Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (8) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Intressant

Att fira Halloween!

2010-10-27 18:36 #0 av: Zadeira

I slutet av oktober möter du förmodligen en avdelning med pumpor, dödskallar, häxperuker, svarta katter och spöken i var och varannan butik. Halloween är en högtid som firas den 31 oktober och som på senare tid fått större plats i Sverige.

Halloween banner gjord av Mollis25 Vinnaren i vår Halloween-bildtävling Mollis25 har gjort denna fina hyllning till Halloween!

 

Ursprung

Halloween härstammar egentligen från Irland och den keltiska nyårsfesten Samhain. Samhain ansågs vara ett slags nyår då sommaren övergick i vinter. Denna natten trodde man att andar återvände till jorden, och var en slags religiös fest där druiderna, de keltiska prästerna, ledde ceremonier med bland annat tända bål.
Denna natten gick man även runt från hus till hus förklädda och tiggde godsaker att festa på. För att lysa upp sin nattliga promenad hade man rovor med utskurna ansikten och figurer fyllda med ljus, så kallade "Jack o Lanterns". Dessa säga ha fått sitt namn efter en smed vid namn Jack som ska ha varit så ond att han varken släppts in i himlen eller helvetet. För att lysa sin ständiga vandring på jorden hällde han glödande kol i rovorna.

 

Halloween pumpa

 

Kristendom

När kristendomen gjorde sitt intåg försökte den katolska kyrkan att ersätta Samhain med "Alla helgons dag" den 1 november. Detta var en kristen högtid som skulle hedra alla helgon som inte hade sin egna dag under året, samtidigt som man ville ersätta den hedniska Samhain. Detta gick inte hem hela vägen hos folket som fortsatte fira 31 oktober.

Halloween i USA

Halloween kom till USA med hjälp av irländska invandrare på 1840-talet. Högtiden hade då kommit att bli en blandning av både hedniskt firande och kristendomens högtid. I USA utvecklades den ännu mer till att bli en högtid för framförallt barnen, som skämtar med de vuxna. Man klär ut sig och tigger godis. Får man inget hotar man med bus av olika slag, ex att kasta tomater eller ägg på fönstren eller klär in trädgården i toalettpapper. Man dekorerar även hus och trädgårdar med pumpor (som ersatt rovorna), spindelnät, skelett och andra ruskiga saker.

 

Halloween i Sverige

Halloween har inte blivit särskilt stort i Europa, men framförallt under senare delen av 1900-talet har firandet blossat upp i Sverige. I USA infaller alltid halloween den 31 oktober, men i Sverige har firandet blivit mer utspritt. Många firar kvällen före Alla Helgons Dag som alltid infaller den första lördagen i november oavsett datum, men det är inte helt ovanligt att halloweenfester är lite när som helst i slutet av oktober och början av november.

I Sverige firar vi även den kristna högtiden Alla Helgons Dag, och det har varit många som varit kritiska till hur halloween påverkar detta. Många, särskilt äldre, tycker att det ska vara en högtid då man tänder ljus på gravarna och i lugn och ro minns sina döda släktingar och vänner. Halloween och Alla Helgons Dag har visat sig smälta ihop på samma sätt som andra kristna traditioner som slagits ihop med andra traditioner. Exempel på det är julen, då man hedrar Jesus födelse samtidigt som även jultomten tagit plats i våra hem, eller påsken med Jesus uppståndelse och påskkärringarna som flyger till Blåkulla.

Alla Helgons Dag gravljus

 

 

GLAD HALLOWEEN!

 


Anmäl
2010-10-27 19:20 #1 av: DarkAngel

Vilken bra artikel.

Anmäl
2010-10-27 22:03 #2 av: Caroline.H

Jättebra artikel ^^

//Caroline


Anmäl
2010-10-27 22:33 #3 av: Ghosthunter

Jag håller med....verkligen bra...både fint och informativtGlad

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2010-10-28 00:03 #4 av: Zadeira

Tack allihopa! Kul att ni uppskattar den!


Anmäl
2011-09-05 07:15 #5 av: ^Marsvin^

jätte bra artikel!:)

Anmäl
2012-10-26 08:48 #6 av: Magi-cat

aktualiserar denna artikel med anledning av att det snart är halloween....

Hur är det - vad betyder halloween för dig? Brukar du fira det? En viktig händelse eller kommersiellt jippo? Kul grej, onödigt eller högtid?

(bild från publicdomainpictures.net)

 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2012-10-26 10:20 #7 av: Gahella

Intressant visste inte heller historien om halloween.

Nej det är inget för mig. Men däremot Alla helgons dag, då går jag till vår underbara lilla kyrka som ligger på en kulle och tänder ljus för mina nära som gått vidare. Detta år ströddes min mammas aska på den kyrkogården så nu känns det än mer känslomässigt viktigt att tända ljus där.

Och att plocka in en vacker höstkvist och tända ljus hemma tycker jag är en viktig mysfaktor nu när mörkret faller på.


Anmäl
2012-10-26 17:41 #8 av: Astell

Jag firar inte den... har inga pumpor heller eftersom det oftast blåser och ljusen släcks annars är det jättefint med pumporna...våra avlidna finns inte i närheten så det blir inte till att åka till kyrkogården heller...

Anmäl
2012-10-27 12:08 #9 av: [stblues35]

Nä fira inte den..Amerikanskt påfund.

Men firar väl lite på Alla helgons dag däremot :)

Anmäl
2012-10-31 10:52 #10 av: Magi-cat

puttar upp tråden eftersom det är säsong för halloween just nu...Cool

Tidigare på nyhetsmorgon såg man Sara Duppils, religionsvetare som även skrivit på denna sajt, och ett medium.

Enligt vad som framkom är det flesta människor positiva till tanken på ett efterliv och så många som en fjärdedel kunde tänka sig att gå till ett medium. (kommer inte ihåg siffrorna riktigt)

Orsaken skulle vara att det är mer "tillåtet" numera att prata om de här och liknande saker, mycket tack vare program i TV och annan massmedial uppmärksamhet.....

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-10-06 13:19 #11 av: Magi-cat

Snart dags igen....Glad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-10-06 13:23 #12 av: fatcat

Japp, är du exalterad kissen? Skämtar 

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-10-06 13:31 #13 av: [lucke]


Jag köpte faktiskt en pumpa och en halloween-mask igår- tycker att pumpor är så vackra och så är jag lite svag för "skräckgrejer". Funderade även på några glitterspindlar som kanske skulle kunna funka som hår-dekoration (jag är ju svag för glitter också)Skrattar

Anmäl
2013-10-06 14:04 #14 av: Magi-cat

hehe, njä, skräckteman är inte riktigt min grej...

Men pumpor är fina!

Glittrande spindlar kan också accepteras! Skrattar

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-10-06 15:42 #15 av: Magi-cat

(bild från publicdomainpictures.net)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2013-10-07 10:45 #16 av: tlover

Jag firar alla helgona inte halloween

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-07 10:47 #17 av: fatcat

#16 Så du vill inte spöka ut dig o tigga pensionärer om godis? Cool

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.