Annons:
Etikettintressant
Läst 8463 ggr
[Mikkiz]
2012-01-31 22:59

Troll

Troll är ett väsen ur den nordiska folktron.

Enligt folktron så kunde troll ha många olika utseenden, lynnen och storlek.

I Sveriges södra delar brukar det sägas att trollen är utdöda och att det var kristendomen som jagat bort dem. Här sägs det även att trollen hade övernaturlig styrka och att det var jättelika till storleken.

I mellansverige trodde man att trollen var mer lika oss människor och på så vis kan det vara svårt att urskilja dem från oss. De kan ha en omänsklig styrka men det som utmärkte dem mest var deras förmåga att trolla. Det bor i stora salar mitt i ett berg eller under stora flytblock. I dessa stora salar förvarades stora mängder av skatter och andra rikedomar. Det sägs att trollen har motats bort från slätbyggden av kyrkan och kristendomen men att det fortfarande lever långt in i den djupa skogen.

I norra delarna av Sverige så trodde man att troll var väldigt små till storleken. Man trodde att tillskillnad från t.ex. tomtar och näcken (som vill leva ensamma) så vill troll leva i flock. Trollen sades vara väldigt rika trots att det gick omkring i trasiga kläder. Man trodde även att troll gärna bytte ut sina egna nyfödda småttingar mot människobarn. Ett sätt att slippa detta var att döpa barnet.

Man trodde att det var kvinnor som löpte störst risk att bli tagna av trollen. Det fanns dock ett par saker som skrämde bort troll så som kyrkklockor och silver. Det sades även att troll inte tål solljus och att det blev förstenade om det träffades av solensstrålar. Troll ansågs kunna byta skepnad och att det var därför man så sällan såg ett troll…

Har ni några trollberättelser/historier att dela med er av? Glad

Annons:
[mia-38]
2012-02-01 11:50
#1

Jag har inte lyckats se ett troll.
Men hoppas någon här inne har som kan berätta lite om det.
Bra artikel. Skrattande

[Mikkiz]
2012-02-01 11:53
#2

Tack Glad Jag har inte heller sett ett troll men tycker det är spännande att höra historier/berättelser… sanna som påhitt Glad

Ghosthunter
2012-02-01 16:55
#3

Nej jag har inte heller mött nåt Troll. Men det var en bra artikel som du har skrivit….tack för den, Mikkiz!Glad

"I parabler av rastlöshet, cirklar av regnbågsro - peut être?"

"Världen skulle må bra med lite mer
Värmland"

"Don't be normal, stay paranormal"

Upp till toppen
Annons: