Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Nordiska naturväsen

2014-01-31 16:21 #0 av: Magi-cat

Över hela världen finns berättelser om småfolk, troll och älvor, naturväsen, knytt och oknytt, drakar... - väsen som lever avskilt för sig men som ibland visar sig för oss. Den världen är sin egen, ett skuggrike vid sidan av där tid och rum inte förflyter på samma sätt som här. Naturväsenden talas det om på hela jorden, men beskrivningarna skiljer sig åt. Här handlar det om våra nordiska...

(bilder från www.publicdomainpictures.net)

De osynliga väsendena lever skilt från vår verklighet. De är inte människor eller djur, de är inte gudomar - utan vad är de?
Ibland tangerar våra världar varandra då någon kan få se en skymt av en grå tomte eller ett annat väsen, men för det mesta håller de sig för sig själva. De gånger de möter människor sker det inte alltid friktionsfritt. Det gällde att hålla sig väl med småfolket, enligt den gamla folktron.

Naturväsendena kunde bete sig nyckfullt, vara förföriskt hjälpsamma ena stunden och riktigt griniga i nästa.

Ett gott råd; uppträd alltid hövligt och respektfullt, men ta aldrig emot något mat av dem. Då kan man "bli fast" eller aldrig få se dem igen.

Förhållandet till de osynliga väsendena försämrades med kristendomens inträde. De sägs inte gilla kristnandet, kors och vigvatten. Åtminstone tyckte kyrkan väldigt illa om tron på troll och liknande hedendom och magi och trolldom var förbjudet.

Naturväsendenas ursprung?

Kanske är de gamla små gudar från förhednisk tid som rådde över naturens element? Sedan banden mellan dem och människan bröts har de fört en mer tynande tillvaro
En annan ursprungsmyt anknyter till Adams första hustru, Lilith, den egensinniga, som Gud inte ansåg lämplig som hustru till Adam. Lilith förvisades till underjorden där hennes ättlingar blev troll och andra naturväsen.

Hur ser de ut?

Beskrivningarna skiljer sig åt, från pytteliten till jättestor, men för det mesta syns de inte alls. Kanske går inte utseendet att överföra från den ena världen till den andra.

Om man inte fått tag på en förtrollad osynlighetshatt förstås, eller smort ögonen med förtrollad salva från oknytten! Själva har de osynlighetsmantel som kan dölja dem när de så vill.

Älvor

Älvor är i folktron skira som dimmor, ofta vackra. De kan variera i storlek från insektssmå till ganska stora. Älvorna bor i jordhögar på ängar och myrar. När de förflyttar sig gör de det ofta i pampiga processioner med älvdrottning och älvkung i spetsen.

Har man tur får man se älvorna dansa i skymning eller gryning, den tid på dygnet när hinnorna mellan världarna är som tunnast. Lyckas de föra in någon förbipasserande i dansen förlorar denne all känsla för tid och rum och dansen kan vara i åratal...
När man ser svampar växa i ring i gräset är det tecken på att älvorna dansat just där...

Gårdstomte

Den klassiska gårdstomten kanske är det väsen som står människorna närmast? Gårdar som har en tomte som vakar över den och hjälper husfolket att hålla efter djuren kan skatta sig lyckliga. 
Tomten beskrivs oftast som liten, gammal och grå med luva eller mössa på huvudet och långt, långt skägg. Han blir ofta gammal, flera hundra år.
Ett säkert tecken på att det finns en tomte på gården är välmående hästar. Ibland får de en tomtefläta (vitterfläta) i manen, svår att reda ut...
Tomten är ofta vresig och vrång och bryr sig mer om själva gården och djuren än de människor som bor där.
Han har sina egna åsikter om det mesta beträffande gårdens skötsel, och drar sig inte för att tala om det på sitt sätt, genom ofog och rena handgripligheter.
Gårdsfolket måste hålla sig väl med tomten, men inte för väl. Om bondmoran ville göra sig till för tomten och sydde nya, fina kläder till honom, hände det att han försvann!

Troll

Träffar man ett troll bör man uppträda artigt så får man samma bemötande tillbaka.

Trollen bor i berg och högar. De lever där sina liv, ganska mycket påminnande om människornas. Innan kristendomen hade människor och troll mer kontakt. På sina ställen till och med lånade de saker av varandra i bästa sämja.
Andra troll var besvärligare och stal saker, t.o.m. barn! Vissa troll hade osynlighetshattar så man inte såg dem när de var på rövarstråt.

För att skydda barnen döpte man dem så tidigt som möjligt och lade stål och psalmbok i vaggan. Det gillade inte trollen.

Alla troll är inte stora och groteska. En del liknar faktiskt människor väldigt mycket. Det kan vara någon liten detalj som skiljer. Ser man en svans eller bockfötter under kjolen vet man att man har med ett troll att göra. Då gäller det att försynt påpeka något om underkjolen.

Näcken

Näcken är alltid en man, men med skiftande utseende. Håret kan vara grönsvart och långt och ögonen mörka. Han kan ha hästhovar, ett extra öga i pannan eller simhud mellan fingrar och trår.
Det låter kanske inte så lockande, men han är också en mästerspelman som med sina förföriska toner  - på fiol, flöjt eller harpa - i forsen, kvarndammen eller sittande på en sten i bäcken förvrider huvudet på människor. Ibland kan folk ryckas med så de inte kan sluta dansa förrän soluppgången bryter förtrollningen.

Näcken kunde också lära ut sin spelkonst till andra, även om det var förenat med vissa risker att bli Näckens lärjunge...

Så vad är naturväsendena? Sagor, en egen värld eller manifestationer av naturens själ? Allt det, eller något helt annat...?

källa: Nordiska väsen, Johan Egerkrans

bilder: www.publicdomainpictures.net

vinjettbild från pixabay.com

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-01-31 20:13 #1 av: Farwuq

Du milde, jag läste först: Mordiska naturväsen.

Pustar

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2014-02-02 13:46 #2 av: [Olaf]

Tack för trevlig artikel. På frågan (sista raden)
Naturväsen tror jag är manifestationer av naturen själv. Har sett vättar själv.
Och en i min familj har sett älvor.

Anmäl
2014-02-02 14:08 #3 av: Jane-Lyzell

trevlig artickel- har mött flera av de beskrivna :-)

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2014-02-03 14:26 #4 av: Magi-cat

Tack för responsen! GladBlomma

Berätta gärna mer om era upplevelser.

Själv har jag aldrig sett några naturväsen, men känner personer (trovärdiga) som sett gårdstomtar. Trevliga tomtar som är vaksamma och varnar när räven tagit sig in till hönsen t.ex.

Vitterflätor i hästmanen har jag förstås sett..

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-02-03 14:36 #5 av: Magi-cat

En annan trevlig bok om naturväsen är skriven av Cassandra Eason:

https://www.adlibris.com/se/bok/stora-boken-om-naturvasen-9789189120525

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-02-03 21:27 #6 av: [Mustangcab]

Trevlig artikel och det stämmer vad jag har hört under min uppväxt. I min ABC-bok kunde man läsa under bokstaven Ä. Älvorna dansar i skuggan på ängen medan barnen sova i sängen.

Jag saknar dock skogs-nuvan, som kan förvilla dig så att du går vilse i skogen och då måste du vända din kofta ut och in för att hitta hem.Skrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-02-04 10:37 #7 av: Jane-Lyzell

6. kulGlad har aldrig hört skogsnuvan ?

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

 

Anmäl
2014-02-04 14:50 #8 av: [Mustangcab]

# 7 Du har hellre aldrig träffat på denna och varit tvungen att vända din kofta för att hitta hem förstår jagSkrattar

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-02-13 14:53 #9 av: Magi-cat

En annan mytomspunnen figur är vår egen nordiska drake: lindormen.
Den bor under en gammal ek som är grön även på vintern. Under den förvarar den sina skatter. Det är vanskligt att försöka komma åt skatten, man kan råka väldigt illa ut själv...

Lindormen är enormt stor och skräckinjagande med blek, kronliknande man i nacken. I motsats till drakarna kan den dock inte spruta eld och har heller inga vingar. Spruta etter kan den däremot och har huggtänder man gör klokt i att akta sig för...

Sjöodjur eller sjöormar:
Midgårdsormen från vikingarnas mytologi är en sjöorm som är så väldig att den kan slingra sig runt hela världen och bita sig själv i svansen!
De bor i hålor runt kusterna och livnär sig på fisk. Ibland slår de ner på fiskebåtarna med väldig kraft. Sedan tar de för sig...
Storsjöodjuret, vårt mest kända sjömonster, hör till kategorin sjöodjur.
Den blev till, enligt legenden, när två troll misslyckades med en dekokt och ett riktigt monster med ormkropp och kattliknande huvud hoppade upp ur kitteln och försvann ner i Storsjön...
Sedan dess har man sett sjöodjuret ibland...
Försök har gjorts att fånga in den, men alla har misslyckats...

källa. Nordiska väsen

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-02-13 14:54 #10 av: Magi-cat

Hörde på TV igår att ingen spanat in Nessie på länge och man har börjat bli oroliga för att hon inte är kvar där längre i Loch Ness...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-03-17 20:06 #11 av: Vander-sten

Det vore nått för Näcken...Skrattar

Turisterna får se upp i sommar..VågRegnar..

Anmäl
2014-03-17 22:29 #12 av: Cristine

Ni har glömt Skogsråët, den vackra och förföriska rödhåriga kvinnan med hål i ryggen

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2014-03-17 22:37 #13 av: Cristine

Härlig tråd och min granne  hade erfarenhet av dem eller snarare maken som slängde hett vatten från bron utan att varna. Efter en stund fick han hela kroppen full med utslag och inget han fick utav läkarna fick bort det. Då gick de till trollkarlen som bodde lite längre bort som gav maken en salva och tyckte det var dumt att han inte kommit tidigare... med den salvan gick det bort.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2014-03-18 03:43 #14 av: Cristine

Får jag lov att visa en liten mexicansk älva bland alla nordiska väsen. Ifall den stör är det bara att ta bort den.

Hon syns nästan på slutet först uppe i vänster vrå sedan på högra sidan

De har en park som de gjort till småfolk då några barn som var där såg ett par kila in bland stenarna, sedan den dagen har barnen lämnat sina leksaker dä,  dockhus och karameller finns det också och många har sett dem. Några har lyckats fånga dem på bild! 

Det är annars healing som gäller men hon är så tydlig så jag tyckte ni borde få se henne, jag vet inte om hon hjälper till, för hon är med på andra videor också

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2014-03-18 09:33 #15 av: Magi-cat

Riktigt vacker video, Cristine! (Fin musik också GladLyssnar på musik)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-03-18 11:08 #16 av: Cristine

Tack jaq var lite osäker på om det passade sig men jag tycker hon är så söt.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2014-03-19 08:50 #17 av: Joggan

Här finns en nytt inlägg om

den s.k. förskräcklige snömannen (Bigfoot)

I Gällivare trakten...

http://thecloakedhedgehog.wordpress.com/2014/03/17/the-only-swedish-bigfoot-footage/

...och nära Kiruna fanns en rapport till...

http://www.scribd.com/doc/68071074/Skracken-i-Haukimaa

Anmäl
2014-03-19 09:19 #18 av: Magi-cat

Storyn från Haikumaa var intressant. Verkar inte vara någon sällskaplig sort.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-08-10 15:01 #20 av: Magi-cat

Visst kan man ännu se småfolk och tomtar...

http://www.dn.se/webb-tv/program/gatfulla-fenomen/smafolk-och-tomtar-ses-annu/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-08-10 20:25 #21 av: Ghosthunter

Naturligtvis finns dom ännu. Problemet är att bara att dom får allt mindre med ostörda områden att leva i. Sen är det detta med att många är så upptagna med mobiltelefoner och musik i öronen....etc..etc....så ingen märker något. Man måste vara uppmärksam och ostörd för att kunna se dom.

Tack för länken....det var intressant att dom tog upp det med gubben i Finnskogen i Värmland. Där finns det mycket naturväsen och många som ser dom ännu!Glad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2014-10-24 21:45 #22 av: Älvan

Jag har älvor med mig liksom ett av mina barn. Vi bor mitt i stan så tydligen kan de även anpassa sig till dessa förhållanden. :) Jag är mycket tacksam för dem eftersom de busar upp mig. De vill att jag ska leka och dansa mer och sprider livsglädje. En lite irriterande sak är att de gömmer exv nycklar när jag har bråttom. De tycker det är kul när jag blir irriterad. :/ :) Om jag säger till på skarpen brukar de oftast lägga tillbaka saken. Exv ramlar nycklarna ut frän något ställe jag tittat flera gånger. :D De skänker mycket glädje. Min pappa är mycket skeptisk till övernaturliga ting säger att älvor hälsar på honom. :) Jag vet inte om alla har älvor eller om det bara är i min släkt. :) Jag föreställer mig älvorna som ljus så stora som på mexikanska klippet.

Har någon här kontakt med naturväsen?

Anmäl
2014-10-24 22:20 #23 av: Cristine

Vad tror ni om denna.Kusinen till den lilla flickan ligger på bädden medans hon leker och moster och morbror filmar med en gammal mobil. 

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Anmäl
2014-10-27 10:33 #24 av: Joggan

Visst är det märkligt att man inte berättar hur farligt de också kunde vara!

T. ex Älvor
i Balkan område fanns/finns healare som är  bara utåtriktat att bota "Fairy diseases"
rapporterade...Éva Pócs professor Pécs, Hungary.

http://noaiddi.com/svenska/entities/

Anmäl
2014-11-23 20:35 #25 av: Ghosthunter

Glömde skriva att det var en bra och välskriven artikel. Själv råkar jag ha en Älva som guide. Älvor är härliga och jag skulle gärna vilja se mer av dom ute i skogenGlad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2014-11-23 21:33 #26 av: Magi-cat

#25 Blomma

Härligt med älvor.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-02-17 22:01 #27 av: m2studio

Tack #17 av: Joggan

http://www.scribd.com/doc/68071074/Skracken-i-Haukimaa

Denna link läste jag helt och var fantastisk.

Anmäl
2015-02-17 22:22 #28 av: [Sabina]

#27 ja, den läste jag när jag var ensam  hemma en natt. Det var inte bra för jag blev ganska mörkrädd, faktiskt. 

Anmäl
2015-02-18 08:50 #29 av: Gahella

#27 Ja den var en riktig rysare!

Har också till och från kontakt med naturväsen och de har t.om hjälpt mig att sluta snusa Glad


Anmäl
2015-04-23 18:41 #30 av: Magi-cat


Råkade idag få en bok, "Tomten har ordet" av Barbro Löwenberg, i min hand.

Hon menar att tomtar finns ibland oss, sida vid sida, men i en annan dimension. De är väktare av jorden och kommunicerar telepatiskt, gärna rimmat. Boken är full med små tänkvärda verser om att leva i och med naturen, i samklang. Fina små teckningar också.Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-04-23 20:44 #31 av: Ghosthunter

Ja, det gör dom säkert. Dom lever både i fysisk form här och som andar på andra sidan eller en annan dimension.....precis som människor och alla andra väsenGlad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2016-08-16 22:14 #32 av: Magi-cat

Hjärta

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-08-18 09:13 #33 av: Sommarek

Rolig tråd, kul att den lever än.  :)  På tal om Midgårdsormen, har ni sett den på kartan?   ;)

Glufs!

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-08-18 09:14 #34 av: Magi-cat

Där var den ja! Skrattar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-08-18 09:18 #35 av: Sommarek

Stackars Grönland, bara. Men lite roligt att Island är ögat.  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-08-18 09:53 #36 av: Ghosthunter

Tack Sommarek.....den har jag minsann inte sett på det viset innan!Glad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2016-08-18 09:58 #37 av: Sommarek

#36 Hittade den på någon hednisk FB-sida för ett tag sedan och tyckte den var riktigt rolig. Han verkar iofs inte helt färdigväxt än, om han ska kunna bita sig i svansen.  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-08-18 10:07 #38 av: Ghosthunter

Sväljer han Grönland så kanske han växer till sig!?Skrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2016-08-18 10:43 #39 av: Sommarek

#38 Fast ormar brukar ju mest svälla på bredden när de äter.  ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-08-18 11:14 #40 av: Ghosthunter

Ja jösses, det är ju sant......då kommer han väl att tränga ihop alla öar och kontinenterSkrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2016-08-18 11:20 #41 av: Sommarek

Är det neråt Australien som bulan hamnar så finns där ju i alla fall lite plats.  :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-08-18 13:44 #42 av: Ghosthunter

Skrattar

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2016-08-18 22:05 #43 av: Magi-cat

Bytte bild överst. Visst är den fin? Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-08-18 22:25 #44 av: Ghosthunter

Ja den är jättefin😊

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2016-08-19 08:15 #45 av: Sommarek

#43 Haha, jag trodde först att det var jag som blivit helt senil.  Gapskrattar Jättehärlig bild, vet du vart den är ifrån?

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-08-19 08:19 #46 av: Magi-cat

#45 Haha Gapskrattar

Jag har tagit den från pixabay.com. Var den ursprungligen är ifrån vet jag inte.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-12-21 07:45 #47 av: Magi-cat

Råkade få se lite av ett program om ett hus i Burträsk, Västerbotten, på TV.

Det var f.ö. ett jättehärligt hus och ägarna ville gärna veta mer om dess historia, de som byggt det och bott där.

Bl.a. hittade man i något arkiv en ljudinspelning (från 70-talet?) där en man berättade om "Bäraren". Han hade själv sett Bäraren, som en rund boll var den...

Nu kommer jag inte ihåg exakt hur det var, men den som hade Bäraren kunde själv få fördelar men ställa till problem för andra, grannarna t.ex.

För att få tillgång Bärarens tjänster skulle man bl.a. ta ben från kyrkogården. Men allt har ett pris och nackdelen i det här fallet var att man försvor sig till Den Onde.Djävlas

Personen i historien hade olyckligtvis gått igenom isen och drunknat i samband med någon benförflyttning. På så sätt stärktes säkert föreställningen om Bäraren och den kluvna nyttan med den.

Så länge lever alltså folktron kvar på sina ställen...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-12-23 15:07 #48 av: Ghosthunter

Intressant...Bäraren har jag inte hört om innan!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2017-12-23 15:23 #49 av: Magi-cat

Bäraren (eller Baran) finns kanske bara i Västerbotten?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-12-23 16:24 #50 av: Ghosthunter

Ja så är det säkert. Det är mycket lokalt. Här i Värmland finns t.ex skogsfrun...men som ibland förknippas med ett skogsrå!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2018-08-10 19:14 #51 av: P.O

Min mamma har sett en vätte nån gång när hon var ung och jag var ofödd på andra sidan. När jag var 7-9 år såg och kände energi från en grönklädd väsen med en grön hatt, ljust hår som var med mej när jag ska sova i rummet och även när jag skulle sova över hos mormor & morfar och sen har jag inte tänkt så mycket på det vid 9-års ålder. Först senare i livet fick jag och min katt se en vätte i vardagsrummet vid soffan och stannade i tre dygn efter jobbet så var katten sig själv. Och sen när jag ska koka mat och jag nästan glömmer det på spisen och jag komm ut i köket och såg att någon hade stängt av det när maten var klar i kastrullen. Och ca 1 halv år senare när jag komm hem till kvällen då gick katten försiktigt ut i hallen och skyndade sig tillbaks till vardagsrummet och vätten har varit i köket. Nåt år senare när jag har sovmorgon men vaknar tidigt en lördagmorgon och ligger kvar och blundar och vila och där sitter ett litet blyg troll i hörnet i soffan när jag blundar och trollet ser på mej försiktigt där blickarna möttes några gånger och är med mej men är ute ibland då och då. Hade en vän på besök och hens keps faller ner på golvet inte alltså ramla på golvet utan faller ner och där stod en älva på hens keps när hen la dit kepsen igen andra gången och hade trollsländevingar och såg på oss och mig.

Anmäl
2018-08-10 19:39 #52 av: Magi-cat

#51 Mysigt! Glad

Tack för din berättelse!

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-08-11 18:03 #53 av: Ghosthunter

#51 Oj, det var en intressant berättelse. Tack🙂

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2018-08-13 18:30 #54 av: Farwuq

Av alla nordiska naturväsen är nog Kraken den som är intressantast.
Skämtar
Det är en som man inte glömmer i första taget.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2018-08-13 19:21 #55 av: Ghosthunter

#54 Borde det inte heta knake i Lund😁

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2018-08-13 19:32 #56 av: Farwuq

Nä en »knake« är inte det samma som »Kraken«.
Skämtar

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2018-08-13 19:38 #57 av: Ghosthunter

Jag vet. Knake är korv som serveras till frukost.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2018-08-14 15:49 #58 av: Farwuq

Ja, det var industriarbetarnas speciella frukost här i staden, och är det fortfarande.

Det brukar vara kö vid knakefabriken när jag går där förbi strax före 6:00.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.