Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Edisons Ghost Box

2010-02-18 10:04 #0 av: Zadeira

Trodde du att Thomas Alva Edison bara var en uppfinnare som bland annat fick patent på glödlampan, telegrafen och fonografen? Thomas Edison vad faktiskt även mycket intresserad av att kommunicera med andar, och experimenterade med att bygga en så kallad "Ghost Box".

*

/bilder borttagna/M-c/

"I have been thinking for some time of a machine or apparatus which could be operated by personalities which have passed on to another existence or sphere." Dessa ord kommer från Thomas Edison, glödlampans uppfinnare, i ett nummer av The American Magazine i oktober 1920.

Men höll verkligen Edison på att bygga en "Ghost Box", en apparat som han kunde använda för att tala med andar? I en del artiklar från den tiden nämns det som om han redan höll på att arbeta med en sådan apparat, i andra sägs att han har funderat på att göra det.
Det har länge spekulerats i detta, för inga bevis har kunnat hittas. Inga ritningar eller dokumentationer, ingen prototyp eller färdig produkt finns.

Edisons intresse var dock mycket stort. Den nya trenden var tankarna på att det faktiskt kunde vara möjligt att prata med andar. Och Thomas Edison var säker på att om så var fallet kunde det bevisas vetenskapligt genom en apparat som kunde göra samma sak som mediumen påstod sig göra. Edison sa själv att "Jag tror att om vi nånsin ska nå någon riktigt framgång inom det parapsykiska måste det ske med en teknisk apparat på samma sätt som vi gör med medicin, elekticitet, kemi och andra ämnen."

Edison ska ha uppgett en del detaljer om sin apparat, men om han var mycket noga med att inte avslöja något för sina rivaler eller om de fåtaliga uppgifterna berodde på att han helt enkelt inte hade mycket konkret att komma med kan bara spekuleras i.

Det finns som tidigare nämnt inte några som helst bevis på att denna apparaten verkligen har byggts. Det är inte omöjligt att den faktiskt byggdes men förstördes om den inte fungerade för att Edison ville undvika skammen om det skulle komma fram. Ingen vet säkert, mer än Edison och han trogna gäng.


Dagens Ghost Box


Dagens ghost box har inget genemsamt alls med den Ghost box som Edison sägs ha pratat om att han byggde och ska alltså inte förväxlas som en utveckling av den. (De få detaljer Edison ska ha nämnt stämmer inte inte alls med hur dagens apparater fungerar)

En ghost box, eller RadioShack Hack som det ibland kallas, är helt enkelt en radio som scannar radiofrekvenserna AM/FM fram och tillbaka hela tiden. Tanken är att andar helt enkelt använder sig av ord på radiokanalerna för att lämna meddelande till oss, och som en slags tvåvägskommunikation där man kan föra ett "samtal". Det är alltså helt annorlunda mot att samla EVP (electronic voice phenomenon) där man oftast inte ens hör spöket förrän man spelar upp ljudinspelningen och som alltså är en envägskommunikation där man inte kan föra ett ordentligt samtal.

Vill du bygga din egen Ghost Box så finns instruktioner lättillgängliga på nätet om du googlar på "How to build a Ghostbox". Lycka till!


Anmäl
2010-02-18 10:33 #1 av: Ghosthunter

Intressant. Edison var en klok man. Naturligtvis var ju inte hans uppfinning i klass med vår tids teknik...men grundprincipen är ju det samma. Det går att pejla in anderöster via andra frekvenser och nåt som är viktigt är det vita bruset. Vitt brus har jag t.ex på min billiga och brusiga diktafon. En kompis till mig använde en gång en portastudio, en liten grej som musiker använder..ja, det är nästan som en hel studio i en liten box...en dyr sak. Vi lade min billiga diktafon bredvid hans dyra portastudio som är brusfri. Vad hände..jo, jag fick röster på min och inte nåt på hans. Det är inte alltid som dyrast är bäst!!

Jag har hört att det går att fånga anderöster med en vanlig radio också om man ställer in den mellan radiofrekvenserna och där det brusar. Ska faktiskt prova det tror jagGlad

 

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2010-02-18 10:42 #2 av: Zadeira

Edison fick ju trots allt över 1000 godkända patent i USA... så det är rätt intressant att det inte finns något som bevisar att han mer än funderade på att bygga en sån sak.

Där ser man, Ghosthunter! Dyrt är inte alltid bäst. Jo, en Ghostbox i dag fungerar ju något likande som det du sa, men den hoppar mellan radiobanden istället för att ha ett konstant radiobrus. Låt oss veta hur det går om du provar!


Anmäl
2010-02-18 11:15 #3 av: Ghosthunter

Det är ju också bra och kul att en vetenskapsman och uppfinnare tycks tro på andevärlden. Det är ju sällan det är så och de fåtal som kanske tror på andevärlden, i hans kretsar, brukar nog för det mesta hålla tyst om det för annars är ju risken stor att han "tappar ansiktet" och därmed förtroende och respekt.

På hans tid i slutet av 1800-talet och i  början av 1900-talet var spiritismens stor, särskillt i USA och England. Var och varannan människa höll på men seanser, trollbord, Ouijaboards o.s.v.Glad

Här är en annan intressant sak som är jättesvår att få tag i, men mycket intressant:

http://www.ghosthuntershop.com/gci-interpreter--ovilus.html

/Fredrik

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2010-02-18 11:37 #4 av: Ghosthunter

Jag hittade Ghost box här:

http://www.ghost-mart.com/product/dvr6.html

Det ska jag beställaGlad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2010-02-18 14:28 #5 av: Zadeira

Ghosthunter, vad är det du länkade till. Finns ju ingen beskrivning av grejjen.

Perfekt att man kan beställa en... undrar bara hur bra det egentligen funkar?


Anmäl
2010-02-18 17:36 #6 av: Ghosthunter

Zadeira - va??????????????? vilken av länkarna?

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2010-02-18 18:37 #7 av: Zadeira

Ghosthunter, den i #3.


Anmäl
2010-02-18 18:40 #8 av: Ghosthunter

Zadeira - jo men det står ju info om den under bilder...du få ju scrolla nerSkrattande

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2010-02-18 19:00 #9 av: Zadeira

Haha, smart. det ska jag göra!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.