Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Besök en känd spökplats!

2009-07-10 23:03 #0 av: Zadeira

Runt om i Sverige finns det ett antal ställen där det är stor sannolikhet att du stöter på spöken och får vara med om något oförklarligt. Denna artikeln listar ett par kända spökplatser från norr till söder. Kanske lockas du till att besöka något av dessa ställen!

 *

Långt upp i landet, närmare bestämt vid byn Muodoslompolo i Norrbotten ligger Akamella kyrkogård. Akamella var ursprungligen en samisk begravningsplats, men när byn drabbades av farsoter och hungersnöd blev kyrkogården trång och inte alla döda fick plats. Man grävde då upp gamla gravar, benknotor och lik kastades utanför staketet för att ersättas med nya döda.

Här sägs spökena föra otrevligt oväsen och förfölja folk i trakten, allt för att visa sitt missnöje över hur de kränktes.

*

Ett av de mest omtalade spökhusen i Sverige är Borgvattnets Prästgård, utanför Östersund i Jämtland. Det finns mängder med dokumenterade spökhändelser från prästgården, allt från en gungstol som gungar av en osynlig kraft till oförklarliga ljud och skuggor i ögonvrån.

Det finns olika teorier om vem som spökar på prästgården och varför. Är det pigan som blev gravid och dödade sitt barn i slutet av 1800-talet, eller är det prästfrun Märta Hedlund?

Det går att övernatta på prästgården om man vågar! Mer info på http://www.borgvattnet.eu/

Skillingmarks hembygdgård i västra Värmland, även kallad Frammegården, är en välkänd plats för spökjägare. Flera kända medium från både Sverige och Norge har varit på besök för att känna av huset, och alla är överens om att det är ett kraftfullt ställe där det är lätt att få kontakt med andra sidan. Det är många som dött i huset, vars ena rum fått namnet "likrummet" då det var många från bygden som slutade sina dagar där. Den som sägs stå för spökerierna är husets sista ägarinna, men det kan likaväl vara de som avlidit där som inte får ro. Säkert är i alla fall att många av bygdens medlemmar slutat besöka huset eftersom det händer så mycket obehagliga konstigheter där.

 *

Utanför Ödeshög i Östergötland finns ute i skogen en plats som kallas barnmördarkorset. Ute vid ett vägskäl ligger en gammal husgrund och bredvid står ett träd vars grenar växer åt samma håll. Dets sägs att i huset bodde en prostituerad, som varje gång hon blev gravid dödade den nyfödde och hängde upp den i trädet. Tältar du här kan du höra hjärtskärande barnskrik och se ljussken som försvinner bort i skogen.

*

Utanför Katthammarsvik på Gotland ligger Häxans hus, där det sägs synas en vålnad efter en piga som brändes på bål som häxa. Hon anklagades för att ha ätit barn och haft sexuella förbindelser med bland annat Djävulen själv. När hon avrättades år 1679 ska hon inte ha visat några tecken på smärta, vilket var det sista beviset för att hon verkligen var häxa. Numera syns hennes vålnad runt kring huset där hon bodde.

Glimminge hus, nordens bäst bevarade medeltidsborg ligger på Österlen i Skåne. Borgen är idag ett populärt centrum för medeltidsintresserade och ett populärt utflyktsmål. Men det spökar även innanför murarna. Där har varit upplevelser med tre spökliga 1700tals-damer, sex svarta hästar med droska, svartråttor (som utrotats i Sverige för över hundra år sen) och spökhönor. Då och då syns även en slottsherre till som tar skepnad av en stor hund.

*

Ett välkänt fenomen är också herrgårds- och slottsspöken. Det finns i princip på varje herrgård och slott en historia om "husspöket", kanske är det själva ägaren som går igen för att hålla ordning och reda eller en olycklig dräng som dog på gården som inte får ro.

Exempel på slott och herrgårdar där det sägs spöka är:

  • Gävle Slott, Gästrikland
  • Engsö Slott, Västmanland
  • Ekenäs Slott, Östergötland
  • Bäckaskog Slott, Skåne
  • Svaneholms Herrgård, Värmland
  • Baldersnäs Herrgård, Dalsland
  • Berga Herrgård, Småland

Det finns inget som säger att du är garanterad att uppleva något övernaturligt på någon av de platser som nämnts i artikeln. Dessa platser har onekligen spännande historier bakom sig, men spöken finns överallt. Du kan stöta på dem hemma i huset, ute på landet eller andra oanade platser. Det finns inga gränser på listan över "spökplatser", bara du är öppen för det!

/bilder borttagna med tanke på Upphovsrättslagen/M-c/


Anmäl
2009-07-11 12:58 #1 av: bea28

jättebra artikel, zadeira! väldigt kul och intressant att läsa :) visste tex inte ens om häxans hus, trots att jag bor på Gotland, och inte särskilt långt från kattvik :O

 

Måste bara tipsa om en av gotlands mest kända spöken, eller snarare spökhistorier; Takstainar. Han bodde på en gård i Lärbro för längesen, och den gården går att besöka. HÄR är en länk där man kan läsa historien om honom :)

Anmäl
2009-07-11 20:04 #2 av: Jinaum

Inget ifrån ävstra götaland :( lite tråkigt då man bor där... känner bara till små skrammel som jag inte tror är jätte känt. Men får väl forska på egen han.

Anmäl
2009-07-11 20:46 #3 av: Zadeira

jag stötte på en massa andra ställen i researchen för artikel. Är dock omöjligt att ta med alla jag hittat, valde bara ett par från olika delar av landet, så det är möjligt att jag har något ställe närmare dig som inte kom med i artikeln. Var bor du?


Anmäl
2009-07-11 21:12 #4 av: [incendium]

#2 Torpa stenhus! (har för mig att det var där i alla fall) Och hela vättern med tillhörande stränder. Och inte långt bort har du ju tiveden med.

Anmäl
2009-07-12 13:14 #5 av: Jossangizmo

När jag var i Glimminge hus med klassen så kände jag bara att det stog andar i varenda rum. Jag kände mig förvirrad. När jag ser det får jag känslan som jag hade när jag var inne i den.

Anmäl
2009-07-12 18:30 #6 av: pernillaa

Zadeira: Otroligt intressant och välskriven artikel! Stor eloge för det! =) Ursäkta att jag inte kommenterat den tidigare, men har inte orkat sätta mig ner och läsa den förrän nu.

Kram

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-12 18:43 #7 av: Zadeira

Tack Pernilla! Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, eller något sådant säger de väl ;)


Anmäl
2009-07-12 18:47 #8 av: pernillaa

Precis, haha! =)

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-12 22:01 #9 av: Ritva

Samma här, har haft fullt göra när jag har suttit här de senaste dagarna! Men du har skrivit jättebra. Synd att det är över  30 mil till samekýrkogården, annars kanske jag skulle har gjort en utflykt...men nångång kanske! Skrattande

Anmäl
2009-07-14 21:26 #10 av: [trollduva]

en väldigt bra och intresant artikelGlad

Anmäl
2009-07-17 14:26 #11 av: Smex

väldigt roligt att läsa olika ställen.

Vet ju om att det har ju varit ett program på tv för många herrans års sen då man nämde upp många olika spökplatser.

men jag tänkte ge ett tips där det är en GARANTI att man ser något oförklarigt och det är martibo Ljuset.

det är ett stort ljus som svävar över marken och de flesta som åker dit ser det.

Anmäl
2009-07-17 15:35 #12 av: [incendium]

#11 ljus i vilken form? stearinljus/flytande klot av ljus/osv. Samt hur ser miljön ut omkring och på platsen?

Anmäl
2009-07-17 17:09 #13 av: DoD

Finns det något spökställe i närheten av gävle? Jag är lite sugen att uppleva ett spöke i området. Kram

Mvh Millan

Anmäl
2009-07-19 15:02 #14 av: Zadeira

Gävle slott finns ju!


Anmäl
2009-07-20 02:52 #15 av: DoD

fast spökar de där? är de nån som vart där?

Anmäl
2009-07-20 11:17 #16 av: Smex

#12 det är tydligen ett ljusklot.

har aldrig sett det men jag har inte varit där så många gånger. det har varit många olika forskare som har varit där och undersökt "ljuset", för först trodde man att det var något UFO eller var gaser ifrån det förra träsket där.

Men tyvärr så kan man inte förklara det hela. För ljuset kan gå rakt igenom bilrutan och personer. Så det är bara något oförklarigt.

Anmäl
2009-08-01 01:50 #17 av: [japptravare]

Bra artikel =) Ja, jag skulle då inte vilja besöka ett sådan ställe XD Allra minst Spökprästgården :P Spökar tillräckligt här hemma :P

Anmäl
2009-08-10 01:16 #18 av: [incendium]

#16 jag beslöt mig för att ge marteboljuset en chans och spenderade åtskilliga dagar och nätter under den senaste veckan med att kuska runt martebo och det enda som lyste var tyvärr frånvaron av ljuset så för mig förblir det enbart en berättelse.

Anmäl
2009-08-26 20:39 #19 av: JossanH

Åååh, det gamla barnmödarkorset :) Bor ju själv ute i Ödeshögstrakten så har många vänner som varit där men har själv aldrig vågat mig dig :P

Bor precis nedanför Omberg, där finns det många sägner och spökberättelser. Många har begått självmord från bergets höga klippor...

Sajtvärd på Iller.ifokus
Anmäl
2009-10-04 21:18 #20 av: Elshira

Österby hergård några mil utanför Uppsala sägs också vara hemsäkt av bl.a. rullstolsljud efter en som bodde där mm

Anmäl
2009-10-10 01:27 #21 av: Gusthav

Glimminge hus har jag varit i flera gånger! Senast i somras, hyr stuga varje sommar nere i österlen! Glad

Anmäl
2009-11-06 13:53 #22 av: [trollduva]

putt

Anmäl
2011-01-05 23:51 #23 av: [trollduva]

putt

Anmäl
2011-03-07 12:17 #24 av: pia63

Jag har sovit på Borgvattnet men inte sett något konkret

 Dock fick jag kvävningskänslor i ett av rummen ( blå rummet) och slagruta/pendel snodde villt i köket när jag gick runt med dem . 

 Och ett foto på en spegel vart suddig med konturer av huvud . Tyvärr gick korten förlorade när min förra dator kraschade

Men jag , och de andra som var där , sov mycket gott hela natten Glad

Anmäl
2011-05-12 11:40 #25 av: Zadeira

*putt*


Anmäl
2011-05-16 17:45 #26 av: LisaF

Måste bara tipsa om "Falks grav" , har aldrig själv haft tid att åka dit, men mina bekanta som besökt platsen har varit lagom skärrade när de kommit tillbaka. 
Kan vara att de skrämmer upp varandra, kan vara att det faktiskt förekommer spökerier på platsen. Jag vet inte , men jag är sugen på att själv åka dit någon gång!

/ Lisa
Medarbetare på Träning iFokus

Anmäl
2012-01-20 22:30 #27 av: GIKmio

von Echstedtska gården i Värmland. Mig veterligen den enda gård jag besökt som är en spökgård..

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2012-03-29 17:48 #28 av: Magi-cat

#27 Tack för tipset! Hur var det på den gården? Med spökena, menar jag?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2012-03-29 19:52 #29 av: GIKmio

#28 En piga sägs gå igen på gården. Hon slog ihjäl drängen på gården av misstag när han skulle skrämma henne när hon var ute på natten. Dom var förälskade i varandra och hon kastade en stor nyckel i hans huvud som hon skulle låsa uthuset med då hon trodde han var ett spöke.. Pigan ska ha blivit galen och inlåst i gårdens källare.

Ett hästsläp ska ha setts komma i närheten av gården en gång när det var nysnö. Men några spår kunde ingen se. Varken av släp eller häst.

Sajtvärd på Nostalgi i Fokus. Medarbetare på Sport i fokus, Öl i fokus och Värmland i fokus..

Anmäl
2012-03-29 22:02 #30 av: [lucke]

Häxans hus var ju underbart! Inga tips om spökställen i hufvudstaden?

Anmäl
2012-03-29 22:07 #31 av: Magi-cat

#30 har för mig att det brukar ordnas spökvandringar?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2012-03-29 22:09 #32 av: [lucke]

#31 Precis, i Gamla Stan! Skulle gärna gå på en sån i höst. Tänkte om det finns ställen jag kan besöka själv där det sägs spöka. Finns det inte vissa byggnader på Skansen som det sägs spöka på?

Anmäl
2012-03-29 23:57 #33 av: yvonnel

Tänka sig att Glimmingehus är med på listan, jag var där på skolutflykt med 2:a klass ca 60 år sedan, minns att det var väldigt många trappsteg upp och att jag släppte ner en 2-öring i brunnen långt däruppeifrån.

Stengravarna eller kallas det vikingagravarna, dom som var med i Hasse Alfredssons Äppelkriget var vi också och gick i då.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.