Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Ett experiment

2009-07-05 21:23 #0 av: pernillaa

Jag lät medlemmarna omedvetet delta i ett oväntat experiment. Se hur det gick.

 

Jag valde att göra ett litet test på SB då jag själv ljög, för att se hur människor reagerade. Jag lyckades av en slump få till ett kort med en människa med i bilden, men det var så suddigt och omständigheterna gjorde att man kunde undra om det inte var ett spöke ändå. Jag gjorde bilden svartvit och lade upp den i ett inlägg på forumet och tråden blev såhär:

(Det var givetvis flera olika personer som svarade men jag har valt att bara kalla alla kommentarer för "svar" för att inte personerna ska behöva kopplas till kommentarerna. Är det någon som har lagt fler än en kommentar så har dom även en siffra med sig. Så t.ex., "Svar 1" är det en och samma person som har skrivit. Jag har tagit bort vissa kommentarer som inte är viktiga i ett sånt här sammanhang och vissa kommentarer har jag bara tagit bort en viss del utav.)

 

 

 

 

"Ser ni samma som jag?

 

Fick låna min pappas kamera i helgen och fotoglad som jag är så blev det fotosafari på den fina gården jag firat midsommar på.

Är det bara jag som ser knasigt eller står det någon i vänstra hörnet och tittar på mig?"

 

101_0178BW.jpg

 

 

 

[Svar 1:] "Menar du personen i munkjacka som är till vänster? Men var det inte nån som var där då?"

[Från mig:] "Nej! Undrar ifall det kanske är något konstigt i träden eller skugga eller något sånt."

(En av enbart två lögner från min sida var just ordet "nej")

[Från mig:] "Men visst ser det ut som om huset försvinner bakom det där som skulle kunna vara en människa?"

[Svar:] "Ser ut som det står en kille i huvtröja där"

[Från mig:] "Kan rök göra sådär? För jag vet att det stod en grillring där i närheten men minns inte om det brann i den.

När vi spelade kubb fick hunden totalt frispel och sprang och skällde ut mot en skogsväg där och ingen såg någonting konstigt. Kanske bara något djur, men det var lite spöklikt!"

[Svar:] "Jag ser tydligt att det är en ande, jag fick isningar på ryggen. Kanske är det din guide."

[Svar 1:] "Men gud vad läskigt!

Det ser ju precis ut som en person med huvtröja. Svårt att tro att rök eller skuggor kan få till det så där bra."

[Svar:] "Ser "det" väldigt tydligt "

[Från mig:] "Här är bilden men förstorad"

 

101_0178BWcrop.jpg

 

[Svar 2:] "Jag ser också "det" väldigt tydligt, jag tycker det liknar en korsfarare med en liten hund framför sig. "

[Från mig:] "Vad är en korsfarare(kanske dum fråga)? Kan du ringa in hunden?"

[Svar 2:] "Förlåt, lite gammalmodigt namn kanske, jag tänkte på riddare, dom som for till andra länder för att "frälsa" dem."

Riddare2.jpg

 

[Svar:] "Riktigt läskigt ! men coolt ändå... "

[Svar:] "Typ... liemannen  skitläskigt va det i alla fall"

[Svar:] "Omg vad läskigt! En man i huva."

[Från mig:] "Ja där ja. Ser ju ut som en pudel!"

[Svar:] "Ser också jättetydligt att det står någon där i munkjacka, läskig bild, speciellt läskigt tycker jag när man ser skuggor där mun och ögon borde vara."

[Svar 2:] "Ja, en glad hund verkar det som, konstigt foto, så tydligt men ändå så diffust, Jag försöker se ansiktet på honom, men det går inte."

[Svar 3:] "Jag ser ett ansikte med kraftig näsa, ljusa ögon som diamanter. Kraftiga ögonbryn ... långt hår typ till axlarna. Fylliga läppar med en kraftig mustasch som går ner till hakan..

Han ser ut att bära på något med skaft."

(Det här svaret kom av en medial medlem som prickade in den faktiska personen som stod där på bilden och den mannens far. De är så otroligt nära varandra själs- och energimässigt så man skulle kunna uppfatta dom som en och samma person, vilket den här medlemmen gjorde då mustaschen snarare stämmer in på hans far.)

[Svar:] "#0 Jag tänker komma med min eviga standardfråga. Har du fler bilder på just den platsen?"

[Svar:] "Jag tycker att huvudet under luvan ser ut som ett skeletthuvud...

Så som det är på the sims2 när en människa dör... då kommer det en skelett-gubbe med rock och luva..."

[Från mig:] "Jag ska kolla igenom bilderna....återkommer på ett tag."

[Svar:] "Det är ju definitivt någon som står där, frågan är ju vad eller vem. Häftigt."

[Från mig:] "Jag fotograferade mot platsen jag stod på när jag fotograferade och så fotograferade jag så att man nääästan ser grillringen jag pratade om. Man ser bordet som står vid grillringen. Men jag fotograferade inte från andra hållet så att man ser huset från den sidan. Jo det finns ett fotografi från den sidan men då fotograferade jag folket som var där så det blev för nära. Man ser bara altanen och badtunnan.

Men på det här fotografiet i alla fall ser man var jag stod. Pilen pekar var jag stod. Det var det lilla trädet vars löv jag egentligen skulle fotografera som det är fokus på."

 

101_0063_copy.jpg

 

[Från mig:] "Här ser man bordet som står vid grillringen så grillringen är just utanför bild. Eller så är den så låg så att den inte går att urskilja riktigt. Jag minns inte riktigt hur den såg ut."

 

101_0062_copy.jpg

 

[Från mig:] "Till den mediala medlemmen: Kan du se något mer? Försök se vad det är för skaft han håller i.

Du är ju så otroligt duktig på sånt här."

[Svar 3:] "Tack !

Jag har försökt att föreställa mig slutet på skaftet men det är svårt,  han håller skaftet med bägge händerna och det slutar ovanför axeln så själva slutet på skaftet försvinner ur bild ,( av grovleken på skaftet att döma) kan jag gissa på en spade , sop eller lie...

Man undrar ju .....vad ville han ? "

(Tidigare, samma dag som fotografiet togs grävde mannen upp gräsmattan för att lägga en sladd bara precis intill där mannen står på fotografiet och använde då givetvis just en spade)

[Från mig:] "Så du kan inte se om det fanns något handtag eller så typ? Du menar alltså att om det är en spade så höll han den med handtaget neråt och själva bladet eller vad man ska säga, ovanför axeln?

Försöker förstå hur han står typ."

[Från mig:] "Man kan ju tänka att han tyckte det var konstigt när jag stod där med kameran i busken och kanske han bara var nyfiken på vad jag gjorde. Eller vad tror ni?"

[Svar 3:] "Han håller sin vänstra hand runt början på skaftet och sin högra på ca. mitten av skaftet.. och bladet på skaftet ovanför axeln .. (om det finns ett blad på skaftet , förståss ).. det kan också vara en stör av något slag.."

[Från mig:] " Vad har han för färg på håret ungefär då?"

[Svar 3:] "Eftersom bilden är svart /vit så syns det inte så bra men håret är inte helt mörkt närmare mellanblond... det är inte rakt ser mer ut som stora lockar..."

(Detta stämde in helt och hållet på mannen på bilden)

[Från mig:] "Okej. Tack! =) Försöker få en bild av honom."

[Svar:] "Oj vilken otäck bild du tagit Pernilla! Jag tycker att den är mycket obehaglig att titta på, jag ryser riktigt! Jag ser också att "han" håller i ett skaft av något slag. Usch, jag vet inte om jag vill titta på fotot igen... "

[Svar 1:] "Jag håller med, tycker också det är lite småotäckt att titta på den där figuren. Vet inte om det beror på huvan eller vad."

[Svar:] "Riktigt läskigt ! men coolt ändå... "

[Svar 4:] "Typ... liemannen  skitläskigt va det i alla fall"

[Svar:] "Men det är tydligt att det är en man i munkhuva!"

[Svar 3:] "Här ser jag samma man som mannen med huvan, men här är han äldre.

Kan det var så att denna man har bott här tidigare och har svårt att lämna platsen?

Får känslan av att han vaktar hela tomten."

101_0062_copy.jpg

 

[Svar 5:] "En mycket bra bild måste jag säga! Jag tycker att figurens tröja ser mer modern ut, alltså ingen gammal munk eller riddares, mera som dagens hoodtröjor!

Figuren är helt klart transparant och ansiktet ser väldig smalt ut...kanske t.o.m en dödskalle!

Pernilla - har du koll på alla som var där? Om någon bar en hoodtröja?"

[Från mig:] "Jo jag har stenkoll. Vi var inte så många. Bara gamlingar förutom jag och killen och han har ingen sån tröja. Gick där i min egen lilla värld iofs men jag minns rundan så tydligt som jag gick och var alla var när jag kom tillbaka. Det där var sista kortet jag tog under den rundan. Alla satt och läste varsin tidning när jag kom in i stugan igen."

[Svar:] "Jag håller med! det ser ut som liemannen! Lääääskiiigt"

[Svar:] "Riktigt häftig bild! ^^,"

[Svar 5:] "Pernilla - ok, verkligen intressant! Det är bara att gratulera till en mycket bra bild.....thanks for sharing!"

[Svar:] "Jag har inte läst igenom några kommentarer alls, men jag får rysningar av fotot... Påminner mig om den bild man har av liemannen...

[Svar 4:] "Pernillaa du får nog med alla möjliga saker på dina foton "

[Svar 6:] "Jag tycker han ser ut som en ganska ung hip-hop grabb. Men jo, han syns tydligt!"

[Svar:] "Tycker det ser ut som ett spöke."

[Svar:] "Ehm.. denna bilden är ju så uppenbart fejk!"

[Svar:] "Varför skulle den vara fejk?"

[Svar:] "Häftig bild. Jag ser helt klart en man med vit munkjacka utan ansikte!!"

[Svar 6:] "Jag tycker t.o,m det ser ut som han har keps under huvan!"

[Svar 7:] "Ser ju fejk ut.. Men samtidigt är just det skuggade så tydligt. Är det som gör den kritisk. Hade ansiktet inte varit så himla starkt skuggat hade jag nog tagit det för fejk. Men jag vet inte. Svårt att vet när allt annat i bakgrunden är just sudd."

[Från mig:] "Får jag bara fråga, på vilket sätt skulle den vara fejk? Alltså gjord i Photoshop eller vadå?"

[Svar:] "Jag tror inte den är fejk! Och tror absolut inte att Pernilla skulle fejka en bild för oss?  Häftig bild! Ser ut som en mera modern tröja och inget från förr."

[Svar 7:] "Känns bara så uppenbart att det står någon där. För man ser så tydligt att det står ju någon där. Är det som gör att man misstänker. Men just det att ansiktet är så mörkt till skillnad fårn resten gör en fundersam.

Aldrig sett liknande kort på det sättet så vida man bort ser ifrån dom riktigt gamla svartvita kända spökkorten. Dessutom som #60 säger. Ser ju inte ut som "gamla" kläder utan lite mer morderna. Vilket får mig att tänka på vad Brown ifrån en show sa som ibland går på trean.

Ibland visar sig våra skyddsänglar rent "fysiskt" framför oss. Även om vi kanske är dem enda som kan se dem. Men bara för att de är våra skydds änglar behöver de inte ha vingarna. De kan till och med vara "civil" klädda.

Vilket är en teori jag gillar."

[Från mig:] "Tycker du sa emot dig själv lite där. Du tycker det är misstänkt att det är moderna kläder men samtidigt gillar du teorin att dom kan visa sig i civila kläder. Eller missförstod jag någonting nu?"

[Svar 7:] "Nej inte alls. Kollade inte igenom två gånger och kom att tänka på det sista jag skrev. Gha vad jag är rörig idag.

Men det vore fantastiskt om det vore så dock. Om man ser ifrån den vinkeln istället för att utgå ifrån att det är fejk som jag lite gjorde."

[Från mig:] "Det är väl inget fel i att ifrågasätta tycker jag, snarare bra."

[Svar 7:] "Ja det är onekligen ett intressant foto."

[Svar:] "Jag zoomade in på ansiktet och tycker mig se ett par glasögon jag ser helt klart ett ansikte."

liemannen.JPG

 

 

 

 

 

Vad kom jag fram till efter det här experimentet?

 

Jo, att alldeles för få ifrågasatte mig och min bild. Jag uppskattar att så många litade på mitt ord men det ska man inte göra jämt heller. Men jag såg också att ingen var direkt elak mot mig trots att de var skeptiska. Kanske beror det bara på att jag är sajtvärd och att folk tror att dom måste visa mig mer respekt än andra men så är inte fallet, kan jag säga. Jag sparkar inte ut någon från sajten fortare ifall jag blir illa behandlad än vad jag skulle göra om någon annan medlem skulle bli illa behandlad.

Jag såg också hur lätt man börjar söka detaljer i en oklar bild och givetvis hoppar fenomenet Pareidolia in. Förvånansvärt nog så spårade det inte ur så mycket som jag trodde att det skulle göra. En medial medlem prickade av den faktiska mannen på bilden som ni kan se att foto på en bit längre ner i artikeln, en annan såg att han hade glasögon och någon annan såg att det fanns en keps eller någonting under huvan, vilket var en bandana. Jag vill berömma medlemmarna som blev försökskaniner, för att det inte uppstod bråk och klåpord och andra tråkigheter inför en så stark bild. Ni har gjort det jättebra som höll er till konstruktiv kritik hela tråden igenom! *Applåder*

Det sista jag måste berätta om mina erfarenheter ifrån det här experimentet är hur otroligt lätt jag upplevde att det är att ljuga under sådana här omständigheter. Jag aaaavskyr att ljuga och är så otroligt dålig på det egentligen. Jag svettas och mår illa och flackar med blicken och måste alltid pilla på någonting. Men nu hade jag en barriär mellan mig och er "åskådare" som gjorde att det inte syntes på mig att jag var nervös. Jag märkte också att jag automatiskt ville leda ämnet in på ett visst spår(vilket jag också gjorde) genom att komma med "tankar och förslag" på vad det skulle kunna vara. Jag ville på något sätt sätta på folk skygglappar och få dom att se åt ett visst håll så att dom inte skulle börja fundera så mycket på de egentlige omständigheterna. Allt som allt drog jag 2 lögner under experimentet. Jag sa att det inte stod någon där fast det gjorde det och så ljög jag ihop omständigheter för att ljuga och säga att jag visste var de andra var och att ingen av dom var där fast jag vet att den här mannen var med mig och inte satt och läste tidningen som jag sa(men de andra gjorde det). Jag behövde bara bita ihop och skriva dessa meningar och sen hålla mig ur vägen i stort sett och sen var diskussionerna igång. Dock blev det en väldigt slö och kort diskussion eftersom alla hellre är ute och njuter av sommaren nu än sitter inne vid datorn.

 

Jag valde att göra det här eftersom bilden öppnade upp ett sådant guldläge för mig. Det händer inte så mycket på sajten och det här med lögner är någonting som inte har diskuterats så mycket, så varför inte göra en artikel av det? Tänkte jag. Nu fanns det tyvärr ingen annanstans jag kunde testa detta, förutom på min egen sajt. I.o.m. det jag gjort nu så riskerar jag att medlemmarna inte kommer att ha samma förtroende för mig i framtiden, men samtidigt är det bättre att jag gör det än att någon annan skulle göra det. Just det faktum att det var jag som ljög poängterade en väldigt viktig sak också. Jag vill tro att medlemmarna litar rätt så mycket på mig och tycker bra om mig, som om jag vore en hyfsat nära kompis. Nu fick jag visa att, även de man inte tror skulle ljuga, kan ljuga. Jag behandlar människor här inne med respekt, vill jag tro i alla fall, och kommer givetvis att fortsätta göra det.

Här nedan ser ni en bild av min pojkvän som av en olyckshändelse kom in i bild och så får ni se originalbilden i färg.

 

101_0313crop.jpg

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

 

101_0178.jpg

 

Kram // Pernilla, sajtvärd

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-13 00:57 #1 av: Adrina

Haha, där blev man ju riktigt lurad!

Anmäl
2009-07-13 03:06 #2 av: [123diddi]

bilden var ju nästan lite häftigare i färg, hörru Skrattande

Anmäl
2009-07-13 10:43 #3 av: pernillaa

Jo men alldeles för lätt att se att det inte var några "tillfälliga omständigheter" som gjorde det.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-13 19:09 #4 av: HextremO

Jag tycker det är väldigt modigt av pernilla att göra det här. Eftersom det finns många som inte tål att bli "blåsta"

Anmäl
2009-07-13 19:13 #5 av: [123diddi]

#4
håller med!

Anmäl
2009-07-13 20:20 #6 av: pernillaa

Tack!

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-13 22:28 #7 av: Mezzzanina

Jag tycker detta är fånigt.Jag tittade in här på sidan för att jag trodde att det var en serös sajt där man kan lägga in seriösa bilder av upplevelser man kanske lyckats fånga på bild.

Men kan ju också förvisso titta in här för att bli road.Glad

Anmäl
2009-07-13 22:33 #8 av: Kanin-Fiia

Där blev jag allt lurad! :)

Anmäl
2009-07-13 22:43 #9 av: Mysan59

Fy dig Pernilla och hålla på och luras! Flört

#7 Det brukar nästan alltid vara seriösa bilder, så fortsätt du att titta. Glad

Anmäl
2009-07-13 23:02 #10 av: pernillaa

Jag gjorde det som sagt för att påvisa en viktig poäng här. Vi har precis låst en tråd kring detta så börja inte om igen. Ta det direkt med mig via pm om det är någonting ni vill ha sagt!

Tanken har alltid varit och är fortfarande att det ska vara seriösa bilder! =)

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-14 00:31 #11 av: Mysan59

Nu förstår jag inte. Vad ska vi ta via pm med dig? Och vem menade du?

 

Anmäl
2009-07-14 00:51 #12 av: pernillaa

Ursäkta om jag lät otrevlig och inte förklarade så man förstod. Jag menade Mezzzanina, det lät negativt. Det har varit uppe en tråd om detta där människor varit missnöjda på mig för det jag gjorde och vi låste den tråden tillslut för vi kom ingenvart med det.

Vad jag menade var att om någon har någonting negativt att säga kring det och vill börja diskutera respekt och ärlighet så är det bättre att ta det privat med mig istället för att dra igång en liknande diskussion igen.

Ursäkta att en del saker bli så otydliga numera. Jag har så många järn i elden nu och håller det kanske för kort många gånger.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-14 04:20 #13 av: Mezzzanina

Hallå där, tycker att inlägg #12 är ett personangrepp.Och vad menar du med att du lät otrevlig och sedan ber nästa person om ursäkt?

Varför vågar du inte ta det i ett pm till mig?

 

Jag har inte kritiserat dig som sajtvärd utan jag tyckte att det var fel med ett experiment där de deltagande inte blivit tillfrågade innan.

Och om man väljer att lägga in ett experiment på det sättet så får man ju vara berädd på kritik.

Men samtidigt så erkänner jag att jag tycker att det är lite kul att sidan får lite liv, men det hade ju vart ännu trevligare om det vart en riktigt bra riktig spökbild som livat upp det här.

 

Anmäl
2009-07-14 09:56 #14 av: pernillaa

Nu blev allt fel! Förlåt. Jag kan visst inte uttrycka mig.

Jag bad om ursäkt till er allihop egentligen!

Mezzzanina! Jag menade ingenting illa. Du får ett pm av mig direkt!

Kram

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-14 19:25 #15 av: Mezzzanina

Ursäkten är väl gotagen Pernilla.Glad

Anmäl
2009-07-16 22:30 #16 av: Bjoern

Jag tycker det är lite synd att den andra tråden låstes, även om den kanske spårade ur lite. Men det verkar som om många har missat själva grundpoängen med experimentet, vilken INTE var (om jag inte missuppfattat :) ) ; Tro inte på allt på internet! eller; Vissa bilder är manipulerade, vad på din vakt!

Grundlärdomen här tycker jag är att; Mystiskt eller oförklarligt är inte samma sak som övernaturligt! Var skeptisk! (Ja, jag vet, skeptisk är ett skällsord för en del här. ;) )

Vissa gav förslag på nya trådar med namn som "Manipulerad bild eller inte?", men jag tror inte risken för manipulerade bilder på det här forumet är speciellt stor. Folk är genuint intresserade av vad som gjort bilden konstig. Vad jag däremot tror att det finns risk för, är att göra en höna av en fjäder i många bilder. Bilder kan se mystiska ut av helt naturliga fenomen, men det verkar man inte så intresserad av på den här sidan. Man gissar hellre hej vilt på orber, andar och spöken än dåliga ljusförhållanden, damm i blixtljus på icke-fokusavstånd (90% av allt som "kan" vara orber) eller det faktum att en kamera kan registrera fler ljusfrekvenser än det mänskliga ögat och därför visa saker som annars inte syns för oss, men ändå är helt naturliga.

Vad jag försöker säga är att om man väger sannolikheten att något på en bild som är mystiskt är orsakat av ett övernaturligt fenomen mot sannolikheten att det är orsakat av ett naturligt, men av mig (läs: läsaren) okänt fenomen, så tycker jag att det sista har överlägset störst sannolikhet. Exempel:

Jag har en bild med något som liknar ett spöke och jag kan inte komma på nån naturlig förklaring till hur det kan bli så på en bild. Så vi har två alternativ:

1. 100 år av forskning inom fysik, biologi och kemi som tyder VÄLDIGT starkt på att fenomen som spöken inte existerar är helt ute och cyklar, och det är ett spöke på bilden.

2. Något okänt naturligt fenomen eller omständighet som jag inte känner till har orsakat det konstiga i bilden. Jag är ändå bara människa och har inte all fysik, biologi och kemi i huuvdet, jag kan ha missat eller glömt några omständigtheter under fotograferingen och jag vet inte så bra hur en kamera fungerar.

För mig är det självklart att det andra alternativet är det som gäller, men för många på det här forumet verkar det inte vara så. Det är ok, men vad experimentet visade är just att det man kanske ändå ska vara kritisk till den inställningen. Om något så enkelt som dålig skärpa och svartvithet räcker för att börja gissa på spöken så blir man lite fundersam på hur mer invecklade fysiska fenomen kommer få människor att reagera, där det krävs universitetsutbildning för att förstå hur det hela gick till.

Hmm..., jag inser nu att mitt inlägg har bytt inrikting lite, men min poäng i sista delen av inlägget är ändå att "öppna dina sinnen" och "open mind" faktiskt gäller de som tror på spöken, new age, orber, liv efter döden osv, MER, än de som är skeptiska mot samma sak. Av egen erfarenhet så tenderar "troende" ha svårare att acceptera att det finns saker i naturen DE inte kan förklara, förstå eller vet om, vilket leder till alla dessa ad hoc-förklaringar som spöken och andar. Det här experimentet och den efterföljande tråden (som låstes) belyste JUST PRECIS DETTA, även om många reaktioner blev oväntat bra också (om än lite väl fokuserade på manipulering istället för naturliga förklaringar (där manipulering ingår)).

Hmm..., dags att sluta skriva! Läs och begrunda! ;)

Anmäl
2009-07-17 01:06 #17 av: kobbeuffe

Du har en viktig poäng i det du säger. Jag som hobbyfotograf och inbiten felsökare i bilderna (inställningsfel) söker gärna naturliga förklaringar pga det. Många gånger har jag sett att tex för hög ISO kan ställa till det att man ser orber och liknande. Ljusbilder från fönster, speglar, glatta träytor och framför allt andra lampor är också ofta boven i dramat. Har sett flera exempel på när fotografen inte vill se att det är en ljusspegling som gör bilden och är säker på att det är spöken i farten och debatten är i gång. Vet också av egen erfarenhet inom fotografering att det tar tid att lära sig se felet bakom dylika bilder.

Anmäl
2009-07-17 01:23 #18 av: Mysan59

#12 OK, då förstår jag Pernilla. Jag blev bara lite förvånad och förstod inte vad jag eller Mezzzanina - för den delen - hade gjort för fel.

Men nu drar vi ett streck över det!

Hoppas ni har det varmt och soligt där ni bor. Ja, inte just nu på kvällen förstås - men i övrigt. Glad

 

Anmäl
2009-07-17 01:24 #19 av: Mezzzanina

# 17 Kan inte du göra en tråd och visa lite typiska förklarliga bilder med vanligt förekommande fenomen som kan tolkas som spöken eller liknande.Jag menar att kanske visa exempel. Det vore intressant tycker jag.

Anmäl
2009-07-17 01:25 #20 av: Mezzzanina

Oj såg att Pernilla redan gjort det.Sorry!

Anmäl
2009-07-17 01:32 #21 av: Angelclaw

Jag tycker inte alls det är fel att göra såna expriment, det är lätt att man "vill" se mer än vad som finns, och det finns alltid ett fåtal iallafall, som gillar att luras (vet inte om det huserar sådana här och menar ingen specifik person såklart)

Haha jag sa ju det, ung hip hop grabb med keps eller nåt ;)

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl
2009-07-17 11:15 #22 av: kobbeuffe

#19 Här kommer en typisk bild med dammorber.

Anmäl
2009-07-17 23:48 #23 av: Mezzzanina

Hmm många skulle säkert ta de där dammorberna för annan typ av orber om du inte skrivit dit att det vart dammorber.

Måste också få säga att det var en vacker orm på bilden.

Tack Kobbeuffe för bilden!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.