Annons:
Etikettintressant
Läst 21134 ggr
Magi-cat
10/1/14, 9:04 AM

Musik; mirakel och medicin

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad finns det som väcker känslor, lindrar smärta, piggar upp nedstämda, förbättrar koncentration och finmotorik, och stämmer den sociala förmågan? Ett universalmedel? Ja! Musik!

Njutning och fritid, status och pengar men också inlärning och hälsa. Alla skeden i livet inkluderar musik. Musik kanaliserar känslor och en tillvaro utan musik kan vi väl knappast tänka oss?🎧

Men varför? Har musik någon betydelse rent evolutionärt?

Musik har följt människan ända sedan begynnelsen. Musikinstrument återfinns på mycket tidiga grottmålningar och som fynd vid utgrävningar. Flöjter av benpipor och trummor av skinn.
Det verkar som om musiken har spelat en roll för vår utveckling som art. Berättelser, sånger och musik vid lägereldarna stärkte de sociala banden och det gemensamma kulturarvet. Musiken finns i alla kulturer och har utvecklats oberoende på olika håll och verkar höra till de mänskliga grunderna.
Musiken talar direkt till belöningssystemet. (1) Att dessa basala och mycket gamla funktioner aktiveras när vi lyssnar till musik stärker tanken att musiken har en evolutionär betydelse.

När vi lyssnar på favoritmusiken aktiveras belöningssystemet och dopamin frigörs. T.o.m. förväntningarna på en bra konsert räcker för att belöningssystemet ska svara. (10) Ren njutning alltså…

Men belöningssystemet samspelar också med nyare områden i hjärnan, såsom hörsel, mönsterigenkänning och inte minst talförståelse. (1) Musiken har alltså en biologisk grund, även om det inte finns någon specifik nervkärna för musik utan musik engagerar flera hjärnområden, såsom framloben, emotionshjärnan och belöningssystemet. (2) 

Barn och musik:

Ren nyfödda barn reagerar på musik. Spädbarn kan t.o.m. skilja på harmonisk och disharmonisk musik och föredrar den förstnämnda.(2) Det verka också som om små barn reagerar på musik eller ramsor de hört i fosterstadiet.
Man kan tänka sig att musikers barn får med sig musiken redan från fosterstadiet och blir präglade på den. En fransk hjärnfysiolog hävdade att han barn betingades på Mahlers musik redan i fosterstadiet. Mamman var cellist och övade in Mahler under graviditeten…(2)

Musik för inlärning:

 Den s.k. Mozarteffekten fick stort genomslag på sin tid, men har ifrågasatts. Klart är i alla fall att musik har effekt på inlärning och studieresultat. Flera studier pekar på att barn som lär sig spela ett instrument tidigt (eller sjunger i kör) får bättre studieresultat. (2) Spelandet övar kanske upp minnesförmåga och koncentration och befästs genom finmotoriken.
Musiken hjälper till att utveckla hjärnan, om man spelar några år (minst) under barndomen. Därför är det helt skandalöst att musiken inte tas tillvara mer i skolan, utan mer verkar betraktas som oviktigt eller t.o.m. rensas bort. 

En kvart om dagen skulle göra underverk i skolan, stärka nervbanorna, öva koncentration och finmotorik, att lyssna och förstå och för abstrakt gestaltning! (3)

Hjärnan förändras med tidig musikinlärning och de positiva effekterna håller i sig upp i vuxen ålder.(5)

Musiker som tränat sin hjärna länge, har starkare kopplingar i frontalloben, den del av hjärnan som styr kontroll, abstrakt tänkande och planering, bl.a. (3) Barnets hjärna står i stark utveckling och då är det bra att låta den "gympa" med musik!

Musik för hälsan: 

Musik påverkar t.o.m. vår hälsa, så att vi mår bättre och får ett bättre liv. (4)

Förutom fördelarna med att musik aktiverar hela hjärnan så hjälper den vid smärtor, vid depression, för sömnen och för att bli pigg. (6)
Den är alltså närmast en universalmedicin, fast utan biverkningar.

Körsång är särskilt hälsosamt. När vi sjunger i kör synkar våra hjärtan, muskelrörelser och nervaktivitet. (7) Genom sången fungerar andningen som vid yoga och synkronicerar hjärtrytmen. Sången påverkar också vagusnerven som är viktig för vårt känsloliv, för hjärtat och röstklangen.

Egendomligt nog uppstår inte samma effekter när man spelar i grupp, som när man sjunger i kör. Kanske rösten måste vara med, kanske är det vagusnerven eller något annat…

Förmodligen fungerar körsången också befrämjande för den sociala faktorn, VI-perspektivet. Nu vill man undersöka om körsång  kan förbättra samarbetet mellan elever i skolan.

Musik på äldre dagar:
Sång och musik är även bra för kommunikationen med dementa som blir lugnare om man sjunger med och för dem. (8)
Dementa människor kommer också med hjälp av musik ihåg livshändelser bättre. (9)
Hur det kommer sig vet jag inte, men man har ofta märkt att dementa minns bättre med hjälp av musik och att den fungerar som en bro med känslor. Även väldigt sjuka personer kan plötsligt sjunga med i en melodi. Varför kommer de ihåg en hel sång när de har tappat så mycket annat? Kanske är det för att musiken involverar så stor del av hjärnan…?
En annan effekt av musik är att en del personer som stammar när de pratar kan sjunga utan att stamma.

Till slut en musikslinga som enligt uppgift är avstressande och sänker blodtrycket:

http://www.medicaldaily.com/most-relaxing-music-lowers-heart-rate-and-blood-pressure-scientifically-proven-aid-sleep-305516

bild från pixabay.com

_källor:
 (1) http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=415&artikel=5503351_

(2) Lagercrantz: Hjärnbrus - om utvecklingen av den nyfikna hjärnan och medvetandet (3) http://www.forskning.se/nyheterfakta/redaktionsbloggen/blogginlagg/musikarviktigtinombadeskolaochvard.5.1681bdbe13ef88b046a6e.html (4) http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=4733253 (5) http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120821212626.htm (6) http://svenska.yle.fi/artikel/2013/11/01/musik-ar-battre-halsan-idrott
(7) http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1816953-att-sjunga-ar-bra-for-hjartat
(8) http://www.mdh.se/sjungande-vardpersonal-gor-demenssjuka-mindre-aggressiva-1.13740
(9)http://www.kmh.se/musik-f%C3%B6r-dementa-ger-krista-pyyk%C3%B6nen-pris-f%C3%B6r-b%C3%A4sta-masterarbete
(10) http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/varfor-bra-musik-ger-oss-gashud/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  • Redigerat 5/31/22, 9:31 AM av Magi-cat
Annons:
Magi-cat
10/5/14, 5:16 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

_Fisken
10/5/14, 10:10 PM
#2

Musik är verkligen viktigt.

Magi-cat
10/7/14, 10:10 PM
#3

I inledningen tog jag upp den viktiga hälsosidan av musik.

Något som också är väldigt intressant är förhållandet mellan musik och matematik. Hörselsinnet verkar naturligtvis oumbärligt för musik uppfattningen. Ändå komponerade Beethoven några av sin mest berömda verk när han var döv! Hur är det möjligt?

Svaret ges i den här TED-lektionen och är: matematik! Beethoven såg ett mönster, en bild, i huvudet när han komponerade.Tonerna kombineras efter ett mönster som översätts i noter.  Vissa kombinationer upplevs som harmoniska. Vissa är dissonanta. Hur och varför dessa olika mönster rör våra hjärtan och tolkar känslor återstår att ta reda på…

Musiker känner matematik och matematiker tänker musik…

(ca 4 min video)

http://ed.ted.com/lessons/music-and-math-the-genius-of-beethoven-natalya-st-clair


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

tarantass
10/7/14, 10:41 PM
#4

#3: ja, på ett musikteoretiskt plan finns ju alla dessa matematiska förhållanden. Och i en teoretisk utbildning (som dock inte alla musiker får) lär man sig dem, eller en del av dem. Precis som man kan lära sig proportionering och komposition i teckning eller färglära i målning.

Men det är viktigt att påpeka att det inte är någon medveten process. Det är saker man lär sig att höra inom sig från det man börjar lyssna på musik som barn – vare sig man sedan lär sig dem också teoretiskt (vilket ändå kan underlätta på olika sätt) eller inte. Man lär sig hur landskapet ser ut och vad som händer när man går i det, inte konstigare än att man kan läsa utan att tänka på vad varje enskild bokstav betyder. Man kan göra missar för det, men Beethoven var son till en musiker och hade börjat tidigt.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Magi-cat
10/8/14, 1:39 PM
#5

#4 Intressant det där. Att förena den logiska matematiken med musikens känsloskapande.
Och varför är så många mattelärare också musiklärare?
För mig som är ickematematiker men möjligen något lite musikalisk, låter det spontant som skilda världar. Men ska man titta på skilda världar så kan det vara idé att börja i musiken där de möts. 🙂

Man måste börja tidigt, gärna redan som litet foster, och växa upp med musiken för att bli riktigt skicklig. (som Beethoven då, så det blir en submedveten process). 

http://musikalisk.se/musik-och-matematik/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
10/8/14, 1:49 PM
#6

Var det med Pythagoras allt började? Säkert inte, men Pythagoras' talteori och musikaliska experiment, 500 år fvt, har förvisso haft en stor betydelse för vår tids naturvetenskap.

Pythagoras som i vanliga fall sysslade med talteori blev exalterad när han knäppte på en sträng och fann att av dess grundton gav halva längden av strängen oktaven till den. 2/3 av strängen gav kvinten etc. Det fanns ett matematiskt samband mellan tonerna! Och ett fenomen i naturen lät sig kvantifieras.

En och annan hake fanns det ju, men fortfarande skapar matematik och musik  en stämning i skön förening…

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/kaianders/article3597095.ece


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
tarantass
10/8/14, 3:36 PM
#7

#5: en anledning till att det kan låta som skilda världar kan ju vara att det kan vara skilda världar. Eller en gemensam värld. Flera möjligheter helt enkelt.

Som jag försökte få fram ovan, man kan ju närma sig musiken från en känslomässig eller "humanistisk" vinkel och nå ända till högsta professionella nivå; inte utan gestaltningsförmåga, men även den kan man närma sig mer eller mindre matematiskt. Det är väl snarast den känslomässiga sidan som är den utslagsgivande rent konstnärligt, i de allra flesta fall. Inte ens en så matematiskt lagd musiker som Bach skulle ha blivit den han blev utan sin känslomässiga kraft. Hur nödvändigt det sedan än är att känslorna är byggda i ett hantverk som inte bryter samman under trycket.

Samtidigt som musiken, liksom arkitekturen, tycks vara en favorit bland konsterna även hos "naturvetenskapligt" lagt folk. För att det abstrakta i dem, och intellektuella för den som vill, ligger i såpass öppen dag kanske? Däribland även att naturens talförhållanden framträder så mycket mer direkt än vad de gör i till exempel bildkonsten, där det ligger litet fjärran att tänka på färgtoner i våglängdstermer även om det är lika korrekt?

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Magi-cat
10/13/14, 8:28 AM
#8

Spela musik och få en total hjärngympa, bättre minne, bättre problemlösningsförmåga, extra allt…

Att lyssna på musik är bra, men att spela själv är ännu mycket bättre än någon annan aktivitet!☝️ 
Musikutövandet ger aktivitet, som ett fyrverkeri, i hela hjärnan. Särskilt märks att Corpus Callosum (hjärnbalken som skiljer hjärnhalvorna) stärks och meddelandena kilar lättare över till andra sidan. 
Minnesförvaringen förbättras också och musiker har lättare att plocka upp minnen ur arkivet.
Problemlösningsförmågan  förbättras generellt.

Mer musik i skolan alltså!!

TED, under 5 minuter, lättförståelig engelska.

http://ed.ted.com/lessons/how-playing-an-instrument-benefits-your-brain-anita-collins

#7 Här har vi nyckeln. 🙂 Spela musik, det förenar, förbättrar, stärker kommunikation. Musik målar minneslandskap i hela hjärnan.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ming
10/13/14, 4:33 PM
#9

För att inte tala om den effekt musiken har på oss såväl i glädje som i sorg!!

Magi-cat
10/13/14, 6:18 PM
#10

#9 Javisst! 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
10/14/14, 9:56 AM
#11

Man måste väl nämna Mozarteffekten också. 

Det var 1993 som man i en studie fann att collegestudenter presterade bättre i kognitiva test efter att ha lyssnat på Mozart. detta blev mycket uppmärksammat och man hoppades att IQ skulle förbättras av att lyssna klassisk musik.

Nu blev väl inte förhoppningarna riktigt infriade, men musik ger avslappning, tolkar känslor och en kontemplation.

Däremot har man byggt vidare och funnit att utövande av musik har stor effekt på andra färdigheter också., som att hantera flera saker samtidigt och förstå känslor uttryckta via rösten.  Även rent kognitiva färdigheter förbättras om man spelar instrument tidigt.

"“If we know how and why music changes the brain in ways that affect other cognitive abilities,” he says, “this could have a real impact on the value we put on it as an activity in the schools, not to mention all the impact it has on emotional development, emotional maturity, social skills, stick-to-itiveness, things we typically don’t measure in school but which are hugely important in a child’s ultimate success.”"

http://blogs.kqed.org/mindshift/2014/07/unpacking-the-science-how-playing-music-changes-the-learning-brain/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
10/19/14, 11:56 AM
#12

Inte precis musik, kanske, men ljud…🎧

(O)ljud förbättrar minnet hos personer med inlärningssvårigheter!

http://vetenskap.ifokus.se/discussions/51b2ca578e0e744d930007fd-oljud-bra-for-inlarning


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
10/22/14, 8:32 AM
#13

Med allt sammantaget, hur musik påverkar hjärnan positivt, ger bättre inlärning, verkar avslappnande, binder människor samman och har utövats av alla kulturer sedan tidernas begynnelse kan man också anta att musik är läkande, sänker blodtryck, harmoniserar hjärtrytm etc.

Det finns många exempel på klanger, klangstenar, klangskålar, flöjter trummor etc…Här ett litet exempel:

https://www.youtube.com/watch?v=xjrUGciV99w&feature=youtu.be

Det här påminner lite om universums musik:

https://www.youtube.com/watch?v=lQQGRc_uhfk

432 Hz:

http://attunedvibrations.com/432hz-vs-528hz/

The ringing stones:

https://www.youtube.com/watch?v=eNn-4O_G-bU

Singing Rocks-formationen i Montana

https://www.youtube.com/watch?v=MxclpAsE-oA


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
10/23/14, 1:27 PM
#14

Det finns så mycket att säga om fenomenet musik…

Här är en TED-lektion (ca 5 min) med ett annat sätt, mer intuitivt, att visualisera rytmer än de linjära strecken med noter. Hjul! I hjulen/cirklarna sätter men in beat-soundet, som i en klocka och när man vrider hjulet(klockan kommer man till en resa i musikrytmer världen runt…ja, se själva…

http://ed.ted.com/lessons/a-different-way-to-visualize-rhythm-john-varney


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
11/1/14, 9:21 AM
#15

…och så var det det här med arv och miljö och motstridiga forskningsresultat…

Vid KI har man studerat 10 000 tvillingar och upptäckt något förvånande. Visserligen hade individer som övat mycket också högre musikalisk förmåga än andra. Men -  hos enäggstvillingar såg man ingen skillnad mellan de som övat lite och de som övat mycket! Man mätte då musikalisk förmåga som gehör och känsla för rytm.

Det skulle tyda på att musikaliteten har en genetisk förklaring….🤔

Att öva upp färdigheten att traktera ett instrument måste de dock fortfarande göra själva…Om inte envisheten att göra det också "ligger i blodet"…

källa: Medicinsk vetenskap 2014:03


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
11/8/14, 3:52 PM
#16

Musik finns med både vid både tävling och smärta…

Carolina Kluft berättar vilken roll musiken spelat för henne, hur rytmen hjälper vid tävling och hur musik kan hjälpa till att hålla ett perspektiv till det man gör. ibland tröstar den också.

För Marie Wärme spelade musiken en stor roll som smärtlindrare när hon födde barn och senare fick diskbråck. Musikaliska spänningar och atonalitet skapar en balans, säger hon. Men vad som fungerar som smärtlindring är individuellt…

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/451093?programid=2960


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
11/8/14, 9:54 PM
#17

Mer om sambandet musik - matematik:

Pi är 3,14 och så lite fler decimaler - men hur låter det?

Jo så här, helt ok faktiskt! 🙂

http://www.iflscience.com/what-does-pi-sound


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
11/8/14, 10:00 PM
#18

…och då måste vi ju ta med Fibonacci-sekvensen till musik också! Så harmoniskt, vackert och logiskt…☝️

https://www.youtube.com/watch?v=2pbEarwdusc


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
11/13/14, 10:52 AM
#19

15 sätt musiken påverkar hälsan!

Här har vi förstås sömnen (så viktig för hälsa och även minnet), sänker stress (som ju påverkar i stort sett allt negativt), smärtstillare, motiverar vid motion, muntrar upp och lugnar ner, hjälper en att få kontakt med känslor, förlöser känslor, hjälper upp kognitiva funktioner, fungerar liknande som Meditation. Allt med länkar till studier. (jag har inte gått igenom alla)

Och så detta:

En finsk studie som visar att musik hjälper stroke-patienter att återhämta sig!

"Researchers from Finland found that if stroke patients listened to music for a couple OF hours a day, their verbal memory and focused attention recovered better and they had a more positive mood than patients who did not listen to anything or who listened to audio books. This is the first time such an effect has been shown in humans and the researchers believe it has important implications for clinical practice."

http://www.iheartintelligence.com/2014/10/20/20-reasons-listening-music-boost-health/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
11/15/14, 1:48 PM
#20

Musik och livsinställning kan t.o.m. hjälpa vid svåra sjukdomar som MS!

Läs om hälsovinsterna med sång och om den MS-sjuka kvinnan som blev symptomfri:

http://www.expressen.se/halsoliv/ms-sjuka-camilla-46-sjong-sig-symtomfri/

Så bra det är att en skada inte behöver vara permanent. Med rätt stimulans kan hjärnan reparera och bygga upp sig själv!

Det är här sång och musik kommer in. Det kan ha lika stark effekt som doktors-piller. Och är mycket roligare. 

"Christina Grape Viding tror att det både är fysiologiska och psykologiska aspekter som gör att vi mår bra av körsång. Dels använder vi diafragman när vi sjunger, vilket gör att vi nästan får en massage inombords, dels får hjärtat och lungorna jobba och hormoner frisätts."

http://www.expressen.se/halsoliv/professorn-sang-kan-ha-samma-effekt-som-medicin/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
12/18/14, 10:01 PM
#21

Precis vad jag alltid har sagt; Musikundervisning ger barnen ett bättre språk och de får lättare att lära sig läsa!

Men det kräver engagemang också för bästa effekt…

Enligt forskning vid Northwest University i USA utvecklas de barn som aktivt engagerar sig i musikundervisningen mer än de som passivt sitter med.

Hos de barn som deltog aktivt i musikundervisningen skedde en förbättring i läsförståelse och språkbearbetning.

Kunskapen om detta kan också bli ett sätt att hjälpa elever från socioekonomiskt utsatta grupper i USA.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/musikaliskt-engagemang-forbattrar-spraket

http://journal.frontiersin.org/Journal/10.3389/fpsyg.2014.01403/abstract


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2/4/15, 3:04 PM
#22

Enligt professorn i biologi, Gunnar Bjursell, finns det forskning som stödjer tydliga hälsoeffekter av kultur. 
Den mentala ohälsan är den i särklass största kostnaden inom vården och kultur är ett verktyg för att ändra på det.

"– Det är tre saker som vi har med oss från födseln och kanske till och med från moderslivet. Det är en musikalisk, språklig och matematisk instinkt. Samtidig träning av musik, språk och matematik ökar kraften. Du blir bättre helt enkelt, du blir smartare."

http://www.svt.se/kultur/biologiprofessorn-kulturens-halsoeffekter-ar-klara-och-tydliga

En mycket intressant sida med studier om musikträning och hälsa och mycket mer:

http://www.kulturellahjarnan.se/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

tarantass
2/4/15, 4:38 PM
#23

#22: viktigt. Sådant en del av oss alltid har märkt men som länge "bara" har varit undflyende "mjukdata", lyx som är det första som ryker så fort det kommer i konflikt med "viktiga" saker.

Vad i världens nuvarande situation hade kanske kunnat lösas med "kultur"? I konflikthärdar har man ofta en mycket mer generös syn på den än i en självtillräcklig homogen avkrok som Sverige. Men på den tid vi hade en arbetarrörelse värd namnet hade även den en stark bildningssträvan.

Och skrämmande med denna ökande klyfta (rentav polarisering?) mellan vart politiken går och vad forskning visar. Både på det här området och andra.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Magi-cat
2/17/15, 8:45 PM
#24

TED-lektion: Hurusom det är bra för hjärnan att spela instrument. (ca 4 min)

http://ed.ted.com/lessons/how-playing-an-instrument-benefits-your-brain-anita-collins


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
3/30/15, 8:59 AM
#25

Det här klippet är så rörande! Det borde ses av alla som jobbar med äldre, som känner någon äldre människa, ja av alla….

Det finns en människa där inuti det hopplösaste av "fall" och musiken kan locka fram den!

Henry, 92 år, deprimerad och nästan "unalive" genomgår en förvandling när han får på sig hörlurar och får höra sin favoritmusik. Musiken för honom tillbaka till den han är, ger honom "feeling OF love" enligt hans egna ord. Han lever upp, han var inte alls "unalive".

Neurologen Oliver Sacks kommer med kunniga kommentarer.

Se ända till slutet! (ca 6 min)

http://unalive.sfglobe.com/2015/03/27/unresponsive-man-living-in-nursing-home-has/?src=fbfan_38455


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Sabina]
3/30/15, 9:50 AM
#26

Tack för intressanta artiklar och information om sambandet med musik i våra liv.🙂
Det sägs att waldorfskole-elever ska ha bättre resultat i bl.a matematik p.g.a att det i waldorfpedagogiken inbegriper mer musikundervisning.
Väldigt många f.d waldorfelever fortsätter till högre studier inom olika matematik- och ingenjörsvetenskaper.

Magi-cat
4/4/15, 7:44 AM
#27

Ännu en artikel om att barn blir smartare med musik! Och så är det ju så roligt…Nytta med nöje!

http://www.aftonbladet.se/wendela/familj/article20553263.ab


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
6/5/15, 8:06 AM
#28

Musik dämpar stress och därmed startsteget för inflammationer. Musik stärker försvaret mot infektioner och lindrar allergier. Musik ger hälsa…

Från ett antal rapporter rörande musikens betydelse för stress och immunförsvar:

http://www.kulturellahjarnan.se/2015/03/10/musik-stress-immunforsvar-och-halsa/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
7/26/15, 9:18 AM
#29

I Svt kan man läsa en artikel om ny forskning vid Cambridge University där man visat att musiksmak avslöjar sättet att tänka - empatiskt eller strukturerat.

Än så länge har jag bara läst artikeln, inte själva studien, men tycker det verkar problematiskt att dra sådana slutsatser. 

Musiken påverkar våra känslor, men väljer sättet att tänka vår musik?

Vad tycker ni?

http://www.svt.se/nyheter/nyheter_aktuellaamnen/din-musiksmak-avslojar-ditt-satt-att-tanka


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
11/2/15, 9:13 AM
#30

Som sagt, att sjunga i kör är nyttigt:

Det gör en glad, frigör dopamin och stärker immunförsvaret.

Inför publik är det tydligen extra nyttigt, enligt boken ”Kultur och hälsa i folkhälsoperspektiv” av Töres Theorell m.fl.

Enligt en tysk studie är det tydligen så att antikropparna i slemhinnorna som ökar när vi sjunger i kör.

Körsång bidrar också till frisläppande av må-bra-hormonet oxytocin, som gör oss mer sociala.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/korsang-starker-immunforsvar?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[Sabina]
12/1/15, 7:55 AM
#31

#30 Härligt att läsa om för en körsångerska sedan flera decennier👍

Magi-cat
12/28/15, 8:32 AM
#32

Om kopplingen mellan musik, rytm och intelligens…

Studier visar att trummisar har speciella hjärnor. När de spelar/trummar och använder kroppen stärks kopplingar i hjärnan som förknippas med intellektet.

Det roliga är att även lyssnaren får ta del av fördelarna med en jämn rytm.

Det stärker också den sociala gemenskapen, det går lättare att få saker gjorda och smärttröskeln höjs.

http://iheartintelligence.com/2015/12/23/neuroscience-drummers/

http://news.stanford.edu/news/2006/may31/brainwave-053106.html

Även förfäderna trummade och dansade till rytmerna. Det måste finnas något med rytmen som tilltalar hjärnan och förstås hela kroppen och the mind.

Med tanke på hur plastisk hjärnan är, har trummisarna säkert fått sina starka kopplingar och förstärkta vita substans genom flitigt övande. Inte att personer med den typen av hjärna blir trummisar.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Denna kommentar har tagits bort.
Magi-cat
12/28/15, 8:38 AM
#34

Ett ganska skickligt trumsolo.🙂🥵


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Farwuq
12/29/15, 5:03 PM
#35

Jag känner en duktig matematiker som också är duktig musiker.
🎧👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Magi-cat
5/8/17, 10:33 AM
#36

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Denna kommentar har tagits bort.
Magi-cat
8/16/18, 7:30 PM
#38

I boken "Hälsorevolutionen" tar författaren Maria Borelius upp bl.a. musik som ett sätt att skapa förundran. (=awe) Forskning visar att förundran ger inflammationssänkande effekter vilket kan verka helande på många sjukdomar (Eller motverka att de uppstår.)

Royal College OF Music i Storbrittannien utförde i samarbete med en cancervårdsinstitution en studie om hur körsång påverkade humör och inflammation. Alla deltagare fick lägre inflammationsnivåer, men allra mest sänktes de hos deltagare som också led av depression.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: