Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Viktor Schauberger

2015-02-25 16:13 #0 av: Magi-cat

Möt Viktor Schauberger, en österrikisk naturvän och lidelsefull försvarare av Moder Natur, med originella tankar och revolutionerande idéer.

Viktor Schauberger var en skogvaktare, skicklig tecknare och duktig hantverkare i Österrike 1885 – 1958, . Tillika filosof, uppfinnare, naturalist och biomimetiker; en man med starkt intellekt, stor envishet och en exceptionell känsla för naturens flöden

Han hade en djupgående intuitiv kunskap om naturen och en fantastisk iakttagelseförmåga. Utan akademisk skolning hade han ändå stora kunskaper i naturvetenskap.

Schauberger levde i naturen, i skogen och använde sin iakttagelseförmåga till att förstå naturens samband som han såg som långt mer komplexa än vad som ansågs gälla. Han såg vattenflödena som närmast besjälade, som jordens blod och blodkärl. En temperaturförändring i ett vattendrag var att jämföra med en förändring i människans blod.
Ett friskt vatten, menade han, banar sin väg i naturen och har en inneboende omätbar kraft.
Denna kraft utnyttjade han när han byggde långa flottningsrännor för att transportera timmer. Minimalt med vatten kunde transportera enorma trädstammar som normalt inte kunde förflyttas i vattenrännor. Med sin teknik med temperaturreglering och virvlarnas flöde lyckades det. Mest lyftkraft hade vattnet när det var som kallast, så flottningen ägde rum i gryningen.

Han kände oro och sorg inför miljöförstöring och överexploatering. Han menade att människan inte kan fortsätta på den förstörande, nedbrytande banan utan att det får katastrofala följder. Men det finns andra krafter, uppbyggande krafter i naturen. Om man kan lära sig använda dem kan man arbeta med naturen, på ett livsbejakande sätt. 

Schaubergers grundläggande tes var att det finns två rörelsekomponenter i naturen, ett kraftpar som står emot varandra. Själva kraften är en enda men den uppträder som två poler. En  implosiv som verkar in mot centrum med kyla, samlande och sugning. Den andra verkar centrifugalt, ut från centrum med värme, tryck och sönderdelning. 

Den centrifugala orsakar ett tryck på omgivningen, friktion uppstår och som en följd av det värme som i sin tur gör att livsnedbrytande energi frigöres svilket står i samband med biologiskt sönderfall.

Den centripetala komponenten strävar inåt, ger avtagande friktion och frigör koncentrerande och uppbyggande energi som verkar livsbefrämjande. Han såg den inspolande rörelsen (som han kallade den) överallt i naturen. Den finns i bäckfåror, i blodkärl, fiskars gälar och fågelns vingar. I virvlar som i Vintergatans galax. Alla virvlar består av  ännu mindre virvlar osv.

Det är dit vi måste rikta blicken, menade Schauberger, till den livsbefrämjande energin. Hittills har människan mest använt sig av den utåtriktade kraften. Ensidigt utnyttjande av explosionsenergi såg han var destruktivt och nedbrytande.

Schauberger försökte med sina uppfinningar kopiera den virvlande livsbevarande formen. Bl.a annat byggde han hemkraftverk och något slags leviterande diskar som liknade flygande tefat.

Sedan kom kriget kom emellan. Schauberger internerades ett år efter krigsslutet av USA eftersom han enligt uppgift kände till processer för att alstra atomenergi.  Sovjetmakten sprängde Schaubergers våning då de lämnat den. 

När kriget var över och Schauberger frigiven försökte han uppta sin forskning igen men led av bristen på resurser.  Det är oklart exakt vad som hände med hans uppfinningar och ritningarna till dem. Enligt vissa källor hamnade de i amerikanska händer.

Källor och läs mer:

"Det levande vattnet": Olof Alexandersson

http://sv.wikipedia.org/wiki/Viktor_Schauberger

http://www.lightnet.co.uk/frontier/viktor.htm

http://www.newphysics.se/archives/fnysik/2_1/schauberger/index_se.html

bilderna från: www.publicdomainpictures.net

anm: Boken "Det levande vattnet" är sedan länge slut från förlag. Den dyker upp ibland i antikvariska sammanhang, så det lönar sig att spana efter den. Edit: den finns att låna från bibliotek.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-02-25 17:36 #1 av: Magi-cat

Bl.a. utvecklade Schauberger ett "UFO"-liknande objekt. Efter andra världskriget tog USA "hand om" allt hans material och han tvingades skriva på ett papper där han lovade att inte forska mer eller sprida sina resultat.

http://www.epochtimes.se/articles/2009/09/07/17764.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-03-18 10:13 #2 av: Magi-cat

En kort video (ca 6 min) om Schaubergers vortex m.m.

(Bra musik med Jeff Beck. Vilken gitarrist! CoolLite...osammanhängande annars. Men intressant.)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-04-06 09:01 #3 av: Magi-cat

Några böcker om och inspirerade av Viktor Schauberger:

http://schauberger.co.uk/books/

Hidden Nature har jag också. Den är fin. Våg

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2019-09-22 19:15 #4 av: JRSN

Att ha läst boken 'Det levande vattnet' är närmast ett måste om man verkligen vill förstå hur naturen beter sig i sitt rena oförstörda tillstånd. Så sent som på 60-talet kunde man fortfarande, på orörda platser, få uppleva praktiskt taget magiska naturfenomen. Sådana upplevelser går inte att få längre. Naturen har 'dött', den vitaliserande energin är borta. Kvar finns bara ett skal, en blek kopia av det som en gång var. Det är mycket sorgligt. Ledsen

..........................................
Sajtvärd: Andar, änglar & demoner / Knackningsterapi
                      www.astromantra.se/

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.