. HÄR är en länk där man kan läsa historien om honom :)

Jinaum
2009-07-11, 20:04
#2

Inget ifrån ävstra götaland :( lite tråkigt då man bor där… känner bara till små skrammel som jag inte tror är jätte känt. Men får väl forska på egen han.

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

Zadeira
2009-07-11, 20:46
#3

jag stötte på en massa andra ställen i researchen för artikel. Är dock omöjligt att ta med alla jag hittat, valde bara ett par från olika delar av landet, så det är möjligt att jag har något ställe närmare dig som inte kom med i artikeln. Var bor du?

Mina egengjorda armband hittar du här https://www.etsy.com/shop/zadeiradesign

eller på instagram under användaren @zadeiradesign

[incendium]
2009-07-11, 21:12
#4

#2 Torpa stenhus! (har för mig att det var där i alla fall) Och hela vättern med tillhörande stränder. Och inte långt bort har du ju tiveden med.

Jossangizmo
2009-07-12, 13:14
#5

När jag var i Glimminge hus med klassen så kände jag bara att det stog andar i varenda rum. Jag kände mig förvirrad. När jag ser det får jag känslan som jag hade när jag var inne i den.


pernillaa
2009-07-12, 18:30
#6

Zadeira: Otroligt intressant och välskriven artikel! Stor eloge för det! =) Ursäkta att jag inte kommenterat den tidigare, men har inte orkat sätta mig ner och läsa den förrän nu.

Kram

Ha en bra dag! // Pernilla

Zadeira
2009-07-12, 18:43
#7

Tack Pernilla! Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller något sådant säger de väl ;)

Mina egengjorda armband hittar du här https://www.etsy.com/shop/zadeiradesign

eller på instagram under användaren @zadeiradesign

pernillaa
2009-07-12, 18:47
#8

Precis, haha! =)

Ha en bra dag! // Pernilla

Ritva
2009-07-12, 22:01
#9

Samma här, har haft fullt göra när jag har suttit här de senaste dagarna! Men du har skrivit jättebra. Synd att det är över  30 mil till samekýrkogården, annars kanske jag skulle har gjort en utflykt…men nångång kanske! Skrattande

Ritva

"Små saker vi fått gjorda, är bättre än stora saker vi planerar att göra."

[trollduva]
2009-07-14, 21:26
#10

en väldigt bra och intresant artikelGlad

Smex
2009-07-17, 14:26
#11

väldigt roligt att läsa olika ställen.

Vet ju om att det har ju varit ett program på tv för många herrans års sen då man nämde upp många olika Spökplatser.

men jag tänkte ge ett tips där det är en GARANTI att man ser något oförklarigt och det är martibo Ljuset.

det är ett stort ljus som svävar över marken och de flesta som åker dit ser det.

[incendium]
2009-07-17, 15:35
#12

#11 ljus i vilken form? stearinljus/flytande klot av ljus/osv. Samt hur ser miljön ut omkring och på platsen?

DoD
DoD 
2009-07-17, 17:09
#13

Finns det något spökställe i närheten av gävle? Jag är lite sugen att uppleva ett spöke i området. Kram

Mvh Millan

Medarbetare på ExotiskaDjur.ifokus, TV-Spel.ifokus och papegojor.ifokus!

Att förstå är att förlåta

Zadeira
2009-07-19, 15:02
#14

Gävle slott finns ju!

Mina egengjorda armband hittar du här https://www.etsy.com/shop/zadeiradesign

eller på instagram under användaren @zadeiradesign

DoD
DoD 
2009-07-20, 02:52
#15

fast spökar de där? är de nån som vart där?

Medarbetare på ExotiskaDjur.ifokus, TV-Spel.ifokus och papegojor.ifokus!

Att förstå är att förlåta

Smex
2009-07-20, 11:17
#16

#12 det är tydligen ett ljusklot.

har aldrig sett det men jag har inte varit där så många gånger. det har varit många olika forskare som har varit där och undersökt "ljuset", för först trodde man att det var något UFO eller var gaser ifrån det förra träsket där.

Men tyvärr så kan man inte förklara det hela. För ljuset kan gå rakt igenom bilrutan och personer. Så det är bara något oförklarigt.

[japptravare]
2009-08-01, 01:50
#17

Bra artikel =) Ja, jag skulle då inte vilja besöka ett sådan ställe XD Allra minst Spökprästgården :P Spökar tillräckligt här hemma :P

[incendium]
2009-08-10, 01:16
#18

#16 jag beslöt mig för att ge Marteboljuset en chans och spenderade åtskilliga dagar och nätter under den senaste veckan med att kuska runt martebo och det enda som lyste var tyvärr frånvaron av ljuset så för mig förblir det enbart en berättelse.

JossanH
2009-08-26, 20:39
#19

Åååh, det gamla barnmödarkorset :) Bor ju själv ute i Ödeshögstrakten så har många vänner som varit där men har själv aldrig vågat mig dig :P

Bor precis nedanför Omberg, där finns det många sägner och spökberättelser. Många har begått självmord från bergets höga klippor…

Sajtvärd på Iller.ifokus

Elshira
2009-10-04, 21:18
#20

Österby hergård några mil utanför Uppsala sägs också vara hemsäkt av bl.a. rullstolsljud efter en som bodde där mm

Hakuna matata!

Gusthav
2009-10-10, 01:27
#21

Glimminge hus har jag varit i flera gånger! Senast i somras, hyr stuga varje sommar nere i österlen! Glad

[trollduva]
2009-11-06, 13:53
#22

putt

[trollduva]
2011-01-05, 23:51
#23

putt

pia63
2011-03-07, 12:17
#24

Jag har sovit på Borgvattnet men inte sett något konkret

 Dock fick jag kvävningskänslor i ett av rummen ( blå rummet) och slagruta/pendel snodde villt i köket när jag gick runt med dem . 

 Och ett foto på en spegel vart suddig med konturer av huvud . Tyvärr gick korten förlorade när min förra dator kraschade

Men jag , och de andra som var där , sov mycket gott hela natten Glad

Zadeira
2011-05-12, 11:40
#25

*putt*

Mina egengjorda armband hittar du här https://www.etsy.com/shop/zadeiradesign

eller på instagram under användaren @zadeiradesign

LisaF
2011-05-16, 17:45
#26

Måste bara tipsa om "Falks grav" , har aldrig själv haft tid att åka dit, men mina bekanta som besökt platsen har varit lagom skärrade när de kommit tillbaka. 
Kan vara att de skrämmer upp varandra, kan vara att det faktiskt förekommer spökerier på platsen. Jag vet inte , men jag är sugen på att själv åka dit någon gång!

/ Lisa
Medarbetare på Träning iFokus

GIKmio
2012-01-20, 22:30
#27

von Echstedtska gården i Värmland. Mig veterligen den enda gård jag besökt som är en spökgård..

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Magi-cat
2012-03-29, 17:48
#28

#27 Tack för tipset! Hur var det på den gården? Med spökena, menar jag?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

GIKmio
2012-03-29, 19:52
#29

#28 En piga sägs gå igen på gården. Hon slog ihjäl drängen på gården av misstag när han skulle skrämma henne när hon var ute på natten. Dom var förälskade i varandra och hon kastade en stor nyckel i hans huvud som hon skulle låsa uthuset med då hon trodde han var ett spöke.. Pigan ska ha blivit galen och inlåst i gårdens källare.

Ett hästsläp ska ha setts komma i närheten av gården en gång när det var nysnö. Men några spår kunde ingen se. Varken av släp eller häst.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

[lucke]
2012-03-29, 22:02
#30

Häxans hus var ju underbart! Inga tips om spökställen i hufvudstaden?

Magi-cat
2012-03-29, 22:07
#31

#30 har för mig att det brukar ordnas spökvandringar?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[lucke]
2012-03-29, 22:09
#32

#31 Precis, i Gamla Stan! Skulle gärna gå på en sån i höst. Tänkte om det finns ställen jag kan besöka själv där det sägs spöka. Finns det inte vissa byggnader på Skansen som det sägs spöka på?

yvonnel
2012-03-29, 23:57
#33

Tänka sig att Glimmingehus är med på listan, jag var där på skolutflykt med 2:a klass ca 60 år sedan, minns att det var väldigt många trappsteg upp och att jag släppte ner en 2-öring i brunnen långt däruppeifrån.

Stengravarna eller kallas det vikingagravarna, dom som var med i Hasse Alfredssons Äppelkriget var vi också och gick i då.

misty09
2012-03-31, 09:56
#34

#24 skrivetav pia63

Har också sovit där. Kunde inte heller få luft i blå rummet. Jag sov som en drogad hela natten. Vaknade inte en enda gång jag som annars vaknar 4-5 ggr/natt. Kändes som om jag fått sömnmedicin.

Mina döttrar däremot som dessutom "ser och känner av" mer än vanliga hade besök i fotändan flera ggr under natten. Någon lade sig också bakom ryggen på min ena dotter och båda…som sov i samma rum hade exakt samma berättelse på morgonen om vad som hänt under natten.

Vi lagade mat i det lilla huset bredvid gården när vi kommit fram, dagen innan vi skulle sova över. Alla dessa kort jag tog där på mina barn är dimmiga, fulla med orber eller allmänt suddiga. Alla andra kort under denna resa med samma kamera är hur fina som helst.

Upp till toppen