Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Vad är ett spöke?

2009-05-19 01:19 #0 av: pernillaa

Ordet "spöke" är ett väldigt allmänt begrepp på övernaturliga fenomen.

Här delas begreppet upp i mer preciserade underkategorier där de beskrivs detaljerat och skillnaderna mellan begreppen.

Texten är skriven av Jane här på iFokus och används med hennes tillstånd.

--------------------------------------------------------------------

Jane har valt att påvisa hur vanligt det är med varje typ, med hjälp av procent. Procenten ska inte plussas ihop och jämföras med varandra.

Istället för att använda sig av t.ex. en skala från 1-10 där 1 är mycket ovanligt och 10 är mycket vanligt, så har Jane valt att visa det i procent där 1% är mycket ovanligt och där 100% är mycket vanligt

----------------------------------------------------------------------

"Ett spöke är enligt folktron en avliden ande, själ som kan ge sig till känna på olika sätt och det finns olika slag av spökerier. Spöktron är starkt knuten till mörkerrädsla och de flesta upplevelser utspelar sig nattetid. (att sk. Spöken o andar kan ses o höras mest nattetid, beror på att det är lugnare i etern då och de har lättare att ta sig igenom vår sfär då) Ett spöke är oftast en människa som levt och dött på den plats som de sedan hemsöker eller som på andra platser som kyrkor och kyrkogårdar, gamla galgbackar eller andra mordplatser. Även Slott ,Herrgårdar underjordiska kulvertar till exempel under stora sjukhus, eller båtar som t. ex den flygande Holländaren men även flygplan och tåg. Spöktron har funnits i alla tider men nu i dags tron med den media upplysning med Tv- och Tidningar har spökerierna eskalerat till opropetioneliga mängder av hemsökelser i var och vartannat hus. Och vi vågar påstå att 95% av dessa är egna rädslor som skapar hjärnspöken av placeboeffekter av allt vi ser och hör.

Jordbunden ande 

Väldigt ovanligt förekommande! 1 %

Är en människa som har dött men som ändå vill vara kvar. Själen är fäst vid olika saker, människor eller hus som gör att de inte vill gå vidare(materialister , stort ego, ägande behov, stora rädslor särskilt existentiella med religiösa aspekter som skärseld o liknande, stor negativitet) Tänk på att ingen själ eller jordbunden ande, lämnas åt sitt öde, de har alltid sina hjälpare på andra sidan som hela tiden gör allt för att de ska inse var dom är och ta steget över till högre plan i ljuset. De tar hand om de sina. Vid vissa fall behövs mediums hjälp ifrån denna sidan!(men inte alls i den utsträckning som vissa tror)

Dessa själar kan stanna kvar i hus eller följa med kära ägodelar som t ex kan köpas hem på auktioner(antkviteter). Dessa själar vet att dom dött, men det kan i vissa fall dröja innan de förstår att de inte lever fysiskt längre. Dom märker snart att ingen ser dem och att de inte får kontakt och till slut inser de vad som hänt. Dessa själar är mästare på att ljuga, för de gör allt för att få stanna kvar i den fysiska världen. Att som medium tro på dessa själar är inte lönt. Dessa själar är manipulativa och när sig av de levande för att återleva sina liv i någon konstlad verklighet .

De riktigt negativa jordbundna andarna gör allt för att inte bli utdrivna ifrån sina hus och som medium försöker de stoppa oss att komma dit. Dessa spöken kan inte skada oss fysiskt men en del är aggressiva som kan resultera i att saker går sönder i husen på konstiga och oförklarliga sätt. Spökena kan bli upprörda om en ny ägare rör om för mycket i deras hus, eller gör en kraftig ombyggnation. Då kan de som sagt bli aggressiva och vissa människor kan känna att någon tar på dem eller att en obehagskänsla kryper över en. Själarna har kvar sina tankar, precis som när de var fysiska människor och levde på jorden, de är fortfarande samma personer och detta kan ställa till problem för en familj som bor i ett hemsökt hus.

Om spöket är irriterat kan det bli en oro i huset och stämningen kan sprida sig till sensitiva /känsliga familjemedlemmar och spökets irritation smittar på så vis av sig till de levande, något som senare kan skapa vidare irritationer bland de fysiskt levande. Och skapa motsättningar i familjerelationen.

Vilsen själ 

Väldigt ovanligt förekommande! 1 %

Till skillnad mot en Jordbunden ande som vet att dom gått över eller dött, så vet inte dessa själar det. De är förvirrade och vet inte vart de är eller vart de ska ta vägen, oftast tror dom att de drömmer. Det är oftast själar som gått hastigt över i olyckor och katastrofer eller hastiga sjukdoms förlopp, operationer. Eller de som inte har någon tro på ett liv efter döden. De har inte insett att man lever vidare bortanför den fysiska existensen och behöver snabb hjälp till förståelse om detta, då de oftast är i lite panik. Dessa själar eller andar kommer till insikt oftast väldigt fort inom 1 vecka c.a efter deras övergång och våra Guider eller hjälpare ser till att dessa får den hjälp utav dem som de bäst behöver den ifrån. Ibland enstaka medium eller en räddnings cirkel(som bara jobbar med att hjälpa vilsna själar) eller i Fysiska eller Trans cirklar kan ibland få tjäna som räddningscirklar och cirkeldeltagarna kan på ett lugnt och begripligt sätt för den vilsna själen, få dessa till förståelse i vad som hänt och att de lever fast i en annan existens och leda dem att finna ljuset. Detta är en väldigt vacker och många gånger hjärtgripande aktioner. Oftast klarar andevärldens hjälpare att få dessa själar till insikt själva men ibland behövs vi medium på denna sidan för att vare en del i processen med detta!

Ande 

Vanligt förekommande! 100%

Till skillnad ifrån dom två ovanstående så är dessa andar, nära och kära till oss och som är vänliga och vill omhulda oss med sin kärlek. Dessa vet att dom dött och har kommit till ljuset, men väljer att komma tillbaka till oss ibland och är vi känsliga så känner vi av dem eller ser dem. Ibland, om dom vill oss något som vi inte begriper, kan de föra ett himla oväsen tills vi förstår att de finns och vill få fram meddelande sig till oss. Tänk er själva att ni går över till andra sidan, skulle inte ni vilja tala om för era släktingar som sörjer att ni inte är döda utan lever och har hälsan för fullt. Det skulle i alla fall jag! Ibland så fungerar dom som våra inspirerare eller hjälpare i olika tider i våra liv och händelser. Och det är kärleken till er som för dom tillbaka för att kika till er! Många människor känner aldrig av dessa men dom är där ändå ibland för att hjälpa och inspirera. Dessa själar är inte hus-bundna utan är kopplade till dig som person. Det är dessa som man får kontakt med om man går på en seans. De behöver inte någon hjälp till ljuset.

Gengångare 

Ovanligt förekommande 2%

Till skillnad mot de andra nämnda så kan du inte få någon kontakt med en gengångare, det är oftast traumatiska händelser som återspelas år efter år, samma tid efter tid. Det finns ingen själ eller ande i detta utan det är avtryck i tiden som likt en film återspelar samma händelse exakt om och om igen. Det kan vara både bilder och ljud. Händelserna är alltid kopplade till en viss byggnad eller plats. Ofta rör det sig om dramatiska scener.

Alla kan inte se detta utan det verkar som att bara vissa personer är extra sensitiva för det. Detta är det som dom flesta kopplar till återkommande spök-händelser i slott och fältslag. Det finns ingenting att göra åt detta, förhoppningsvis är det något som försvinner av sig själv när det är dags eller när tillräckligt lång tid har förflutit. Se det som en påminnelse av vad vi människor inte bör göra gentemot varandra!

Poltergeist 

Väldigt Ovanligt förekommande! 1 %

En annan benämning och betydelsen av detta är "buller-ande" eller "knack-ande".

En själ/ande eller det kan också vara själv-framkallat av en fysisk människa.

Poltergeist-fenomen kan vara: Knackande i väggar, steg i trappor och dörrar som slår igen. Saker flyttas på. Möbler välts eller saker flyger igenom rummet, köksluckor och lådor som öppnas och stängs av sig själv. Puberteten eller tidig ålder, före 4 år, kan vara starkt kopplat till poltergeist-fenomen utan att det egentligen har någon ande orsak. Andra själv framkallanden av dessa fenomen är negativitet, rädslor och ondska.. De tre sistnämnda kan skapa mental hjärnspöken som blir till monster eller demoner som i dessa fall behöver hjälp av medium och professionella terapeuter/mental läkare.

Alla själar och andar kan använda sig av dessa fenomen, men är då av en mildare art och ska inte förväxlas med ren poltergeist.

Gastar 

Väldigt ovanligt förekommande! 1 %

En gast är egentligen ett synonym för olyckliga spökens läten, oftast gälla skrik eller gälla skratt. Höga spök-röster helt enkelt!

Varsel-ande 

Ganska vanligt förekommande 50%

När våra nära och kära går över, är det många gånger vi får en sista påhälsning av dem, innan de tar klivet helt och fullt över på andra sidan. Detta är något som brukar vara direkt i anknytning till övergången eller senast 3 dagar efteråt. Det blir ett slags adjö ifrån dem till oss. Detta ska ses som ett farväl och inte som att de behöver hjälp över på andra sidan.

Hjärnspöke 

Väldigt vanligt förekommande 95 %

Våra rädslor för det övernaturliga och det vi inte förstår är den största orsaken till våra hjärnspöken. Med kunskap om vad som är vad och vetskapen om de universella lagarna som säger bland annat att "lika söker lika" behöver man inte vara rädd för att stöta på något ont, eller ond ande, om man inte är en ond person själv, så säger denna lag att du inte drar åt dig detta heller. Till 99% är det era nära och kära som är de som tar kontakt om ni känner en närvaro och är du andligt intresserad kan den sista procenten vara dina guide, hjälpare eller inspirerare. Det är mest hjärnspöken som drivs ut i våra hem nuförtiden. Resten är släktingar som vill få kontakt och 1 % är jordbundna själar!

Alla Själar och andar har hjälp av de sina på andra sidan. Likadant att vi hjälper en behövande på denna sidan som faller - så hjälper dom de sina som faller, det är väldigt få fall där vi medium verkligen behövs att hjälpa till vid spökutdrivning. Det är mest att vi behöver hjälpa den som har problem med spökena till en förståelse om vem som är där och vad dom vill. Lika söker alltså lika oavsett sida, vi hjälper människorna här och andarna/guider hjälper andarna på andra sidan. Väldigt enkelt.  Däremot vid räddningsarbete för vilsna själar behövs vi mera eller att förmedla information ifrån era nära och kära till er människor."

Det enda jag(Pernilla) har gjort med den här texten är att snygga upp den med rättstavning och sådant.

Tack till Jane!

Kram

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-05-19 11:37 #1 av: Zadeira

mycket intressant!


Anmäl
2009-05-19 13:36 #2 av: Merlin-pappa

Intressant och orienterande läsning. Tack Pernilla. Skrattande

Anmäl
2009-05-19 15:07 #3 av: [Vargnatt]

intressant att läsa :)

Anmäl
2009-05-19 16:17 #4 av: powderpuff

Väldigt intressant läsning Skrattande

Anmäl
2009-05-31 21:49 #5 av: [Wera]

Väldigt väldigt intressant måste jag säga :) Skit bra (Y)
Alltså även om inga andar/spöken kan skada oss fysiskt blir man så rädd ändå! Iaf. jag :P

Anmäl
2009-05-31 21:54 #6 av: pernillaa

Tackar så mycket! =)

Jag blir också rädd. Jag tänker som så att om spökena kan påverka materiella ting som möbler och flytta grejer och så, vad är det som säger att dom inte kan frambringa styrka att slå oss också då vi själva är någonting materiellt?! Så går alltid mina ankar men jag försöker tänka på dom som osynliga människor. Vanliga människor, men jag kan inte se dom. Så tänker jag. Jag tänker att det är vanliga människor med känslor och som kanske känner sig vilsna och mår dåligt. Det riktiga hotet är ju egentligen i de människor som vi ser. Där är den verkliga faran.

 

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-05-31 22:17 #7 av: Bim

Måste göra en påminnelse till mig själv att jag ska läsa det här när jag inte har plugg! ;)

Anmäl
2009-06-09 03:25 #8 av: werner

Jag vill hellre se på det med vetenskapen i ryggen och tro att jag har borderline än att accepetra den närvaro terror jag hade i 7 år. Föredrar att förneka.

Anmäl
2009-07-17 17:13 #9 av: [incendium]

*puttar upp med tanke på aktuella diskussioner i andra trådar*

Det finns ju ett antal olika uppdelningar i spökkategorier beroende på intressen och syfte med uppdelningarna. Själv är jag mest van vid uppdelningen intelligenta- och residentiella fenomen.

De intelligenta fenomenen är när man kan interagera med fenomenet. Exempelvis i form av svar på frågor eller att något händer som följd av yttre påverkan (frågor, beteenden osv)

De residentiella fenomenen består utav något som har hänt som har på något sätt lämnat ett avtryck. Detta avtryck kan beså av att fenomenet spelas upp som ett filmklipp, gång på gång, mer eller mindre oberoende vad som händer runt om.

Anmäl
2009-07-20 04:29 #10 av: Bjoern

Intressant att det är 251% spöken om man räknar ihop alla sorter. :)

Jag har ju svårt att tro att 100% av allt som upplevs som spöken är andar samtigit som 95% av de upplevelserna är hjärnspöken. En justering kanske är på sin plats så man faktiskt kan tolka vad som menas med %:en?

Anmäl
2009-07-20 16:40 #11 av: pernillaa

Jo jag har själv börjat fundera över det där när jag har läst så jag ska nog kontakta hon som har skrivit det. =)

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-26 13:25 #12 av: pernillaa

Nu finns procentsatserna förklarade i artikeln! =)

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-10-18 18:39 #13 av: [Woozy]

Hej

Lite gammal tråd men jag är ny här så =)

 

#5

"Väldigt väldigt intressant måste jag säga :) Skit bra (Y)
Alltså även om inga andar/spöken kan skada oss fysiskt blir man så rädd ändå! Iaf. jag :P"

-vill inte skrämmas, men du har så fel så. Förvånad

Jag har blivit slagen när jag låg och sov. Vi pratar inte om nån liten örfil.

Lyckligtvis så var det bara ett slag, men det räckte och blir över.

-önskar du hade rätt. Oskyldig

Anmäl
2009-10-20 12:17 #14 av: Ghosthunter

Olika typer av spöken och spökerier stämmer väl ganska bra, men procentsatserna är helt fel. T.ex är det vanligaste spökena Residual Hauntings, det som ni kallar gengångare. Kan också kallas platsminne på svenska. Borde ha minst 90%.

Jordbunden ande borde ha minst 40%, etc, etc.

Och tyvärr har Wera fel i att spöken inte kan skada folk fysiskt. Dom kan bli mycket fysiska. Själv blev jag riven på armen så det började blöda. Men mest vanligt är det vid Demonhemsökelser, där det t.o.m finns dödsfall.

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2009-10-20 14:10 #15 av: [Woozy]

Jag har blivir riven flera ggr faktikst. Sista gången jag blev riven så fotograferade jag min arm faktikst. Hade jag inte varit nagelbitare så hade säker tanken funnits på att jag kliat mig i sömnen, men jag har som sagt inte mkt till naglar då jag bits =). Jag kan sätta in bild på rivmärkena så kan du jämföra om mina rivmärken så ungefär ut som dina??

Nu vet jag ju att rivmärkena ser olika ut så gott som varje gång, men som sagt. Vill du se så lägger jag upp lite bilder.

Anmäl
2009-10-20 18:12 #16 av: Ghosthunter

Woozy - där ser man, det är lite freaky när sånt händer faktiskt. En gång så blev jag också klämd av en iskall hand på axeln, som lämnade efter röda märken. Jag är annars inte rädd för spöken....men våldsamma fysiska fenomen är lite otäckt!

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2009-10-20 19:37 #17 av: [Woozy]

Jo, jag blev som sagt slagen rejält i min förra lya samt i den här så har det hänt nåt sjukt som jag inte upplevt nån gång förr. Jag trodde hjärtat skulle ge upp. När man har såna erfarenheter (saknar bättre namn) så blir man lättskrämd och nojjig. Iaf jag. Jag har frågat medium om vissa onda andar helt enkelt "lever" på att skrämmas och den negativa energi som uppstår och efter mkt om och men så kan det nog vara så.

Det verkar inte som om medium är så förtjusta att prata om såna negativa krafter, men jag tar alla chanser som bjuds till att fråga.

Sedan så tror jag fakitskt det beror en hel del på va mediumet själv varit med om i fråga om erfarenhet etc.

Det som hände i denna lägenhet var att nåt tog över min kontroll tror jag. Min puls ökade och ökade och ökade. Jag har aldrig någonsin upplevt sån hög puls i hela mitt liv. Sedan kändes det som jag fick starkström genom magen, för den krampade.

Dagen efter så hade jag ont i mage, rygg och hjärta. Folk jag pratat med rekommenderade starkt EKG, men envis som man är så.. Jag trodde inte man kunde ha tränigsvärk i hjärtat. -så kändes det iaf som.

Anmäl
2009-10-20 19:49 #18 av: [Woozy]

Efterforskningar jag gjort på internet så skall det ha varit en demon i min gamla lägenhet. Då utgår jag ifrån hur en demon har beskrivits på internet och hur/vad det kan göra/låta. Min tjej satt hemma ensam en kväll och tittade på tv samt skulle spela in ett program åt mig då jag den här kvällen spelade innebandy. Min tjej har oxå hört det tunga mörka ljudet som blir när en demon andas. Hon har aldrig varit så rädd i hela sitt liv. Det började med att TV och videon stängdes av.. Sen...

Jag hörde rösten uppskattningsvis 1-2 dm från mitt öra. Det var ganska så sjukt skrämmande. Speciellt när det skett andra saker och man vet vad de är kapabla till. -hoppas jag aldrig någonsin får uppleva det igen kan jag helt ärligt säga. Toadörren kunde smälla igen med full kraft bara så där. Det rann västska ur garderobsdörrarna i hallen. Vet ej om det skulle symbolisera blod eller tårar.

Det har varit knarrade ljud som har förflyttat sig i sovrummet. man såg inte, men hörde. Katterna låg under sängen med TJOCK svans. Papperspåse har bara smällt till mitt i natten. Påsen hade alltså gått från ihopvikt till stående på 1/10 sek. Mörska skuggor har kommit ut ur väggarna. PET-flaskor har stått och vibrerat. Likaså parfymflaskor. Badlakan som hängt på tork har bara hux flux dragits rakt ut, som av en osynlig hand. Dvs badlakanet "hängde" i öglan, men rakt ut i luften och inte nedåt mot golvet.

Så... Fy faen för negativa, mörka energier som gör allt för att visa negativ makt. Den som inte tror på att sånt här existerar hoppas jag få slippa uppleva det, för det är inte att rekommendera (om man får välja).

Anmäl
2009-10-20 21:07 #19 av: Ghosthunter

Woozy - Herregud vilka upplevelser. Det där med demoner är inte att leka med. Tunga andningar, dörrar som slår igen våldsamt och framförallt vätskor som rinner är typiska fenomen vid demonhemsökelser. Jag hoppas inte demonen har följt med dig till din nuvarande lägenhet. Men det verkar mer vara "vanliga" spökerier i ditt nuvarande hem....men det kan ju vara nog så obehagligt ändå!

Lite nyfiken också på hur du hittade info om en demon i din gamla lägenhet?

Tack!

/Fredrik

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2009-10-20 21:21 #20 av: [Woozy]

Det är det jag är livrädd för. Dvs att demonen har följt efter mig. Nu på Torsdag så kommer ett medium hit igen. Han har varit här förut och försökt att resna lägenheten, men då dök det upp andra väsen/spöken, så mediumet kommer ha hjälp med sig av en synsk person. Mer vill jag inte säga eftersom jag inte vet om mediumet vill "synas".

Men han sa att vid nyckfulla fall så brukar han ta med sin "mentor".

Tex det som hände mig samma kväll som mediumet var här hände efter att jag hade varit på toan (i badrummet).

Jag började hux flux må helt apa. Jag var tvungen att gå ut ur badrummet och sätta/halvligga i soffan. Jag var helt likblek enligt min tjej. Det kändes som jag stirrade in i intet när jag glodde rakt in i väggen. Det gick över efter kanske 5 minuter. Jag har väldigt svårt med tidsuppfattning ibland då det händer knepiga saker som stör.

Anmäl
2009-10-20 21:28 #21 av: [Woozy]

Jag har väl inte direkt setat och googlat hundra timmar om hur demoner beter sig, utan det här va ett videoklipp som jag såg på youtube som handlade om demoner. Nu vet jag ju att väldigt många försöker göra sig lustiga och göra sina egna spökfilmer och skicka upp till yputube, men det var iaf efter en video som jag såg som handlade om demoner som poletten trillade ned. Efter det så hade jag ju ett namn att söka på och då går det lättare.

Före ordet demon så vet jag inte vad jag skulle ha använt för ord. Men det som har hänt har ju hänt oavsett namn på eländet.

Det är lite som med sjukdomar det där. Man kan må apa och vara hur sjuk som helst, men har man inge namn på sjukdomen är det ett helsike att söka info. Men har man namn på sjukdomen så är det betydligt lättare att söka den information man kan tänkas vilja hitta.

Anmäl
2009-10-20 21:40 #22 av: [Woozy]

Angående vad som sker i den här lägenheten och vilka som håller på vet jag inte, men jag har mina teorier till viss del.

 

Anmäl
2009-10-21 13:04 #23 av: Ghosthunter

#20 Woozy - Det skulle vara intressant och höra vad mediumet kommer fram till på Torsdag. Om du vill berätta alltså.....känn dig inte pressad att göra det.

/Fredrik

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2009-10-21 14:27 #24 av: [Woozy]

#23

Jepp kan jag väl

Anmäl
2009-10-23 23:25 #25 av: [GunillaR]

Woozy, jag har skickat pm till dig!

Anmäl
2009-10-23 23:40 #26 av: [Woozy]

#25 okidoki

Anmäl
2009-11-06 20:49 #27 av: Tarzan88

En väldigt Bra Tråd detta !Skrattande

Anmäl
2009-11-06 20:51 #28 av: [TrevorS]

Tycker det stämmer bra överens med min uppfattning också. =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.