2009-04-16 17:58 #0 av: pernillaa

En förlängning på artikeln "VIKTIGT om upphovsrättslagen". Denna artikel handlar bland annat om länkning till Youtube.

Länka till filmklipp på Youtube

När jag hade skrivit artikeln "VIKTIGT om upphovsrättslagen" så började jag fundera över funktionen som gör att man kan bädda in ett filmklipp med hjälp av ett video-URL här på iFokus.

Såhär fungerar det: Du går in på Youtube och hittar ett filmklipp med EVP, kan vi säga. Du tänker "Oj vad jag skulle vilja visa upp det här på Spökbilder iFokus", och så kopierar du filmklippets adress. Sen skapar du ett inlägg och klistrar in internetadressen under Video-URL och publicerar inlägget. Plötsligt syns då alltså själva filmen på den här sajten direkt, istället för att man klickar på en länk och kastas till yYutube´s sida och det ursprungliga klippet.

Är inte det något sorts mellanting mellan kopiering och länkning?

Jag nämnde ju i den förra artikeln om upphovsrättslagen, att det var en man som åkte fast för kopiering p.g.a. att han länkat så mycket så hans sajt fick fler besökare på nyheter från andra sidor än de ursprungliga sidorna.

Och det är det enda vi behöver oroa oss för här på Spökbilder iFokus. Jag har gjort 2 forumgrupper avsedda för länkar och de ska då bannemej användas.

På Youtube finns det, till höger om varje filmklipp, en adress för länkning, och en annan speciellt avsedd för inbäddning som finns här på sajten. Youtube har alltså medvetet gjort så för att man ska kunna visa klippen på andra sidor istället för att bara länka till varje vidoklipp. I viss mängd är det bara bra reklam för dom.

Jag kommer hålla koll på mängden filmklipp som visas här så att det inte blir för mycket och jag kommer även lägga till detta som en regel bland skrivreglerna.

Det är alltså okej att kopiera adressen och klistra in i fönstret för video-URL och visa som inbäddat filmklipp här på sajten utan att man frågar om lov hos upphovsrättsinnehavaren. Men känner man sig osäker och känner sig givmild för stunden kan man säkert glädja någon genom att fråga om lov ändå. Det skadar ju aldrig.

Länka till artiklar m.m. i webtidningar

Nu vill jag prata om länkning till t.ex. artiklar och bilder i tidningar på webben. Säg att du hittar en artikel om Spökjägare som du helst gärna vill visa oss här på sajten. Det du inte får göra är att kopiera hela artikeln eller kopiera bilden och lägga upp i ett inlägg utan tillåtelse från upphovsrättsinnehavaren. MEN...du får kopiera en liten liten del av texten som en liten "aptitretare" för oss på sajten och lägga upp i inlägget och sen skriva att "resten av artikeln finns att läsa här" och så länkar du till artikeln. Du får alltså inte kopiera så mycket så att artikelns huvudpoäng kommer med men du får kopiera så pass så att du väcker ett intresse.

Detta är en balansgång på en smal lina och kan vara väldigt svårt att avgöra var den gränsen går. Så i sådana här fall kan det vara bra att ändå alltid fråga om lov. Men som sagt, enbart länken är lagligt att lägga upp utan tillåtelse.

MVHOK (Mycket vänliga hälsningar och kramar) // Pernilla, sajtvärd