Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Tarot

2015-03-20 13:08 #0 av: Magi-cat

Tarotkort - ett sätt att utforska symbolik och lära känna sig själv bättre. Eller en kompass till det undermedvetna?

(Till sajtens lexikon Cool)

I ordet tarot finns flera ord invävda: rota, taro, orat, tora, Ator (den senare en egyptisk gud.) Etymologin är okänd men teorierna många.

Historia

Det finns så många myter runt tarotleken. Inget vet säkert varifrån den kommer eller hur gammal den är.

Sedan finns det några fler idéer om ålder, användning och ursprung. En del säger att tarot använts i tusentals år. Bl.a. sägs de ha använts som initiationsriter av det egyptiska prästerskapet i ritualer. 

En annan härledning går tillbaka till tiden efter den stora biblioteksbranden i Alexandria då staden Fez i Marocko blev den intellektuella huvudstaden i kulturområdet. När många människor kommer samman från olika delar av världen behövs ett gemensamt grundspråk för att föra den gamla visdomen vidare. Det ledde fram till en bok där innehållet fördes över till tarotkorten. Hemligheten bevarades på så sätt i ett minnessystem. (Thomas Jönsson)

Korten anses av en del ha förts till Europa under medeltiden av romer, tempelriddare eller morer.

Enligt andra teorier ska tarot ha  skapats i Europa på 1100-talet  av en gnostisk sekt i Sydfrankrike. Korten ska då ha varit ett sätt att i det fördolda förmedla kunskap i strid med den katolska kyrkan.

Det går alltså inte att ta reda på tarotlekens historia...

Klart är i alla fall att de äldsta bevarade tarotlekarna är från 1300-talets Italien.
Marseillesleken från 1400-talet är den mest kända av de riktigt gamla.

De som hade råd kunde få en lek målad för familjens räkning där familjemedlemmarna avporträtterades på korten.

Enligt Thomas Jönsson litade Napoleon blint på sin tarotlek och hustru Joséphine hade den ständigt till hands.

Under 1800-talet ökade intresset för tarot och liknande företeelser. 1900-talet har gett tarotlekarna en stor spridning med många utformningar. 1910 gav Waite-Smith ut en lek som revolutionerade utformningen; för första gången fick även Lilla Arkanan scenerier avbildade.

Tarotleken gav också upphov till våra vanliga spelkort. Narren blev Jokern i leken och pagen försvann.

Stora och Lilla Arkanan

Arkana lär betyda "hemlighet".

En vanlig tarotlek innehåller 78 kort uppdelade i Lilla och Stora Arkanan.

Stora Arkanan börjar själens resa med kortet 0, Narren/Dåren/the Fool, den som börjar upptäcktsresan genom livet, utan masker och rollspel. Sedan fortsätter resan till sista kortet, 21, XXI, Världen där resan pusslats samman till helheten och liknar 0 igen men med alla av våra aspekter bifogade.

Det finns starka kopplingar mellan tarot och astrologi och varje kort hänförs till en himlakropp, vilka dock kan variera mellan olika uttolkare och lekar.

Lilla Arkanan består av 56 kort uppdelade i 4 sviter och 4 personlighetskort i varje svit. Sviterna är uppdelade efter element: jord vatten, luft, eld. 
Stavkorten representerar eld, bägarkorten vatten, myntkorten jord och svärdkorten luft.
Varje svit är numrerade från 1-10 där ettan representerar en start på någonting och 10 en fullbordan. Tolkningen av numerologin är här viktig.

Sviterna innehåller också Folket, representanter för personligheter: page, riddare, drottning och kung.

Berömda tarotlekar:

Varje konstnär gör sin tolkning av symboliken och utformar leken därefter. 

Den absolut mest kända och spridda tarotleken är:

Raider-Waite: Den har betytt mycket för tarots spridning och popularitet genom sin tydliga symbolik. Den finns i flera storleksvariatner.

Några fler exempel:

Hanson-Roberts: Är den glad lek, färggrann, romantisk. Påminner om Raider-Waite men med klarare färger och lite "gladare".

Connolys: Mycket färggrann och tilltalande för de flesta, med scenerier på varje kort.

Goddess: En "kvinnlig" lek, vackert målad i fina färger där kvinnor har huvudrollen. De traditionella lekarna följer gamla mönster med aktiva manliga scenerier och få eller inga kvinnor som deltar. I Goddess tarot är det alltså tvärtom och Drottningen har bytt plats med Kungen. Varje kort i Stora Arkanan representeras av en gudinna.

Medicine Woman: Också en kvinnlig lek med aktiva kvinnor på bilderna. Vackra, milda färger och "indianska" motiv.

Vad kan tarotkorten berätta?

Det är nästan lättare att säga vad de inte gör: De kan inte "framkalla" något, de förutspår inte död och förödelse (det är bara i filmer), de "åkallar" inte något osunt och de kan heller inte på något magiskt sätt trolla fram den rätta partnern eller föra en till sagans slott. Inte heller är det någon "ande" som står bakom axeln och viskar.

Ännu lättare är att säga att man inte vet hur det fungerar. 
Men använder man tarot och sätter sig in i symboliken så övar man upp sin intuition och kan se korten belysa skeenden och undermedvetna strömmar. Magin finns inte i korten, de är "bara" bilder på papper, men om man använder dem och om man vill så förstärker de intuitionen och uppfattningsförmågan. 
Som vanligt måste man också använda sitt sunda förnuft och praktiska vetande.

Källor och läs mer:

Cronstedt: Marie-Louise: "Tarot:levande symboler"

Eason: Cassandra: "Tarotmagi för dagens kvinnor"

Jönsson: Thomas: "Tarot - den inre världsomseglingen"

Trollstierna, Ylva: "Tarot steg för steg"

(bild från pixabay.com)

Tidigare tråd om tarot:

http://oforklaradefenomen.ifokus.se/discussions/500efe9088f47260a4003640-om-tarotbilder-som-talar


Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

2015-03-21 22:36 #1 av: JonasDuregard

#0 "Tarotkort - ett sätt att utforska symbolik och lära känna sig själv bättre. Eller en kompass till det undermedvetna?"

Jag tror de flesta som utövar det ser det som en form av trolleri snarare. Ett sätt att se in i framtiden Spöke.

"En del säger att tarot använts i tusentals år."

Som en del säger att jorden är platt. Försök med drygt hundra år om vi talar om mysticism, lite längre om vi talar om sällskapsspel (vilket vi inte verkar göra). 

Tillämpar man ett par minuters källkritik är det lätt att se att mysticismen runt Tarot är en ny grej, och "osäkerheten" runt när den uppkom är bara olika genomskinliga försök att bygga en falsk mystik runt ursprunget. 

"Tarotleken gav också upphov till våra vanliga spelkort."

Tarotkort var spelkort innan de började användas för att mjölka godtrogna tivolibesökare på pengar.

Så det är mer rätt att säga att spelkort gav upphov till Tarot.

"De kan inte "framkalla" något, de förutspår inte död och förödelse (det är bara i filmer), de "åkallar" inte något osunt och de kan heller inte på något magiskt sätt trolla fram den rätta partnern eller föra en till sagans slottet."

Hur vet du det?

"Ännu lättare är att säga att man inte vet hur det fungerar. "

Vad menar du med 'fungerar'? Saker kan ju bara fungera i relation till någon slags funktion, så vilken funktion är det de uppfyller? 

"Som vanligt måste man också använda sin logik och praktiska vetande."

Men man måste vara extremt sparsam med den varan annars försvinner magin.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-03-22 08:23 #2 av: Magi-cat

#1 Tack för respons och ett roligt inlägg! Skrattar 

Jag tror de flesta som utövar det ser det som en form av trolleri snarare. Ett sätt att se in i framtiden Spöke.

Och jag tror att jag vet mer än du vad andra tror. Oskyldig
Skämt åsido, man kan se det på olika sätt. Jag beskrev lite av mitt. (Och många andras.) Jag tror inte ens många säger "spå" eller "se in i framtiden" längre?  "Tarottolkning" är vanligare. Definitivt inte trolleri.

Tillämpar man ett par minuters källkritik är det lätt att se att mysticismen runt Tarotär en ny grej, och "osäkerheten" runt när den uppkom är bara olika genomskinliga försök att bygga en falsk mystik runt ursprunget. 

Det är fullt möjligt att du grubblat mer runt tarots historia än jag och är mer insatt. Jag har inte tyckt att det är av avgörande vikt, speciellt som man skulle få ägna avsevärd tid åt att söka källor och just källkritik.
Men naturligtvis är dess historia intressant som historia betraktat, precis som all annan historia när man väl sätter sig in i den.
Jag kan inte se någon vits med att bygga upp "falsk mystik". (Väldigt få intresserar sig ens.) Så förenklat och lågt är det inte, även om du ser det så.

(Det finns säkert många grenar på trädet och rötterna går åt olika väderstreck. Man behöver inte känna hela trädet för att njuta av blommorna.)

Tarotkort var spelkort innan de började användas för att mjölka godtrogna tivolibesökare på pengar

Skrattar

Hur vet du det?

Ja, säg det....Lipar

Vad menar du med 'fungerar'? Saker kan ju bara fungera i relation till någon slags funktion, så vilken funktion är det de uppfyller? 

Det var en bra fråga. Väldigt kort: (Svaret måste bli personligt för var och en.) För mig är det som jag skrev i början, utforska symboler i bildspråk. Göra plats för intuitionen.

Och så kryddat med en gnutta Jung; arketyper: (fast du  gillar inte Jung något vidare)
http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=arketyp

Men man måste vara extremt sparsam med den varan annars försvinner magin

Tack för tipset! PustarDet gäller att hushålla och bara ta fram vid högtidliga tillfällen.Partajar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-03-22 11:16 #3 av: JonasDuregard

#2 "Skämt åsido, man kan se det på olika sätt. Jag beskrev lite av mitt. (Och många andras.) Jag tror inte ens många säger "spå" eller "se in i framtiden" längre? "

Om man söker på "Tarot" på google är det första man får serverat:

"Sveriges främsta spådamer samlade. Seriösa tarottolkare spår dig nu."

"Spåtjänster på telefon och internet"

"Ring oss nu så spår vi dig direkt!"

Och då är vi bara genom reklamen. Resultaten fortsätter i samma anda. Både 'spå' och 'se framtiden' förekommer i nära nog varje svenskt resultat. Så det verkar som du trodde fel. 

"Det var en bra fråga. Väldigt kort: (Svaret måste bli personligt för var och en.) För mig är det som jag skrev i början, utforska symboler i bildspråk. Göra plats för intuitionen."

OK. Det där är nog en ovanlig tolkning. Om du frågar vem som helst "fungerar tarot" gissar jag att minst nio av tio förmodar att du avser om det fungerar för att spå framtiden eller inte. Det är så klart fritt fram fram för dig att presentera en ovanlig tolkning, jag påpekar det bara för att undvika missförstånd.

Det låter som en tolkning som främst passar de som innerst inne vet att en tarotlek bara är en hög med kort utan magiska egenskaper, men som inte vill säga det rakt ut.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-03-23 09:13 #4 av: Magi-cat

#3 Det låter som en tolkning som främst passar de som innerst inne vet att en tarotlek bara är en hög med kort utan magiska egenskaper, men som inte vill säga det rakt ut.

Jag får nästan för mig att din avoga inställning speglas lite i den tolkning du gör här.
Jag håller fast vid det jag skrev (symboler i bilder, intuition).
Magiska kort: Jag kan inte påminna mig att jag skrivit att tarotkorten är magiska, om man med magisk menar något övernaturligt. Det är bilder målade på papper. De kan inte framkalla något (bra eller dåligt) men rebusen i bildspråket ger ord åt intuitionen . (Påminner om drömmar och drömtolkning. Ofta ordlösa, men rika på bilder och symboler och där det undermedvetna spelar en mer framträdande roll än i vardagen.)

Men som sagt. Det är min uppfattning. 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-06-28 19:53 #6 av: Magi-cat

Om Stora Arkanan. (tolkningar av korten kan variera) (Jobbig annons eller vad det är mitt i.)

http://www.collective-evolution.com/2015/06/28/the-psychology-of-the-major-arcana/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-06-29 11:55 #7 av: vinden är min mor

Tack så mycket snälla magi-cat!

Det var faktiskt den bästa och mest lätt förstådda beskrivning av tarot som jag läst.

Blomma

Anmäl
2015-07-02 08:15 #8 av: Mia-45

Är det någon här inne som spått sej i Tarot-kort?

Anmäl
2015-07-02 17:12 #9 av: [greenseng]1

#8 ...

  SkrattarSkrattar

  I våra tider så har jag nog en känsla av att det är lättare att fråga: "Är det någon här inne som inte spått sig i Tarot-kort?"

Då hänvisar jag naturligtvis inte till ett spåupplägg man betalar för utan snarare ett man har gjort själv eller låtit en kompis göra.

...

Personligen har jag hypotesen att Taroten inte alls är avsedd att spås med utan egentligen är en typ av lärobok. Anledningen till att den blivit ett verktyg att spå med är kanske för att symbolismerna mer eller mindre täcker det mesta som kan hända i livet. Speciellt sedan Minor Arcana förseddes med symboler. Men också innan, naturligtvis.

Anmäl
2015-07-10 13:25 #10 av: Magi-cat


#7 Det var roligt att du tyckte det, Vinden....GladBlomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-08-08 13:01 #11 av: Choklad

Tack för en bra artikel. Tarot är magiskt, ,men också logiskt 

U R us

Anmäl
2015-08-08 13:38 #12 av: JonasDuregard

#11 Vill du berätta vad du menar med att det är logiskt?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2015-08-08 21:51 #13 av: Tarotstollan

Bra artikel Magi-cat! Jag använder mest mina kort för att lära känna mig själv och genom det även lära känna andra människor.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-06-18 19:59 #14 av: Magi-cat

En betraktelse om tarot av Sjöhäxan, Jannike Nordensson:

http://sjohaxan.se/mystik/tarot-for-att-kika-in-under-medvetandets-troskel/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-18 20:51 #15 av: Tarotstollan

#14. Tack för det inlägget Magi-cat, alltid kul att läsa om vad andra tycker om tarot!Tummen upp

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-06-18 22:06 #16 av: Magi-cat

#15 Kul att du gillade det! Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-20 10:19 #17 av: Choklad

# 12

om man förstår hur det går till då man lägger korten och hur det fungerar då man kan läsa vad de förmedlar, så blir det logiskt. Det mesta som man kan förstå hur det går till, blir logiskt.

Dvs allt vi gör i våra liv har en konsekvens. Och den konsekvensen skapar vår framtid.

(detsamma gäller för det förflutna om man vill se bakåt)

Och det kan man se i Tarotkorten.

Kan inte förklara bättre Glad

U R us

Anmäl
2016-06-20 10:52 #18 av: JonasDuregard

Tarot är synnerligen ologiskt skulle jag säga. 

De som tror på olika vidskepligheter vill så klart gärna själva betrakta dem som logiska, eftersom människor vill se sig själva som rationella även när de inte är det. När man ber om en förklaring av logiken så blir man dock alltid besviken. Och logik handlar i grunden handlar om att otvetydigt förklara saker, så kan man inte prestera något ens i närheten av det är det inte logik man ägnar sig åt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-20 17:34 #19 av: Choklad

# 18

Där har vi olika åsikter, och det är väl tur att alla inte kan och vet allt, och att alla kan få lov att säga som de tycker och tänker

Eftersom du troligen inte vet något alls om Tarot, så kanske du vill lära dig? Jag tänker att något intresse måste du nog ha, eftersom du tittar in på dessa för dig ologiska vidskepelser. Tarot har absolut ingenting med vidskepelse att göra, vidskepelse är något som man har tagit med sig genom alla år och generationer, och som är feltolkat, t ex som att man tror att en grävling biter en i benet tills det krasar, och därför hade man ofta knäckebröd i stöveln då man gick i skogen.

U R us

Anmäl
2016-06-20 17:46 #20 av: JonasDuregard

#19 "Eftersom du troligen inte vet något alls om Tarot [...]"

Vad får dig att tro det?

Oavsett hur det är med den saken är det ganska ohyfsat att säga så. Jag menar jag påpekar ju inte att du troligen inte vet något alls om logik Oskyldig

"Tarot har absolut ingenting med vidskepelse att göra [...]"

Jag håller inte med dig. Men det är ju ett annat exempel på samma sak, folk vill ogärna se sina egna vidskepligheter som vidskeplighet. 

"vidskepelse är något som man har tagit med sig genom alla år och generationer, och som är feltolkat, t ex som att man tror att en grävling biter en i benet tills det krasar, och därför hade man ofta knäckebröd i stöveln då man gick i skogen"

Lite OT, men det där skulle jag kanske snarare kalla en myt än vidskeplighet. 

Vidskeplighet har i regel någon övernaturlig komponent, till exempel att man får tur av vissa föremål eller ritualer. 

Knäckebröds-tanken är felaktig, men inte direkt irrationell så som exempelvis Tarot eller magiska turstrumpor. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-20 17:48 #21 av: Choklad

# 20

Ok, du vet tydligen allt.

Du borde väl klassas som professor eller expert eller något liknande då Skämtar

Inte lönt för mig att diskutera med en expert som dig .

U R us

2016-06-20 18:17 #22 av: JonasDuregard

#21 (Jag bortser från din passiv-aggressiva ton och dig på orden istället)

Tack! Men du är verkligen allt för generös i dina komplimanger, jag är bara en vanlig människa. Och vore jag en expert skulle jag ändå mer än gärna nedlåta mig till diskussioner med lekmän, så var inte blyg att svara Cool.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

2016-06-21 11:59 #23 av: Magi-cat

När man använder ordet logisk i dagligt tal avser man, tror jag,  vanligen sunt förnuft, inte läran om tänkandet eller så. Eller angående en följdriktighet, konsekvens, som jag tror Choklad är inne på.

Vidskepelse slog jag bara för skojs skull upp i wiki. Noterar bara att det är många församlade runt bordet när det gäller att bekämpa vidskepelse, från katolska kyrkan till Humanisterna.

Väl att märka betraktas ordet som nedsättande:

" I begreppet vidskepelse kan även inbegripas misstro mot vetenskaplig rationalitet ochvetenskaplig metod. Dessa förhållanden uppvisar stor regional variation och generella trender är inte givna. Begreppet undviks numera enligt Nationalencyklopedin i vetenskapliga diskurser eftersom det anses nedsättande."

Ingenting som skrivits här förutsätter misstro mot vetenskaplig rationalitet eller - metod. Den saken är väl därför slutdiskuterad.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-21 13:32 #24 av: JonasDuregard

#23 Så sammanfattningsvis: När man talar om logik ska "dagligt tal" gälla, men när man pratar om vidskeplighet så väljer du ut en liten bit av en ordboksdefinition och det är bara den som får gälla?

Så märkligt. 

"Noterar bara att det är många församlade runt bordet när det gäller att bekämpa vidskepelse, från katolska kyrkan till Humanisterna."

Om du läser lite noggrannare så märker du att de utgår från olika definitioner av ordet så de lär knappast göra gemensam sak. 

"Ingenting som skrivits här förutsätter misstro mot vetenskaplig rationalitet eller - metod."

Jag anser att tron på tarot i förutsätter en fientlig eller ointresserad inställning till rationalitet.

 Så jag håller inte med dig. (Även om vi bortser det underliga sättet du definierar vidskeplighet på)

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-21 18:36 #25 av: Marr

Jasså Choklad den mildaste människa jag känner, hennes inlägg togs bort?! Varför inte redigera om det var något opassande, tänker jag? Med en liten notis om inte bra uttryckt?

Jo kanske hon sade något om Jonas om "duktighet" å sånt...men det har jag också sagt rejält utan att blivit bortröstad. Har t.o.m. kallat Jonas för "bror duktig" proffesorn' med liknande. Det är dumt & hemskt dåligt att kalla varandra för saker. Är inte alls stolt för det. Men ibland rycker det till i hjärnbarken...

Vi tänker olika helt klart & jag kan inte låta bli att tycka det är lite roligt med din/Jonas metodik. Ställer frågor som "uppviglar" till dåliga svar kanske ibland? Det tror jag du är fullt medveten om med den intelligens du har. Men det saknas en annan intelligens där tänker jag.  Men det får vi la acceptera då. Du är inte den ende som har en hjärna, det funkar rätt bra här med...

Jonas du tycker si vi tycker så...Tarot har används i tusentals år. Tarot är så gammalt att man vet ej när det uppkom...ändå finnes det "logik" i det hela som Chokladan säger. Mig ska du inte få till att förklara mig för du kan forska själv, det tror jag det för jag upplever dig som hemskt duktig jag med.

Hade du fått den Tarotstjärna jag lade Jonas för många år sedan så hade du s***t ner dig, det säger jag bara. Hur det sen  föll samman så fick vi rysningar när vi läste den 12 år senare, det stämmer så  pass att t.o.m. min skeptikergranne blev helt förfärad.

Men kul att du Jonas är nyfiken, för det är du ju eftersom du alltid skriver & kacklar med andra på våra sajter om våra andliga & mediala eller för den del utomjordiska ting...

Lite frisk fläkt kanske man kan säga hehehehe...jag vaknar till eller börjar stormgäspa när jag ser vissa inlägg från vår  käre Herr Duregard..som inte kan  motbevisa för det kan inte ens vetenskapen. T.o.m vetenskapen är ju totalt galen ibland.

Ha det gott alla Tarotläggare & även du Jones lelle! Puss puss!

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2016-06-21 18:46 #26 av: JonasDuregard

#25 "Jasså Choklad den mildaste människa jag känner, hennes inlägg togs bort?! Varför inte redigera om det var något opassande, tänker jag?"

Det är kanske inte jag som ska svara på det, men det var ett ganska kort inlägg som jag minns det så hade katten redigerat bort de regelvidriga bitarna hade kanske inget blivit kvar. 

"Ställer frågor som "uppviglar" till dåliga svar kanske ibland?"

Visst. Och sen skrattar jag mitt mest skurkaktiga skratt när ni faller i fällan .

Eller inte. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-21 18:54 #27 av: Magi-cat

Noga räknat så var det två inlägg som togs bort, ett av JD och ett annat där det ena var ett svar på det andra.

Nu lade jag tillbaka dem (för ett tag) så ingen behöver klaga på borttagna inlägg.

Har någon mot förmodan lust att även diskutera tarot (själva tråden, remember)  så går det bra att göra korta små inpass om det också, emellanåt.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-21 18:59 #28 av: JonasDuregard

Åter till ämnet!

#25 "Tarot har används i tusentals år. Tarot är så gammalt att man vet ej när det uppkom..."

Det där är myter (som redan har slagits hål på i tråden dessutom). Tarot uppkom som spelkort för ett par hundra år sen och har används kortare än så av mystiker.

"ändå finnes det "logik" i det hela som Chokladan säger. Mig ska du inte få till att förklara mig för du kan forska själv"

Gjort! Hittade inga spår av logik. Sätter därmed allergiförbundets officiella "fritt från logik"-stämpel på tarot Glad.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 07:39 #29 av: Magi-cat

#24 När man talar om logik ska "dagligt tal" gälla, osv.

Jag sade ingenting om vad som "får" gälla utan hur jag tror det använts här. Detta i ett försök att förklara och skapa förståelse för hur man uttrycker sig.

Ordboksdefinitionen av vidskeplighet är självklart omfattande och att jag lyfter fram en bit att notera är inte alls märkligt, precis som du använder det du tycker passar för dig och ändamålet.

...så de lär knappast göra gemensam sak.

Det vore ju också en aning kuriöst om de gjorde, eller hur?  (Fast i kampen mot en gemensam fiende kan oheliga allianser uppträda, sporadiskt eller permanent. Men nu tänker jag mer på något annat.)

Jag anser att tron på tarot i förutsätter en fientlig eller ointresserad inställning till rationalitet.

Så är det inte. Jag menar att du har fel och talar utifrån förutfattade meningar. Att inte tarot är rationellt i den meningen har du rätt i, och det har nog ingen påstått heller.
Men att intressera sig för symboliken i tarot förutsätter inte alls det du tror. (Det mänskliga medvetandet är komplicerat och hur mycket som egentligen är strikt rationellt - det frågan kan man ställa sig.)

#28 Det där är myter (som redan har slagits hål på i tråden dessutom). Tarot uppkom som spelkort för ett par hundra år sen och har används kortare än så av mystiker.

Än sen? Som så ofta annars när det gäller gamla symboler skiljer sig uppgifter om ursprunget åt. Det finns säkert mer att forska i om just den här saken, för den som är intresserad.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-22 08:07 #30 av: JonasDuregard

#29 "Men att intressera sig för symboliken i tarot  [...]"

Nej. Det jag skrev var att tro på tarot. Alltså att vara övertygad om dess övernaturliga kraft. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 08:25 #31 av: Magi-cat

#30 Tro tarot? Alltså att vara övertygad om dess övernaturliga kraft

Då har du ju argumenterat för tomma väggar hela tråden, eftersom jag ingenstans skrev (och inte heller anser) att det finns någon övernaturligt verkande kraft i tarot.Gäspar

Så går det med förutfattade meningar...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-22 08:57 #34 av: rore

Jag har läst tråden och naturligtvis fallit bort från själva ämnet eftersom diskussionerna *tog mig i besittning* och  jag inte riktigt fattar vad Jonas motsätter sig.

Men av sista inlägget att döma så handlar det om Människors tro på Tarot som någonting övernaturligt.

Lika lite som någon kan bestämma vad du Jonas syftar på,, lika lite kan du bestämma vad andra ska tro eller inte tro på.

Sen kan *man* ju förminska och håna det eller dem som *man själv* anser vara bluff eller inte förstår.

Om *man* finner nöje i det.

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2016-06-22 09:39 #38 av: JonasDuregard

#34 "Lika lite som någon kan bestämma vad du Jonas syftar på,, lika lite kan du bestämma vad andra ska tro eller inte tro på."

Jag har inte gjort något sådant anspråk. Menar du att jag har fel när jag påstår att utövare av tarotläggning anser sig ha övernaturliga förmågor? 

Nästan allt som står överallt om tarot beskriver det just som sådant, inklusive all information från utövare jag kan hitta. Så jag tycker inte det är orimligt att påstå det. Snarare verkar det högst orimligt att förneka att det är så. 

"Sen kan *man* ju förminska och håna det eller dem som *man själv* anser vara bluff eller inte förstår."

En allvarlig anklagelse, och helt utan fog. Är det magi-cat jag förminskat eller någon annan? På vilket sätt?

Att strö allvarliga anklagelser runt sig utan eftertanke är både hånfullt och förminskande. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 09:51 #39 av: JonasDuregard

#36 "Varför skulle jag göra det?"

Jag vill ogärna spekulera om dina motiv (jag är inte som Marr och gänget). 

Svara gärna på mina frågor så kanske det klarnar. 

"Nu säger jag att du kan inte inte bestämma vad jag syftar på, eller hur jag tycker, eller hur jag skriver artiklar. Det är från mig själv och ingen annan."

Det jag klagade på var att du ändrade mitt "tro på tarot" till "intresserar sig för symboliken ...". Har jag gjort något motsvarande så var det helt oavsiktligt. Din rätt att skriva felaktigheter i dina artiklar är inget jag ifrågasätter, bara själva felaktigheterna i sig (det är stor skillnad). 

"Jag vill ha input och en diskussion som kan ge nya och andra vinklar."

Varsågod då. 

.

I trådens början redovisade jag belägg för att utövare mer eller mindre genomgående betraktar det som ett magiskt sätt att förutspå framtiden. Om du vill att jag ska betrakta ditt fortsätta förnekande av det som något annat än att du avsikligt blundar för verkligheten så får du förklara hur det förhåller sig. 

Du har självfallet rätt att vägra förklara, och i så fall kommer jag självfallet fortsätta anta den uppenbara förklaringen, att du avsiktligt upprätthåller en felaktig föreställning. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 09:58 #41 av: rore

 #38.

Om du har rätt eller fel? När Du påstår att utövare av tarotläggningar anser sig ha övernaturliga förmågor? Det låter jag vara osagt eftersom jag eller någon annan inte kan bekräfta vad som rör sig i andra människor. Ang, i vilket syfte eller vilken kunskap de har.

Jag tycker att det är orimligt att påstå saker som  *man *bara* läst sig till och drar sina egna slutsatser av.  Utan någon egen praktisk erfarenhet. Jag skulle tom drista mig till att säga att det skulle kunna vara farligt.Funderar

Ankagelse?? Mot vem då? Förskräckt

Det är bara ett enkelt konstaterande. Ingenting annat. Finns massor av människor med besservisser attityd som vill sätta sig på andra.

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2016-06-22 10:10 #42 av: JonasDuregard

#40 Ge mig en alternativ förklaring. 

#41 "Det låter jag vara osagt eftersom jag eller någon annan inte kan bekräfta vad som rör sig i andra människor."

Man kan fråga dem. 

"Jag tycker att det är orimligt att påstå saker som  *man *bara* läst sig till och drar sina egna slutsatser av."

*jaha* 

Men du verkar ändå tycka det är rimligt att påstå en hel massa saker om mig, helt baserat på vad du läst (och en hel del inte ens baserat på det). 

Om du är generellt emot att någonsin påstå något över huvud taget, borde du kanske sluta påstå saker. 

"Det är bara ett enkelt konstaterande. Ingenting annat. Finns massor av människor med besservisser attityd som vill sätta sig på andra."

Det är ändå en ovana du borde försöka lägga dig av med, anser jag. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 10:12 #43 av: JonasDuregard

#41 "Ankagelse?? Mot vem då? Förskräckt"

Gör vi verkligen den grejen? På riktigt?

En del vuxna rättshaverister var säkert riktigt elaka mobbare när *de* var små. 

(Anklagelse? Verkligen inte, jag säger bara att det finns mobbare får någon slags sadistiskt nöje av att tala till en specifik person men låtsas att de talar till luften)

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 10:23 #44 av: rore

#42

Ja men Jonas om du så gärna vill veta det. Då kanske du ska bege dig ut och fråga de berörda och inte fastna i texter som är vinklade av andra människors  syn på saken. Jag tycker det är så mycket mer givande att prata med folk som har sina egna tankar, erfarenheter och funderingar om hur saker och ting kan tänkas ligga till.

Jaha! Mmmm. precis jaha!

Ja men så klart att jag har bildat mig en uppfattning om dig. För det är väl du som skriver dina egna ord här i tråden??

Viss feltolkning kan ju förekomma, eftersom ord kan vara svåra. Du kan vara en hel ylle kille. Vad vet jag?

Om jag är generell eller inte.. Är inget som du kan bestämma över. Sorry! eller inte vid närmare eftertanke.

Och jag är ganska övertygad om att de eventuella ovanor som du anser att jag har. Är helt och hållet upp till mig att välja bort om det skulle behövas!

Ingen annan bestämmer det.

Och vad du anser. Vem bryr sig om det?

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2016-06-22 10:40 #45 av: JonasDuregard

#44 "Då kanske du ska bege dig ut och fråga de berörda och inte fastna i texter som är vinklade av andra människors  syn på saken."

Jag läste deras egna texter. Skrivna av dem. Som jag förutsätter ger deras syn på saken. 

"Och vad du anser. Vem bryr sig om det?"

Du (och med "du" menar jag så klart "vissa människor") verkar närmast ohälsosamt intresserad av det. Det är till och med det enda du skrivit om i tråden (som en gång handlade om tarot). 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-22 10:45 #46 av: rore

Så klart att du gör Jonas. Ha en fin dag.Sol

 VågDet förflutnas läxa. Blir framtidens lärdom Regnbåge 

 


Anmäl
2016-06-23 11:19 #47 av: Marr

Hahahaha ja du Jonas du är sannerligen en underhållare...inte som Marr och det andra paranormalisterna? Du är ju helt suverän hahahaha min lelle pelle. Hur du än försöker hålla på så finnes det väl bättre saker du kan lägga din helt enastående intelligens på eller? Fast jag är övertygad om att mina inlägg till dig piggar upp dig lite, men är det något som är så viktigt för dig än att göra nytta på andra områden?...Är inte du vänsterpartistisk? Där finnes en hel del att göra!

Men såklart du måste hålla din agenda eftersom du är en skeptiker...det känns väl skönt för dig antagligen Jonas så slipper du bli så rädd för allt som finnes & som inte syns...Jag tänker att skeptiker är en klunga av fega människor som inte vågar se verkligheten utan debunkar allt som t.o.m. era kära vetenskapsmän påvisar om edra missuppfattningar. Snacka om att ha dragit ner foliehatten över ögera hehehehe! Men det är ju inte heller så snällt sagt, men en undrar ju...

Jag tror jag ska skaffa en ny avatar faktiskt...mitt face med en foliehatt på. Det skulle du väl gilla mer än min vakthund va?Skrattar

Men du ska ha en stor midsommarkram ändå Jonas vår käre nyfikne lille man & medlem av sajten...så sugen du är att hänga på våra sajter. Du måtte vara Gud som vet precis allting...känns väl skönt för dig då ingenting i hela världens existens är oförklarlig! Kanske jag ska tillbedja Jonas Duregard  till att fixa vårt universa hädanefter?

Dansa nu inte  för länge runt midsommarstången...ty då kan du tappa en stund verklighet...Ha det nu så himla gott vännen trots min lilla anmärkning. Må himla bra nu grabben & önskar dig en underbar midsommar!Kramas

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2016-06-23 11:28 #48 av: Choklad

# 8

Mia, jag har spått mig själv och andra i Tarot, och jag har blivit spådd av andra.

Jag har en Tarotlek som heter "Voyager", den är lite annorlunda,  jag tycker att den är väldigt vacker.

Och till Jonas vill jag säga. Jag skrev inget vidrigt och jag vet inte hur du tolkade det jag skrev, men allt utgår från en själv och sin egen personliga erfarenhet, och om du hellre ljuger om mig så visst, om du känner dig bättre då så gör du det.

Nu låter jag denna tråden vara ifred.

U R us

Anmäl
2016-06-23 11:38 #49 av: JonasDuregard

#47 Det jag sa var alltså att jag, till skillnad från dig, ogärna spekulerar om andras motiv. Om jag ser att någon gör något dumt så påpekar jag det, men jag undviker att göra amatör-freudianska psykoanalyser av deras personligheter. Jag skulle säga att ditt senast inlägg understryker skillnaden perfekt. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-23 11:44 #50 av: JonasDuregard

#48 "Och till Jonas vill jag säga. Jag skrev inget vidrigt [...]"

"Regelvidrigt" betyder att något bryter mot reglerna, inte att det är vidrigt i någon annan bemärkelse Glad.

Jag antar att jag får skylla mig själv när jag använder sådana ord, men det här är uppenbarligen ett dråpligt missförstånd. 

" [...] och jag vet inte hur du tolkade det jag skrev, men allt utgår från en själv och sin egen personliga erfarenhet, och om du hellre ljuger om mig så visst, om du känner dig bättre då så gör du det. "

Hur jag tolkade det är oviktigt. Det är raderat för att det bröt mot reglerna, så det är i så fall magi-cats tolkning du får bestrida. 

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2016-06-23 11:54 #51 av: Magi-cat

Nu har jag inte tid att lusläsa artigheterna, om ni har roligt får ni för min del fortsätta av hjärtans lust, annars får ni höra av er. Eller skriva i härför avsedd klagotråd.Brev

Blomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-23 14:19 #52 av: Marr

Ja jag förstår dig så väl så ber om ursäkt för att jag föll in i "dösnacket" igen. Så här har det låtit i många år och inte verkar vi "lära oss heller" inte jag åtminstone...Skrattar

Med respekt Magic-cat så ber jag om ursäkt för mitt senaste inlägg då jag fortsätter älta lite till.

Jag gillar mycket denna invigning av Tarot du ger oss...det är ju fritt för alla att testa om man vill...liksom att man tycker att typ Treo är bättre än Alvedon mot smärtor...vi tror & tycker olika och det tycker jag är mycket givande och lärdomsfullt för egen del.

Tarot känner jag respekt för & vill inte missbruka det. Det är mitt val hur jag känner...behöver jag säga att det känns urbra med det, eller ens förklara det...nä det tror jag inte. Sen hur dåligt andra mår på det...det får stå får dom själva.Skämtar

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2016-06-24 08:39 #53 av: Magi-cat

Sjyst att be om ursäkt. GladBlomma Visst är det lätt att halka in i gamla mönster. särskilt när man blir upprörd, det vet jag så väl själv. Även om vågorna går höga tycker jag det känns bra om man kommer fram till något på slutet, om inte annat att kunna konstatera att man inte riktigt förstår varann eller håller med.
Det är inte alltid enkelt med mänsklig språklig interaktion. Ett enda ord kan bli som en spjutspets, fast det kanske inte var menat att göra så illa. Intentionen är viktig, tycker jag, men det är inte alltid lätt att få fram den i skrift. Åtminstone tycker inte jag det.

Jag får själv be om ursäkt, ifall jag inte lyckats vare sig förklara det jag vill ha fram eller moderera så alla känner sig tillfreds. (vilket jag helst önskar.)

Hoppas i alla fall att tråden väckt funderingar, och helst förstås väckt några funderingar om tarot - också. Skrattar

Jag tackar er alla för deltagandet och bidragen.Blomma

Själv är jag inte aktiv med tarot (sedan 9 år tillbaka) mer än att jag drar ett av Ylvas Visdomskort nästan varje morgon. Idag drar jag:

Hmmmm "9 bägare. "Älska dig själv, mer än någon annan, du är ditt största nöje." Hupps. Vi tar ett till:

"Stjärnan. Wow! Livet är ditt...du har så mycket med dig, inspiration, livslust, glädje, spontanitet som du nu kan använda för att förverkliga dina drömmar och ambitioner...Inspirera, sprid glädje, var spontan, du lyckas...Lyssna till livets puls."

Det kortet ger jag er, med en tillönskan om en härlig midsommar!Blomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-24 13:16 #54 av: Choklad

# 53

De korten visste Glad

Tarot är en fantastisk källa till visdom.

U R us

Anmäl
2016-06-24 13:59 #55 av: Tarotstollan

Ja med kortens hjälp har jag verkligen kommit igång och fundera på hur mitt liv ser ut och vad jag vill göra med det! Ibland pekar de direkt på ett problem och andra gånger förstår jag inte just då men efter några dagar så börjar jag ana vad det var de visade på. Tummen upp

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2016-06-26 08:38 #56 av: [NeferNefer]

Jag har också intressanta och bra erfarenheter av tarotkort Tummen uppJag säger som Tarotstollan i #55: "Ibland pekar de direkt på ett problem och andra gånger förstår jag inte just då men efter några dagar så börjar jag ana vad det var de visade på." 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-12-29 14:56 #57 av: Artlink

Jag har grävt i arkivet och hittat denna tråd om Tarot. Jag började läsa inlägg för inlägg men det blev för många så jag hoppade hit direkt.

Jag samlar på tarotlekar och har nog ca 10 lekar. För att lära mig tarots symboler ville jag ha så bred kunskap som möjligt och därigenom skapa mig min egen tolkning av varje kort. Ja, jag har även gått två utbildningar inom taroläggning och tolkning vid sidan av tre separata mediala utbildningar.

För mig är tarotkorten en nyckel till kanalisering. Via korten öppnar jag upp till mina andliga hjälpare och ibland förmedlar jag sådant som inte alls finns att se i just de kort som dragits (om man skulle läsa förklaringen i en bok) utan det mottagaren behöver ha just i det här mötet. Min logik och förnuft hänger jag av mig i farstun när jag arbetar med andekontakt. Jag är ett medium som så lite som möjligt ska besudla kontakten mellan besökaren och andevärlden. Det jag inte förstår lämnas otolkat till besökaren/mottagaren eftersom denne oftast förstår symboler eller situationer som beskrivs bättre.

För mig är en pendel, ett brev, tarotkort, änglakort, psykometri, till och med wichboard verktyg. Oftast behövs inget av detta men för vissa kan det hjälpa till att ha något att peka på under konsultationen. 

Jag vill dock varna för att använda boken till kortlekarna likt ett facit eller uppslagsverk. Gå på magkänslan är mitt råd Hjärta

Sajtvärd: Yoga & Meditation iFokus
Medarbetare: Stenar i Fokus

Anmäl
2017-01-21 07:38 #58 av: Magi-cat

Hittade följande artikel på tarot.ifokus idag.

Om Bod Dylans lyrik och dess ev koppling till tarot-symboler. Glad

http://www.tarot-online.com/bob-dylan-sings-the-tarot/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-21 08:26 #59 av: JonasDuregard

Haha, vilket dravel Glad. De påstår mer eller mindre ur luften att tarot är själva grundpelaren för Dylans poesi. Inta bara det, utan hans nobelpris är ett sätt för akademien att erkänna hur viktigt det är med tarot Gapskrattar. Typexempel på hur enkelspåriga fanatiker ofta är. 

Med tanke på hur otroligt mycket Dylan skrivit (säg något han inte skrivit om) och hur långsökta deras exempel är, kunde man nästan tro att han undvikit att skriva om just tarot...

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2017-01-21 09:40 #60 av: [Rhonda]

Min gubbe har lagt korten i många år. Samtidigt som han läser korten känner han av personerna. 

Anmäl
2017-01-21 21:17 #61 av: Magi-cat

Inte bara Dylan...

Just som jag tänkte skriva att det var väl ändå lite väl långsökt, fick jag idag syn på en annan koppling till tarotkort. Fyndig också. Bilderna var tarotkort föreställande vad som ligger i tiden just nu. Kortet Domen symboliserades av en bild på självaste Trump, överst på jordens tron. Pampigt värre.Oberörd

Nu var inte det här i någon flumblog eller så, utan framsidan på Dagens Industri, temanummer "Världen 2017".

Där ser man, tarots symboler kan användas överallt. StjärnorSkrattar

#59 Fanatiker (= hänsynslös och besatt) är väl lite att ta i, oavsett.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-23 02:08 #62 av: greenseng

  Tarot är kul!

Råkade gå förbi en affär som hade en Tarot som var inspirerad av Maya-indianernas värld. Detta var alltså några år sedan. Det kanske finns andra typer nu som är inspirerade av Mayafolket. När jag började med tarot så var jag ganska ensam om det. Folk hade ingen aning om vad det var.

Men i vilket fall som helst så när man lade upp den stora arcanan, alltså de 22 första korten. Och sedan lade till två extrakort som följde med, så blev det en bild.

Jag satt med min lärare som satt på andra sidan bordet. Och han satt på en slags pläd som påminde om tigerskinn.

Och när jag lade upp tarotens bild så förställer den alltså en shaman som sitter  just på en tigerpläd. Det var som om jag lade upp en bild av just det rum vi var i.

Och ett tag så såg han nästan rädd ut. Men så sade han: "Det där är ett materiellt föremål. Det skall du inte använda för ofta. När det gäller andliga saker så skall du köra rent. Inga materiella hjälpmedel. Det är inte alls bra."

Men själv hade han ett par talismaner. Så först tänkte jag svara: "Jamen... den där prylen du har runt halsen då? Den är väl också materiell? Eller hur?"

Men så tänkte jag att han hade antagligen ett bra svar. Och jag ville inte bråka med honom. Så för en gångs skull så höll jag munnen stängd. Och i princip så hade han ju helt rätt. Och då är det ju ingen idé att bråka. Skrattar

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Anmäl
2017-01-23 07:47 #63 av: Magi-cat

#62 Skrattar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.