Intressant

Intuition

2015-04-26 09:02 #0 av: Magi-cat

Intuition, magkänsla pratar vi ofta om när vi ologiskt anar, känner på oss något - men vad innebär det egentligen? I professionell praktisk verksamhet, bl. a. i psykologisk, medicinsk och social verksamhet kombinerar man rationell, vetenskaplig kunskap med intuition, som ett erfarenhetsbaserat kunnande och en känsla för hur man ska gå tillväga för att lösa en uppgift.

Ordet intuition kommer från latinet och betyder se på, betrakta. (3)

Intuition handlar om vår förmåga att (ofta ögonblickligen) bilda oss en uppfattning om något eller göra en omedelbar bedömning utan att medvetet ha tillgång till alla fakta eller veta hur vi kom fram dit.
Det kan vara en plötslig ingivelse. Något man känner är rätt fast man inte vet varför.

Professionellt talar man om "klinisk blick" (läkare) eller tulltjänstemannen som inte hinner analysera alla förbipasserande men där blicken fastnar på någon som visar sig behöva granskas. Ibland kallas det magkänsla. Eller erfarenhetsbaserat kunnande och känsla för hur man ska  genomföra en uppgift. (4)

C.G. Jung fann en speciell tolkning av intuition där han menar att intuitionen inte går ihop med varseblivning, utan endera känsla eller intellekt. Intuitionen är varseblivningens motsats där man uppfattar omvärlden i en totalåskådning, en direkt blick. (4)

Och ibland förväxlas den högt närvarande  intuitionen med något "övernaturligt" och ses därmed över axeln. Det är synd, för intuitionen finns och är högst påtaglig.

Men vad är det? Kanske är en del av gåtan kroppens ordlösa förmåga att läsa av omgivningen.

Enligt en studie publicerad i Psychological Science där man mätte hjärtrytm och svettrespons under tiden försökspersonen deltog i ett kortspel. Kort sagt tenderade de personer som lyssnade till kroppsresponserna att vinna spelet. (1)

Man kunde dra slutsatsen att det kanske inte är så tokigt att tala om "magkänsla" eftersom hjärnan läser av vad som händer i kroppen och svarar på det. Allt detta sker automatiskt och ordlöst.

Hjärnan har utvecklat två (minst) system för att fatta beslut.

 System 1 är det snabba, intuitiva, undermedvetna. Hit hör maghjärnan, den hjärna vi har även i magen, och hjärtat som är involverat i alla processer. De evolutionärt sett äldre delarna i hjärnan höjer rösten.

System 2 är det långsammare, medvetna, mer analytiska, där neocortex, de evolutionärt sett nyare delarna av hjärnan spelar en viktig roll.

"But whyexactly, should we trust our gut instinct?  One reason would be because researchers have found that System 1 often knows the right answer long before System 2 does." (2)

Man kan beskriva intuition som Edvard Moser så träffande gjorde på dagen för Nobelprisutdelningen: 

 "Intuition är att veta det vi inte visste att vi visste"

Det skulle bli för tungrott, tidsödande och kanske också ofullständigt om vi väntade tills analysen är klar utifrån fåtaliga fakta. Intuitionen tar också hänsyn till känslan i beslutsfattande och känslan är viktig i hur vi mår. 

Biologiskt:

Vi har en bukhjärna som har stora likheter med hjärnan. Den har 100 miljoner nervceller, dvs ungefär lika många som i hela ryggmärgen. (6)

Maghjärnan talar om för hjärnan hur vi mår och läser av omgivningen.(7)

Och så hjärtat som för en ständig konversation med hjärnan och resten av kroppen.(8)

Man kan göra tankeexperimentet att intuition och magkänsla skulle vara betydelselös vid val av partner, jobb och boplats. Skulle det fungera bra? 

1. http://www.medicaldaily.com/your-gut-feeling-way-more-just-feeling-science-intuition-325338

2. http://www.psychologytoday.com/blog/radical-remission/201405/the-science-behind-intuition

3. http://sv.wikipedia.org/wiki/Intuition

4. http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=intuition

5. http://www.citylab.com/commute/2014/10/the-30-year-quest-to-find-the-brains-transit-center/381150/

6. http://www.vetenskaphalsa.se/bukhjarnan-nastan-lika-smart-som-hjarnan/

7. https://www.dailybitsof.com/courses/valj-ratt-en-snabbguide-till-bra-beslut/posts/magkansla-finns-pa-riktigt

8.http://www.epochtimes.se/Hjaertat-har-liknande-funktion-som-hjaernan-a26174.html

https://au.answers.yahoo.com/question/index?qid=20070830024732AAL7WyQ

http://oforklaradefenomen.ifokus.se/discussions/54606351ce12c465710022ec-intuition

bild från pixabay.com

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-06-07 20:30 #5 av: Magi-cat

http://consciouslifenews.com/four-levels-intuition/1175910/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-06-28 08:00 #6 av: Magi-cat

Artikeln blev inte helt färdig men jag publicerar den ändå och fyller på vid tillfälle.Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-06-28 13:57 #7 av: [[Boris Sager]]

Tur att vi har intuition!
Underskattat, verkar det vara I dessa dagar, da allt ska bevisas med källa.

Anmäl
2015-06-29 08:40 #8 av: mulac

Synd bara att  man inte lyssnar alla gånger och gör saker annorlunda.

Anmäl
2015-06-29 09:27 #9 av: Mia-45

Jag brukar lyssna på min intuition. Har lärt mej att göra detta då det ofta stämmer mycket bra.
Det kan ta flera dagar ibland innan jag vet vad det handlar om. Men känslan är så stark att jag inte kan bortse ifrån den. 

Anmäl
2015-07-21 09:13 #11 av: Ghosthunter

Jag brukar tyvärr ofta gå emot min intuition också och det har straffat sig många gånger. Jag tror jag gör det mest av den anledningen att det känns bekvämare och lättare många gånger och ibland verkar intuitionen eller magkänslan vara ologisk och dum.....men, det har många gånger visat sig vara tvärtom!!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2018-01-20 20:57 #12 av: Magi-cat

Vi har ett "interbrain" människor emellan, föreslår professor Digby Tantam vid University of Sheffield. Det är detta interbrain, vårt mänskliga wi-fi, som står för magkänslan vi får ibland, när vi "bara vet".
Genom detta "moln" kan vi förstå hur andra människor känner och avläsa deras avsikter. Det är det som gör att skratt är smittsamt, t.ex.

Mycket av ursprunget till detta "interbrain", menar Tantam, finns att söka i vårt luktsinne. Även om vi inte känner det medvetet, reagerar vi på den kemiska förändring som sker hos någon annan, oavsett hur bra pokerface denna än har.

Personer med autism är inte kopplade till interbrain, menar Tantam.

http://www.iflscience.com/brain/gut-feelings-are-the-product-of-a-wifi-connecting-human-brains-to-one-another-claims-scientist/page-2/

Intressant upplägg, att det skulle ha med luktsinnet att göra. Det tar stor plats i vår hjärna och det mesta sker omedvetet.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.