Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Stonehenge

2012-05-15 11:36 #0 av: Magi-cat

Stonehenge - en av de mest berömda kultplatserna - och största gåtorna! Legender och myter finns det gott om, men vad har de enorma stenarna för betydelse? Vem reste dem och varför? Stenarna står där, tysta med sina hemligheter. Vi kan bara gissa....

OBS: lite upp dateringar i slutet av tråden./M-c/ 2016-09-24/

Mitt på slätten i landskapet Wilstshire i södra England ligger denna mytomspunna plats. Vacker, imponerande och mystisk.

Platsen användes som kultplats redan under stenåldern, 8500 år f.Kr.

Själva det imponerande arbetet med att resa stencirkeln pågick under 2000 år, under tre byggfaser. Vem som byggde det och varför har fallit i glömska....

Först, från ung. 3100 år f.Kr, grävdes ett dike och en cirkelrund vall (henge) med ca 100 meters diameter och Aubrey-hål, runda gropar i krita med flat botten och branta sidor. Man har funnit kremerade ben, som man tror varit ett led i någon ritual.

Efter detta ska platsen ha övergivits i ca 1000 år!

Under den andra byggfasen, den kanske mest dramatiska, ung 2500 år f.Kr. restes så megaliterna. Med häpnadsväckande precision riktades den nordöstra ingången mot soluppgången vid sommarsolståndet.

Dessa blåstenar släpades och flottades 240 miles från Preseli-bergen i Wales till Stonehenge! De kallas blåstenar (egentligen fem olika stenarter) eftersom de ser blå ut när de blir våta.

Den tredje fasen påbörjades ca 2000 år f.Kr. Nu anlades den s.k. Sarsencirkeln med 30 sandstensblock (=sarsen stone). Vart och ett av dessa block är ca 4,25 m högt och väger 25 ton! Den cirkeln har ca 30 m diameter. Nu kommer också det som gör Stonehengs så unikt jämfört med andra berömda stencirklar: överliggarna, de takstenar som lades ovanpå stenblocken. Varje taksten väger ca 7 ton och fäster på pelarna med tappar och hål! Ett otroligt arbete av de människor som hade kunskapen därtill!

Inuti denna cirkel restes fem triliter i form av en hästsko. Stenarna i den inre cirkeln är av blåsten, utom en (ett altare?) av grön sandsten.

Ett arbete som är imponerande, fantastiskt och närmast otroligt - men frågan om varför? - den återstår....

Astronomisk kalender? En ganska spridd uppfattning är/har varit att Stonehenge på något sätt fungerat som astronomiskt observatorium, eftersom stenarna placerades utifrån solen position vid midsommar och vår-och höstdagjämning.

Druidernas heliga plats? Ett historiskt missförstånd har tillskrivit druiderna Stonehenge's uppförande. Det är fel, druiderna hade ingenting med saken att göra, mer än att nutida druider firar sommarsolståndet här. Stonehenge var byggt minst tusen år innan en enda druid satt sin fot på Englands jord....

I myterna kan man också finna förbindelse mellan trollkarlen Merlin och Stonehenge. "Jättarnas dans" skulle ge kraft och en ärofylld begravningsplats för soldaterna. Alla tillgängliga transportsätt för att hämta stenarna misslyckades, varför Merlin tillkallades. Han fixade uppdraget, med märkliga maskiner och en tillsats av  magi. En del forskare tror att namnet Merlin har en annan koppling med Stonehenge. Myrddin var namnet på en uråldrig keltisk himmelsgud som kanske kan ha dyrkats där.

Begravningsplats? Inte särskilt mycket ben har hittats. Inte mycket av någonting annat heller. Inget tyder på att det varit en boplats.

Det har också framförts att Stonehenge och liknande stencirklar skulle vara något slags vattenregleringsverk. På den här tiden när de anlades var klimatet annorlunda och stora områden måste ha legat helt eller delvis under vatten. Vattenvägarna var de huvudsakliga vägarna för samfärdsel och transport och att reglera vattnet måste ha varit fördelaktigt. (Hur det skulle ha gått till förstår jag inte)

Healingcirkel med ljud? Det här är kanske den mest intressanta teorin! Ett aktivt Stonehenge måste ha haft utmärkta akustiska egenskaper. Man kan tänka sig känslan med ljudet från mässande och trummor och andra suggestiva instrument förstärkt av stenarna! Fungerade det också som helande vibrationer? (se länk nedan från huffingtonpost)

Var det en port mellan dimensionerna, mellan levanderiket och dödsriket?

St Michaels Leylinje (jordstrålningslinje som detekteras med slagruta och återfinns på heliga kultplatser) går härigenom och anknyter till bl.a. Silbury Hill och Avebury circle i närheten.

Platsen Stonehenge uppfördes måste vara utvald med stor precision och stora kunskaper i helig geometri och astronomi/astrologi. Här en intressant länk med kopplingar till astrologi:

http://cura.free.fr/decem/06heath.html

Varför flyttades stenarna från platser belägna så långt ifrån? Uppenbarligen hade det betydelse var de kom ifrån. Som visas i länken ovan bildar blåstenarnas fyndplats en rätvinklig triangel med Stonehenge och Lundy Island "the island of right-angle". Det måste placeras just där det gjorde, och få sina stenar från just det ställe de togs ifrån, för att geometrin skulle stämma.....I sanning fascinerande, och så mycket kunskap som glömts bort.

Restips:

Sedan 1986 är Stonehenge upptagen på UNESCOs lista över kulturarv och sedan dess har inte allmänheten fritt tillträde till platsen.

Om man vill åka och titta på Stonehenge, vilket varmt rekommenderas, kom ihåg att man måste boka plats i god tid hos English Heritage! Numera är området inhägnat och avstängt. För att få tillträde måste man ha bokat tid och betalat sitt inträde i förväg. Man släpps in i grupper om tjugo. Vakter står och övervakar så att man inte tar med sig souvenirer, hackar i stenarna, utför några mystiska ritualer, stör ordningen eller ens vidrör stenarna! Fotografering är tillåten för eget bruk. Det är verkligen en alldeles speciell känsla att befinna sig inne i den här vördnadsbjudande stencirkeln.

Den är svår att förstå, men lätt att älska och beundra.

källor: Gåtfulla platser, D. Cohen

Världens 100 underverk

Det finns hur mycket länkar som helst! Här är några: om Leylinjer:

http://www.ancient-wisdom.co.uk/leylines.htm

http://www.stonehenge-stone-circle.co.uk/stonehenge-facts-figures.htm

Här finns fina bilder, bl.a. Hale-Bopp-kometen över Stonehenge!

http://homepages.vvm.com/~cdhoit/stone.html

om ljudvibrationerna:

http://www.huffingtonpost.com/2012/05/03/stonehenge-acoustics-echeos-reverberation_n_1474565.html?ref=science

bilden privat

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2012-05-17 15:09 #5 av: Astell

Gå in på maps.google.se och skriv Stonehenge Amesbury i sökrutan då kommer du dit...klicka en extra gång när du kommit så nära du kan då kommer du ner på marknivå och kan se hela stenformationen som om du vore på plats Glad

Anmäl
2012-05-17 15:40 #6 av: Magi-cat

wow - enkelt, billigt och ganska miljövänligt sätt att resa!Skrattande

 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2012-05-17 16:39 #7 av: Astell

Japp..har precis varit på Mallorca och kollat läget, haha..min brosdotter är där på semester Glad

Anmäl
2012-12-22 07:21 #8 av: Magi-cat

Spännande att man fortfarande kan hitta nyheter på Stonehenge!

Här fann man bilder från bronsåldern med hjälp av laser:

http://myscienceacademy.org/2012/10/17/previously-unseen-drawings-discovered-on-stonehenge/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2012-12-22 17:43 #9 av: GIKmio

#5 Precis som mapcarta Glad där man kan gå runt på städers gator och titta sig omkring. Det är en gåtfull byggnation precis som Egyptens pyramider.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2013-04-26 16:11 #10 av: words-of-inspiration

I sin romansvit om Clarire Randall och Jamie Fraser ger författaren Dana Gabaldon har en briljant och mycket fantasieggande förklaring till vad Stonehenge är för något. Och om man vill trovärdig sådan.

 

Anmäl
2013-04-26 16:33 #11 av: Magi-cat

Tack för boktipset! Blomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-04-26 16:39 #12 av: words-of-inspiration

Varsågod.

:)

Anmäl
2013-04-26 18:46 #13 av: yamher

 Hela området är fullt av s.k. henges. Stonehenge är inte ens stor i jämförelse med de största. Det intressanta är hur mycket som är bevarat och att stenarna är så pass formade som de är. Den största stenen i Avebury visar bara en liten del ovan jord. Än har inte arkeologerna kunnat gräva ut enda ner.

Dessa henges härstammar från neolitisk tid vilket räknas som yngre stenåldern från 4000 fkr. Mesolitisk tid är jägarsten åldern. Neolitisk tid kännetecknas av dessa byggnads verk som henges, pyramiderna, maya rikets början osv. Så Stonehenge är inte från 8000 f vt utan man har hittat fynd i dess närhet som är daterade till det. Vilket har gjorts på flera platser i hela området.

Woodhenge är mitt cirkeln av trä pekare och ingår i Durrington Walls. Sträcker sig 500 meter i diameter och den största av alla henge. Så diskuteras det av arkologerna i England om vilken som är äldst. En del säger Woodhenge andra Stonehenge så det beror väll på vilket läger man tillhör.

Alis volat propriis Oskyldig

Anmäl
2013-04-26 18:51 #14 av: Magi-cat

#13 Intressant!

ja det är många läger, som alltid när man inte riktigt vet...:-)

Det vore kul att veta hur landskapet egentligen såg ut på den tiden när det, som du säger, var många henges...

Mycket har säkert gått förlorat, men det fantastiska är att så mycket finns kvar ändå....att man inte tagit de där gamla stenarna till vägbyggen eller nåt annat praktiskt. Många har säkert försvunnit, men många är kvar.

Avebury är också fantastiskt...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-04-26 19:12 #15 av: yamher

ja det är det. När jag läste arkologi var vi där under utbildningen. Vi var vid Stonehenge, woodhenge, avebury, silburry hill mfl. Jag tycker hela perioden är intressant med tanke på hur man lyckades med alla dessa stora byggnader runt om i världen. Och lite synd att just enbart Stonehenge har blivit känd när hela trakten är precis full.

Liksom de stora figurerna som är vita (hästen är mest känd) som gjord på sluttningarna i samma område som syns långt långt upp (som jag naturligtvis inte kommer ihåg namnet på...)

Tyvärr förstörs mycket då hela området kryllar av mullvadar. Så det är inte ovanligt att hitta fynd som ben bitar, keramik eller till o med flinta.

Alis volat propriis Oskyldig

Anmäl
2013-04-28 15:28 #16 av: JoHo

Jag var där på 90-talet. Blev så besviken. Dels för att det ligger precis bredvid en stor motorväg så man hör bussar, bilar och lastbilar dundra förbi. Man får inte gå in där längre utan följa den ASFALTERADE gången runt om. Svårt att ta bilder då man antingen får med turister eller lastbilar på motorvägen. När man är klar går man till P-platsen via souvenirshopen där man kan köpa plast-Stone Henge made in China.

Har ni inte varit där fysiskt kan jag rekommendera att låta bli. Jag blev väldigt besviken. 

Men stenarna är fascinerande.

Anmäl
2013-04-28 15:55 #17 av: Astell

#16

Det kan jag tänka John..samma med Ale Stenar, bara en massa turister och det förstör stämningen...

Anmäl
2013-04-28 16:14 #18 av: Magi-cat

Man kan beställa tid i förväg, precis som jag skrev någonstans i början, komma in med en grupp om max 20 personer och slippa trängas. Att man inte får gå in hur som helst beror på slitaget från alla de många som annars vill besöka platsen.

Tutandet och biltrafiken var inte mer störande än någon annanstans och bilderna från besöket blev helt fantastiska.

Souvenirshopen var tyvärr stängd. Jag hade gärna köpt med mig något minne därifrån.

Jag vill gärna rekommendera ett besök, vid Stonehenge och även Avebury och Silbury Hill, alla i grannskapet. Hela Wiltshire är förresten väl värt ett besök. Det kryllar av historia och underbara platser.

Även hästen/hästarna i kritgrunden som yamher skrev om är fantastiska.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-04-28 16:55 #19 av: JoHo

Ja, givetvis är det så att det blir slitage om man släpper in folk där (dessutom har en del en förmåga att hacka loss bitar samt klottra), så jag förstår att de måste sätta restriktioner.

När jag var där var det inte trångt alls men det var ändå en känsla av antiklimax då Stonehenge var ett av de viktigaste målet då jag jobbade ombord på ett kryssningsfartyg.

Du skriver "Tutandet och biltrafiken var inte mer störande än någon annanstans". Syftar du på i en storstad så håller jag med.. 

Jag var förrförra året i Skottland och såg liknande formationer av stenar. Där hade de gjort det avsevärt snyggare och mer avlägset från stora gator.

Anmäl
2013-04-28 17:05 #20 av: Magi-cat

#19 Du skriver "Tutandet och biltrafiken var inte mer störande än någon annanstans". Syftar du på i en storstad så håller jag med.. 

Nej, jag jämförde inte med en storstad. Eftersom Stonehenge ligger på landsbygden jämförde jag med resten av landsbygden.

Det är f.ö. mäktigt att se formationen torna upp sig när man närmar sig på vägen. Utanför går fåren och betar. (Och jag är väldigt glad att inte vägen "behövde" gå fram rakt igenom Stonehenge, det hade annars varit typiskt många andra ställen där den där utvecklingen måste fram till vilket pris som helst. )

Det stämmer att det finns många och större och kanske vackrare, men i mitt tycke är Stonehenge högklassigt, särskilt med överliggarna och hur de formats för att passa. Sedan får naturligtvis var och en avgöra själv vad man tycker om och väljer att se på.

Där hade de gjort det avsevärt snyggare och mer avlägset från stora gator.

Smart att de lade formationerna där det inte är en massa störande biltrafik! Oskyldig

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-04-28 19:45 #21 av: yamher


då rekommenderar jag i stället en annan henge som Woodhenge eller Avebury.

Fast håll er till områden som är öppna för turister eftersom de inte har samma generösa policy som allemansrätten! Privat mark får inte beträdas oavsett lämningar.

Nedanför Stonehenge kan man följa processions vägen från floden upp till själva monumentet. Hur de spåren är tydliga i markerna är faktiskt lite mer farsinerande ändå!

Avebury tycker jag var charmigt med den lilla byn inne i "hengen" o Red Lion.

Rekommenderar också Liddington Castle! Visserligen från bronsålder snarare än neolitisk tidsålder. West Kennet long Barrow en neolitisk grav "Barrow". Old Sarum med ca 5000 års bebyggelse kontinuitet.

Cherhill White Horse heter den vita hästen.

mfl. platser

Alis volat propriis Oskyldig

Anmäl
2013-06-18 19:58 #22 av: Magi-cat

Fira midsommar vid Stonehenge!

Wow, det vore något.....

http://www.visitwiltshire.co.uk/whats-on/stonehenge-summer-solstice-2013-p639853

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-09-20 22:12 #23 av: fatcat

Åh, dit vill jag åka! Får väl passa på när min stora syster köpt lägenhet i centrala London Glad

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-09-20 22:56 #24 av: [Mustangcab]


Själv var jag där i augusti 1971 och det var faktiskt lite svårt att hitta dit. Vi satt en tidig morgon mellan 5 och 6 och åt frukost på stenarna. Ingen motorväg och ingen spektakelturism som när jag kom tillbaka 1978.

Om jag någon gång kommer så långt som att skanna mina diabilder så ska jag dela med mig av dem.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2013-09-21 08:41 #25 av: Magi-cat

Wow! Vad kul att ha varit där på den tiden när man fick sitta på stenarna! Glad Ingen motorväg, det måste varit stor skillnad mot nu, mer lugnt...

Skulle var kul att se bilderna...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-09-21 09:19 #26 av: fatcat

#24 Låter häftigt! Snacka om lugnt o fridfullt Glad

Vet dock inte om Stonehenge slår stenvallen vi har ute i sommarstuganCoolDen är hur lång som helst och förmodligen skapad under stenåldern..

Tråkiga är bara att man aldrig ser arkeologer där, visserligen är min pappas fru arkeolog men jag menar ett skattefinansierat utgrävningsprojekt. Ligger stora stenar mitt i skogen vid stugan o det ska tydligen finnas en fornborg i närheten till vallen. 

Hittade en länk om de här:
http://www.geocaching.com/geocache/GC3RQ6R_gothemhammars-fornborg?guid=30874a68-059e-4bfa-aa9f-3285cf8c0261

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-09-21 09:34 #27 av: fatcat

Fast det är samma sak med Trullhalsar, tydligen tycker väl länsmuseet att det är för dyrt med utgrävningar!

Skatteplundrare hinner före..Funderar

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-09-21 10:16 #28 av: yamher


idag gräver man sällan ut något om det inte kommer att tillföra något till historien. Vi måste ha lämningar kvar i sitt ursprungliga skick också. Det finns inte speciellt mycket pengar till detta heller. Mycket bedrivs med volontärarbete (vilket är mer vanligt utomlands).  Den andra sidan av myntet är om det riskeras exploateras, dvs det byggs vägar eller hus - då måste man hinna åtminstone kartlägga fornlämningarna (om de inte har ett sådant värde att bygget stoppas).

Alis volat propriis Oskyldig

Anmäl
2013-10-12 19:49 #29 av: maribell

Tänker på vår egen historia i Sverige. Har varit i Tanumshede vid Vitlycke museum, där på andra sidan vägen och bakom hällristningarna finns ju ett jätte stort stenkummel och det verkar inte vara utforskat alls. Men det är en fantastisk frid och mystik över hela området. Skulle verkligen vilja veta mera om det..

Anmäl
2013-10-13 13:21 #30 av: Magi-cat

Stonehenges bronsskatter från den gyllene eran finns utställda i Devizes, Wiltshire: Fina bilder!

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2456139/Were-dazzling-artefacts-King-Stonehenges-burial-site-Britains-Crown-Jewels.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-11-11 10:25 #31 av: Magi-cat

En annorlunda och fin animation över hur Stonehenge kan ha sett ut. (ca 3 min)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-11-22 08:46 #32 av: Magi-cat

Nya fakta om var Somehenge's "blå stenar" kommer ifrån...

Arkeologer och geologer har trott att de kom från Carn Menyn i södra Wales och ägnat åratal av utgrävningar för att lösa mysteriet. Nu verkar det som om man grävt på fel kulle! De blå stenarna kommer troligen från kullen en mile bort, Carn Goedog.

Fortfarande vet man inte hur de blå stenarna höggs ut och transporterades 160 miles från Wales till nuvarande Stonehenge i Wiltshire.

Det har rått delade meningar om det var mänsklig aktivitet som förde stenarna på plats, eller om de brutits loss i Wales och förts till Wiltshire via naturfenomen som isförflyttning vid senaste istiden. 
OM det är tack vare mänsklig aktivitet så borde det finnas tecken på det vid den nya fyndplatsen.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2510487/Origin-Stonehenges-blue-stones-revealed--experts-dont-know-travelled-160-miles-South-Wales.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-12-03 08:32 #33 av: Magi-cat

...och här har vi ännu en teori om vad Stonehenge använts till: ett förhistoriskt centrum för rockmusik! Skrattar Stenarna är en gigantisk xylofon, trummor och cymbaler! Orsaken till att de flyttades dit var deras musikaliska stämning!

Vilket ös det måste ha varit! Lyssnar på musik

edit 2014-03-24: ser att jag glömde länken. :-(

Det kan ha varit den här:

http://gizmodo.com/is-stonehenge-actually-a-giant-musical-instrument-1539942048

Liknande från Malta:

http://www.epochtimes.se/articles/2009/12/28/18363.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-12-17 21:13 #34 av: Magi-cat

Nytt besökscentrum vid Stonehenge! Fina bilder!

http://www.huffingtonpost.co.uk/2013/12/17/stonehenge-new-centre-pictures_n_4457539.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-03-24 19:15 #35 av: Magi-cat

Man skulle kunna tro att området runt Stonehenge är väl undersökt, men man gör fortfarande spännande upptäckter!

Nyligen hittade man skulpturer av ankor som kan vara de äldsta i Storbrittannien. De har daterats till ca 700 f.Kr och utgör troligen en del av en bronsålderstradition att offra gåvor i vattnet.

Fler fynd som gjordes kan lära oss ännu mer om platsen. 
Man fann också rester av en eldstad och en festmåltid på uroxe som kunde dateras (kol 14-metoden) till 6250 f.Kr!
Det är 3000 år innan stencirkeln restes!

Den här heliga platsen användes alltså långt innan stencirkeln restes....

http://www.epochtimes.se/articles/2011/10/13/22164.html

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-08-27 07:43 #36 av: Magi-cat

Ju mer man upptäcker desto mer finns det att upptäcka...

Med modern teknik behöver man inte gräva och förstöra platsen, man får ändå en bild av vad som finns dolt under jord och det verkar vara mycket!

15 monument från tiden för den neolitiska eran, helt eller ofullständigt kända, finns under ytan runt Stonehenge enligt "The Stonehenge Hidden Landscape Project,".

http://www.huffingtonpost.com/2014/08/25/new-study-buried-structures-stonehenge_n_5709137.html?ncid=fcbklnkushpmg00000063

Helt fantastiskt hur det kan ha sett ut, med ett myller av folk från när och fjärran, sång och musik, mässande och tonande, helande kanske...Eller - ett maktcentrum? Säkert har det förändrats under tidnens lopp.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-09-03 08:41 #37 av: Magi-cat

Uhummm...själva Stonehenge kanske inte är så gammalt som vi trott, åtminstone har det "restaurerats" flera gånger...

http://www.indymedia.org.uk/en/2005/12/330623.html?c=on

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-09-06 12:16 #38 av: Magi-cat

President Obama besöker Stonehenge!

Coolt och spektakulärt tyckte han, och bockade av platsen från sin bucket list...(saker att göra innan man dör)

http://www.svt.se/nyheter/varlden/obama-bockade-av-stonehenge-coolt

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-09-10 22:31 #39 av: Magi-cat

Mer om de nya upptäckterna runt Stonehenge, bl.a. 17 olika monumnet!

http://earthsky.org/earth/new-scans-reveal-hidden-monuments-of-stonehenge

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-09-11 14:49 #40 av: tarantass

Intressant. Länken i #39 fanns igår men tycks inte finnas längre. Här en liknande:

http://www.bbc.com/news/science-environment-29126854

Anmäl
2014-09-12 08:45 #42 av: starhawk

Har besökt Stonehenge tre gånger, tja den tredje gången körde vi bara förbi på motorvägen, men även då var det en mäktig syn. Den första gången var länge sedan då fanns det ingen form av avstängningar alls och man fick gå fram och ta på stenarna om man ville, andra gången var det ett stängsel runt och man fick gå in via en gång. Någonstans i trakten finns även ett Stonehenge i komplett skick med samtliga stenar, fast gjuten i betong, den är noggrannt placerad i samma vädersträck som orginalet och vid midsommarmorgonen lyser solen upp kanterna på den stora porten i hästskon. Tyvärr har vi inte lyckats konstatera var detta rekonstruerade henge ligger. Amerikaner med sin flair för "god smak" har byggt ett carhenge med bilar istället för stenar, enligt uppgift inspirerat av Stonehenge. 

Vårt första besök var en anordnad utflykt i samband med en charterresa till London, vid det andra reste vi i egen regi mellan olika B&B och kunde därför i egen takt utforska både Avebury och Stonehenge, vid det tredje besöket i trakten tittade vi på Cerne Abbas Giant även kallad "fula gubben i Cerne"  eftersom han har en stor sån där sak som karar har mellan benen i erigerat skick, enligt sägnen skall en ofruksam kvinna övernatta på den för att bli fruktsam. Detta var innan någon framställde en liten Homer vid sidan om

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2014-09-12 08:54 #43 av: Magi-cat

#42 Carhenge, jösses! Yrar

Var det där betong-henge finns vet inte jag heller...

Och visst är Stonehenge en mäktig syn! Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-09-12 14:40 #44 av: tarantass

En wikilista på kopior och parafraser:

http://en.wikipedia.org/wiki/Stonehenge_replicas_and_derivatives

Anmäl
2014-09-12 14:45 #45 av: Magi-cat

Den har tydligen ynglat av sig världen över. Glad

"Snowhenge" var fint...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-11-09 11:15 #46 av: Magi-cat

Stonehenge-gåtan nära sina lösning - nu igen! Får idé

Läs om de mängder av nya monument man funnit under jorden - platsen var helt gigantisk!

Man får väl se fram emot nya utgrävningar då...Men om gåtan är löst vill jag lämna osagt...

http://www.expressen.se/nyheter/dokument/stonehenge-gatan-kan-vara-nara-en-losning/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2014-11-12 10:22 #47 av: Lilla Stjärna

Nu har forskarna kommit in på rätt spår ser jag! Stonehenge har sedan ganska många år varit ett förklarat fenomen för min del. En av många offerplatser - oerhört makabra (bara förnamnet) ritualer Ledsen.

Jag klarade bara av att titta på de magnetiska databilderna av alla cirkelformationerna någon sekund  -en kraftig bekräftelse. Har iskalla kårar utmed ryggen Fryser.

Var på väg att vallfärda dit jag också tillsammans med ett par väninnor. Det är en så fantasieggande plats. Vi trodde, som så många andra, att det var något heligt mysterium som gömde sig därinne och sa väl som Obama;   "Hur coolt är inte det här?"

Jag är minst sagt tacksam nu att den resan aldrig blev av.

Anmäl
2015-01-19 18:15 #49 av: Magi-cat

På Vetenskapens värld kommer ikväll nya fakta om Stonehenge!

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nu-avslojas-stonehenges-blodiga-historia

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-01-20 22:27 #50 av: Magi-cat

Såg ni programmet? Där visade man hur man med radarteknik kartlagt vad som finns dolt under jordytan och kunnat rita upp hur ett flertal olika konstruktioner sett ut.

Intressant också källan där sten färgas rosa...Det måste gjort ett starkt intryck på människorna.

"– Stencirkeln föregicks av träkonstruktioner, sedan har det byggts ut, men historien slutar inte där. Det ser man inte minst på nyandliga rörelser som knyter sig till platsen idag, säger Kristina Jennbert."

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nu-avslojas-stonehenges-blodiga-historia

Nästa vecka blir det en fortsättning.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-01-26 19:00 #51 av: Magi-cat

Andra delen ikväll, Vetenskapens Värld!

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/avancerad-geometri-avslojar-stonehenges-ursprung

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2015-02-01 18:09 #52 av: Lilla Stjärna

Vad synd att jag missade programmen. Får väl kolla efter repriser...

Anmäl
2017-06-17 08:20 #54 av: Magi-cat

gratisbild från pixabay.com

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-04-19 12:12 #55 av: Magi-cat

18 april, World Heritage Day.

https://www.google.se/search?q=world+heritage+day&oq=world+heritage+day&aqs=chrome..69i57j0l5.4469j0j9&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.