Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Att ljuga över internet

2009-07-05 20:34 #0 av: pernillaa

Ljuga, kan alla människor göra och ljuga, kommer alla människor att göra, av olika anledningar.

 

Många tycker att det är viktigt att kunna dra en s.k. "vit lögn". En vit lögn är vad som anses vara en nödvändig lögn som man drar för att t.ex. inte såra en annan människa, eller för att skydda sig själv.

Vissa är bättre på att ljuga än andra. Jag själv är fruktansvärt dålig på att ljuga därför att jag vet att det är fel.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Vanliga tecken på att man ljuger är:
 • Flackande blick
 • Rösten darrar
 • Svettningar
 • Darrningar
 • Att man hostar eller sväljer nervöst
 • Kanske pillar med någonting
 • Får svårt med direkt ögonkontakt
 • Högre puls

Detta varierar ju givetvis från person till person. Det ovan är generellt för de som inte ljuger så ofta och som är medvetna om att de ljuger.

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Så finns det ju också de som är duktiga på att ljuga. Dessa människor har kontroll över sin kropp och är medveten om sitt "lögn-mönster" och kan därför reducera eller t.o.m. helt ta bort dessa naturliga reaktioner och det syns därför inte att de ljuger. Att vara bra på att kontrollera dessa reaktioner och dessutom upptäcka andras reaktioner när de ljuger, är avgörande i t.ex. Poker.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------

Mytomani

 

När man är mytoman så ljuger man mer eller mindre tvängsmässigt och utan egentlig anledning. Man ljuger utan skuld och om i princip vad som helst. Många mytomaner hittar på en myt om sin bakgrund och sin person

Det blir en "sport" att ljuga för andra och testa vilka lögner andra går på. De ljuger så att de tror sig själva.

Omgivningen lär sig så småningom att inte tro på dessa personer då det ofta handlar om upmärksamhets-sökande, att man vill verka intressant och kanske vill ha medlidande

--------------------------------------------------------------------------------

 

 

Men hur avslöjar man en lögn över internet? Hur vet man om någon ljuger när man inte ser personen ifråga och inte har annat än text framför sig?

Självklart vill man ju tro gott om människor. Man vill ju inte tro att någon ljuger och luras. Ser man en bild som tycks nästan för bra för att vara sann och ägaren till bilden intygar att den är äkta, så vill man ju gärna tro det. Men tyvärr så kan alla ljuga.

ALLA kan ljuga, oavsett om du känner personen väl eller det är en total främling, så bör du ha insikt med att alla kan ljuga.

Över internet är det lättare att ljuga än i verkligheten. Då kan man sitta där hemma och svettas och pilla nervöst på duken utan att någon ser det.

Det kan finnas många anledningar till att man drar en lögn. I sammanhang som de på denna sajten så kan det speciellt handla om berömmelse och popularitet. Man vill ha något häftigt kort att bli ihågkommen för och har man då inte turen att av en slump ha fått med någonting läckert på foto så kan man dra en enkel liten lögn. En lögn över något fullkomligt naturligt fenomen, som t.ex. en helt riktig människa på ett foto, och vips är man "den som fick med ett spöke på bild". På en fråga som "stod det inte någon där i verkligheten då?" så är det väldigt enkelt att bara skriva ett kort "Nej!" som svar och skicka iväg.

Ingen kan ju bevis motsatsen eller hur?!

 

--------------------------------------------------------------------------------

Några tips

Här kommer några tips att bära med sig i analyserandet av bilder här på SB!

 • Alla kan ljuga! Misstro inte alla för det men tro inte blint på allt heller. Är du osäker så kanske du borde låta bli att ta ställning i frågan.
 • Ställ frågor. Mer än bara "Är den äkta eller inte?". Fråga om förhållandena och be om foton från samma ställe m.m.
 • Att läxa upp någon som man tror ljuger ger ingenting. Konstatera i ett inlägg, om så behövs, att du inte tror att det är äkta men någon vidare diskussion kring det är ingen mening med. Alla har rätt att tro och tycka vad dom vill.
 • Alla människor "pratar" på olika sätt över internet, så bara för att grammatiken och meningsuppbyggnaden är annorlunda än din egen så innebär det inte självklart att någon ljuger. Men det kan likväl vara ett tecken på lögn. Är du osäker så kanske du borde låta bli att ta ställning i frågan.
 • En lögn är omöjlig att med all säkerhet fastställa över internet, om nu inte personen i fråga själv erkänner att det är en lögn. Så det ger ingenting att gräva i det. Risken för osämja i onödan är större än chansen att det ger något resultat.
 • Går du på en lögn så ska du inte känna dig dum för det. Det visar bara att du vill tro gott om människor och alltså är en bra människa själv då man för det mesta utgår ifrån sig själv. Alla blir lurade någon gång på något sätt.

-------------------------------------------------------------------------------- 

 

 

 

Kram // Pernilla, sajtvärd

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-05 21:15 #1 av: Choklad

Jag försöker gå på känslan även om det är svårt ibland..en del verkar bara vilja se om det är sant att man kan "se" och eller läsa av bilder...så de vill testa ....ibland kan man läsa mellan raderna Flört...men på bilder kan det vara lite svårare. Med undantag av en del uppenbara "fuskerier"...

 

U R us

Anmäl
2009-07-05 23:08 #2 av: powderpuff

De vanliga tecken du skriver hade jag nog tagit för en väldigt osäker person Obestämd

En person som ljuger tror jag är mycket mer självsäker.

Anmäl
2009-07-05 23:29 #3 av: [incendium]

Det finns ju även ett visst dilemma med personer som inte själva är helt medvetna om att de ljuger. Man kan vara helt säker på något tack vare hjärnans förmåga att vilja fylla i luckor och tro att den bild man "minns" är sanningen med stort S. Det finns även problem som mytomani som kan göra det ännu svårare att veta vad som är sanning eller inte. En generaliserad bild av den typiska lögnaren går nog bara att drömma om då det finns för många olika sätt att ljuga på och för många olika reaktionsmönster.

Det känns ju kanske inte så optimistiskt att utgå ifrån att alla ljuger men när det gäller "spökbilder" kan det nog vara en bra startpunkt, åtminstone angående själva bilderna, upplevelser tänker jag inte säga något om. Resten kan babblas vidare om på mer passande trådar men åter igen tack för dina påhitt, de behövs så väl!</babbel>

Anmäl
2009-07-05 23:33 #4 av: pernillaa

Hur man ljuger beror på varför man ljuger och som incendium skriver, ifall man är medveten om att man ljuger. Det jag tar upp är bara generellt för en vanlig svensson som kanske inte ljuger så ofta och inte är speciellt bra på det och då det inte var speciellt planerat.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-05 23:39 #5 av: [incendium]

#4 Då kommer ju frågan om vad en vanlig svensson är ;)

Jaga spökbilder kanske inte hör till de mer normala intressena *fniss*

Men vi är ju folk vi med :P

... och nu ska jag försöka hålla tyst igen och få något vettigt gjort istället

Anmäl
2009-07-05 23:46 #6 av: pernillaa

Ja den här diskussionen kan pågå hela dagen men jag vet inte hur mycket jag ids gå in på detaljer. Tungan ute

En Svensson inom att ljuga, den vanliga människan som inte är expert på poker, eller ljuger för att sälja eller sånt. En människa som är hyfsat frisk i psyket osv osv. Det finns säkert en bra mycket bättre förklaring att ge om jag bara anstränger mig men det ser jag ingen anledning till. Jag hoppas att ni förstår vad jag menar ändå hyfsat.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-06 02:37 #7 av: Choklad

Jag har sju barn..och har då genomgått alla deras perioder under uppväxten...alla pojkarna har haft ( och har) en sak gemensamt..de höjer omedvetet på ögonbrynen när de ljuger...och jag hör oftast på dem att de ljuger. det "känns i luften" på något sätt när alla ljuger. Men med tjejerna har det varit värre. De kunde ljuga hur naturligt som helt. Utan omsvep och det var många gånger man blev luradSkäms...men jag lärde mig..sedan har vi kroppsspråket...man behöver inte svettas eller annat, det bara "syns" på hela personen att den ljuger. Det utstrålar från den.

Vad gäller foton så är det inte snällt att sätta in dem här och fejka orber t.ex. Eller något annat. Men ibland kan det ha en speciell betydelse ändå..allt har en mening..

U R us

Anmäl
2009-07-06 09:38 #8 av: pernillaa

Jag har ju inte påstått att de tecknen jag radade upp gäller för alla utan det är väl de som är vanligast helt enkelt och som jag också sa i artikeln så är det ju olika för alla.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-06 11:18 #9 av: Zadeira

Bra artikel Pernilla! Jätteintressant med der här hur man ljuger. Som du tog upp så märks det på vissa hur tydligt som helst, medan andra inte avger några tecken på vad som är lögn.

Faktum är att vi har en kompis till familjen som ljuger värre än jag vet inte vad, om nästan allt han pratar om. Men han tror ju oftast på sina egna lögner, så det är inte förren först nu efter alla åren som vi börjat kunna se när han ljuger eller inte. Gissa om vi blivit lurade många gånger... Tyvärr är han ju sjuk, så det är inte hans mening att ljuga utan det bara blir så, men likväl litar jag inte ett ord på honom längre.

Själv har jag ljugit rätt mycket och framförallt väldigt bra för mina föräldrar om hur jag mått under min uppväxt, och de vet ännu inte idag hur dåligt jag mått och vad jag gjort mot migsjälv.


Anmäl
2009-07-06 11:28 #10 av: pernillaa

Choklad: Förlåt om jag lät otrevlig i det jag skrev. Fattade mig kort kring det viktigaste bara.

Fan vad läckert att dom alla gjorde likadant. Vilken människoläsare du är. Och jisses vad många barn. Jag har aldrig uppfattat att du har så många! Hur har du överlevt?Tungan ute

Och nej det var inte snällt av mig men jag tyckte att det var en viktig läxa att lära och mer slagkraftigt än såhär tror jag inte att det blir.

 

Zadeira: Undrar hur man blir så att man ljuger så man tror sig själv?!

Kul att du gillade projektet.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-06 12:15 #11 av: Choklad

Jag menade inte att du var otrevlig Pernilla..tvärtom..det är bra att du tar upp det, jag gillar att du vågar säga som det är. Jodå..jag överlever. Tonårstiden är värst..(Puhh)

U R us

Anmäl
2009-07-06 13:56 #12 av: Zadeira

Jadu Pernilla, om jag det visste... När jag ljuger är jag iallafall mycket väl medveten om det.. Men att man ljuger så att man tror sig själv...

Han lånade vår bil och blev påkörd så att skärmen vid ena framhjulet blev inbuklad och fick svart färg på sig... Likväl stod han i tre dagar och blånekade att det hände när han lånade bilen, att han visste inget, det måste ha hänt efteråt... I tre dagar!

Sen kom ju sanningen fram till sist, men att han ens försökte ljuga om det bär rätt sjukt.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.