Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

Angående sajten och iFokus Anslagstavlan Boktips Dagens Drömmar Experiment, egna Film & Foto (Blandat/allmänt/OT) Forntida teknik Himlafenomen Hjärnan Humor Hälsa Intressanta teorier Kraftplatser och folktro Miljö och djur Musik Mysko grejer Månadens Medlem och Diskussionskategori Naturfenomen Off Topic - Diverse Off Topic - Glädjeämnen Oidentiferbart Orber och ljusfenomen Psykologi och samhälle Rymden Spådomar och förutsägelser Spöken Spökhistorier Spökhus, Spökplatser, spökjägare Symboler och pareidolia UFO och utomjordiskt liv Undersökningar Vetenskap och uppfinningar White Noise & EVP Tävlingar/lekar Övrigt
Vetenskap och uppfinningar

Odlat kött?

2013-08-07 10:51 #0 av: Magi-cat

Tråden uppdaterad 2017-06-20/M-c/

Stor nyhet i media de senaste dagarna: den första (?) hamburgaren av odlat kött har sett dagens ljus, avsmakats och befunnits god.

http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article17254796.ab

Vad tror ni? Är det framtiden med odlat kött?

Jag tycker själv det låter som en rimlig idé, om man nu ska äta kött.....

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-07 10:53 #1 av: Magi-cat

Men nyheten var inte helt ny:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/konstgjort-kott-ska-radda-varlden/

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-07 14:08 #3 av: Astell

ja så slipper vi djurfabrikerna Skrattar


Anmäl
2013-08-07 14:23 #4 av: Magi-cat


#1 Hej Astell! Ja det är helt klart en fördel!

Med den grill/och kötthysteri som råder nu skulle det vara bra om det inte behövde gå åt så många djur som fötts upp i djurfabriker.

Å andra sidan behöver man ju inte äta så kopiöst mycket kött....Men tills vidare tycker jag det låter bra med odlat kött....

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-07 14:59 #5 av: Wony

Jag tycker att det vore väldigt häftigt om man lyckades göra odlat kött billigt och lättillgängligt för alla. Däremot skulle jag nog personligen vara väldigt petig med att det smakar och ser ut exakt som riktigt kött.

Anmäl
2013-08-07 17:34 #6 av: Joppo

Jag tycker det låter som en strålande idé. Dels löser man det etiska dilemmat med köttätandet, dvs dödandet och djurhållningen, samtidigt som man drastiskt minskar utsläppen av växthusgaser. Jag tror jag läst att man räknar med att "odlat" kött kommer att generera ungefär 4% av växthusgaserna som uppstår då man producerar vanligt kött. Det är en väldigt stor skillnad. 

Vi får hoppas att metoden blir kommersiellt gångbar. Jag skulle personligen mycket hellre välja detta kött framför vanligt, förutsatt att smak och pris är ungefär detsamma. 

Anmäl
2013-08-07 18:00 #7 av: Magi-cat

#6 Ja visst vore det underbart om det kunde fungera så! Glad

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-07 20:17 #8 av: Gasoline

Vi stoppar i oss så mycket konstigt, så varför inte ;-) finns ju för- och nackdelar med allt.

Anmäl
2013-08-08 09:09 #9 av: JonasDuregard

Någon som vet vilka sorters kött man kan göra? Som vegetarian har jag inte särskilt stor koll på vad som räknas som gott kött (vilket jag tror kan bli en avgörande fråga för det odlade köttet). Men det är så klart en lockande tanke med "vegetariskt" kött.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-08-08 09:15 #10 av: Magi-cat

De använde köttfibrer från ko och odlade vidare. Det är ingen större skillnad på olika djur utan man kan säkert utgå från vilka muskelfibrer som helst....

På det sättet kan man kanske inte säga att det är helt vegetariskt eftersom det utgår från djur, om man vill vara väldigt strikt.

Fast - fiskfibrer? Hmmm...Det vore ju väldigt intressant och bland det bästa som kan hända haven om man kan stoppa utfiskningen och allt därmed vidhängande.....Men dit är det nog långt....

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-08 09:29 #11 av: JonasDuregard

#10 "Fast - fiskfibrer? Hmmm...Det vore ju väldigt intressant och bland det bästa som kan hända haven om man kan stoppa utfiskningen och allt därmed vidhängande.....Men dit är det nog långt...."

Om uppgiften i #6 stämmer så skulle en övergång till odlat kött minska utsläppen av växthusgaser lika mycket som om man slutade med all transporter (!). Källa.

Fisken tror jag är svårare eftersom det antagligen tar lång tid innan det blir ekonomiskt att ersätta fiskning. Anledningen är att i en odling måste man själv tillsätta "föda" för fiskfibrerna man odlar, så det skulle bli en förlust av foder istället för en vinst som det skulle bli i köttindustrin.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-08-08 10:13 #12 av: Magi-cat


#11 Tror också det är svårare med fisk, det vär därför jag satte ett frågetecken. Fast var har du läst det där om att man måste tillsätta "föda" till fiskfibrerna så det skulle bli en foderförlust?

Angående statistik och vad man tjänar/förlorar på det ena och det andra - får man ta med en skopa salt. Givetvis skulle det vara bra med en så gigantisk miljövinst, men vi vet inte vad mer den skulle föra med sig. Om övergången till odlat kött (=miljövinst) skulle leda till fler oljeborrningar som den i Arktis, fortsätter slöserivansinnet och inte lägger mycket kraft på hållbara energikällor - blir det vinst även då?

Men hur som helst, för djurens skull hoppas jag att detta leder till något bra och köttfabrikerna upphör.

 

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-08 10:17 #13 av: Magi-cat


Men enligt Patrick Brown, en av världens främsta biokemister enligt DN-artikeln ovan (#1), behövs inte odlat kött:

"Vid samma seminarium på AAAS framträdde även den amerikanske biokemisten Patrick Brown från Stanford-universitetet. Han hävdar att han redan har tagit fram växtbaserade produkter som kan ersätta både kött och ost."

Han vill ägna sitt liv åt att förbättra för mänskligheten....

Undrar hur han gör?

"Det handlar inte om cellodling. Jag har brutit ned problemet mer än så och utgått från vad som är karaktäristiskt för kött och ost."

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-08 10:39 #14 av: Magi-cat


Det finns även svensk forskning på Chalmers:

http://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/redaktionellaartiklar/experterpakonstgjortkottmots.5.2e5f1b2132089b5ddf8000110.html

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-08 10:44 #15 av: Magi-cat


Och TV-kocken har en del invändningar:

"Trots att jag själv är skeptisk är jag säker på att det finns en marknad för det konstgjorda köttet. Det är bara att titta på hur vi reagerade när margarinet uppfanns i slutet av 1800-talet. Då var det många som ifrågasatte om det verkligen fanns behov av en artificiell produkt som skulle likna smör. I dag är margarin en jättestor produkt som finns i alla butiker. Jag tror att det blir samma sak med det artificiella köttet så fort priserna dalar. Folk skiter i vad de stoppar i sig. Bara det är tillräckligt billigt."

http://debatt.svt.se/2012/02/21/tv-kock-motbjudande-med-framodlat-kott/

Det är ju illa, men det ligger nog mycket i det...Hoppas dock att man lärt sig något av margarinet.....

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-08 12:48 #16 av: JonasDuregard

#15 Knasigt att han säger "Folk skiter i vad de stoppar i sig. Bara det är tillräckligt billigt." som att han antar att det odlade köttet är av sämre kvalitet.

"Hoppas dock att man lärt sig något av margarinet....."

Vad?

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-08-09 16:58 #17 av: Magi-cat

#16 Tyvärr är det ju så att väldigt mycket handlar om "billigt", som ju inte är billigt i förhållande till kvalitet.
Kocken tycker tydligen det är motbjudande med en konstig konstgjord produkt som kallas kött, det är inte på riktigt:

"För mig är matlagning mer än bara en produkt, det är en filosofi också. Dessutom är det en motbjudande tanke att äta kött som odlats fram i ett provrör,"

Jag kan förstå honom, men om man kan minska lidande med denna produkt - då är det avgjort värt att göra avkall på filosofin, tycker jag. Det är ju inte så att djuren kommer att försvinna men förhoppningsvis skulle djurfabrikerna kunna förpassas till historiens skamvrå.

Margarinet.....Det var konstgjort "smör" och såldes med mördande reklam. Men det är väl ingen som ännu tror att det är en produkt jämförbar med eller bättre än riktigt kossa-gjort smör? Eller nyttigt? Men billigt, det är det....

Det är alltså inte billigt som fäller avgörandet, eller reklamen, utan vad det ÄR och får för effekter....

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-09 22:57 #18 av: fatcat

Kan man odla fram en Cheeseburgare från McDondald's så äter jag det utan problem! GapskrattarHjärta

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-08-10 07:27 #19 av: Magi-cat

#18 *suck* Skrattar


Detta leder iofs till en annan fråga: Är det möjligt att någonting blir "stort" och allmänt utan skrupelfria multinationella bolag som styr efterfrågan och tillgång?

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-10 14:16 #20 av: TheWhiteWolf

Tycker detta är en otroligt bra idé! Slipper djuren lida ~

Anmäl
2013-08-12 19:58 #21 av: felixhaljeskog

Jag blir väl den första å säga att jag fortfarande kommer äta vanligt kött och inte konstgjort, kommer dock prova det, men tror knappast att det kommer vara godare än riktigt kött.

Anmäl
2013-08-12 20:11 #22 av: Magi-cat

#21 Den första, men säkert inte den sista...Glad

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-08-12 20:12 #23 av: felixhaljeskog

#22 nej de tror jag inte :)

Anmäl
2013-08-12 21:02 #24 av: JonasDuregard

Bakåtsträvare Skämtar

Glöm inte att göra ordentliga blindtest när ni jämför bara!

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl
2013-08-12 22:02 #25 av: felixhaljeskog

#24 Nja jag är inte en sån som skulle säga att vanligt kött e godare bara för att det är det vanliga. Skulle jag tycka konstgjort kött e godare så hade jag antagligen börjat med det istället, för varför äta något som inte är lika  gott?

Anmäl
2013-08-12 23:15 #26 av: fatcat

När dem tillsätter fettceller i köttet lär det bli smaskigt. Som det ser ut nu är det det bara rena muskelceller. Snart kommer det förmodligen bli saftigt o gott! Detta räknar forskare ha löst inom några månader.

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Medarbetare på brott ifokus

Anmäl
2013-08-12 23:50 #27 av: Joppo

Teoretiskt sett kan ju faktiskt det konstgjorda köttet bli godare än det naturliga. Kvalitén borde bli jämnare och man borde även kunna påverka smak, textur med mera på ett väldigt noggrant sätt.

Jag tycker detta är mycket spännande :)

Anmäl
2015-07-18 08:58 #28 av: Magi-cat

God nyhet: En alg som är lika nyttig som kål, proteinrik och smakar bacon!

Om man nu inte gillar smaken av bacon ändå får man väl vänja sig för den goda sakens skull.

"Students and researchers at the university’s center for food innovation are already creating delicious recipes with dulse. Veggie burgers, salad dressing, and even beer could all get the dulse treatment if the university’s plans to market the product to U.S. consumers ever comes to fruition."

http://www.iflscience.com/plants-and-animals/engineered-nutricious-and-delicious-algae-tastes-bacon

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.