Annons:
Etikettintressant
Läst 16063 ggr
Magi-cat
2015-05-10 09:21

Tallkottkörteln

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Tallkottkörteln - inre seende

(till sajtens lexikon Cool)

Tallkottkörteln eller epifysen (latin: corpus pineale, eng:pineal gland) är en liten körtel belägen i mitthjärnan, rakt in lite ovanför näsroten mot bakhuvudet i bakre väggen av 3:e ventrikeln. (=viktigt hålrum för bildande av cerebrospinalvätska).

Den är konformad och liknar en tallkotte, därav namnet. Storleken är jämförelsevis som en halv ärta.

Evolutionärt har Tallkottkörteln spelat en viktig roll som ett primitivt öga. Ursprungligen var den utanpå kroppen med funktion för ljus-mörkerseende. Vartefter har den flyttat med in i hjärnan och styr hormonregleringen för sömn.

Denna funktion som hormonreglerare är viktig. Den reagerar på ljus  och producerar sömnhormonet melatonin som är avgörande för vår dygnsrytm och samverkar med serotonin, stämningshöjaren. När melatonin frisätts vid tilltagande mörker blir vi sömniga. Melatoninnivån är som högst mitt i natten. När ljuset återvänder på morgonen minskar melatoninet och vi vaknar. (något förenklat). (Tillskott av melatonin ges för att motverka jetlag, sömnsvårigheter och ibland även tinnitus.)

Tallkottkörteln kan alltså registrera ljus och mörker samt konturer. Den innehåller också både stavar och tappar, liknande ögat.

Speciellt bra är den på att uppfatta förändringar i ljus-mörker, något som kunde vara viktigt vid rovdjursattacker på den tiden rovdjuren var de största farorna. Amygdala, vårt känslo- och rädslecentrum står i nära förbindelse med Tallkottkörteln.

När ögonen bildas i mycket tidigt embryologiskt stadium, liknar dess struktur Tallkottkörteln.

Som kuriosa kan nämnas att många (kanske 20 - 40 %) under sin livstid utvecklar en cysta, pinealcysta, på Tallkottkörteln. (1) Den är godartad och ger sällan symptom. Jag vet inte om orsaken är känd.

Fluor misstänks förorsaka förkalkning i Tallkottkörteln. (2) Andra menar att tallkottkörtelns förkalkning är en följd av åldrande. (4) Personer med Alzheimer har mer förkalkning i Tallkottkörteln än andra. De ämnen man finner i en åldrad tallkottkörtel är kalcium, fosfor - och fluorid. Vad som orsakar vad är inte helt känt

.

"Inre seende", Tredje ögat, pannchakrat

Tallkottkörteln har förknippats med andlighet eller upplevelse av gudsenergin, som en omkopplingsstation i förbindelse med budskapet/informationen av ett helt. Det ses symboliskt som en "själens landningsplats", som antennerna för vårt inre seende. 

 Enligt Renée Descartes var Tallkottkörteln sätet för själen. Han trodde, felaktigt, att bara människan hade tallkottkörtel. I själva verket finns den hos nästan alla vertebrater. (3)

Tallkottkörteln anses höra ihop med det som också kallas det tredje ögat, Ajna eller pannchakrat. Det chakra som enligt traditionen är antingen indigofärgat eller lila.

 Chakrat associeras ofta med synskhet och andliga uppenbarelser, intuitivt seende och inre"vetande".

På sanskrit kallas tallkottkörteln för Tisra Til (tredje ögat) och betraktas som "fönstret mot universum"

(1) http://sv.wikipedia.org/wiki/Tallkottk%C3%B6rteln

(2)http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2701&print=1

(3) http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2701&print=1

(4) http://en.wikipedia.org/wiki/Pineal_gland

http://sv.wikipedia.org/wiki/Tredje_%C3%B6gat

Tillåtna bilder på ifokus


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Cahira
2015-06-19 08:43
#1

*tumme upp* 👍

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Marr
2015-06-19 08:54
#2

Mycket intressanta artiklar.👍 Min är nog lite förstelnad efter allt fluorintag genom åren…😕

Nu har jag 3 tuber flourfri tandkräm i badrumskåpet. Det är svårt att hitta dom i en vanlig butik nu för tiden. Men Hälsokost har dom…

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Cahira
2015-06-19 09:02
#3

Jag tror på "use it or lose it" faktor har visst finger med i spelet. Om man slutar träna eller slutar använda hjärnan eller annat så anpassar sig kroppen därefter. Det är de som aldrig slutar röra sig som är aktiva längst och jag tror inte Tallkottkörteln är något annorlunda biologiskt sett. *gissning*. 

Diet tror jag har med saken att göra också. Finns garanterat ämnen som hjälper skydda mot denna förkalkning. Omega 3 och 6 kanske? Jag är helt säker på att vi är menade att äta mer frön och nötter för de innehåller så otroligt mycket näring som vi behöver i vår diet. Samma med mörkgrön sallad och liknande. Växtriket har svaret tror då jag. :)

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Farwuq
2015-06-19 10:34
#4

👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[VSK]
2015-06-19 11:17
#5

Man hade väl oxå sett att aktiviteten ökar i denna körteln när mediala sänt healing oxå om jag inte missminner mig. Var några år sen jag läste om det.

Magi-cat
2018-05-14 07:45
#6

🎈


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Upp till toppen
Annons: