Annons:
Etikettintressant
Läst 37486 ggr
Magi-cat
2014-04-02 10:33

Om drömmar: Varför drömmer vi? (del 1)

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Alla drömmer, även om man inte kommer ihåg drömmen. Djuren drömmer också. Men varför?

Vad är drömmar?

Drömmar (2) uppstår i ett förändrat medvetandetillstånd under sömnen. 

Under drömsömnen drömmer vi ihop hela berättelser som upplevs som lika verkliga som om de pågår i det vakna livet. Ibland bisarra som en tavla eller spegel som gått i kras och man tittar på bit efter bit, ibland sammanhängande, ibland riktigt humoristiska. Ofta är de ihopkopplade med känslor.

Hur fantastiska de än är har vi oftast glömt drömmarna när vi vaknar.
Det är främst under REM-sömnen (1) (REM = Rapid Eye Movements) man drömmer. Det är den lättaste sömnfasen när ögonen rör sig snabbt från sida till sida och hjärnan faktiskt är lika aktiv som när vi är vakna.
För att vi ska kunna drömma ifred och sömnen inte störas är musklerna paralyserade under tiden. Signaler från nervsystemet fortplantas inte till skelettmuskulaturen. Om vi inte hade denna hämning skulle vi agera ut vad som händer i drömmen, men utan den del i hjärnan som har hand om omdöme och planering.  En mycket praktisk funktion alltså.

Desto mer aktivt är det limbiska systemet, med våra känslor, och hippocampus med sin minneskoordination. Därför är känslor och minnen centrala i drömmandet. (3)

Varför drömmer vi?

Egentligen är det lite märkligt, fast vi är så vana att vi knappt tänker på det: att en människa försänkt i vilsam sömn kan sätta ihop så livfulla, mystiska, fascinerande, helt osannolika berättelser i färg och form med personer och platser man kanske aldrig besökt eller besökt för länge sedan! Och fortsätta sova!

Uppfattningen idag är att drömmen är resultatet av urladdningar i nervsystemet som, så att säga, "inifrån" ger upphov till sinnesintryck via impulser till hjärnbarken. (3)

Verkar det inte lite…slöseri med hjärnkapacitet? Nej. Drömmandet är viktigt.

Det finns många orsaker till att vi drömmer:  En stark orsak är en bearbetning av dagens upplevelser, som en rensningsscanning. De händelser som nyligen skett har lättast att tas med i drömlivet. Drömmen speglar alltså individens vakna liv. (3)

En relativt ny teori inom drömforskning är att drömmarna är en träning inför hotfulla situationer. Vi drömmer om faror och aggressioner som ett minne från vårt evolutionära förflutna när vi stod under hot från naturen. (4)

Ibland fixar drömmen ihop en story för att förhindra oss att vakna. Om sinnesorganen nås av intryck utifrån, ett ljud, en lampa som tänds, någon som pratar och vi riskerar att vakna, kan det hända att drömmen bakar ihop intrycken till en dröm och vi sover vidare.

Jung och Freud 

Sigmund Freud var banbrytande inom drömforskningen År 1900 kom han ut med sin bok Drömtydning. I korthet innebar hans teorier att drömmar är oförlösta och omedvetna önskningar, oftast av sexuell karaktär.

C.G. Jung sågs i början som Freuds efterträdare, men det blev en brytning dem emellan då Jung tog avstånd från Freuds psykoanalys och själv betonade psykets förmåga till enhet och sammanhang och Jung utvecklade drömforskningen på egen hand. (5) Jung menade att drömmarna inte har den undertryckande funktion som Freud var inne på utan mer är överblickande och helhetsskapande och hjälper individen att forma framtiden. (6)

Drömmen som terapi

Det verkar som om REM-sömnen fungerar som en slags nattlig terapi för hjärnan.
Försökspersoner fick se ångestskapande bilder med vissa mellanrum, varefter man mätte deras reaktioner. De personer som vid andra visningstillfället sovit en natt fick mindre aktivitet i amygdala (rädsle, panikcentrum) än de som fick se bilderna utan mellanliggande sömn. De som sovit en natt fick också ökad aktivitet i pannloberna, dvs de delar som förknippas med logiskt tänkande och de kunde därmed lättare bearbeta upplevelsen av bilderna.

Känslorna kan separeras från det minne som gav upphov till dem. Tack vare den sinnrika funktionen behöver vi inte uppleva alla starka känslor varje gång vi påminns om en traumatisk händelse. (4)

Personer som drabbats av PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) drömmer ofta mer mardrömmar än andra. Det kan bero på att hjärnan bearbetar intrycken.

Drömsömnen är också viktig för inlärningsprocessen. Även om drömmen verkar neutral till sin karaktär, fungerar den som konsolidering för inlärning i vaket tillstånd. (4) 

Försök som gjorts med råttor och zebrafinkar tyder på att dagens upplevelser spelas upp under drömsömnen och bidrar till att lagra och befästa minnen i långtidsminnet. (4)

Detta kan ha varit viktigt evolutionärt, när hjärnan behöver bilda sig en uppfattning om faror och nyttigheter individen mött i den dagliga aktiviteten och befästa det som kan vara till nytta en annan gång och samtidigt rensa bort oanvändbart skräp som tynger.

Även djuren drömmer!

Alla som har sällskapsdjur har sett det: katten och hunden som låter som om de är på spännande nattlig jakt i sömnen, de morrar kanske och det rycker i tassarna. Drömmer de verkligen? 

Ja, det gör de, det har man listat ut via studier av REM-sömn. Både däggdjur och fåglar uppvisar REM-sömn, varför man dragit slutsatsen att de faktiskt drömmer. (4)

Att drömmandet finns hos de flesta däggdjur och fåglar, tyder på att det uppstod tidigt under evolutionen.

"– Drömmar måste ha någon form av överlevnadsvärde, men vi har inte förstått exakt vad det är, säger Torbjörn Åkerstedt. " (professor och stressforskare vid Stockholms universitet) (4)

Att komma ihåg sina drömmar

Många säger att de aldrig drömmer, men det gör de. De kommer bara inte ihåg. 
För att man ska komma ihåg drömmen behövs att man vaknar upp alldeles i anslutning till drömmen, något man oftare gör framåt morgonsidan när man har en ytligare sömn.

Man lär kunna lära sig att komma ihåg sina drömmar genom att "programmera" hjärnan att man ska vakna upp så pass att man blir medveten om drömmen. (3)

Lucida drömmar 

Ibland drömmer man klardrömmar, s.k. lucida drömmar. Då är man medveten om att man drömmer. Man kan också lära sig att påverka och handla på ett speciellt sätt i drömmen. (3)

Om man t.ex. har upprepade drömmar om att man blir jagad av något skrämmande, kan man lära sig att inte fly utan vända sig om och se det skrämmande som då ofta upplöses eller man vet hur man ska hantera det.

Sanndrömmar

Ibland drömmer man drömmar som senare visar sig slå in.
Kanske har det att göra med att man kopplar av medvetandet i sömnen och får bättre överblick. Kanske är det något man insett länge som reds ut och lyfts upp i drömmen. 

Sömnparalys 

Detta är ett väldigt speciellt och ofta ganska skrämmande tillstånd. När vi drömmer kan vi inte röra musklerna. Vid Sömnparalys har denna rörelsehämning slagits på för tidigt eller för sent. Vi är vakna fast med paralyserade muskler. 

I värsta fall är delar av REM-sömnen fortfarande kvar så att ögonen rör sig som när man drömmer men man kan uppleva hallucinationer som om man drömde, ibland med en känsla som av att någon är i rummet eller att man inte kan andas. (7) Ibland också med upplevelse av ljudeffekter som ett tjutande.

I folktron har det förknippats med "maran" eller demoniska väsen som tar en i besittning.

(Jag tror det har att göra med DMT-frisättning via Tallkottkörteln också)

Drömtolkning

Det är ofta väldigt intressant att skriva ner sina drömmar alldeles efter uppvaknandet och sedan försöka tolka dem. Vilka symboler finns med, vilka återkommer? Vilka känslor är förknippade med drömmen? Vad hände dagen före som återkommer i drömmen? Vad hände tiden efter, var drömmen en förberedelse?

Den bästa drömtolkaren är man själv, men gå gärna ihop i en drömgrupp så blir det både roligare och mer lärorikt. Man kan lära sig mycket om sig själv via drömmar.

Mycket har blivit utforskat om drömmandet och det är mycket mer än "bara" betydelselösa fantasier. Mycket återstår också.

Är återkommande drömmar speciella på något sätt?

Symboler i drömmar är viktiga. Hur personliga är de och hur lika eller olika drömmer man i olika delar av världen? Vilka symboler återkommer?

Varför drömmer man inte mer klart och koncist utan varför är drömmen beslöjad i symboler? (Mer om symboler i nästa artikel! Kanske…)

Dröm gott! 🙂😴

(bilder från www.publicdomainpictures.net, vinjettbild från pixabay.com)

Noter och tillika källor:

(1) http://sv.wikipedia.org/wiki/REM-s%C3%B6mn

(2) http://sv.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%B6m

(3) http://www.stressforskning.su.se/stress-s%C3%B6mn/om-stress-s%C3%B6mn/om-s%C3%B6mn/dr%C3%B6mmar

(4) http://fof.se/tidning/2013/1/artikel/djuren-visar-varfor-vi-drommer

(5) http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=Carl%20Gustav%20Jung

(6) http://www.hedbergska.sundsvall.se/ps/ps/drommae/drmmar.htm

(7) http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6mnparalys


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Tarotstollan
2014-04-03 01:19
#1

Mycket bra skrivet och intressant!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Magi-cat
2014-04-03 09:42
#2

#1 Tack, det var roligt att du tyckte det! 🌺


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

fatcat
2014-04-03 11:43
#3

Intressant magi! Själv har jag ofta osammanhängande drömmar, vad kan det bero på? Alltså mina drömma handlar oftast om andra personer.

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

fatcat
2014-04-03 11:44
#4

Exempelvis drömde jag nånting i natt om att köra morsan till båten, vilket jag också ska göra i morgon (fredag). Minns att det var massor av andra saker men kommer inte ihåg.

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

fatcat
2014-04-03 11:47
#5

Jo (minns) jag blev märkbart irriterad i drömmen eftersom morsan inte erbjöd mig låna någon av hennes bilar, min är på lagning (vilket den faktiskt är i verkligheten!). Dom ska nämligen lämna bilarna hemma och behöver skjuts till båten.

"If anything can go wrong, it will." - Murphys Law

Magi-cat
2014-04-03 11:53
#6

Vi kan väl ta drömtolkningar i den här tråden? 🙂

Så får denna tråd vara mer till drömmar allmänt.

# 3-5 Det kan vara så att du vaknar upp ofta och därför minns drömmarna mer eller mindre. Som sagt, de speglar ofta någonting ur vardagen, bearbetar situationer och kör ibland testscenarion. Inte konstigt att de känns osammanhängande i vaket tillstånd!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Cristine
2014-04-03 22:01
#7

Mycket intressant artikel!

Jag hade många drömmar förra året och kom ihåg minsta detalj, några av dem var sanndrömmar.

Cris sajtvärd på Livskvalitet & Utomjordiskt.

Hemsida www.livskvalitet-2.se  kliv in!

Varför står mina fötter på jorden när resten av min kropp är ute i rymden.

Fjäril
2014-04-05 23:06
#8

Å så fint- och bra skrivet!

Det är intressant det här med drömmar. Hoppas vi får länka hit från ÖN 🤗

Sajtvärd på Övernaturligt

Magi-cat
2014-04-06 08:59
#9

Roligt att du tyckte det Fjäril. 🌺

Klart du får länka! 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-04-08 10:12
#10

Jag tänkte på det här med REM-sömnen (det stadium när man drömmer som mest) och ögonrörelser. 

Ett kännetecken för REM-sömn är snabba ögonrörelser. Det måste finnas någon orsak till ögonrörelserna och kopplingen till minnet som ger upphov till drömmar.
Under REM-sömnen drömmer man och bearbetar minnen. Känslorna separeras från minnet så man inte behöver uppleva lika starka känslor varje gång minnet kommer upp, de stillar sig.

Det här kan vara samma mekanism som man använder sig av vid s.k. ögonrörelseterapi. Då får personen återkalla minnet samtidigt som terapeuten stimulerar hans/hennes ögonrörelser. Traumat försvagas och släcks i bästa fall ut, inte minnet, men de starka känslorna.

Kroppen kan och har verktyg…

http://fof.se/textruta/ogonrorelseterapi-for-att-omtolka-minnet

Inte riktigt samma sak, men lite om ögonrörelser och minnet:

http://fof.se/tidning/2014/3/artikel/ogonrorelser-hjalper-minnet


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Jane-Lyzell
2014-04-09 19:24
#11

Bra artickel🙂

Sajtvärd på spiritualism.ifokus.  Min hemsida  www.lyztran.com   "Jag Är"

Magi-cat
2014-04-10 22:01
#12

Tack Jane! 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-04-11 08:57
#13

Om sömngång:

Ibland händer det att man går i sömnen, s.k. somnambulism, oftast som barn, men det händer även vuxna.

Man kan gå i sömnen både under djupsömnsstadiet och under REM-sömnen. Orsakerna är inte helt klarlagda, men det finns ärftliga faktorer. Det kan också vara stress och trauma, mediciner som utlösande orsak. En viss HLA-grupp har satts i samband med benägenhet för sömngång.

Enligt några källor går man vanligen i sömnen under djupsömnsstadiet då man inte drömmer. Det är omdiskuterat, bl.a. eftersom man kan drömma även under djupsömnen.

En vanlig myt är att det är farligt att väcka den som går i sömnen. Det är alltså en myt! Man ska väcka sömngångaren så att han eller hon inte skadar sig! Men givetvis gör man det lite varligt. Det måste vara skrämmande att vakna upp och undra vad man gör och var man är.

En annan myt är att den sömngående inte kan skada sig, som om h*n vore immun mot fallolyckor och andra faror. Det är naturligtvis inte sant, den sömngående kan snubbla i trappan precis som alla som är vakna.

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/finns-somngangare

http://www.naturligtomhalsa.se/parser.php?did=805:365

http://www.epochtimes.se/articles/2008/06/24/15189.html

http://symptomen.se/symptom/ga-i-somnen-somngang/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
2014-04-13 21:35
#14

Mer om lucida drömmar, klardrömmar:

När man drömmer klardrömmar är man medveten om att man drömmer och kan påverka dröminnehållet. Många kan träna upp sin förmåga att påverka drömmen.

 Något man forskar om är om hjärnan i ett stadium av klardröm trots allt har en kort eller delvis vakenhetsgrad, samtidigt som REM-sömnen. När man ser på EEG under en klardröm, ser man att signalen från vissa delar av hjärnan pekar på vakenhet (beta-bandet) samtidigt som andra delar uppvisar vanlig REM-sömn.

Om klardrömmar påverkar oss annorlunda än vanliga drömmar vet man inte.

(källa: "Hjärnan", specialnummer av Forskning och Framsteg 2014, Prof J. Hetta, professor i psykiatri, Karolinska inst.)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Falurven
2014-04-14 14:05
#15

Jag drömde en väldigt häftig lucid dröm bara här om dagen. Det började med att jag kände mig själv sugas iväg ur kroppen, efter att ha legat och försökt att somna en stund. Kan aldrig minnas att jag någonsin kommit ihåg känslan av att somna tidigare, men nu vet jag en av dom ;D 

Jag hade en otroligt häftig upplevelse där jag flög runt och upptäckte världen och lite av universum. Jag har aldrig varit så upprymd i hela mitt liv ❤️ 

Minns att jag hann tänka frågan "astral projektion?" när jag kände mig sugas iväg. 😃

Mvh Nathalie

Magi-cat
2014-04-14 14:46
#16

#15 Spännande dröm! 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-04-14 14:58
#17

Om att komma ihåg drömmar:

Långt ifrån allt är känt om drömmar och varför vi drömmer, men forskning pågår.

Nu har man lyckats lokalisera två områden som är ansvariga för att man kommer ihåg sina drömmar:

De som har lätt att komma ihåg drömmarna har dubbelt så många uppvakningsperioder och lättare att störas av ljud, än de som har svårt att komma ihåg drömmar.

Man har också funnit via PET-kamera att de som lätt kommer ihåg drömmar har högre aktivitet i två områden i hjärnan. Ett av dem, mediala prefrontal cortex är ansvarigt för sammanhang mellan känslor, var man befinner sig, händelser etc. Det andra, temporoparietal junction, är bl.a. ansvarigt för att bilda en uppfattning om sig själv och andra.

Dessa två områden tillsammans hjälps säkert åt att dels bilda drömmar, dels komma ihåg dem!

http://www.medicaldaily.com/key-remembering-dreams-found-two-brain-regions-3-ways-stop-forgetting-269509

Till slut säger drömforskaren något jag undrar om det stämmer:

"“Indeed, the sleeping brain is not capable OF memorizing new information; it needs to awaken to be able to do that.”"

Kan inte hjärnan lära sig i sömnen??


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-04-16 14:03
#18

"…bältan är ett av de få djur som saknar REM-sömn"

Man antar därför att bältan inte drömmer.

källa: Illustrerad Vetenskap 2014: 07


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Denna kommentar har tagits bort.
Huygens
2014-04-30 16:26
#20

#17 Bra fråga. Finns folk som är bra på att klardrömma och kan träna vissa rörelser, t ex dans eller tennis i klardrömmen. Upprepa samma rörelse om och om igen med sitt drömjag, säger vissa hjälper till att utveckla rörelser med armar/ben osv.

Det svåra är att lyckas klardrömma ofta. :)

Annons:
Magi-cat
2014-04-30 16:39
#21

#20 Men drömforskaren säger att hjärnan inte kan minnas ny inlärning i sömnstadiet. Jag undrar om inte det är fel?

Men kanske har naturen lagt in en broms där. Det skulle bli för rörigt om vi lärde oss alla bisarra beteenden i drömmen…🤦‍♂️😴

Det är kanske skillnad i det mer ovanliga klardrömsstadiet, att det kan fungera som en positiv inlärning…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Denna kommentar har tagits bort.
Magi-cat
2014-05-14 10:16
#23

Mer om forskning om lucida drömmar:

Lucida drömmar (klardrömmar) är när man är medveten om att man drömmer och har en viss kontroll över drömmen.

Man har via forskning funnit att hjärnvågorna hos de som upplever klardrömmar, ligger någonstans mellan de för REM-sömn (drömsömn) och vakenhet. Frontal- och temporalloberna i hjärnan (som står för högre tänkande) uppvisar vågor på 25-40 Hz. Den frekvensen brukar förknippas med uppmärksamhet.

När man gav elektrisk stimulering av våglängderna 25 - 40 Hz till 27 försökspersoner under REM-sömn upplevde de klardrömmar, men inte vid andra frekvenser.

Det är intressant, tycker jag, att man lokaliserat just vilka hjärnvågor det handlar om och att de tycks avgöra om man klardrömmer.

Här har man eventuellt potential att läka t.ex. posttraumatisk stress.

(Jag hoppas man nöjer sig här och inte låter upptäckterna ge upphov till kuliga kommersiella produkter.😮😴)

http://www.iflscience.com/brain/scientists-induce-lucid-dreaming-electrical-stimulation


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Cahira
2014-06-18 01:07
#24

Bra information!

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

[mommo 12]
2014-06-18 11:24
#25

Vänta lite nu hur kommer det sig att man kan drömma samma sak om och om igen? jag har drömt samma sak tjugo gånger fast under ett helt år såklart!

Cahira
2014-06-19 05:39
#26

#25 Hjarnan forsoker mest troligen losa ett problem och har kort fast.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Magi-cat
2014-06-19 08:05
#27

#25 Jätteintressant med återkommande drömmar!

Som Cahira säger är det kanske att hjärnan försöker lösa ett problem.

Eller att det är ett återkommande tema i ens värld eller personlighet som behöver bearbetas om och om igen i drömform.

Skriv gärna upp när du drömmer så kanske du kan komma underfund med om det är något som upprepas också i livet?

Själv har jag också återkommande drömmar som upprepas periodvis. (Fast jag har inte lyckats lösa gåtan med orsaken.)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
2014-09-15 08:42
#28

Mycket riktigt, han har fel (#17, sista meningarna)

Man kan lära sig i sömnen, även om det är ännu bättre att sova…Men man kan ju tänka på vad man säger i rummet där en person sover!

http://oforklaradefenomen.ifokus.se/discussions/541308b9ce12c43b2a0003b4-du-kan-hora-ord-medan-du-sover?discussions-1


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-10-16 07:59
#29

Michio Kaku berättar på sitt vanliga lite underfundiga vis om vår hjärna när vi drömmer.

Från Freud (som inte var helt fel ute ändå) till modern hjärnscanning som visar vilka delar av hjärnan som är aktiva. När vi drömmer är det amygdala, känslocentrum som är aktivt och kroppen paralyserad.

Men - lucid dreaming är inte Vidskepelse (om nu någon fortfarande trodde det) utan via studier befunnits vara äkta vara. Den som drömmer lucida drömmar är samtidigt medveten. Man kan också träna sig i klardrömmande.

ca 4 min lång video.

http://bigthink.com/think-tank/this-is-your-brain-on-dreams-with-michio-kaku


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-10-19 08:04
#30

Lite mer om varför vi drömmer, ur ett neurologiskt perspektiv. (5 min video)

Man slutar med att konstatera att det inte råder konsensus om någon teori, utan drömmar är fortfarande lite av - ett mysterium…
Lite nytt:

De vetenskapliga studierna av drömmar har ett namn: de kallas oneirology.
95 % av alla drömmar glömmer vi innan vi vaknar.

Tyvärr gör man djurförsök också. 😕
Om man förhindrar en mus att ha sin REM-sömn (den sömnfas då vi drömmer) glömmer den lättare. (Jag har för mig att det är omdiskuterat.)

Dåligt att göra djurförsök om det i alla fall, när det finns människor att studera…Samma sak händer nämligen med människor…

(edit: ser att jag glömde länken 😕 Ska försöka hitta den…)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-11-07 11:05
#31

Många undrar över lucid dreaming, klardrömmar, där man är medveten om att man drömmer. Här är ytterligare en intressant länk.

"The thing about lucid dreams is that it's not like the real world where you are constrained by all sorts OF things, including the laws OF physics—you can do magic,’ says Paul Davies, a physicist who has been lucid dreaming since he was a teenager."

I klardrömmen är det inte så begränsat som i den vanliga verkligheten utan man har full tillgång till alla sina sinnen. Det blir som ett "meta-consciousness" som kan vara både skrämmande och alldeles underbart.

Man kan åstadkomma "magi" med klardrömmar, komma över rädslor, stärka sig på olika sätt. Få idéer till konstverk, komma på lösningar på problem…

"People have described overcoming shyness, using it as a means OF cognitive behaviour modification and overcoming fears.’"

Alla (de flesta) kan lära sig klardrömma…

http://www.abc.net.au/radionational/programs/allinthemind/tapping-into-the-power-of-lucid-dreaming/5868072


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2014-11-07 15:53
#32

Mer om klardrömmande! Klardrömmande är t.o.m. så bra att man blir intelligentare av det och löser problem lättare…👍

" Those who experienced lucid dreams were able to solve 24 percent more OF the problems than those who had never experienced a lucid dream."

"Lucid dreaming is an experience where people are able to see beyond the illusions during their dream state, and make sense OF it. They recognize that they’re dreaming while they’re in the dream, and use those skills to increase the quality OF their cognitive intelligence and problem-solving skills. "

http://www.medicaldaily.com/lucid-dreamers-benefit-insightfulness-have-better-problem-solving-skills-298410

Dags att börja klardrömma alltså! 😴(undrar om det räcker med dagdrömma? 😕)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Cahira
2014-11-08 03:30
#33

Jag har haft klardrömmar sen jag var tidig tonåring, trodde alla hade det. ☺️

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Magi-cat
2014-11-08 15:21
#34

#33 Nej, tydligen inte. 😉De flesta måste lära sig. Och det tycks ju vara bra…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Cahira
2014-11-08 22:15
#35

Min första gång var jag jagad och skulle skrika för allt jag hade och fick inte ut nåt och insåg att Ah juste, jag kan inte skrika för jag drömmer just nu. Då konfronterade jag den som jagade mig och fick honom att försvinna. Sen vaknade jag.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Magi-cat
2014-12-07 19:19
#36

10 vanliga (mar)drömmar förklaras kort i filmen (ca 3 min), bl.a. tappa tänder, spindlar, dö, vara naken  på allmän plats, vara jagad…

Ofta är det varianter på temat rädsla att tappa kontrollen eller riktningen.

http://www.medicaldaily.com/dream-interpretation-what-10-our-most-common-nightmares-mean-297820


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Knasper
2014-12-07 22:20
#37

Ibland,  när jag vaknat,  är det som om jag. Sovit med en tornado.

Magi-cat
2015-01-28 18:54
#38

Klardrömmande (lucid dreaming) innebär att man är medveten om att man drömmer. En del kan också kontrollera sina drömmar i drömmen.

Enligt en studie vid Max Planck-institutet är människor som klardrömmer mer självreflekterande än andra. Man tror också att klardrömmande kan vara kopplat till metakognition, eller tänkande om tänkande.

Man har också lokaliserat vilken del av hjärnan som utmärker klardrömmarna; anterior prefrontal cortex. Den delen i främre hjärnbarken behandlar bl.a. medvetna kognitiva processer och ger möjligheten till självreflektion. 

(Händelsevis spelar denna del av hjärnan en roll vid mindfulness-träning, också.)

http://www.iflscience.com/brain/lucid-dreamers-show-better-self-reflecting-capabilities-when-awake


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2015-01-28 18:56
#39

Tolv vanliga symboler i drömmar och vad de betyder: (enligt denna version, är kanske bäst att tillägga.)

http://consciouslifenews.com/12-common-symbols-dreams/1177074/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Denna kommentar har tagits bort.
Magi-cat
2015-09-01 10:08
#41

"Vetenskapen erövrar drömlandet" enligt en artikel i Illustrerad Vetenskap 2015:13.

Bort med symbolerna och in med hjärnscanning och fysiska tester. (Varför inte båda?)

Om klardrömmar säger drömforskaren vid University OF Lincoln att klardrömmande personer som kan genomskåda fasaden på drömmen också bättre genomskådar verkligheten.  Den egenskapen har de säkert nytta av även i vaket tillstånd när det gäller att lösa uppgifter som kräver logisk förmåga.

Forskarna lät 68 fp (universitetsstudenter) och delade in dem i grupper efter hur ofta de hade klardrömmar. De fick göra olika logiska prov. De som drömmer klardrömmar minst en gång/månad hade rätt på 29 % fler uppgifter än de som aldrig klardrömmer. 

När uppgifter blev väldigt svåra blev skillnaden mellan grupperna ännu större, 79 % mer rätt för klardrömmarna.

Vid Mack Planck Institute i Berlin har forskarna lokaliserat två områden längst fram i hjärnans pannlober som är större hos klardrömmarna. I dessa områden finns mycket av förmågan att analysera och reflektera.

Vid von Goethe- Universität i Frankfurt har man utvecklat en metod att framkalla klardrömmar. Hjärnorna hos fp tillförs en svag ström under REM-sömn. Efteråt sade samtliga fp att de var medvetna om att de drömde.

REM-sömn, även om man inte klardrömmer, är viktigt för minnet och inlärningsförmågan.

Ett försök vid Université de Montreal i Kanada visar att fp snabbare lär sig en procedur ("corsi block-tapping") ju längre de är i REM-sömn.

Drömmar är också viktiga för att hantera känslor i verkliga livet. Enligt ett försök har drömmarna stor betydelse för hur förstahandsintryck bearbetas.

Jag tänkte lite på sambandet mellan klardröm och logisk förmåga. 🤔Vad är hönan och vad är ägget?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
2015-09-01 10:48
#42

Kan man förväxla dröm och verklighet? Ja faktiskt, även fullt friska personer.

Uppskattningsvis mellan 50 och 73 % har minnen av upplevelser som inte kan knytas till någon speciell händelse. Kan de ha drömt det?

Skillnaden mellan fantasi och verklighet kan höra ihop med ett litet veck i hjärnan, PCS-vecket, som bildas sent i fostrets utveckling. Hos 27 % utvecklas inte detta som det ska utan fostren kan uppleva saker som inte finns i verkligheten.

Fenomenet har studerats vid University OF Cambridge.

källa: Ill vet 2015:13


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

MaxFlickan
2015-09-01 22:40
#43

Sömnparalys kan jag lida av bland om det har varit alltför stressigt en tid.Inte alls trevligt.

"Be sure you put your feet in the right place, then stand firm."  Abraham Lincoln

Medarbetare på Finland Ifokus och Multikulturellt Ifokus.

Magi-cat
2015-09-02 06:56
#44

#43 Nej det förstår jag, att det inte är trevligt. Fast bra att veta vad det är i alla fall.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

MaxFlickan
2015-09-02 13:12
#45

#44 Sant. Inte kul då det hände första gången och man trodde man skulle dö och inte visste vad det berodde på. Inte kul nu heller, men nu vet man ju vad det beror på iallafall och att man inte dör av det.

"Be sure you put your feet in the right place, then stand firm."  Abraham Lincoln

Medarbetare på Finland Ifokus och Multikulturellt Ifokus.

Magi-cat
2015-10-22 18:37
#46

Hur ser hjärnan drömmar - egentligen?

Enligt en ny studie, publicerad i Nature Communications, visar hjärnaktiviteten under drömstadiet samma mönster som när vi i vaket tillstånd processar nya bilder. Hjärnan "ser" alltså verkligen bilderna.

Resultaten indikerar också att de snabba ögonrörelserna (REM) under drömstadiet verkligen har med visuell bearbetning att göra, inte bara fysiologiska rörelser.

"In line with the earliest OF theories about why we dream, are we processing content that has been consciously or unconsciously avoided during wakefulness, but somehow “needs” to be dealt with at least during sleep to maintain our psychological well-being?"

Många frågor återstår förstås att lösa, men det var intressant.

http://www.iflscience.com/brain/unravelling-mysteries-sleep-how-brain-sees-Dreams

Jag undrar fortfarande om verkan av ögonrörelseterapi kan ha samband med ögonrörelserna i drömbearbetning?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2016-04-28 20:27
#47

T.o.m. ödlor drömmer! Mycket intressant!

"Reptiler har inte rykte om sig att ha särskilt avancerade hjärnor. Men en ny studie avslöjar att deras sömn liknar vår egen. De tycks exempelvis ha så kallad drömsömn, något som man tidigare trott var exklusivt för däggdjur och fåglar.

Resultaten antyder att vår typ av sömn uppstod långt tidigare under evolutionen än vad som hittills antagits.

Hittills har man antagit att bara däggdjur och fåglar har drömsömn, eller REM-sömn (rapid eye movement) som det heter på fackspråk. Vid REM-sömn rör sig ögonen hastigt och hjärnan är lika aktiv som vid vaket tillstånd.

Men den nya studien, som publiceras i Science, ger belägg för motsatsen."

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/visst-kan-odlor-dromma


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Magi-cat
2016-08-09 16:09
#49

Varför sover vi? Vi sover för att drömma!

Visserligen får vi också fysisk vila, men det är inte den som är avgörande, det är drömmandet, sorterandet i hjärnan av dagens informationsflöde, katalogiseringen, konsolideringen av det som ska arkiveras  och städningen av det som ska bort som är själva vinsten med sömnen.

"Vi sover för att kunna drömma och vi drömmer största delen av natten. Den nya informationen sorteras och arkiveras, och vi vaknar med en vederkvickt hjärna som är beredd att möta den nya dagen."

källa och citat: Desmond Morris: "Det mänskliga menageriet"


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Denna kommentar har tagits bort.
Magi-cat
2020-02-28 20:01
#51

Ny forskning om drömmar och känslor:

"Hur du känner i drömmen återspeglar sig i det vakna livet. Mår du bra har du dessutom mer positiva känslor i dina drömmar än de som inte mår bra.

Det enligt en avhandling inom neurovetenskap från Högskolan i Skövde."

https://www.doktorn.com/artikel/dina-dr%C3%B6mmar-avsl%C3%B6jar-ditt-k%C3%A4nsloliv


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2020-04-17 09:02
#52

Många har haft underliga eller rent av skrämmande drömmar under den här tiden med corona-oro.

Detta är helt normalt, eftersom hjärnan på olika sätt, även i drömmen när vi sover, bearbetar information och känslor.

Intressant artikel i länken!

"Vad händer i huvudet under krissituationer och vad kan man göra för att klara sig? Här kommer förklaringar på hur vår hjärna reagerar och även goda råd för att hantera sin ångest. Ett tips är att skriva dagbok, ett annat att ta en paus från sociala medier och i stället göra något som lugnar nerverna.

Vi är alla plötsligt inslängda i en underlig situation som hotar vår grundtrygghet och vår känsla av kontroll. När något upprörande händer är det inte ovanligt att först drabbas av chock.

Själv drömmer jag så dramatiska drömmar att jag ofta vaknar förbryllad och lite skrämd.

I mitt flöde i sociala medier ser jag vänner rapportera om samma sak. Hjärnan bearbetar krisen också nattetid och det här tar sig i uttryck på olika sätt hos olika människor"

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/03/28/har-ocksa-du-dromt-underliga-drommar-och-betett-dig-irrationellt-hjarnan-har


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: