Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Exif och kamerainställningar

2009-08-20 14:33 #0 av: kobbeuffe

Här tänkte jag behandla ett ämne som inte många tänker på. Nämligen vad man kan tyda ut av den information som finns i de flesta digitala bilder.

Exif eller Exchangeable image file format som förkortningen betyder är en del av en bildfil som innehåller teknisk information om bilden i fråga.

Där kan man få reda på tex: Kameramodell, bildstorlek, upplösning, Isovärde, brännvidd, slutartid med mera.

Exif:en ger information om vad som gör att en bild är som den är. Ljus, mörk, grynig, suddig och så vidare.
Exempel. Du har en bild som du tycker är jättefin men den är så mörk fast du tycker att det var ljust ute så kolla Exif:en vad som står, kanske Slutartiden var 1/2500 och de andra värdena ser bra ut så var troligtvis felet att slutaren var för kort, förläng då alltså slutartiden tills ljuset blir bra.

Exempelbild:

Exempel 2. Nästa bild är tagen innomhus och där är ljuset bra men bilden är suddig. Ja det beror ju iofs ofta på dålig skärpa/focus men vi tittar igen på Exif och konstaterar att alla värden ser bra ut utom slutartiden igen, den var en på halv sekund. Förkortar vi den i stället tills bilden blir bra.
Exempelbild:

Här har vi sett 2 exempel på hur bilder blir av felaktiga inställningar i kameran och tagit reda på varför bilderna blev så genom att titta i Exif informationen.

Givetvis har vi också rättat till inställningarna med följande resultat.

Bild 1

Bild 2

Så här kan skillnaden bli bara av att ta reda på vad bildens tekniska info kan säga.

Så många gånger kan även en "Spökbild" ha sin förklaring i Exif informationen.

Hoppas jag kunnat ge en liten fingervisning i kamera och bildhantering som ni kan ha nytta av.

Anmäl
2009-08-27 18:24 #1 av: pernillaa

Jättebra Uffe! =)

Väl värt att veta.

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-11-21 15:18 #2 av: bea28

bra info :)

Anmäl
2009-11-22 14:36 #3 av: marcoz

Väldigt bra :)

Anmäl
2010-03-20 10:45 #4 av: [trollduva]

puttar upp ett par gammla artiklarGlad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.